Seafile


Seafile adalah penyimpanan awan dan penyegerakan penyelesaian cloud-cross-platform utama sumber terbuka. Dengan kata lain, ia seperti Dropbox atau Google Drive kecuali anda mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap contoh platform anda. Oleh itu, Seafile beroperasi dalam persaingan langsung kepada Nextcloud dan Owncloud.

ProPrivacy.com Markah
6 daripada 10

Ringkasan

Sistem perisian Seafile terdapat dalam tiga bahagian: perisian pelayan, desktop, dan aplikasi penyegerakan mudah alih, dan perisian Drive. Yang terakhir ini adalah untuk desktop sahaja dan mencipta pemacu maya untuk mengakses dan memuat naik fail yang disimpan pada pelayan Seafile anda.

Harga

Kajian ini memperkatakan edisi masyarakat percuma dan sumber terbuka Seafile 100%. Ini dikeluarkan di bawah Lesen Awam GNU Affero v3, dengan sokongan komuniti yang disediakan oleh forum Seafile.

Terdapat juga Edisi Profesional Linux sahaja yang termasuk sokongan e-mel dan beberapa ciri tambahan yang bertujuan untuk persekitaran perusahaan.

Sekiranya anda menjadi tuan rumah Seafile pada pelayan pihak ketiga, tentunya akan ada biaya sewa server yang berkaitan.

ciri-ciri

 • Menyelaraskan cross-platform dengan sokongan penuh untuk Windows, macOS, Linux, Android, dan iOS
 • Pemetaan pemacu maya
 • Penyulitan sisi klien (end-to-end)
 • Sokongan terbina dalam bagi dokumen Wiki
 • Versi dan gambar fail
 • Penguncian fail untuk mengelakkan penyuntingan fail secara serentak daripada menjana konflik
 • Penyuntingan dalam talian dan pengarang bersama
 • Log Audit untuk memantau sistem anda
 • Muat naik foto mudah alih
 • Kawalan Perkongsian dan Kebenaran Fail
 • Pengesahan dua faktor
 • Imbasan virus terbina dalam
 • Sokongan WebDAV

Terutama yang hilang dari Seafile adalah hubungan dan penyegerakan kalendar, walaupun ramai yang menganggap Seafile mengekalkan kemurniannya sebagai perisian penyegerakan fail untuk menjadi ciri. Nextcloud, yang menyokong ciri ini dan ciri-ciri lain yang tidak disokong oleh Seafile, dianggap terlalu kembung oleh peminat Seafile.

Sekiranya anda memerlukan penyegerakan kenalan dan kalendar maka Radicale atau Calendarserver boleh digunakan bersama Seafile untuk memberikan ini.

Tidak seperti Nextcloud (kami masih belum mengkaji Owncloud pada masa penulisan), Seafile hanya dihoskan sendiri - sama ada pada pelayan anda sendiri atau pelayan pihak ketiga) Tidak ada syarikat rakan kongsi yang menawarkan contoh pra-konfigurasi sepenuhnya pada platform.

Cross-platform

Aplikasi Sync dan SeaDrive (lihat di bawah) disediakan untuk Windows, sistem macOS dan Linux. Di Linux, versi GUI dari aplikasi ini (yang pada dasarnya sama dengan Windows dan rakan macos mereka) boleh didapati untuk Ubuntu, Debian, CentOS, dan Fedora. Pelanggan baris arahan juga boleh didapati untuk semua perisa Linux.

SeaDrive - pemetaan memandu maya

Daripada mengakses fail yang dimuat naik melalui klien penyegerakan desktop, aplikasi SeaDrive untuk Windows, macOS, dan Linux melancarkan folder SeaDrive anda sebagai pemacu untuk akses mudah. Ini tidak menambah sebarang fungsi teras ke atas klien penyegerakan biasa (yang tidak menyegerakkan secara automatik fail secara tempatan, sama ada), tetapi ia menyediakan kaedah alternatif yang mudah untuk mengakses fail anda.

Sokongan terbina dalam bagi dokumen Wiki

Anda boleh menyimpan dan mengedit dokumen Wiki di dalam pustaka menggunakan penyunting WYSIWIG Markdown terbina dalam. Ini boleh menghubungkan dengan lancar ke fail yang disimpan di dalam perpustakaan, dengan itu menghapuskan banyak sistem Wiki tradisional - keterbatasan saiz lampiran.

Versi dan gambar fail

Apabila anda menukar fail dalam pustaka tersegerak, fail baru dibuat. Fail asal disimpan dan boleh diakses bila-bila masa anda mahu. Sekiranya anda menjadi mangsa serangan ransomware, anda boleh memulihkan versi pra-serangan fail anda. Versioning juga berguna hanya untuk mengakses draf kerja awal anda.

Sejarah versi fail laut

Sebagai tambahan kepada versi fail yang mudah, Seafile mengambil gambar keseluruhan perpustakaan anda apabila anda membuat perubahan ke perpustakaan itu. Ini bermakna semua fail boleh dipulihkan, bukan hanya yang telah diubah.

gambar fail fail laut

Versi fail lepas dan Gambar hanya tersedia melalui antara muka web, di mana anda juga boleh menentukan berapa lama versi fail dalam setiap perpustakaan disimpan (seperti yang diukur dalam hari).

Penyuntingan dalam talian dan pengarang bersama

Fail (termasuk fail Microsoft Office) boleh dibuat, diedit, dan bekerjasama melalui penyepaduan dengan Server Online Microsoft, OnlyOffice, atau pelayan Collabora Online. Ini sememangnya memerlukan beberapa persediaan untuk digunakan.

Pelanggan web Seafile juga termasuk sokongan pratonton terbina dalam untuk pelbagai format fail video, audio, PDF, imej dan teks.

Muat naik foto mudah alih

Apl Android dan iOS membolehkan anda memuat naik foto dan video secara automatik ke perpustakaan pilihan anda. Anda boleh memuat naik melalui WiFi sahaja atau juga menggunakan data mudah alih, dan anda boleh membenarkan apl itu meneka album kamera atau memilihnya sendiri.

Memilih album pada fail laut

Kawalan Perkongsian dan Kebenaran Fail

Fail dan folder boleh dibaca dengan mudah dari perpustakaan yang tidak diskriptikan melalui URL atau "pautan dalaman". Ini membolehkan ahli pasukan Seafile lain untuk membuka pautan dalam klien desktop. Fail dan folder yang disulitkan boleh dikongsi oleh "pautan dalaman" sahaja.

berkongsi pustaka saya di fail laut

Anda boleh melindungi kata laluan saham dan menetapkan had luput pada pautan. Pelanggan perusahaan mempunyai beberapa pilihan saham tambahan yang lebih halus.

perpustakaan saya pada fail laut

Pengesahan dua faktor (2FA)

Pengesahan dua faktor mudah didayakan, yang memerlukan penggunaan Google Authenticator (atau mungkin ada aplikasi pengeset OTP yang lain) untuk melog masuk ke akaun. Seafile juga menyokong 2FA melalui perkhidmatan Twilio.

Sokongan WebDAV

Apabila digunakan, sokongan WebDAV membolehkan anda menyegerakkan data dengan apl yang didayakan WebDAV. Seperti yang telah diperhatikan, bagaimanapun, tidak ada sokongan CalDAV atau CardDAV untuk menyegerakkan kalendar dan kenalan

Privasi

Salah satu sebab utama untuk menggunakan penyelesaian SeaFan seperti Seafile, dan bukannya penyelesaian yang sepenuhnya dihoskan seperti sebarang penyegerakan fail biasa atau perkhidmatan back up, adalah bahawa anda mempunyai kawalan penuh ke atas data anda sendiri.

Anda boleh memasang perisian pelayan Seafile pada perkakasan yang anda miliki sendiri, atau ruang pelayan yang disewa.

Bidang kuasa

Sekiranya anda memasang Seafile pada ruang pelayan yang disewa maka pada dasarnya, data yang disimpan di dalamnya adalah tertakluk kepada mana-mana undang-undang dan operasi pengawasan diamalkan di negara ini pelayan dan / atau pengendali pelayan berasaskan.

Seafile menawarkan penyulitan end-to-end pilihan kuat, bagaimanapun, sehingga data anda dienkripsi dengan aman sebelum dimuat naik ke server. Ini bermakna ia tidak boleh diakses pihak pelayan oleh pihak ketiga, membuat kebimbangan tentang bidang kuasa yang agak tidak relevan.

Keselamatan teknikal

Perpustakaan tidak disulitkan di rehat secara lalai tetapi boleh. Penyulitan ini dilakukan oleh pelanggan. Data selebihnya disulitkan menggunakan AES 256-CBC dan diamankan dengan fail utama.

Fail utama disulitkan menggunakan kata laluan dan cipher AES-CBC sebelum dihantar dan disimpan di pelayan. Pasangan kunci juga dibuat dari kata laluan itu sendiri menggunakan PBKDF2 dengan 1000 lelaran SHA256. Pasangan kunci kata laluan yang disulitkan diperlukan untuk menyahsulit fail utama yang disulitkan, yang kemudiannya digunakan menyahsulitkan data anda.

Jika melakukan penyulitan / penyahsulitan dalam apl desktop atau mudah alih maka kata laluan tidak pernah meninggalkan peranti anda. Apabila menggunakan klien web (Seahub) bagaimanapun, versi kata laluan hashed disimpan di server-side selama satu jam.

Ini jelas tidak selamat seperti kata laluan yang tidak pernah meninggalkan sistem anda, tetapi kerana kata laluan yang disimpan telah dialihkan menggunakan PBKDF2 dengan 1000 lelaran SHA256, namun ia cukup selamat. Dan sudah tentu, anda mempunyai kawalan ke atas pelayan itu.

Perlu diperhatikan bahawa kandungan fail dienkripsi, tetapi nama fail dan struktur direktori tidak.

Data dalam transit harus diamankan menggunakan HTTPS, walaupun sejak anda menjadi tuan rumah sendiri, anda perlu mendapatkan sijil SSL yang ditandatangani oleh Pihak Berkuasa Sijil dan mengkonfigurasi ini pada sistem pelayan anda untuk diri sendiri.

Sudah tentu, data dalam folder yang disulitkan akan terus disulitkan walaupun proses pemindahan tidak selamat.

Sokongan

Barisan pertama sokongan adalah manual dalam talian yang baru dikemas kini dan diperluaskan. Ini mengandungi banyak maklumat, termasuk panduan persediaan terperinci.

Walau bagaimanapun, kami menghadapi masalah yang tidak diliputi oleh manual yang mana forum kemasyarakatan aktif masuk. Namun, kegelisahan adalah bahawa kebanyakan pautan dalam thread forum lalu berkaitan dengan versi lama manual dan oleh itu tidak lagi berguna.

Kemudahan penggunaan

Persediaan

Untuk menggunakan Seafile, anda harus terlebih dahulu menjadi tuan rumah contoh perisian pelayannya. Ini boleh dilakukan di generik Linux dan Raspberry Pi dalam beberapa cara, tetapi untuk pengguna di rumah (tumpuan artikel ini), disarankan untuk menggunakan Linux menggunakan SQLite. Ini semua baik dan baik (dan agak mudah), kecuali arahan penggunaan HTTPS hanya tersedia untuk kaedah Nginx atau Apache.

Manual ini juga mengesyorkan menggunakan menggunakan klien Windows asli, tetapi tiada pautan disediakan untuk ini. Pada siasatan lanjut, ini kerana perisian pelayan Windows kini sudah usang dan tidak akan disokong pada masa akan datang, walaupun jika anda memburu cukup keras, masih tersedia.

Arahan persediaan komprehensif disediakan untuk semua platform yang disokong, walaupun harus dikatakan tidak peduli apa platform yang Anda pilih ini benar-benar pekerjaan untuk juruteknik komputer yang lebih berpengalaman dan peminat.

Arahan disediakan dalam Manual Seafile untuk membolehkan HTTPS pada pelayan Linux menggunakan Nginx atau Apache, tetapi ini mengandaikan anda menggunakan Seafile menggunakan platform tersebut. Jika anda menggunakannya menggunakan SQLite, Docker, atau dalam Windows, jauh dari jelas sama ada ia mungkin untuk membolehkan HTTPS.

Beberapa panduan boleh didapati dalam talian untuk membolehkan HTTPS untuk Seafile Windows Server menggunakan suite Microsoft IIS, tetapi ini adalah beberapa tahun yang agak lama.

Antara muka web

Antara muka web adalah cara utama untuk mengakses dan menguruskan fail anda, dan mentadbir tetapan akaun anda.

folder fail laut

Anda boleh membuat perpustakaan baru, memuat turun fail atau drag-and-drop upload ke perpustakaan.

seret fail laut dan jatuhkan fail ke perpustakaan

Aplikasi penyegerakan desktop

Aplikasi untuk menyegerakkan data semuanya sama seperti Windows, macOS, dan Linux. Tidak seperti Dropbox atau Google Drive, fail yang diselaraskan ke pelayan anda tidak disegerakkan secara automatik secara tempatan ke peranti lain.

menyegerakkan aplikasi pada fail laut

Anda boleh menyegerakkan mana-mana folder pada sistem anda dengan seret dan menjatuhkannya ke klien, di mana anda boleh melihat, mengurus dan berkongsi fail.

SeaDrive

Salah satu ciri yang paling berguna dari Seafile adalah kemampuan untuk membuat pemacu maya di Windows, macOS, dan Linux. Ini berperilaku seperti pemacu setempat biasa kecuali data yang disimpan di dalamnya disimpan ke pelayan Seafile anda.

pemacu laut pada mac OS

Ikon di sebelah setiap fail menunjukkan statusnya: hanya awan, dimuat turun, atau sebahagiannya dimuat turun (untuk folder).

Aplikasi mudah alih

Aplikasi Android dan iOS sangat serupa. Dalam kedua-dua aplikasi, anda boleh melihat, mengurus, dan memuat turun fail yang disegerakkan ke pelayan awan anda.

Aplikasi mudah alih fail laut

Di Android, adalah mungkin untuk memuat naik sebarang fail pada peranti anda, walaupun kami agak kecewa untuk mengetahui bahawa tidak mungkin untuk menyegerakkan folder secara automatik. Di iOS, anda terhad kepada memuat naik foto dan video.

gambar pada fail laut

Kedua-dua aplikasi menyokong muat naik foto dan video secara automatik.

Pemikiran terakhir

Dalam penggunaan, Seafile berfungsi dengan sangat baik dan kami mengalu-alukan fakta bahawa fail yang disegerakkan ke awan tidak disegerakkan secara automatik di semua mesin yang bersambung. Antara mukanya adalah intuitif dan mudah digunakan, dan aplikasinya sangat licin. Kami sangat menghargai sokongan yang kuat untuk Linux, dengan versi GUI dari kedua perisian Sync dan SeaDrive.

Kami agak kecewa, bagaimanapun, bahawa anda tidak boleh menyegerakkan folder secara automatik dari peranti Android (ciri yang kita tahu iOS tidak akan pernah menyokong).

Kami faham mengapa orang seperti fakta bahawa Seafile menghindari merayap misi, tetapi kami kehilangan kalendar dan menghubungi penyegerakan. Kami tahu ini dapat dicapai dengan menggunakan perisian lain bersama Seafile, tetapi ini memerlukan tambahan peringkat server.

Yang membawa kita kepada halangan besar dengan Seafile - penempatan. Tidak seperti Nextcloud, tiada pilihan yang disediakan untuk pengguna kasual. Seafile adalah penyelesaian penyimpanan awan yang dihoskan sendiri, hanya. Yang bermaksud bahawa pengetahuan teknikal yang cukup diperlukan untuk menetapkan semuanya. Terutama jika anda ingin menjamin sambungan dengan HTTPS.

Jika anda mempunyai pengetahuan, maka Seafile adalah penyelesaian hosting awan yang elegan, percuma dan selamat (dengan asumsi anda menggunakan HTTPS dan menggunakan enkripsi e2e. Jika tidak, kemungkinan akan ada perkhidmatan awan yang lebih baik di luar sana untuk anda.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me