NortonWiFiPrivacy


 • Harga

  Dari $ 4.16
  / bulan

ProPrivacy.com Markah
5.5 daripada 10

Ringkasan

Norton WiFi Privacy adalah perkhidmatan Norton Virtual Private Network (VPN) yang baru, dari firma antivirus terkenal di dunia Symantec. Ia adalah perkhidmatan VPN yang murah, kerana saiz dan skop firma (dan pengalamannya dalam keselamatan IT) harus menjadi puncak. Adakah ia hidup sehingga imej itu?

Saya melihat sekeliling tetapi, kerana Privasi Norton WiFi begitu baru, tidak ada yang dapat diteruskan. Oleh itu, saya benar-benar tidak tahu apa yang diharapkan dari VPN baru ini. Memandangkan ia dibuat oleh nama besar itu, seseorang akan menjangkakan ia menjadi kedap air apabila ia berkaitan dengan keselamatan dan privasi. Saya teruja untuk meletakkan VPN ini melalui langkah-langkahnya, jadi marilah kita masuk.

Statistik Pantas

 • Bidang kuasa
  AS (Amerika) atau UK (di mana-mana sahaja)
 • Sambungan serentak
  5
 • Negara
  29

ciri-ciri

Jumlah pelayan 1500
Sambungan serentak 5
Negara 29
Logam logam atau pelayan maya 1200 pelayan adalah maya

Norton WiFi Privacy VPN adalah perkhidmatan baru dari firma keselamatan IT global Symantec. Ia mempunyai pelanggan tersuai untuk Windows, Android, Mac, dan iOS. Tidak ada pelanggan VPN Linux tersuai yang ada sekarang. Walaupun begitu baru, Norton VPN memberikan pengguna akses kepada rangkaian pelayan di 26 negara (dengan sekurang-kurangnya dua pelayan di setiap lokasi). Diakui, ini bukan lokasi yang paling pernah kita lihat untuk harga yang dipetik. Namun, untuk perkhidmatan yang agak baru, ia mengagumkan.

Aplikasi Windows VPN dan Android VPN (yang saya uji) semuanya mempunyai ciri-ciri pro seperti perlindungan Kebocoran Sistem Nama (DNS), suis bunuh, dan auto-connect.

Privasi Norton WiFi »

Kelajuan dan Prestasi

Saya menguji VPN pada sambungan internet serat 50 Mbps. Saya telah menguji pelayan UK dan Belanda dari pelayan ujian yang terletak di UK (di testmy.net). Pelayan VPN AS diuji dari pelayan ujian (juga di testmy.net) di New York. Saya mendapati kelajuan menjadi sangat bagus, dan lebih baik daripada tuntutan ulasan lain (yang saya anggap bermaksud bahawa Norton telah meningkatkan pelayannya kerana pengulas lain menguji perkhidmatan tersebut). Walau bagaimanapun, kelajuan naik dan turun sedikit berbanding keputusan ujian asas saya, dan pelayan Amerika Syarikat adalah yang paling perlahan daripada yang saya uji. Boleh jadi lebih baik, tetapi bukan yang paling buruk yang saya pernah diuji dengan cara yang jauh.

Muat Turun NortonvpnMuat Naik Nortonvpn

Seperti yang dapat anda lihat, walaupun ada penurunan dalam kelajuan, Norton WiFi Privacy cukup pantas untuk menstrim dalam HD. Keseluruhan saya terkesan dengan kelajuan yang disediakan oleh Norton VPN.

Ujian Leak

Saya mendapati tiada kebocoran Protokol Internet (IP) menggunakan Norton WiFi Privacy. Di samping itu, meskipun IPleak.net telah mengesan sekitar 40 alamat DNS, berita baiknya ialah saya dapat memastikan bahawa Norton proksi hasil tersebut. Oleh itu, walaupun Norton WiFi Privacy tidak menggunakan pelayan sendiri untuk mengendalikan permintaan DNS, kerana mereka proxied itu bukan kebimbangan keselamatan.

Lebih banyak berita baiknya ialah saya tidak mengalami kebocoran Web Real-Time Communication (WebRTC) atau kebocoran Internet Protokol versi 4 (IPv4). Malangnya, saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6 kerana ISP saya tidak menyediakan sambungan IPv6.

Harga

1 bulan

$ 4.16
sebulan

Norton VPN adalah perkhidmatan yang sangat berpatutan, yang tentunya tidak boleh dianggap mahal. Pada masa penulisannya dijual, yang membawa harga yang munasabah ke bawah lagi. Seperti kebanyakan VPN, Norton WiFi Privacy boleh dibeli sama ada secara bulanan atau tahunan. Terdapat empat rancangan: satu pelan peranti, lima pelan peranti, sepuluh pelan peranti, dan pelan gabungan (yang menyediakan akses kepada VPN dan Norton Security Suite).

Semua harga itu berpatutan, selagi Norton VPN menyediakan tahap perkhidmatan yang dijangkakan dari perkhidmatan VPN premium pada hari ini dan umur maka ia mungkin patut dipertimbangkan.

Jaminan balik wang

Norton VPN menawarkan pelanggan jaminan wang kembali 60 hari. Ini bermakna pelanggan boleh menguji Norton WiFi Security secara menyeluruh dalam tempoh percubaan yang sangat munasabah. Selain itu, orang yang melanggan menggunakan Google Play (ke versi Android) sebenarnya mendapat percubaan percuma selama tujuh hari. Dengan mengelirukan, pengguna perlu menggunakan Google Play untuk 'membeli' aplikasinya secara biasa. Walau bagaimanapun, tiada wang sebenarnya meninggalkan akaun anda sehingga tujuh hari kemudian. Jika anda membatalkan sebelum itu, Gedung Play tidak mengenakan sebarang wang.

Pilihan pembayaran

Anda boleh membayar untuk Norton VPN melalui kad kredit atau PayPal. Malangnya, Norton tidak menerima bayaran bitcoin, yang memalukan. Sekiranya membayar VPN menggunakan tahap yang tidak mahu namanya disiarkan adalah kebimbangan, maka Norton VPN mungkin bukan untuk anda.

Apakah Privasi Norton WiFi??

Privasi WiFi Norton adalah nama rangkaian Rangkaian Peribadi Maya Norton. Seperti VPN lain, ia adalah penyelesaian yang sempurna untuk masalah yang disebutkan di atas. Dengan menyulitkan semua data pada komputer riba atau peranti mudah alih anda, Norton WiFi Privacy menjamin semua data anda dari pengguna WiFi lain.

Walaupun nama Privasi Norton WiFi, jangan tertipu. Perkhidmatan ini adalah VPN penuh yang juga akan menyembunyikan lokasi anda, membolehkan anda mengatasi sekatan geografi, dan menyimpan data anda dengan selamat dari pandangan Internet Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP), tuan-tuan tanah, majikan, dan kerajaan.

Kemudahan penggunaan

Norton WiFi VPN Privasi boleh didapati di semua platform yang paling popular, termasuk Windows, Mac, iOS, dan Android. Ia tidak tersedia untuk Linux.

Android

Aplikasi Android sangat mirip dengan aplikasi desktop Windows dan mempunyai semua ciri yang sama. Satu perkara yang mengagumkan tentang Privasi Norton WiFi ialah ia mempunyai penghalang iklan yang dibina. Ini merupakan ciri hebat untuk pengguna Android yang ingin mengelakkan iklan. Oleh kerana hakikat bahawa Google Play Store tidak mempunyai penyekat iklan untuk Android, VPN ini adalah penyelesaian yang sangat baik. Ia juga merupakan salah satu daripada beberapa VPN yang mempunyai ciri ini.

Secara keseluruhan, perisian Android sangat mudah dan menyenangkan untuk digunakan kerana reka bentuk yang mudah dan berwarna-warni. Di samping itu, Norton VPN secara automatik akan menyambung setiap kali anda menyertai rangkaian WiFi awam yang tidak dipercayai. Oleh itu, Privasi Norton WiFi direka khusus untuk menjadi pilihan keselamatan Wi-Fi yang baik.

Lain-lain / Perkhidmatan Percuma

Sebagai tambahan kepada Privacy Norton WiFi, Norton menjual suite antivirus dan keselamatan dengan sandaran dalam talian. Ini boleh dibeli dalam tiga pakej berbeza (standard, deluxe dan premium). Ia juga boleh digabungkan dengan perkhidmatan VPN (untuk satu peranti).

Khidmat Pelanggan

Sokongan untuk privasi WiFi Norton disediakan dalam beberapa cara. 24/7 sokongan sembang langsung boleh didapati di laman web Norton. Walau bagaimanapun, sembang hidup ini adalah untuk semua produk Norton, bukan hanya perkhidmatan VPN. Oleh itu, sokongan sembang langsung memang sangat terhad. Ciri ini pada kebanyakan VPN membolehkan orang ramai mendapat jawapan yang cepat terhadap masalah mengenai VPN. Ini tidak benar mengenai Privasi Norton WiFi, yang mana kakitangan sokongannya tahu apa-apa mengenai VPN.

Saya bertanya kepada ejen perbualan secara langsung untuk memberitahu saya butiran ringkas tentang dasar privasi seperti: Adakah privasi Norton WiFi menyimpan sebarang log sambungan? Berita baiknya ialah Norton mengambil nombor telefon anda dan memberi anda panggilan balik dengan butirannya. Bagaimanapun, ini agak menyusahkan jika anda seorang yang sibuk, kerana anda tidak tahu bila anda akan mendapat panggilan.

Sokongan E-mel

Nasib baik, berkomunikasi melalui e-mel. Walau bagaimanapun, anda perlu menjalani sembang langsung untuk meminta agar mereka menghantar e-mel kepada anda. Menggunakan e-mel tersebut, anda boleh membalas dan memulakan perbualan sokongan. Hampir tidak sesuai, tetapi sekurang-kurangnya mungkin. Secara keseluruhan, saya mendapat sokongan dengan Norton untuk menjadi rumit, meletihkan, dan terlalu sukar.

Ya, dapat menghubungi semula dengan baik. Walau bagaimanapun, dengan VPN yang lain adalah mungkin untuk bertanya seperti: "Bagaimanakah saya boleh membuka kunci kejohanan Tenis Terbuka??" dan menerima jawapan di tempat kejadian (termasuk diberi alamat untuk pelayan streaming khusus untuk acara itu). Ini bukan tahap perkhidmatan yang anda dapatkan dengan Norton.

Sebenarnya, saya kembali ke Norton dengan beberapa soalan untuk melihat sama ada agen lain akan mengetahui lebih lanjut. Saya mendapati mereka tidak mengetahui masa dan masa lagi.

Pada salah satu blognya mengenai VPN, Norton berkata perkara berikut:

"Apabila ragu-ragu, jangan takut untuk menghantar e-mel kepada pelanggan dan mula bertanya. Syarikat yang lebih bereputasi lebih cenderung untuk menjawab pertanyaan anda dengan segera. "

Malangnya, jelas bahawa ini sesuatu yang Norton lupa untuk benar-benar melaksanakan untuk perkhidmatan VPNnya.

Privasi dan Keselamatan

Norton berpusat di Ireland, yang agak bermasalah untuk undang-undang pengekalan data secara umum. Secara tradisional Ireland telah menjadi lokasi yang sangat teruk untuk pengekalan data, menyimpan rekod komunikasi elektronik pada fail selama tujuh tahun pada suatu masa. Dari 2007, pengekalan data di Ireland diamalkan dengan persetujuan penuh EU. Pada halaman pendaratan untuk dasar privasinya, Norton berkata,

"Jika anda tinggal di Kawasan Ekonomi Eropah, Pengawal Maklumat Anda adalah Symantec Limited, Ireland, yang mempunyai tempat perniagaan utama di Ballycoolin Business Park, Blanchardstown, Dublin 15, Ireland."

Walau bagaimanapun, di dalam perjanjian lesen pengguna Norton, ia menyatakan dengan jelas bahawa pengguna AS dan Amerika Latin akan dikenakan undang-undang AS. Sedangkan seluruh dunia akan dikenakan undang-undang UK. Ini bermakna tidak kira di mana anda tinggal, langganan Norton WiFi Privacy VPN tertakluk kepada bidang kuasa yang sangat invasif; sama ada dari Amerika Syarikat (dengan perintah waran dan lelucon) atau UK (dengan Piagam Snooper dan pengekalan data mandatori).

Di samping itu (seperti yang anda lihat) tuntutan halaman pendaratan bahawa data dikawal dari Ireland (untuk ahli-ahli EU) adalah bertentangan dengan apa yang ia katakan dalam perjanjian pengguna.

Protokol Penyulitan

Privasi WiFi Norton dilengkapi dengan OpenVPN sebagai standard di kedua-dua Android dan Windows. Pengguna tidak mendapat pilihan untuk menggunakan mana-mana protokol lain. Mengetahui tentang penyulitan Norton adalah seperti mendapatkan darah dari batu. Ejen sokongan pelanggan hanya boleh memberitahu saya bahawa ia adalah AES-256. Saya menghantar e-mel firma, dan selepas empat hari saya berjaya mendapatkan jawapan yang saya mahu.

Malangnya, apabila saya akhirnya menerima butiran mengenai pelaksanaan OpenVPN, saya mendapati bahawa ia kurang kerana jabat tangan lemah (RSA 1024). Jabat tangan itu telah diketahui lemah selama sekitar tujuh tahun sekarang, dan bermakna enkripsi pada Privasi Norton WiFi tidak dapat dianggap selamat. Benar-benar jelas: di sini di ProPrivacy.com kami menganggap jabat tangan RSA 2048 menjadi spec minimum untuk VPN dianggap selamat.

Dasar Privasi

Norton WiFi Privacy mendakwa menjadi log kosong sifar VPN. Ia dengan jelas mengatakan bahawa ia bukan log Rangkaian Peribadi Maya di laman webnya. Bagaimanapun, saya mendapati dalam perjanjian pelesenan bahawa pengguna Privasi Norton WiFI tertakluk kepada dasar privasi yang sama seperti pengguna produk Norton yang lain. Saya memuat turun polisi privasi itu dan sedih kerana mendapati bahawa Norton menyimpan yang berikut:

"Maklumat mengenai komputer atau peranti anda, termasuk jenis penyemak imbas dan tetapan, alamat IP dan data trafik yang berkaitan dengan sambungan Internet anda."

Oleh itu, adalah mustahil untuk mengetahui jika Norton VPN benar-benar adalah log kosong sifar VPN. Mengambil dasar privasi pada nilai muka akan muncul untuk mendedahkan bahawa ia bukan sifar log sama sekali. Ini sangat bermasalah dan mungkin mengapa Norton mengiklankan ini sebagai Privasi Norton WiFi berbanding NortonVPN. Secara keseluruhan, penyulitan dan dasar privasi bermakna bahawa VPN ini bukanlah pilihan yang baik untuk apa-apa selain daripada menjamin keselamatan WiFi awam. Oleh itu, ia tepat dinamakan.

Di samping itu, dalam perjanjian lesen Norton meminta pengguna untuk tidak menggunakan VPN dalam salah satu cara berikut:

"Melanggar mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkenaan, atau untuk mempromosikan pelanggaran mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkenaan.

Untuk memuat naik, menyiarkan, atau menghantar kandungan yang Anda tidak mempunyai hak untuk atau yang sebaliknya akan melanggar hak harta intelek mana-mana pihak.

Dengan cara yang melanggar atau melanggar sebarang privasi, harta intelektual, kerahsiaan, atau hak kontrak atau hak lain."

Dengan itu, VPN ini tidak boleh digunakan untuk peer-to-peer (P2P) atau merosakkan. Pertama, Privasi Norton WiFi tidak cukup terjamin untuk menjamin privasi anda, dan kedua, dasar privasi meninggalkan tanda tanya besar mengenai perkhidmatan.

Pemikiran terakhir

Privasi WiFi Norton adalah VPN yang tidak minimum. Ia memberikan kelajuan OK, yang walaupun cukup cepat untuk menstrim dalam HD sedikit dan ke atas (terutamanya di pelayan AS). Walau bagaimanapun, kedua-dua dasar privasi dan penyulitan di platform meninggalkan saya sejuk. Ia mungkin bahawa dasar privasi Norton di seluruh papan tidak melakukan keadilan perkhidmatan VPN. Walau bagaimanapun, kerana dasar privasi ini meninggalkan pengguna dengan risiko yang besar. Di samping itu, saya mendapat sokongan pelanggan untuk Norton WiFI Privacy VPN yang kurang. Sokongan pelanggan adalah sangat penting dalam industri VPN dan boleh membuat atau memecahkan kegunaan perkhidmatan.

Untuk membuat kesimpulan, ini adalah VPN yang dipasarkan sebagai penyelesaian privasi WiFi, dan betul. VPN Norton akan menghentikan penggodam dari 'menghidu' trafik anda apabila anda log masuk ke mana-mana hotspot WiFi awam. Jika dibeli setiap tahun, ia adalah VPN yang sangat murah yang akan memastikan anda selamat semasa disambungkan ke WiFi awam. Sekiranya Norton menyusun dasar privasinya, naik taraf ke RSA 2048, dan mencari cara untuk membantu penggunanya dengan cekap, ini akan menjadi VPN yang cukup mengagumkan. Walau bagaimanapun, buat masa ini, perkhidmatan VPN baru masih sebahagian besarnya menjadi tanda tanya.

Privasi Norton WiFi »

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me