SpiderOak

 • Harga

  Dari $ 5.75
  / bulan

SpiderOak One Backup adalah perkhidmatan penyimpanan awan berasaskan AS dengan tumpuan yang kuat terhadap privasi.

ProPrivacy.com Markah
7 daripada 10

Ringkasan

Pada tahun 2014 pemberi maklumat NSA, Edward Snowden mendesak pembaca Guardian untuk berhenti menggunakan Dropbox kerana ia adalah bermusuhan dengan privasi. Dia sebaliknya mengesyorkan menggunakan alternatif pengetahuan sifar dan bernama SpiderOak. Dalam ulasan SpiderOak ini, kami mengetahui mengapa Edward Snowden, dan yang lain, mengesyorkan bahawa anda menggunakan Oak labah-labah.

Suka

 • Pengetahuan sifar
 • Menyegerakkan penyulitan akhir-ke-hujung
 • Versi fail
 • Penyegerakan mudah antara desktop
 • Aplikasi desktop yang bagus

Keburukan

 • Bukan sumber terbuka
 • Berasaskan di Amerika Syarikat
 • Aplikasi mudah alih tidak bagus
 • Tiada 2FA

Harga

150GB

$ 5.75
sebulan


2TB

$ 12.42
sebulan

5TB

$ 26.67
sebulan

SATU Sandaran adalah produk tumpuan pengguna SpiderOak (versi Enterprise juga tersedia). Pelan harga yang berbeza hanya berkaitan dengan berapa storan dalam talian yang ada. Mereka sebaliknya berkongsi ciri-ciri yang sama, dan semuanya boleh digunakan pada beberapa peranti yang tidak terhad.

Percubaan percuma selama 21 hari tersedia, dengan had storan 250GB yang sama. Bayaran dibuat melalui kad kredit atau kad debit. PayPal dan cryptocurrencies tidak disokong, walaupun SpiderOak tidak menerima kad kredit pra-bayar untuk mereka yang tidak mahu memberikannya dengan butiran peribadi.

ciri-ciri

 • Pengetahuan sifar
 • End-to-end disulitkan
 • Aplikasi merentas platform (tetapi terhad pada telefon bimbit)
 • Versi fail
 • Sokongan perkongsian fail
 • Penyegerakan folder merentas platform (komputer meja sahaja)
 • Integrasi OS (Windows sahaja)

Versi fail

SATU Sandaran mengekalkan versi bersejarah versi fail yang disandarkan. Bukan sahaja ini yang baik untuk mendapatkan dokumen yang telah ditindih oleh salah, tetapi ia membolehkan pemulihan fail dan folder Titik masa dalam yang dijangkiti dengan perisian hasad.

Sokongan perkongsian fail

SATU Backup menjadikannya mudah untuk berkongsi fail dengan orang lain. Ini boleh dilakukan melalui ciri ShareRoom yang mencipta folder yang dikongsi, atau melalui membuat pautan sementara, menghancurkan diri ke fail individu.

Cross-platform

Pelanggan desktop tersedia untuk Windows, macOS, dan Linux (Deb, RPP dan Tarball). Aplikasi mudah alih juga tersedia Android dan iOS, walaupun ini telah mengurangkan fungsi. Cadangan juga boleh diakses dan diurus melalui antara muka web dari mana-mana pelayar (termasuk mudah alih).

Integrasi OS

Ciri ini menambah pilihan menu klik kanan untuk SpiderOak One di Windows.

Spider Oak One integrasi OS

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

SpiderOak adalah sebuah syarikat AS yang menyimpan data back-up pada pelayan yang terletak di Amerika Syarikat. AS adalah tempat yang mengerikan untuk privasi dalam talian, di mana ia harus diandaikan bahawa NSA mempunyai akses kepada semua data yang disimpan di negara ini dan semua maklumat yang dipegang oleh syarikat yang berada di sana.

Berita baiknya ialah, SpiderOak juga merupakan syarikat pengetahuan sifar yang menawarkan penyulitan penuh penyulitan fail yang disandarkan kepada pelayannya. Kami akan mengkaji dengan tepat apa maksud ini dalam sekejap, tetapi secara teori, ia harus menjadikan fakta itu sebagai syarikat AS yang tidak relevan kerana ia tidak menyimpan maklumat yang dapat menjejaskan privasi penggunanya, atau menyimpan data yang boleh boleh diakses oleh NSA.

Zero Knowledge

Apabila menggunakan aplikasi SATU Sandaran, SpiderOak adalah penyedia awan kosong. Ini bermakna ia tidak tahu apa-apa mengenai data kedai anda, "walaupun folder atau nama fail anda. Di pelayan, kita hanya melihat bekas yang berurutan berurutan data yang disulitkan. "

Data disulitkan dan disahsulit pelanggan-pelanggan oleh aplikasi pada peranti anda sahaja, dengan hanya anda yang memegang kunci penyulitan. SATU Sandaran dengan demikian menawarkan penyulitan akhir data anda kepada benar. Ini hebat, tetapi terdapat beberapa kaveat utama.

Hanya apabila menggunakan aplikasinya

Yang pertama ialah pengetahuan sifar hanya digunakan apabila menggunakan aplikasi SATU Sandaran. Semasa log masuk melalui penyemak imbas anda, anda memberikan kunci penyulitan utama anda kepada pelayan SpiderOak.

SpiderOak berjanji untuk menjaga kunci ini dengan berhati-hati, tetapi ini memerlukan tahap kepercayaan pada SpiderOak - baik dalam keinginan dan keupayaannya untuk menjaga keselamatan kunci anda.

Ramai yang agak difahami akan mempertimbangkan perdagangan dengan kemudahan yang bernilai kerugian dalam keselamatan, tetapi mereka yang memerlukan perkhidmatan tanpa pengetahuan benar, pengurusan fail harus selalu dilakukan menggunakan aplikasi.

Dalam keadilan untuk SpiderOak, ia berfungsi dengan baik untuk memberi amaran kepada pengguna untuk fakta ini apabila mereka masuk ke portal web.

Apl desktop bukan sumber terbuka

Yang membawa kita kepada isu kedua. Kepercayaan. Setakat tahun 2009, SpiderOak berjanji bahawa ia akan bergerak ke arah melaksanakan hanya 100 peratus kod sumber terbuka, tetapi pada tahun 2020 pelanggan desktop masih tertutup sumber.

Aplikasi telefon bimbit One Backup telah menjadi sumber terbuka sepenuhnya sejak 2016, dan pelbagai produk lain oleh SpiderOak juga merupakan sumber terbuka. Tetapi pelanggan desktop One Backup, yang merupakan pusat produk ini, tidak.

Seperti mana-mana produk sumber tertutup, ini bermakna tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti bahawa ia melakukan apa yang sepatutnya, dan hanya apa yang sepatutnya. Kami hanya perlu mempercayai SpiderOak, yang sukar dilakukan dengan sebuah syarikat AS memandangkan wahyu NSA Encik Snowden.

Isu-isu lain

Walaupun tuntutan sifar pengetahuan kelihatan tepat berkaitan dengan menggunakan perkhidmatan ONE Backup itu sendiri, pengguna harus sedar bahawa laman web itu log alamat IP pelawat dan mengumpulkan maklumat tentangnya menggunakan pelbagai pelacak web.

SpiderOak juga (dan agak difahami) menjejaki pembayaran akaun, yang diproses oleh syarikat pihak ketiga. Kami tidak menganggap sama ada isu-isu ini menjadi kebimbangan utama bagi kebanyakan pengguna, tetapi mereka perlu diperhatikan.

Keselamatan teknikal

Kata laluan telah dimusnahkan dengan fungsi terbitan PBKDF2, yang menggunakan SHA256 dan sekurang-kurangnya 16384 pusingan dan 32 bait data rawak (garam).

Kekunci dikunci dengan kata laluan yang dibuat menggunakan percubaan AES-256-CFB dan pengesahan hash HMAC SHA256.

Rahsia ke hadapan yang sempurna memastikan bahawa data disulitkan dengan kunci baru untuk setiap fail, folder, dan versi fail anda. Ini membolehkan SpiderOak membuat sandaran pelbagai versi fail yang sama untuk versi fail, dan untuk mendapatkan semula dan pemulihan pada masa akan datang.

Trafik dalam transit dicagar menggunakan TLS / SSL dengan Pinning Sijil untuk membantu mencegah serangan Man-in-the-Middle.

Satu-satunya perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa akaun SATU Sandaran tidak dapat dijamin menggunakan pengesahan dua faktor (2FA), walaupun ciri ini dijanjikan pada masa hadapan.

Kemudahan penggunaan

Untuk mula menggunakan SATU Sandaran, hanya muat turun aplikasi desktopnya untuk platform anda dan buat akaun. Perhatikan bahawa apabila kami mula mendaftar untuk perkhidmatan tersebut, storan terhad kepada hanya 2GB tetapi ini berkembang ke had akaun percubaan 250GB pada keesokan harinya.

Aplikasi Desktop

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menentukan folder mana yang anda ingin disandarkan kepada awan.

Aplikasi desktop Spider Oak One

Anda boleh memilih (atau mencipta) satu atau lebih folder Hive yang akan disegerakkan merentas semua komputer desktop dengan aplikasi One Backup. Salah satu cara paling mudah untuk berkongsi fail ialah membuat folder kongsi (ShareRooms). Sesiapa yang mempunyai pautan dan kata laluan yang betul boleh mengakses dan mengubah suai fail yang disimpan di dalamnya.

Setiap kali anda menyimpan fail versi baru dibuat, menjadikannya mudah untuk memulihkan fail yang rosak atau sebaliknya kembali ke versi terdahulu fail. Anda juga boleh membuat pautan yang boleh dikongsi ke fail individu yang secara automatik akan tamat selepas tiga hari.

Urus dokumen dalam apl desktop Spider Oak

Kami mencuba aplikasi desktop pada Windows, macOS, dan Linux (Ubuntu), dan ia pada dasarnya adalah aplikasi yang sama. Walau bagaimanapun, tiada Integrasi OS dalam macOS OS dan Linux.

Mobile (Android dan iOS)

Seperti apl desktop, apl mudah alih adalah sama dengan berkesan di seluruh platform mudah alih yang disokong.

Yang pertama ini perlu diperhatikan ialah aplikasi mudah alih tidak menyandarkan atau menyegerakkan fail yang disimpan pada telefon atau tablet anda. Anda boleh memuat turun fail back-up dan melihat ShareRooms anda, tetapi boleh melakukannya hanya berdasarkan ketat baca sahaja.

Oleh itu, aplikasi bertindak sebagai aksesori baca-baca kepada apa yang terutama perkhidmatan desktop.

App Mobile Spider Oak One

Kami juga mendapati apl itu agak perlahan dan tidak responsif pada iPad 2017 dan juga pada Samsung Galaxy 10+. Oleh itu, kami bersimpati dengan banyak aduan mengenai isu ini yang ditinggalkan di halaman App Store dan Play Store.

Pelayar

Seperti telah dibincangkan, mengakses fail anda yang tersimpan melalui antara muka web dalam penyemak imbas anda membentangkan risiko keselamatan (kecil), tetapi tidak dapat dinafikan berguna dalam situasi tertentu.

Spider Oak One in Browser

Dengan antara muka web, anda boleh memuat turun fail yang tersimpan, berkongsi fail, dan mengakses Folder penyegerakan sarang. Walau bagaimanapun, apa yang tidak boleh anda lakukan adalah memuat naik fail dengan cara apapun.

Pemikiran terakhir

Walaupun sokongan Ed Snowden, sebagai sebuah syarikat AS dan menggunakan pelanggan sumber tertutup untuk kegunaan terasnya bukan kombinasi kedap udara ketika datang kepada privasi.

Selain itu, SATU Sandaran adalah perkhidmatan sandaran awan yang tertumpu kepada privasi yang melakukan apa yang ia katakan pada timah. Pelanggan desktop pintar, intuitif untuk digunakan, dan sepadan dengan orang suka Dropbox dan Google Drive dari segi ciri pasti lebih peribadi daripada perkhidmatan ini.

Kami agak kecewa dengan aplikasi mudah alih, yang merupakan aksesori baca-baca ke perkhidmatan desktop utama (dan boleh menjadi lambat). Ini tidak mungkin menjadi kebimbangan utama, bagaimanapun, bagi siapa saja yang mencari penyelesaian sandaran desktop selamat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me