PandaPow WiFi

 • Harga

  Dari $ 6.60
  / bulan

ProPrivacy.com Markah
4.5 daripada 10

Ringkasan

Perkhidmatan berasaskan Hong Kong ini membebankan dirinya sebagai "mungkin yang paling mudah untuk menggunakan VPN di planet ini." Dan pastinya, dalam ulasan PandaPow WiFi ini, saya mendapati sukar untuk berhujah dengan tuntutan ini. Isu-isu jarak jauh, penghala PandaPow sangat mudah digunakan.

Masalahnya, bagaimanapun, adalah jelas yang kedua ini diakui agak pintar-pintar kit jatuh melalui kotak surat saya. Memproses penyulitan VPN adalah tugas yang sangat pemproses dan memori yang sangat intensif. Untuk melakukannya tanpa merosakkan kelajuan internet anda, anda memerlukan perkakasan yang gemilang.

Dan PandaPow WiFi, dengan penampilannya yang sangat kecil, hanya tidak membungkus semacam itu. Hasilnya adalah prestasi internet yang sangat miskin.


 • PROS
 • Sangat mudah untuk menubuhkan dan menggunakan (jika dalam julat)
 • Router kelihatan baik dan kukuh
 • Akan masuk ke dalam poket jeans
 • Bateri boleh dicas semula USB
 • Boleh menyambung ke penghala melalui WiFi
 • KEBURUKAN
 • Kelajuan internet yang dahsyat
 • Julat WiFi yang buruk
 • WiFi miskin
 • Log sambungan yang meluas

Lawati PandaPow »

Harga dan Rancangan

WiFi PandaPow adalah penghala VPN mudah alih. Ia berharga $ 99 setahun, dan dilengkapi dengan langganan tambahan selama tiga bulan secara percuma. Dengan kata lain, anda membayar langganan dan dapatkan penghala secara percuma. Ini berfungsi pada $ 6.60 sebulan untuk tahun pertama, dan $ 8.25 sebulan selepas itu.

harga wifi pandapow

PandaPow juga menawarkan a "Klasik" pelan VPN berasaskan perisian. Sila periksa kami untuk maklumat lanjut. Perlu dinyatakan di sini, bagaimanapun, kerana PandaPow WiFi ditambah pakej kombo PandaPow Classic boleh didapati dengan harga $ 149 setahun (dengan tambahan tiga bulan secara percuma).

Dengan harga sendiri, harga PandaPow Classic bermula pada $ 9 sebulan, turun kepada $ 7 sebulan jika langganan tahunan dibeli.

ciri-ciri

Menurut laman webnya, PandaPow mengendalikan pelayan di 11 negara. Walau bagaimanapun, hanya sembilan daripada ini yang sedia ada melalui antara muka penghala (Perancis, Jerman, Hong Kong, Jepun, Belanda, Singapura, Sweden, UK dan Amerika Syarikat). Ciri-ciri termasuk:

 • Pilihan pelabuhan
 • Ciri penapis yang membolehkan anda mengecualikan atau menyertakan lalu lintas berdasarkan domain, IP dan port tertentu
 • Penapis klien yang membolehkan anda mengecualikan peranti tertentu dari VPN
 • Pelayan di sembilan negara
 • Bateri boleh dicas semula USB
 • Ia menggunakan OpenVPN (walaupun tuntutan sebaliknya)

PandPow berkotak

Anda boleh, tentu saja, menyambung seberapa banyak peranti ke penghala sekaligus seperti yang anda mahu. Seperti semua router VPN, ini boleh menjadi peranti yang biasanya tidak boleh dikonfigurasi untuk VPN, seperti TV pintar dan konsol permainan.

Spesifikasi Perkakasan Penghala

Router PandaPow WiFi adalah penghala VPN yang padat dan mudah alih. Anda menyambungkan peranti anda melalui WiFi, dan ia menghubungkan ke internet melalui LAN berwayar (pasang ke router anda), WiFi, atau modem USB. Spesifikasi yang telah saya sediakan adalah:

 • IEEE 802.11 b / g / n (kadar pemindahan maksimum: 150 Mbps)
 • 8MB Flash dan 64MB RA
 • CPU: [email dilindungi]

Spesifikasi ini lebih rendah daripada yang, contohnya, Router VPN Betterspot. Seperti yang akan kita lihat, ini menunjukkan.

Pelabuhan PandaPow

Tidak seperti router VPN yang sama saya telah mengkaji, WiFi PandaPow memuatkan bateri yang boleh dicas semula oleh USB. Ini adalah ciri yang hebat, dan membantu menjadikan PandaPow benar-benar mudah alih. Walau bagaimanapun, saya takut bahawa saya tidak mempunyai kesabaran untuk menguji dengan betul berapa lama bateri berlangsung antara caj.

Reka Bentuk Fizikal

Selagi anda peminat perkakasan putih (saya mesti mengakui bahawa saya tidak), router PandaPow WiFi kelihatan hebat. Gayanya ramping, dan peranti itu cukup padat untuk menyelinap ke dalam poket seluar jeans yang paling tipis.

PandaPower WiFi

Selongsong plastik terasa sedikit murah, tetapi kuat. Ini adalah penghala yang boleh dengan mudah mengendalikan mengetuk dan sekatan yang dikaitkan dengan dibawa setiap hari.

Lawati PandaPow »

Privasi

PandaPow berpusat di Hong Kong, yang tidak mempunyai undang-undang pengekalan data mandatori. Menurut dasar privasi, tiada log penggunaan disimpan:

"Kami tidak berada dalam keadaan apa-apa menyimpan apa-apa maklumat peribadi mengenai aktiviti pengguna kami di rangkaian kami, seperti e-mel, berbual, panggilan VOIP, tapak web yang dikunjungi, dan lain-lain"

Walau bagaimanapun, ia menyimpan pelbagai sambungan (metadata) log:

"Sebagai tambahan kepada apa-apa maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami, kami boleh menyimpan data-data berikut: alamat IP, masa apabila disambungkan ke perkhidmatan kami, jumlah data yang dipindahkan, dan memindahkan maklumat kelajuan."

Di samping itu, NSA dan ilkinya tidak mempunyai bidang kuasa di Hong Kong. Mengenai P2P dan hak cipta, PandaPow mempunyai ini untuk mengatakan:

"Jika kami menerima aduan mengenai bahan berhak cipta seperti muzik dan filem yang dikongsi melalui rangkaian kami, kami mungkin terpaksa mengambil beberapa langkah untuk mencegah tindakan undang-undang terhadap perkhidmatan kami. Langkah-langkah sedemikian termasuk menapis trafik untuk menentukan akaun apa yang menyalahgunakan perkhidmatan kami, dan membatalkan akaun khusus itu. "

Keselamatan

Menggunakan PandaPow "protokol VPN berasaskan SSL kami, dalam semua aplikasi kami dan penghala kami. Ia direka bentuk khusus untuk mengelakkan pengesanan dan menyekat yang memecahkan protokol VPN standard."

Apabila saya bertanya kepada PandaPow jika ini bermakna ia menggunakan OpenVPN, saya diberitahu (akhirnya), bahawa tidak, "ia adalah protokol VPN proprietari."

Melihat cepat pada fail konfigurasi untuk perisian pelan klasiknya, bagaimanapun, dengan jelas menunjukkan bahawa PandaPow sebenarnya menggunakan OpenVPN biasa. Pelanggan Windows adalah pembentukan adat OpenVPN 2.3.11.

[quickfactsbox title ="Penyulitan OpenVPN"]
[quickfactsbox_data items ="Cipher, Blowfish-128, kuning; Handshake, RSA-2048, hijau; Pengarang Auth, HMAC SHA1, hijau;,?,?"]
[quickfactsbox_data title ="Log & Undang-undang" barang ="Sambungan, Ya, kuning, Trafik, Tiada, hijau, Negara, Besar, bintang"]
[/ quickfactsbox]

Saya juga meminta butiran lanjut mengenai "elakkan pengesanan" sedikit. Saya diberitahu itu,

"Kami tidak mahu menerangkan dengan terperinci apa yang boleh digunakan terhadap kami, oleh mereka yang mahu menyekat VPN kami. Katakan sahaja perkhidmatan VPN kami telah berjaya selama bertahun-tahun di tempat di mana banyak pesaing kami menghadapi masalah untuk disekat."

Saya boleh salah, tetapi saya rasa bahawa sambungan OpenVPN hanya disalurkan melalui TCP Port 443.

Konfigurasi OpenVPN dan fail log membuat jelas bahawa penyulitan berikut digunakan: Blowfish-128 cipher, jabat tangan RSA-2048, dan HMAC SHA-1 hash authentication. Dengan kata lain, tetapan OpenVPN asas. Sila lihat Terma Penyulitan VPN yang Dijelaskan untuk maklumat lanjut.

PandaPow mengatakan bahawa kerahsiaan ke hadapan yang sempurna (PFS) dilaksanakan. Ini tidak menghairankan, kerana PFS telah dilaksanakan dalam pembaruan OpenVPN 2.4.0 rasmi terkini. Tetapi klien perisian PandaPow Windows didasarkan pada OpenVPN 2.3.11, dan tiada kunci Diffie-Hellman atau ECDH ditentukan dalam fail konfigurasi. Ini menunjukkan bahawa PFS, sebenarnya, tidak digunakan.

Konfigurasi ini harus baik untuk penggunaan lebih kasual. Tetapi ia jatuh di bawah cadangan minimum kami untuk sambungan "selamat" VPN yang harus tahan terhadap sebarang bentuk serangan yang diketahui untuk masa depan yang boleh dijangka. PandaPow memberitahu saya bahawa,

"Kami dalam proses menambah pilihan untuk penyulitan yang lebih kuat, mis. AES-256."

Laman Web

Laman web PandaPow tidak mempunyai pengilat visual, tetapi cukup mudah untuk menavigasi. FAQ tersedia, tetapi ini sangat bertujuan untuk pemula VPN. Sebuah blog terus pembaca dikemaskinikan dengan perkembangan terkini di PandaPow.

Sokongan

Sokongan adalah melalui e-mel yang ditandatangani atau live chat. Ini mungkin kerana zon masa saya di UK sangat berbeza dengan Hong Kong, tetapi sembang langsung tidak boleh didapati apabila saya melawat laman web. Sokongan telefon boleh didapati semasa waktu perniagaan di Hong Kong (GMT + 8). Caj panggilan antarabangsa biasa dikenakan.

Saya menghantar beberapa soalan melalui e-mel, dan menerima sambutan separa sahaja dua hari kemudian. Apabila saya meminta penjelasan dan butiran tambahan, PandaPow mengambil masa dua minggu penuh untuk bertindak balas. Sekarang, saya tahu semua ini berlaku sepanjang tempoh cuti, tetapi saya masih agak terkejut dengan kelewatan yang sangat panjang ini. Terutama kerana syarikat sedar bahawa saya mengkaji semula produknya!

Seperti yang dibincangkan di bawah penyulitan di atas, apabila saya menerima jawapan, ini sama ada secara separa, mengelak, atau tidak tepat. Sama ada ini disebabkan ketidaktahuan atau percubaan untuk menipu, saya tidak tahu.

Proses ini

Mendaftar

Pendaftaran adalah cukup mudah. Bayaran melalui kad kredit atau debit, PayPal, Alipay, UnionPay, atau TenPay. Pembayaran adalah auto-berulang sehingga dibatalkan.

Ia juga mungkin untuk membayar menggunakan bitcoins (melalui Coinbase), tetapi ini tidak bermakna untuk privasi, sebagai alamat fizikal diperlukan untuk penghantar dihantar.

Antara Muka Penghala

Seperti kebanyakan router VPN, PandaPow WiFi diuruskan melalui antara muka web. Cukup log masuk ke halaman web yang ditentukan dalam penyemak imbas anda, dan gunakan kata laluan yang disediakan.

Antara muka router PandaPower q

Antara muka web adalah menarik dan mudah dimengerti.

Antara muka penghala PandaPower 2

Halaman tetapan VPN. Perhatikan bahawa pemilihan port jauh manual mungkin.

antaramuka wifi pandapow 4

Salah satu ciri terbaik PandaPow adalah keupayaan untuk menapis VPN melalui laman web ...

Antara muka penghala PandaPower 3

...atau melalui peranti.

PandaPow hidup sehingga membanggakan bahawa ia sangat mudah digunakan. Ia juga menyokong beberapa ciri yang sangat berguna. Yang paling berguna (dalam fikiran saya sekurang-kurangnya) adalah keupayaan menyaringnya.

Prestasi WiFi

WiFi PandaPow hanya mampu menggunakan band 2.4Ghz pada maksimum maksimum 150 Mbps. Untuk menguji prestasi WiFi mentah, saya mula dengan membandingkan muat naik internet dan memuat turun kelajuan: apabila menggunakan modem / router biasa saya, apabila menggunakan WiFi PandaPow yang disambungkan ke modem / router saya melalui kabel Ethernet; dan apabila menggunakan PandaPow disambungkan ke modem / router saya melalui WiFi.

Perlu diperhatikan di sini bahawa rangkaian adalah masalah besar dengan PandaPow. Ia hanya apabila diletakkan di tengah-tengah antara PC dan modem / router saya (yang menyediakan sambungan yang sangat baik) bahawa saya mendapat sambungan ke PandaPow yang cukup stabil untuk menjalankan ujian ini.

Walaupun begitu, sambungan itu kerap sangat rapuh.

Semua ujian telah dilakukan menggunakan sambungan serat UK 50 Mbps / 3 Mbps. Modem / router saya adalah Virgin SuperHub 2ac (2.4ghz / 5Ghz 802.11ac), dan saya melakukan ujian kawalan menggunakan band 5Ghz.

Prestasi PandaPower WiFi turun

Prestasi PandaPower WiFi

Grafik menunjukkan kelajuan tertinggi, terendah dan purata bagi setiap ujian.

Saya juga menguji prestasi WiFi rangkaian tempatan menggunakan aplikasi Ujian Kelajuan WiFi untuk Android. Ujian dilakukan dengan telefon saya diletakkan di sebelah penghala yang sedang diuji.

WiFi PandaPower melonjak 3 ke bawah

PC bersambung ke modem / router saya melalui WiFi 5Ghz 802.11ac (kawalan).

Kelajuan WiFi PandaPower 4 turun

PC disambungkan ke PandaPow WiFi.

Walaupun hanya terdapat separuh jarak antara PC saya dan PandaPow daripada antara PC saya dan router / modem saya, PandPow agak perlahan. Yang berkata, PandaPow patut dipuji kerana termasuk fungsi WiFi sama sekali. Ini memerlukan dua cip WiFi, dan merupakan ciri yang tidak selalu terdapat dalam produk sejenis.

Prestasi Internet (Kelajuan, DNS, WebRTC dan Ujian IPv6)

Semua ujian dilakukan dengan menggunakan router PandaPow WiFi. Penghala ini disambungkan ke internet melalui kabel Ethernet, dan PC saya disambungkan ke PandaPow melalui WiFi.

Internet PandaPower melonjak ke bawah

Internet PandaPower mempercepatkan

Grafik menunjukkan kelajuan tertinggi, terendah dan purata untuk setiap pelayan dan lokasi. Lihat penjelasan ujian kelajuan penuh kami untuk maklumat lanjut.

Berharap untuk melihat sekitar 85-90% kehilangan kelajuan muat turun apabila menggunakan VPN pada penghala PandaPow. Ini tidak bagus, tetapi tidak mengejutkan kerana keupayaan perkakasan yang sangat terhad.

Ujian kebocoran PandaPower IP

Saya tidak mengesan kebocoran IPv4 atau WebRTC (IP lokal yang ditunjukkan di bawah pengesanan WRTC tidak mendedahkan alamat IP keluar anda, dan tidak menjadi kebocoran IP). Sayangnya ISP saya (Virgin Media) tidak menyokong sambungan IPv6, jadi saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6.

Saya dengan sukacitanya melihat bahawa US Netflix atau BBC iPlayer tidak dapat dihalang apabila dihubungkan ke pelayan PandaPow di negara yang betul. Memandangkan keputusan kelajuan di atas, namun, anda mungkin berjuang untuk menstrim kandungan dari perkhidmatan ini tanpa isu penimbunan utama.

Platform Lain

Mana-mana peranti berkemampuan WiFi boleh menyambung ke penghala WiFiPanda PandaPow. Ia juga bernilai menyebutkan pelan perisian PandaPow ("Classic") mempunyai pelanggan desktop untuk Windows dan MacOS / OS X, dan aplikasi mudah alih untuk Android dan OS X (9+). Sila lihat Review Classic PandaPow saya untuk maklumat lanjut.

Kajian PandaPow WiFi: Kesimpulan

Saya suka:

 • Perkakasan pada dasarnya adalah percuma dengan langganan VPN
 • Sangat mudah untuk menubuhkan dan menggunakan (jika dalam julat)
 • Boleh menyambung ke penghala melalui WiFi
 • Antara muka pengguna yang direka dengan baik
 • Router kelihatan baik dan kukuh
 • Akan masuk ke dalam poket jeans
 • Bateri boleh dicas semula USB
 • Penapisan laman web dan peranti
 • Pilihan pelabuhan
 • Berpusat di Hong Kong
 • US Netflix dan BBC iPlayer berfungsi
 • Tiada log penggunaan, tetapi ...

Saya tidak pasti tentang:

 • Log sambungan yang meluas
 • Hanya penyulitan OpenVPN asas yang digunakan

Saya benci:

 • Kelajuan internet yang dahsyat
 • Julat WiFi yang buruk
 • Prestasi WiFi yang lemah
 • Sokongan buruk yang mengejutkan
 • P2P: tidak

Memandangkan saiznya yang kecil, ia sentiasa membersihkan PandaPow tidak akan menjadi syaitan kelajuan internet. Walau bagaimanapun, oleh piawaian peranti yang serupa, prestasinya sangat miskin. Ia juga mempunyai prestasi WiFi terburuk yang saya temui, dari segi kelajuan dan julat.

PandaPow WiFi jelas tidak sesuai untuk kegunaan sehari-hari. Lagipun, berapa ramai yang sanggup mengorbankan 90% atau lebih kelajuan internet mereka? Kemudahan penggunaannya dan bateri yang boleh dicas semula boleh memberikan beberapa utiliti sebagai penghala perjalanan selamat. Walau bagaimanapun, utiliti ini terancam teruk oleh julatnya yang terhad, yang akan membuat sambungan kepada banyak hotspot WiFi awam suatu cadangan yang tidak praktikal yang terbaik.

Lawati PandaPow »

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me