RoboForm

 • Harga

  Dari $ 1.79
  / bulan

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

RoboForm adalah pengurus kata laluan yang sangat digilap dan komprehensif yang, walaupun menjadi sumber tertutup (tetapi disulitkan dari akhir ke hujung), dapat mengesankan.

Statistik Pantas

 • Negara
  AS

Harga

Produk utama RoboForm utama ialah RoboForm Everywhere, pelan termurah mereka $ 1.99 sebulan, yang dibilkan setiap tahun. Pelan ini menyediakan individu dengan akses penuh ke semua ciri teras RoboForm. Pelan keluarga memperluaskan pelan Di mana-mana untuk menampung sehingga lima orang.


3 tahun

$ 1.79
/ bulan

12-Bulan

$ 1.99
/ bulan

RoboForm juga menawarkan pelan percuma. Ini tidak mempunyai sandaran dalam talian, log masuk saham, dan beberapa ciri sokongan. Walau bagaimanapun, batasan utama adalah bahawa ia tidak menyokong penyegerakan merentas peranti.

Ini adalah batasan yang besar, tetapi hakikat bahawa RoboForm tidak mengenakan had masa atau sekatan ke atas jumlah kata laluan yang boleh disimpan menjadikannya pengurus kata laluan percuma berfungsi dengan sempurna untuk mereka yang hanya menggunakan satu peranti.

Apa yang tidak disebutkan di laman web ialah jika anda mendaftar untuk RoboForm Free, anda akan dinaik taraf ke RoboForm Everywhere percuma selama 30 hari. Pembayaran adalah melalui kad (termasuk Amex), cek kertas atau wang kertas PayPal atau wang tunai.

Selain rancangan peribadi, RoboForm menawarkan rancangan perniagaan. Di tengah-tengah ini adalah konsol pengurusan terpusat untuk menggunakan kata laluan di kalangan ahli pasukan, menguruskan kebenaran, dan sebagainya. Kajian ini, bagaimanapun, memberi tumpuan kepada pelan Perancangan peribadi.

Ciri-ciri (RoboForm Everywhere)

 • Penyulitan sisi klien (e2ee)
 • Penyelarasan silang platform
 • Integrasi penyemak imbas
 • Isikan kata laluan dalam aplikasi
 • Sandaran dalam talian
 • Berkongsi log masuk dengan selamat
 • Penanda buku
 • Safenotes
 • Kenalan
 • Pengenalan identiti / borang
 • Sokongan 2FA

Penyelarasan silang platform

RoboForm boleh didapati dengan fungsi penuh untuk Windows, macOS, Android dan iOS / iPadOS. Terdapat juga aplikasi Apple Watch, walaupun kami tidak mencubanya.

Pengguna Linux dan ChromeOS boleh menggunakan versi khas pelayar penyemak imbas, tetapi tidak mempunyai akses ke Pusat Keselamatan. Sudah tentu, pemilik Chromebook baru juga mempunyai pilihan untuk menggunakan apl Android.

Sebagai tambahan kepada semua ini, kata laluan, nota, kenalan, dan apa-apa lagi yang disimpan dalam akaun RoboForm anda boleh diakses menerusi konsol web pada mana-mana platform yang menyokong pelayar web.

Integrasi penyemak imbas

Di Windows, RoboForm terintegrasi dengan pelayar Firefox, Chrome dan Edge, menyediakan bar alat untuk mengakses semua fungsi RoboForm.

melancarkan integrasi

Dalam mod Windowed toolbar ini duduk dengan mudah di jalan di bawah tetingkap penyemak imbas, tetapi dalam mod skrin penuh ia mengambil sedikit ruang di bahagian bawah penyemak imbas.

Ia adalah perkara keutamaan peribadi, tetapi kami mendapati ini sedikit mengganggu. Mujurlah, anda boleh menyahdayakan bar alat, dan alat penyemak imbas yang biasa menyediakan semua fungsi bar alat sambil tidak sengaja mengelirukan ketika tidak digunakan.

Dalam macOS, RoboForm hanya menggunakan alat penyemak imbas biasa untuk Firefox dan Chrome. Ia juga menawarkan tambahan untuk Safari, yang duduk diam di bar menu macOS.

bekerja di Penyemak Imbas

Kebanyakan fungsi teras RoboForm tersedia dari bar alat dan penyemak imbas tambahan. Ini termasuk penjana kata laluan selamat yang boleh disesuaikan untuk membuat kata laluan untuk tapak dengan syarat yang ketat.

Penjana kata laluan

Kami membincangkan integrasi penyemak imbas mudah alih kemudiannya dalam kajian ini.

Sandaran dalam talian

Pelanggan percuma boleh membuat sandaran pangkalan data mereka secara tempatan, tetapi pengguna Di mana-mana juga mendapat sandaran dalam talian secara automatik.

back up online

Tidak ada apa-apa, bagaimanapun, untuk menghentikan pengguna percuma dari auto-back up mereka bekas RoboForm ke folder Dropbox mereka...

Berkongsi dan hantar log masuk dengan selamat

Ciri yang banyak dipublikasikan adalah keupayaan untuk berkongsi log masuk dengan mudah dan selamat dengan pengguna RoboForm yang lain. Jika penerima bukan pengguna RoboForm maka mereka akan menerima e-mel yang menjemput mereka untuk menyertai (akaun percuma adalah baik untuk menerima e-mel).

Jika anda Sinkronkan log masuk ia akan diselaraskan kepada penerima jika anda mengubahnya, dan akses boleh dibatalkan pada bila-bila masa. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk Menghantar log masuk, dan selepas itu ia tidak lagi berada di bawah kawalan anda.

Penanda Halaman, Safenotes, dan Kenalan

Selain log masuk, RoboForm boleh menyimpan dan menyegerakkan penanda halaman, bersendirian "Safenotes", dan kenalan di seluruh platform dan penyemak imbas. Nota juga boleh dilampirkan kepada log masuk dan kebanyakan jenis entri lain.

Identiti

Identiti adalah ciri autofill bentuk web dengan segala macam templat berguna, seperti butiran peribadi, alamat, butiran bank dan butiran kereta. Seperti namanya, anda boleh menetapkan seberapa banyak "identiti" atau personas yang anda suka untuk ini untuk mengisi borang dengan cara yang berbeza.

borang web identiti

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

RoboForm dibangunkan oleh syarikat Siber Systems AS. Terima kasih kepada tahap yang mengejutkan tahap pengawasan besar-besaran yang dilakukan terhadap pelanggan syarikat teknologi Amerika Syarikat (AS dan bukan rakyat AS sama seperti yang terdedah oleh pemberi maklumat NSA, Edward Snowden), kami biasanya mencadangkan untuk tidak menggunakan syarikat AS jika privasi adalah keprihatinan yang tinggi.

Walau bagaimanapun...

Penyulitan end-to-end (e2ee)

Secara teori, bidang kuasa tidak boleh terlalu penting kerana semua kata laluan dan data lain hanya disulitkan dan disulitkan pelanggan. Dengan kata lain, ia tidak akan meninggalkan peranti anda tanpa diskriptif. Oleh itu, tanpa kata laluan anda adalah sia-sia, walaupun NSA akan mendapatkannya di atasnya!

Sumber tertutup

Perisian RoboForm menggunakan kod sumber tertutup proprietari.

Satu-satunya fly di salap adalah bahawa semua perisian RoboForm menggunakan kod sumber tertutup proprietari. Ini bermakna kita hanya perlu mempercayai Siber Systems bahawa perisiannya selamat dan semuanya berada di tahap.

Tidak ada sebab tertentu untuk tidak mempercayainya, kecuali bahawa ketidakpercayaan umum AS (atau mana-mana, untuk perkara itu) syarikat teknologi adalah sihat.

Log

Seperti yang telah diperhatikan, kata laluan dan data lain yang disimpan di dalam bekas RoboForm adalah selamat disulitkan sehingga hanya anda (dan orang yang anda pilih untuk berkongsi) dapat mengaksesnya. Mereka mungkin disimpan di pelayan Siber Systems, tetapi Sistem Siber tidak boleh mengaksesnya.

Walau bagaimanapun, ia menyimpan pelbagai log yang berkaitan dengan data pelanggan yang sukarela dan butiran pembayaran. Di samping itu, perkara-perkara berikut disimpan:

"ID unik (GUID), ID Komputer (dijana melalui fungsi sehala dari sesetengah atribut komputer), ID Cakera (dihasilkan melalui fungsi satu hala dari ID Cakera cakera sistem) untuk pengaktifan lesen dan pemeriksaan lesen berkala."

Jadi Sistem Siber pasti tahu banyak tentang pelanggannya. Jika anda selepas pengurusan kata laluan tanpa nama maka RoboForm bukan untuk anda. Tetapi memandangkan ia tidak dapat benar-benar melihat kata laluan anda, kami tidak fikir log Data Siber Systems benar-benar banyak kebimbangan privasi untuk kebanyakan orang

Keselamatan teknikal

Sama seperti fail Kdpx. Kbdx, RoboForm menyimpan semua data anda dalam bekas serba lengkap. Ini bermakna tidak kira di mana bekas diletakkan, ia tetap disulitkan dengan selamat.

Setiap bekas dienkripsi menggunakan AES-256. Kunci disulitkan menggunakan PBKDF2 berulang 4000 kali, dengan fungsi hash SHA-256 dan garam rawak panjang (32-bait). Pemindahan ke RoboForm Server dijamin menggunakan HTTPS.

Data dikongsi menggunakan kriptografi awam kunci, di mana kunci awam pengguna disimpan dan disegerakkan di RoboForm Server supaya pengguna lain dapat menghantar mereka log masuk atau folder menggunakan kunci peribadi mereka sendiri.

Kertas putih yang menerangkan amalan kriptografi RoboForm yang tinggi boleh didapati di sini.

Pengesahan dua faktor (2FA)

Jika anda ingin menjamin data anda dengan lebih daripada sekadar kata laluan utama, maka RoboForm menyokong pengesahan dua faktor melalui kata laluan satu kali (OTP). Ini boleh dihantar melalui e-mel, SMS, atau Pengesah Google (setakat pilihan yang paling selamat, walaupun alternatif pengesahan seperti sumber terbuka danOTP juga harus berfungsi).

Sokongan pengguna

Laman web RoboForm menyediakan sejumlah besar maklumat yang dikemukakan secara profesional. Di tengah-tengah ini adalah manual dalam talian lengkap yang memperincikan semua ciri RoboForm, dan disesuaikan dengan setiap platform yang disokong sepenuhnya.

Di samping itu, terdapat Pusat Bantuan yang luas yang mempunyai sejumlah artikel yang cukup banyak yang meliputi setiap subjek yang boleh kita fikirkan.

Jika anda masih memerlukan bantuan, maka sokongan e-mel berasaskan borang tersedia untuk semua pengguna 24/7365. Di mana-mana pelanggan menerima sokongan keutamaan dalam talian dan sokongan Chat Langsung semasa waktu pejabat EST.

Kemudahan penggunaan

Anda boleh mengimport kata laluan dari Chrome, Firefox, rantai kunci iCloud, dan dari kebanyakan pengurus kata laluan melalui fail CSV yang dieksport. Penanda halaman hanya boleh diimport dari Safari. Kata laluan boleh dieksport sebagai fail CSV.

Windows & macOS

Seperti yang telah kita lihat, kebanyakan fungsi RoboForm boleh diakses dari bar alat penyemak imbas dan / atau penyemak imbas tambahan. Hati hati RoboForm di desktop, bagaimanapun (kecuali mesin Linux), adalah Pusat Keselamatan.

aplikasi tingkap

Dari sini anda boleh mengakses semua ciri dan fungsi RoboForm sepenuhnya.

Android dan iOS / iPadOS

Apl Android dan iPhone pada dasarnya sama dengan satu sama lain, dengan apl iPad hanya mempunyai pengubahsuaian kecil untuk memenuhi faktor bentuknya yang lebih besar. Aplikasi ini boleh dicagar dengan kod PIN dan / atau buka kunci cap jari, disegerakkan dengan semua peranti lain yang disambungkan ke akaun anda, dan menyediakan akses penuh ke semua ciri RoboForm.

Jika anda memilih log masuk dari dalam aplikasi, ia akan dibuka dalam penyemak imbas terbina dalam (lihat di bawah).

aplikasi ios

Ciri khusus mudah alih yang menarik adalah keupayaan untuk mencantumkan item kegemaran (seperti log masuk) ke halaman Mula.

item disematkan dalam aplikasi

Penyemak imbas mudah alih dan integrasi OS

RoboForm menggabungkan dengan Rangka Kerja Autofill Android 8+ dan rangka kerja Perkhidmatan Pengesahan iOS 12+ untuk autofil lancar pada peranti yang lebih baru di kebanyakan pelayar dan banyak aplikasi.

Sebagai alternatif, dan khususnya berguna untuk pengguna peranti lama, pelayar khusus dalam aplikasi RoboForm dilengkapi dengan fungsi autofil terbina dalam.

borang kemasukan

Pemikiran terakhir

RoboForm adalah produk komprehensif, bergaya, dan sangat digilap yang membawa segala-galanya (termasuk sinki dapur) ke meja pengurus kata laluan.

Ia juga menggunakan penyulitan end-to-end yang kuat dan menyegerakkan lancar di semua peranti anda, tanpa memerlukan input tambahan selain memasang perisian di tempat pertama.

Ia tidak percuma, tetapi harga sangat berpatutan. Satu-satunya kebimbangan kami adalah bahawa ia adalah produk komersial sumber tertutup, jadi sekiranya pelakon peringkat negeri adalah sebahagian daripada model ancaman anda maka anda mungkin ingin melihat sumber terbuka KeePass atau Bitwarden.

Tetapi jika sumber tertutup tidak bimbang anda, maka RoboForm datang sangat disyorkan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me