SafeInCloud


SafeInCloud
adalah pengurus kata laluan proprietari yang telah menjadi popular dengan semakin ramai pengguna Windows, Android, dan iOS. Versi percuma telah dimuat turun dari Gedung Play lebih dari satu juta kali dengan penarafan purata 4.4. Versi premium mempunyai lebih daripada 100,000 pemasangan dengan skor purata 4.8. Mereka skor yang mengagumkan, jadi apa yang menarik pengguna untuk menggunakan pengurus kata laluan ini? Tetapi, bagaimana pengurus kata laluan ini membandingkan pesaing seperti Google Drive, Dropbox, dan OneDrive? Kami mengetahui dalam ulasan SafeInCloud ini.

ProPrivacy.com Markah
8.3 daripada 10

Ringkasan

SafeInCloud pertama kali dilancarkan pada tahun 2012. Pengurus kata laluan dibangunkan oleh Andrey Shcherbakov dan perisian sumber tertutup adalah hak cipta kepada individu tersebut. Walaupun kita tidak tahu secara pasti, ketersediaan lanjutan untuk Yandex (jarang) menunjukkan bahawa Shcherbakov adalah warga negara Rusia.

Pengurus kata laluan dikatakan mudah digunakan, dan ia akan kelihatan seperti ini dan keupayaan untuk menaikkan taraf satu kali (bukan dengan langganan tahunan) yang mendorong orang untuk membeli versi pro. Oleh itu, adakah ia bernilai menggunakan versi percuma? Dan sekiranya anda mempertimbangkan kenaikan gaji yang dibayar?

Gambaran keseluruhan

SafeInCloud adalah penyelesaian perisian yang membolehkan pengguna internet menyimpan beberapa kata laluan yang mantap tanpa perlu mengingatnya secara fizikal. Pengguna SafeInCloud boleh mengingati hanya satu kata laluan utama untuk mengakses beberapa kata laluan unik yang panjang. Kata laluan tersebut disimpan secara tempatan pada komputer pengguna atau peranti mudah alih, yang bermaksud bahawa mereka tidak pernah disimpan secara dalam talian di mana mereka boleh digodam.

Laman web SafeInCloud

SafeInPassword boleh didapati untuk semua platform yang popular, dengan perisian yang tersedia untuk Windows, Android, iOS, dan Mac. Walau bagaimanapun, tiada versi Linux tersedia pada masa penulisan dan mengikut laman web, tidak ada rancangan untuk membangunkannya dalam masa terdekat.

SafeInCloud juga menyediakan sambungan untuk Chrome, Firefox, Safari, Opera, dan Yandex. Sambungan ini membenarkan orang untuk mengimport kata laluan mereka dengan lancar dari repositori tempatan mereka kepada kata laluan autofill di Internet.

Perkhidmatan ini boleh digunakan pada mana-mana platform tersebut untuk apa-apa, dan perisian percuma ini akan membolehkan anda menyimpan seberapa banyak kata laluan yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, pengguna yang jatuh cinta dengan perkhidmatan dan mahukan sedikit tambahan boleh membayar yuran sekali untuk menaik taraf ke versi "Pro".

Pengguna boleh membeli pro untuk iOS atau Android dengan harga $ 7.99. Versi pro membolehkan pengguna berkongsi pengurus kata laluan di lima peranti supaya anggota pasukan lain boleh mengakses kata laluan.

Individu boleh menaik taraf untuk pro sama ada dengan melekatkannya pada ID Apple atau akaun Google. Kos peningkatan individu hanya $ 4.99. Harga-harga ini sangat berpatutan memandangkan mereka adalah yuran sekali.

Perlu diingat bahawa pengguna mendapat akses kepada ciri pro dalam dua minggu pertama memuat turun aplikasi. Selepas itu pengguna perlu membayar untuk terus menggunakan ciri tersebut. Ciri-ciri pro yang akan hilang disenaraikan di bawah (diambil secara langsung dari pangkalan pengetahuannya):

 • Penyegerakan awan
 • Penyimpanan kad tanpa had
 • Ikon laman web untuk kad
 • Penjana kata laluan
 • Lampiran imej
 • Buka kunci cepat
 • Masuk dengan cap jari
 • Salin ke panel Pemberitahuan
 • Isi auto dalam Chrome
 • Papan klip kosong mengikut masa tamat
 • Aplikasi Wear Android

Persediaan

Mendapatkan pengurus kata laluan SafeInCloud yang ditetapkan dan berfungsi adalah mudah tidak kira apa peranti anda ada. Versi Windows boleh dimuat turun secara langsung dari halaman asalnya. Versi Mac, iOS, dan Android boleh dimuat turun dari kedai aplikasi masing-masing.

Kami menguji versi Windows dan Android untuk menggunakan ciri seperti penyegerakan merentas peranti. Aplikasi desktop dimuat turun dan dipasang dengan sangat cepat menggunakan wizard. Pemasangan termasuk perjanjian Terma Perkhidmatan, yang sangat ringkas dan membuat segala sesuatu mengenai perkhidmatan jelas.

Dengan pemasangan selesai, semak auto mula perisian untuk mula menggunakan pengurus kata laluan. Opsyen pertama yang anda perolehi adalah sama ada memulakan pangkalan data baru atau memulihkan pangkalan data sebelumnya dari awan (jika sebelumnya anda menyokongnya menggunakan perkhidmatan storan awan seperti Dropbox). Kami memilih untuk membuat pangkalan data baru yang bermakna kami perlu memasukkan kata laluan utama.

Pangkalan data SafeInCloud ditubuhkan

SafeInCloud beroperasi dengan pengetahuan sifar kata laluan atau data. Ia adalah untuk sebab ini ia dapat memberikan perkhidmatan secara percuma (atau pada kos yang sangat rendah). Oleh kerana semua kata laluan dan data anda disimpan dalam negara dan hanya anda mempunyai kawalan kekunci tuan anda - penting bahawa anda tidak kehilangan kata laluan ini. Jika anda kehilangannya, anda tidak akan dapat memulihkan akaun anda dalam keadaan apa pun.

pangkalan data yang dibuat SafeInCloud

Pada Android, kami mengakses aplikasi terus dari Google Playstore. Aplikasi dipasang di bawah 5 saat. Untuk menetapkan klien ini untuk diselaraskan ke versi desktop, penting untuk mengklik Pulihkan data dari pilihan awan. Ini memerlukan anda untuk menyediakan versi desktop anda untuk berfungsi dengan perkhidmatan awan seperti Google Drive.

Menetapkannya mudah dalam perisian kerana ia adalah perkara pertama yang perisian meminta anda lakukan. Pilih pilihan yang anda pilih dan klik sahkan. Jika anda (seperti kami) memilih untuk tidak menggunakan perkhidmatan awan, anda boleh mengimport kenalan melalui fail CSV, TXT, atau XML. Anda juga boleh mengimport kata laluan secara terus dari pilihan pengurus kata laluan yang sangat besar. Untuk melakukannya klik saja fail > eksport dan pilih pilihan pilihan anda.

nilai eksport sync sync

Sebaik sahaja CSV telah dieksport hanya salin ke peranti anda yang lain dengan menggunakan kad SD USB kabel. Kami menggunakan kaedah ini dan berjaya mengimport kenalan CSV yang kami dieksport dari kedua-dua KeePass dan versi desktop SafeInCloud. Bagi kebanyakan orang, bagaimanapun, pilihan untuk menyimpan kata laluan yang disulitkan akan menjadi rahmat besar yang bermakna mereka boleh mendapatkan kata laluan jika mereka sepatutnya kehilangan peranti mereka.

ciri-ciri

 • Sangat mudah digunakan dengan penyegerakan merentas peranti
 • Aplikasi untuk semua platform yang popular (tiada Linux)
 • Tema hitam AMOLED gelap
 • Penyulitan Kukuh (Standard Penyulitan Lanjutan 256-bit)
 • Penyegerakan Awan (Google Drive, Dropbox, OneDrive, Yandex Disk, NAS, ownCloud, WebDAV)
 • Log masuk sidik jari
 • Autolill dalam Apl (Android 8+)
 • Pelanjutan penyemak imbas
 • Android Wear App
 • Analisis Kekuatan Kata Laluan
 • Penjana Kata Laluan
 • Import Data Automatik
 • Cross-Platform

Kemudahan penggunaan

SafeInPassword mudah dilihat di semua platform, dan kerana perisian hampir sama di seluruh platform terdapat lengkung pembelajaran yang sangat kecil. Ganjaran automatik yang mendorong anda untuk membuat sandaran ke awan membuat ini sangat mudah untuk meneruskan pelbagai peranti.

Walaupun perkhidmatan ini direka khas untuk memastikan kata laluan benar-benar selamat dengan penyimpanan tempatan, pengguna juga mendapat pilihan untuk menyimpan kata laluan mereka yang disulitkan pada perkhidmatan awan pilihan mereka (OneDrive, Disk Yandex, Google Drive, Dropbox dan lain-lain).

Sebaik sahaja ia berjalan dan berjalan, dan telah disegerakkan merentas peranti menggunakan Cloud, anda bebas untuk mula memasukkan kata laluan, membuat, atau memasukkan kata laluan automatik. Kami memutuskan untuk menguji kata laluan auto pengisian dalam Chrome dan memasang pelanjutan untuk tujuan ini.

Pelanjutan ini meminta anda untuk kata laluan anda dan dari titik itu bermula kata laluan autofill dari aplikasi desktop. Untuk mengimport kata laluan tersebut, pergi ke mana-mana halaman dengan log masuk dan klik ikon pelanjutan di sebelah bar URL. Kami benar-benar mendapati ciri ini berfungsi dengan sangat baik dan terkesan dengan kesederhanaan proses. Pengurus kata laluan ini pasti sesuai untuk pemula.

Dengan autofill kata laluan berfungsi, kami memutuskan untuk menguji beberapa ciri lain. Kami sangat menyukai ciri auto-lock, yang memastikan bahawa jika anda menutup tetingkap aplikasi, ia akan mengunci dan memerlukan kata laluan. Kami menetapkan ini untuk satu minit.

Kami juga menetapkannya untuk dikunci apabila berada di latar belakang (sekiranya kita tidak sengaja lupa meminimumkannya). Ciri-ciri keselamatan ini sangat berguna untuk memastikan kata laluan anda tidak tersedia jika anda berada jauh dari skrin anda.

Penjana kata laluan automatik adalah baik untuk orang yang cenderung untuk merenung di skrin apabila mereka diminta untuk menghasilkan kata laluan yang kuat. Walau bagaimanapun, penjana bukanlah yang terbaik yang pernah kita lihat. Keupayaan untuk membuat kata laluan hanya 31 aksara panjang nampaknya sedikit pendek dan kerana pengurus kata laluan anda akan mengingati kata laluan anda, kami tidak perlu mengingatnya. Walau bagaimanapun, ia adalah ciri yang berguna, bagaimanapun.

Bagi mereka yang suka dapat mengisi secara automatik butiran kad mereka semasa membeli-belah dalam talian, pilihan ada untuk berbuat demikian. Pengguna juga mempunyai keupayaan untuk menyimpan Nota yang disulitkan dan pelbagai jenis data yang berbeza. Isi Auto boleh diaktifkan atau dilumpuhkan untuk setiap jenis data bergantung pada kepekaannya dan sama ada anda memerlukan isofofof atau tidak.

Secara keseluruhannya, SafeInCloud menyimpan perkara-perkara yang mudah dan mudah untuk melakukan apa yang sepatutnya mengingati kata laluan dan data autofill. Walaupun ia mungkin tidak seperti ciri-ciri seperti beberapa perkhidmatan lain, ia pasti melakukan semua yang kita harapkan dari pengurus kata laluan, dan kerana ini adalah murah dan mudah digunakan; ia adalah perkhidmatan yang sangat sesuai untuk pemula dan yang mungkin diinginkan untuk sesiapa sahaja yang mahukan keupayaan merentas platform dengan keupayaan autofill pepejal.

Privasi

Kerana fungsi ini berfungsi dengan cara yang sifar pengetahuan, tidak perlu sedikit risau dari segi privasi. Walau bagaimanapun, SafeInCloud adalah sumber tertutup yang bermaksud bahawa anda perlu mempercayai tahap privasi dan keselamatan yang dikemukakannya.

Secara teori, menyimpan kata laluan tempatan dengan kunci yang hanya anda tahu bermakna anda tidak perlu mempercayai orang lain. Jika anda membuat sandaran pada perkhidmatan awan pihak ketiga, anda meningkatkan risiko kata laluan anda yang digodam. Walau bagaimanapun, SafeInCloud sentiasa memuat naik kata laluan tersebut dalam format yang disulitkan, yang bermaksud jika seseorang mencuri sandaran anda, mereka juga perlu mengetahui kata laluan induk anda untuk mengakses data. Selagi anda mencipta kata laluan yang kuat di tempat pertama, ini tidak boleh dilakukan.

Dasar privasi itu sendiri adalah ringkas, dan ia tidak secara teknis mematuhi GDPR (kerana ia tidak secara khusus menyebut GDPR dan hak-hak rakyat). Walau bagaimanapun, dasar itu menjelaskan dengan jelas bahawa:

"Aplikasi itu tidak mengumpul sebarang maklumat peribadi dan tidak memindahkan sebarang maklumat peribadi kepada mana-mana pihak ke-3. Aplikasi ini boleh memindahkan statistik kegunaan tanpa nama dan log ranap kepada Pembangun. Pemindahan ini boleh dimatikan dalam tetapan Aplikasi (Perihal > Privasi). "

Bagi yang benar-benar privasi, ia mungkin bernilai bertukar kepada jumlah minimum pembalakan.

Dasar ini juga menyatakan bahawa:

"Data sentiasa disimpan dan dipindahkan melalui Internet dalam bentuk yang disulitkan. Permohonan tidak menghantar data pengguna kepada orang lain. "

Ini adalah selaras dengan sifat simpanan yang digunakan oleh SafeInCloud, dan kami tidak mempunyai sebab sebenar untuk tidak mempercayai perkhidmatan berfungsi seperti yang diklaimnya. Walau bagaimanapun, seperti yang selalu berlaku apabila perisian itu bukan sumber terbuka, pelanggan tidak boleh diaudit oleh mana-mana pihak ketiga dan tidak mungkin untuk mengesahkan tuntutannya.

Keselamatan

Semua kata laluan yang disimpan pada cakera keras anda oleh SafeInCloud pertama kali disulitkan dengan AES 256 yang kuat. Ini dianggap sebagai penyulitan gred tentera, yang bermaksud bahawa fail kata laluan anda cukup kuat untuk bertahan lama untuk retak (menggunakan metodologi yang dipahami sekarang).

Jika anda memutuskan untuk membuat sandaran kata laluan anda di awan, kata laluan akan dalam format yang disulitkan, dan ia akan dihantar ke perkhidmatan menggunakan HTTPS. Oleh itu, mereka akan selamat dalam masa rehat dan semasa transit.

Kami menyemak laman web SafeInCloud dengan menggunakan Qualys SSL Labs untuk melihat bagaimana TLS menaikkan dan sedih mendapati bahawa ia hanya mendapat B. Ini adalah skor yang rendah. Walau bagaimanapun, kerana anda tidak pernah menghantar sebarang data penting (kata laluan) dari perisian kepada pelayan tersebut, ia tidak sepatutnya menjadi isu.

Sebaliknya, perkhidmatan tersebut adalah sumber tertutup supaya dapat melakukan apa-apa (termasuk menghantar kunci AES anda kembali ke SafeInCloud sepenuhnya tanpa disenarai). Jika demikian, sekuriti SSL yang lemah boleh membenarkan kunci tersebut dicuri oleh mana-mana pihak ketiga menggunakan Man dalam serangan Tengah.

Sokongan pengguna

Sesiapa yang mempunyai soalan untuk sokongan pelanggan perlu menghubungi firma menggunakan alamat e-mel yang disediakan di laman webnya. Firma tuntutan untuk menjawab permintaan tersebut dalam masa dua hari perniagaan. Ini bukanlah perkhidmatan pelanggan terpantas yang terdapat di pasaran, namun, kerana perkhidmatannya adalah percuma (dan sangat murah walaupun anda membayar), ia dapat dipertanggungjawabkan bahawa ia dapat menjawab pertanyaan secara keseluruhan.

Terlebih lagi, perkhidmatan ini mempunyai Pengetahuan Knowledgebase yang sangat baik dengan banyak panduan dan artikel yang paling banyak menjawab jika tidak semua FAQ yang mungkin anda fikirkan. Atas sebab ini, majoriti orang harus dapat mendapatkan pengurus kata laluan tanpa masalah.

Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang mahu pengurus kata laluan dengan perkhidmatan pelanggan yang dikendalikan dengan baik, mungkin lebih baik mencari di tempat lain.

Kesimpulannya

Jika pengurus kata laluan yang mudah digunakan dan biaya yuran sekali sahaja yang sangat kecil adalah yang anda mahu, SafeInCloud nampaknya seperti pilihan yang sangat baik. Hakikat bahawa kata laluan tidak pernah dihantar ke pelayan syarikat adalah ditambah, dan mengekalkan kawalan penuh atas kunci anda adalah sangat baik. Perisian ini mudah digunakan pada semua platform dan ciri penyegerakan ditetapkan untuk berfungsi dengan mudah

Walaupun ia tidak betul-betul meleleh dengan ciri-ciri tambahan, pengurus kata laluan ini tidak lebih daripada sekadar mengurus kata laluan. Keupayaan untuk menghasilkan kata laluan yang kuat adalah sejuk, dan ciri autofill berfungsi dengan lancar sebaik sahaja anda memasang pelanjutan. Ini tidak selalu berlaku, yang hanya menunjukkan bahawa ini adalah perisian yang ditulis dengan baik.

Sifat sumber tertutup kod tersebut pastinya mengecewakan kerana ia bermakna bahawa anda perlu mempercayai perkhidmatan untuk melindungi data anda kerana ia menuntut. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, pengurus kata laluan ini mungkin memberikan tahap keselamatan yang mereka perlukan.

Kita boleh menganggap bahawa pemaju memutuskan untuk menyimpan sumber tertutup hanya untuk menghentikan ia diklon, tetapi ia mencipta masalah amanah. Sesiapa sahaja yang mahu menguji tuntutan SafeInCloud dengan menganalisis semua lalu lintas mereka menggunakan WireShark. Ini akan membolehkan mereka melihat sama ada pengurus kata laluan menghantar data kembali kepada pelayannya apabila tidak seharusnya. Walau bagaimanapun, ini perlu menjadi projek jangka panjang, kerana perisian boleh menghantar data kembali pada bila-bila.

Akhirnya, ini adalah salah satu daripada pengurus kata laluan yang paling mudah yang pernah kita gunakan, dan atas sebab ini, kami boleh mencadangkannya kepada pemula.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me