OneDrive

Bermula dengan SkyDrive pada tahun 2007, OneDrive Microsoft telah berkembang dengan pesat selama bertahun-tahun. Ini adalah salah satu daripada tiga perkhidmatan awan terbesar yang tersedia terima kasih kepada sambungannya dengan Office 365, menjadi kuasa besar yang membolehkan anda mengedit dari dalam awan itu sendiri.

ProPrivacy.com Markah
7 daripada 10

Ringkasan

Satu ciri ciri yang kaya dan harga yang menguntungkan bukanlah segala-galanya, bagaimanapun, kerana pangkalan operasi Amerika menggesa kebimbangan privasi yang besar yang dapat mengubah beberapa pengguna.

Suka

 • Penyimpanan 5 GB pertama adalah percuma
 • Bulanan & harga tahunan
 • Tontonan luar talian & mengedit dengan Microsoft Office 365
 • Mesra pengguna
 • Sokongan merentas platform
 • Pengesahan 2-faktor
 • Versi fail

Tidak suka

 • Kurangnya dasar pengetahuan sifar
 • Sumber yang tertutup
 • Berasaskan di Amerika Syarikat

Harga & Ketersediaan

Daripada "tiga besar", Microsoft duduk tegas di tengah dengan 5 GB awal tersedia, secara percuma. Dropbox menawarkan paling rendah pada hanya 2GB, manakala Google Drive menawarkan 15GB yang mencukupi. Nasib baik, syarikat menawarkan beberapa pelan premium yang termasuk lebih banyak ruang penyimpanan.


Individu boleh memilih pelan OneDrive yang berdiri sendiri untuk $ 1,99 sebulan, mendapat akses ke storan 50 GB tetapi hilang pada pelbagai ciri yang menjadi staple untuk perkhidmatan storan awan. Ini termasuk pautan perkongsian dilindungi kata laluan, perlindungan ransomware automatik, versi fail 30 hari, tontonan luar talian, aplikasi pengimbasan berbilang halaman dan desktop. Itu banyak yang terlepas, tetapi mungkin dibenarkan memandangkan harga yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Sekiranya hiasan tambahan yang menarik menarik atau anda hanya mahukan 1 TB penyimpanan peribadi, ia akan menetapkan anda kembali $ 6.99 sebulan atau $ 69.99 setahun jika anda mahu menjimatkan wang dengan pra-bayar. Rancangan rumah menampung enam pengguna yang berbeza, menawarkan 1 TB setiap orang serta faedah bonus untuk $ 9.99 sebulan atau $ 99.99 untuk tahun penuh. Pelan ini dilengkapi dengan 60 minit panggilan Skype setiap bulan, sokongan keutamaan dari Microsoft dan boleh diuji selama 1 bulan secara percuma.

ciri-ciri

 • Tontonan luar talian & penyuntingan
 • Kebolehcapaian
 • Versi fail
 • Sokongan perkongsian fail
 • Penyegerakan merentas platform
 • Integrasi sistem operasi
 • Pengesahan 2-faktor
 • Main balik multimedia
 • Embedding HTML

Melihat Luar Talian & Mengedit

Oleh kerana OneDrive semakin terintegrasi dengan Windows, perkhidmatan ini menjadi lebih dinamik. Kemasukan "ruang letak" membolehkan peranti dengan ruang storan yang lebih kecil untuk mengakses kandungan yang disimpan di awan terus dari komputer mereka tanpa memberi kesan kepada cakera keras mereka terlalu berat. Walaupun fail ini muncul dalam Explorer / Pencari setempat, mereka tidak semestinya tersedia di luar talian dan sebaliknya hanya untuk kemudahan.

Mengklik folder atau fail akan mendedahkan sama ada ia boleh didapati di luar talian di bahagian bawah tetingkap. Jika anda melihat "tersedia semasa dalam talian" pada sesuatu yang anda mahu lihat atau edit di luar talian, cukup klik kanan fail dan pilih pilihan dari senarai. Berhati-hati dengan storan awan tempatan dan awan ketika bermain-main dengan ini, memandangkan ruang yang cukup untuk setiap muat turun dan kemudian menyegerakkan fail luar talian. Sekiranya storan tempatan menjadi isu, anda boleh "membebaskan ruang" daripada senarai pilihan yang sama tetapi ini akan memadamkan fail dari peranti itu.

Jika anda dalam talian, suite Microsoft Office membolehkan anda mengedit hampir mana-mana dokumen melalui penyemak imbas. Mengedit dokumen luar talian memerlukan aplikasi yang betul bergantung pada fail. Word, Excel, dan PowerPoint adalah percuma untuk Android dan iOS dengan pembelian dalam aplikasi, sementara aplikasi yang sama dikenakan pada desktop. Syukurlah, termasuk aplikasi seperti WordPad pada Windows dan Teks Edit pada Mac melakukan tugas dengan baik untuk kebanyakan tugas.

Kebolehcapaian

Microsoft telah memastikan OneDrive dan suite Office yang disertakan dapat diakses oleh mereka yang mengalami masalah visual dan pendengaran, berkat pintasan papan kekunci intuitif, keserasian pembaca skrin, dan fungsi VoiceOver / Narrator. Syarikat itu telah mencipta Meja Jawapan Kurang Upaya untuk memastikan semua soalan ditangani dan panduan komprehensif terperinci mengenai sokongan Kebolehcapaian untuk OneDrive.

NVDA dan JAWS secara rasmi menyokong pembaca skrin, tetapi Microsoft menyatakan bahawa pelbagai aplikasi boleh berfungsi dengan lebih dari sekadar dua yang disenaraikan.

Versi fail

Mengesan sejarah fail dan pengeditannya bukan sahaja membantu anda memadamkan perubahan yang tidak diingini tetapi juga mengelakkan virus berniat jahat yang boleh menjejaskan data berharga anda. Mujurlah, OneDrive secara automatik menyimpan perubahan secara teratur dan log koleksi pelbagai versi yang berbeza.

Cara yang paling boleh dipercayai untuk mengakses dan memulihkan versi lama dari fail adalah melalui pelayar, klik kanan mana-mana fail individu dan memilih "sejarah versi". Ini akan memaparkan lelaran fail sejak konsepnya, sama ada ia disimpan secara manual atau autosaved.

Walaupun aplikasi untuk Mac, iPhone, dan Android tidak mempunyai fungsi ini, versi fail ada dalam integrasi Windows. Dengan mengklik kanan fail dan memilih "memulihkan versi terdahulu" harus memaparkan sejarah pengubahsuaian yang dibuat pada peranti, tetapi saya mengalami masalah untuk mendapatkan ini untuk bekerja secara konsisten.

Aplikasi desktop individu seperti Word, Excel, dan PowerPoint masing-masing dapat memulihkan versi lama dan bahkan tidak disimpan dengan menuju File, Info dan memilih Sejarah Versi. Sudah tentu, anda perlu disambungkan ke internet untuk menyimpan fail terkini jika anda bekerjasama dengan pasukan atau bekerja dari pelbagai peranti.

Sokongan perkongsian fail

OneDrive menjadikannya mudah untuk berkongsi fail dengan pengguna lain. Dengan mengklik kanan fail atau folder dalam pelayar dan memilih "kongsi" akan membolehkan anda menyalin pautan segera ke clipboard anda atau memadam e-mel kepada pengguna lain dengan mesej yang diperibadikan. Parameter boleh disesuaikan, seperti membenarkan atau membuang keupayaan untuk mengedit, menetapkan kata laluan atau melaksanakan tarikh tamat tempoh untuk pautan.

Aplikasi mudah alih agak serba boleh dengan pilihan yang serupa dengan versi penyemak imbas, tolak keupayaan untuk melindungi kandungan dengan menambah kata laluan. Aplikasi desktop sedih dibawah perbandingan. Walaupun anda boleh membuat pautan segera terus dari Explorer / Finder, memilih "lebih banyak pilihan perkongsian OneDrive" akan mengalihkan anda ke penyemak imbas lalai anda.

Cross-platform

Secara rasmi menyatakan bahawa OneDrive disokong oleh apa saja dari Windows 7, Mac OS X 10.12 atau Windows Server 2008 R2 dan kemudian untuk aplikasi desktopnya. Peranti mudah alih diperlukan untuk menjalankan apa-apa dari Android 5.0, iOS 11.3 atau Windows Phone 7.5 untuk mendapatkan akses kepada pelanggan. Bagi penyemak imbas, syarikat mencadangkan versi terkini Edge, Internet Explorer, Chrome, Firefox atau Safari, tetapi kebanyakan penyemak imbas harus memaparkan storan awan tanpa masalah.

Walaupun OneDrive mempunyai keperluan sistem yang agak rendah sekurang-kurangnya 1GB RAM dan pemproses pada 1.6 GHz, aplikasi Office 365 sedikit lebih intensif jika digunakan di luar pelayar pada 2-4 GB RAM.

Integrasi Sistem

OneDrive terintegrasi ke dalam sistem operasi melalui aplikasi desktop dan mudah alihnya.

Pengguna Windows dan Mac akan segera melihat OneDrive muncul di Explorer dan Finder masing-masing, memberikan keupayaan untuk memuat naik fail dengan menyalin dan menampalkan atau menyeret dan menjatuhkan. Windows khusus memaparkan beberapa ciri yang rakan sejawatannya Apple tidak. Klik fail tempatan yang betul dari dalam platform membolehkan anda menghantarnya ke OneDrive, manakala fail klik kanan yang ada di awan memberikan keupayaan untuk membuat pautan saham untuk fail dalam awan dan mengalihkan diri ke pelayar.

Memuat naik fail ke onedrive dari folder desktop

Pengguna mudah alih dengan aplikasinya yang dipasang akan melihat OneDrive muncul dalam pilihan "saham" mereka, dapat menghantar fail secara langsung ke awan.

Ciri-ciri lain

Microsoft menawarkan pengesah sendiri untuk mudah alih dan desktop, membantu untuk memastikan akaun dengan pengesahan 2 faktor. Ini akan dikenakan kepada semua produk Microsoft yang anda log masuk ke email yang sama. Kami sentiasa mengesyorkan penambahan ini.

OneDrive pada penyemak imbas juga boleh memainkan semula video dan menghasilkan kod HTML untuk membenamkan folder atau fail ke dalam laman web luaran, sesuai untuk perniagaan dan profesional.

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

Syarikat-syarikat adalah undang-undang privasi negara mereka tinggal di, yang menjadikan bidang kuasa sebagai faktor penting apabila anda meletakkan data dan butiran anda di tangan orang lain. Microsoft berpusat di Amerika Syarikat, sebuah negara yang sering dikritik kerana pendiriannya terhadap peraturan privasi. Terdapat kemungkinan besar bahawa Badan Keselamatan Negara (NSA) atau badan kerajaan lain mempunyai akses kepada mana-mana dan semua maklumat yang disimpan pada pelayan OneDrive, terutamanya kerana Microsoft telah didakwa menyerahkan akses kepada mesej yang disulitkan pada masa lalu.

Zero-knowledge

Dasar pengetahuan sifar sering merupakan rahmat simpanan, kerana ini bermakna syarikat tidak berpegang pada data sensitif seperti kunci penyulitan atau kata laluan induk anda. Malangnya, OneDrive bukan penyedia awan kosong dan tidak menyimpan maklumat ini pada pelayannya.

Mereka yang telah melabur dalam OneDrive boleh beralih kepada perkhidmatan penyulitan sisi klien untuk melindungi maklumat mereka dari mata yang bersinar, tetapi ia selalu mengecewakan apabila ia bukan ciri yang dipanggang ke dalam platform.

Keselamatan teknikal

Dasar privasi OneDrive pastinya boleh dipersoalkan, tetapi keselamatannya memenuhi standard kerajaan AS dengan penyulitan berlapis ketika dalam perjalanan dan berehat.

In-transit menggunakan sambungan TSL dengan kunci 2048-bit kerana ia bergerak masuk dan keluar dari pusat data Microsoft. Apabila data pelanggan tegas duduk di pelayan Microsoft, ia dikenali sebagai berehat. Ini berpecah kepada penyulitan peringkat cakera BitLocker dan penyulitan setiap fail untuk meningkatkan keselamatan, seperti yang dahulu menjamin keseluruhan cakera manakala yang terakhir menambah penyulitan AES 256-bit ke setiap fail individu.

Jika mana-mana ini gagal, dan serangan berjaya, anda akan dimaklumkan melalui alamat e-mel yang dilampirkan atau aplikasi yang disambungkan supaya anda boleh memulihkan fail-fail yang terkompromi, menukar kata laluan anda dan memberitahu syarikat.

Isu-isu

Kriptografi Penyemak Imbas

Kriptografi bertanggungjawab untuk hashing, pengesahan, penyulitan, dan penyahsulitan, dengan JavaScript menjadi yang paling lazim. Ini telah dikemas kini dalam beberapa tahun kebelakangan dengan API WebCrypto, tetapi pendekatan tidak sempurna. Pelayar menerima apa-apa kod yang didorong oleh mereka oleh pelayan masing-masing tanpa input pengguna, yang bermaksud sesiapa yang melawat laman web harus secara eksplisit mempercayai tujuan penerbit.

Sesetengah syarikat berasaskan keselamatan dan privasi telah memilih untuk menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk menangani isu-isu ini, kerana anda dikehendaki untuk mengkaji secara manual dan memasang add-on, tetapi tidak ada perkara seperti itu untuk OneDrive. Tidak jelas apakah kriptografi Microsoft memilih di sini, tetapi web adalah sistem penghantaran yang lemah dalam keadaan semasa.

Sumber yang tertutup

Syarikat-syarikat sering menyimpan program mereka sumber tertutup untuk melindungi bahan proprietari di bawahnya, tetapi ini sedih bermakna bahawa tidak ada yang mengatakan jenis kod yang ditekan ke sistem anda. OneDrive tidak terkecuali, yang memerlukan anda mengambil perkataan Microsoft untuknya.

Kami lebih suka OneDrive, dan secara terang-terangan semua aplikasi, untuk menjadi sumber terbuka dan oleh itu tertakluk kepada ulasan peer dari pakar dalam bidang.

Kemudahan penggunaan

Desktop

Pengguna Windows mempunyai OneDrive sedia di hujung jari mereka, sementara pengguna Mac perlu pergi lebih jauh dengan memuat turunnya dari laman web. Selain itu, kedua-dua aplikasi tersebut hampir sama dengan mengintegrasikan ke Windows Explorer dan Mac Finder. Terima kasih kepada ini, mengakses fail semudah mengklik "OneDrive" dari bahagian kiri tetingkap dan tangkapan skrin secara automatik disimpan ke awan.

Bersama Onedrive dengan explorer fail

Walaupun kemudahannya, kaedah ini datang dengan segelintir kaveat. Kedua-dua versi fail dan beberapa kaedah perkongsian diturunkan ke versi penyemak imbas OneDrive, mengalihkan anda apabila anda mengklik padanya. Sebagai alternatif, mereka yang mempunyai Office 365 terkini (termasuk dalam langganan pricier) boleh menggunakan aplikasi masing-masing untuk melihat sejarah versi, tetapi bukan tumpuan utama kajian ini.

Mobile

OneDrive untuk Android, iOS dan juga Windows Phone hampir sepenuhnya dipaparkan sebagai versi penyemak imbas, lengkap dengan susun atur yang boleh diakses dan dimodenkan. Fail dipaparkan secara abjad secara lalai tetapi boleh disusun semula ke dalam apa yang baru-baru ini diakses dan dikongsi dalam kedua-dua senarai dan format grid.

Aplikasi mudah alih Onedrive

Bahagian "Foto" membolehkan anda membuat sandaran foto secara automatik dari peranti anda ke awan, serta tangkapan skrin yang diambil pada desktop. Sudah tentu, ini memerlukan anda memberi kebenaran aplikasi untuk mengakses kamera, gambar dan video anda untuk berfungsi. Tab "Saya" memaparkan jumlah ruang simpanan yang anda tinggalkan, membolehkan anda menyemak imbas fail yang tersedia di luar talian atau dalam tong kitar semula dan menyesuaikan pemberitahuan dan tetapan.

Pelayar

Microsoft membuat semua ciri yang tersedia pada penyemak imbas, menjadikannya versi terbaik OneDrive. Pada mulanya, antara muka pengguna kelihatan dipermudahkan di seluruh panel kiri dan riben atas, tetapi terdapat beberapa pilihan tersembunyi yang eksklusif untuk platform ini. Hampir semua maklumat teras boleh didapati sekilas dan anda boleh menyimpan pesanan jenis yang berbeza, bahkan mengatur perkara mengikut saiz fail.

Onedrive dalam pelayar

Klik dua kali pada sebarang fail akan mengalihkan pengguna ke aplikasi yang betul untuk melihat dan mengedit secara automatik. Anda boleh mengakses aplikasi pelbagai Microsoft secara manual dengan mengklik pada grid 9 berturut-turut di sebelah logo di sebelah kiri atas, termasuk Outlook, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, dan Skype.

Pemikiran Akhir

OneDrive sememangnya satu perkhidmatan yang berkuasa, penuh dengan ciri-ciri tanpa menyelam terlalu banyak ke dalam poket. Pengaturan mudah dan mudah diakses untuk para veteran dan pendatang baru, dengan salah satu senarai yang paling komprehensif versi fail berbeza untuk pemulihan jika diperlukan.

Windows mengintegrasikan OneDrive pada tahap operasi-sistem adalah pedang bermata dua. Dalam satu tangan, ia sangat mudah bagi mereka yang sudah ada dalam ekosistem Microsoft. Di pihak yang lain, ia sedikit mengganggu dengan beberapa orang untuk keluar dari cara mereka untuk mencuba memasangnya.

Memandangkan Microsoft jauh dari penyedia awan kosong, OneDrive pada dasarnya merupakan perkhidmatan yang dibina dengan keselesaan dan kemudahan dalam pemikiran, diperkemas tanpa mengorbankan banyak ciri dalam proses itu. Kekurangannya boleh diperbaiki dengan memasangkannya dengan pengurus kata laluan dan perkhidmatan penyulitan sisi klien, tetapi ini adalah inklusi yang dapat mengubah perkhidmatan yang baik menjadi yang hebat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me