Myki


ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Myki adalah aplikasi pengurus kata laluan tertutup yang telah dimuat turun lebih dari 100,000 kali dari Google Play Store. Ia adalah penyelesaian perisian yang membenarkan pengguna melindungi beberapa akaun dengan kata laluan yang teguh; tanpa kerumitan untuk mengingati mereka. Myki nampaknya mempunyai reputasi yang hebat dengan pengguna, menerima skor 4.4 di Play Store dan 4.6 di kedai aplikasi Apple. Jadi, adakah pengurus kata laluan ini semua itu retak? Dan adakah ia bernilai membelanjakan wang anda?

Harga

Seperti mana yang berlaku dengan pengurus kata laluan lain, Myki menyediakan pengguna dengan keupayaan untuk melindungi bilangan kata laluan yang tidak terhad dalam repositori yang disulitkan dengan sentral. Ini membolehkan pengguna mengingati hanya satu pin induk (atau menggunakan biometrik) untuk log masuk ke dalam beberapa perkhidmatan dan akaun dalam talian.

Myki boleh didapati di semua platform, yang bagus. Dan ia juga menyediakan sambungan berguna untuk Chrome, Firefox, Safari, Edge, dan Opera. Aplikasi Linux juga merupakan titik jualan yang unik untuk pengurus kata laluan tertentu ini.

Homepage Myki

Di mana harga prihatin, pengguna boleh menikmati pengurus kata laluan ini secara percuma. Walau bagaimanapun, pengguna boleh menaik taraf ke premium dengan membayar yuran sekali sahaja sebanyak $ 9.95. Ciri-ciri tambahan tersebut ialah:

  • Tag adat untuk mengatur kata laluan, kad, ID, dan lain-lain.
  • Imej akaun tersuai untuk akaun menggunakan foto dari galeri anda
  • Profil tersuai untuk membuat profil dan profil peribadi yang berasingan, contohnya
  • Medan tersuai untuk memohon kepada item anda.

Hanya pasukan yang perlu membayar untuk mempunyai akses kepada pengurus kata laluan merentas tenaga kerja mereka. Dan, dikatakan bahawa dengan kos $ 3.99 sebulan dan $ 35.88 setahun (bersamaan $ 2.99 sebulan) ini bukan pengurus kata laluan secara besar-besaran mahal untuk organisasi yang memerlukan satu.

Harga Myki

Persediaan

Mendapatkan persediaan Myki adalah mudah, aplikasinya boleh diakses sama ada desktop atau peranti mudah alih di laman webnya. Pengguna mudah alih juga mempunyai pilihan untuk memuat turunnya dari kedai aplikasi biasa mereka. Kami memuat turun versi terbaru untuk Windows, Android, dan iOS.

Semasa pemasangan desktop, pengguna mesti bersetuju dengan syarat perkhidmatan. Pengguna boleh memilih untuk memasang perisian untuk berfungsi untuk semua pengguna PC Windows - atau hanya login khusus mereka (mypc).

pilih pemasangan

Sebaik sahaja Myki telah memasang, ia akan berjalan secara automatik. Memasang aplikasi pada peranti mudah alih melibatkan menyediakan beberapa kebenaran untuk perkhidmatan berfungsi.

Kemudahan penggunaan

Myki adalah pengurus kata laluan yang sangat mudah untuk digunakan, itu adalah definisi fungsi yang digilap. Pengurus kata laluan mesra di mata, dan mencari setiap tetapan tidak rumit atau rumit (kerana boleh dilakukan pada pengurus kata laluan lain). Apa yang unik mengenai pengurus kata laluan ini adalah bahawa ia direka khas untuk berfungsi dari peranti mudah alih ke sambungan penyemak imbas (bukannya dari desktop ke peranti mudah alih - yang biasa di tempat lain).

Apabila memasang versi mudah alih, pengguna diminta memasukkan pin. Ini memastikan aplikasi itu dapat mengunci dan menarik balik akses kepada kata laluan (jika berlaku untuk meninggalkan telefon anda tanpa pengawasan, sebagai contoh). Pengguna juga boleh memilih untuk menggunakan pengimbas cap jari peranti mereka untuk membuka kunci aplikasinya. Ini adalah cara yang mudah dan berkesan untuk meningkatkan keselamatan kata laluan, yang bermaksud bahawa walaupun penggodam memasang trojan mereka tidak akan dapat masuk ke dalam kata laluan anda dari jauh (sedangkan menggunakan PIN trojan dengan keylogger untuk mobiles secara teorinya dapat kod anda).

Sebaik sahaja aplikasi mudah alih dipasang, ia akan menggesa anda dengan logo Myki setiap dan setiap kali halaman log masuk dikesan. Apabila kata laluan telah berjaya dimasukkan ke ruang storan peranti tempatan, log masuk automatik akan membolehkan anda memasuki perkhidmatan tanpa perlu mengingati atau memasukkan kata laluan anda. Untuk menggunakan ciri ini, anda perlu membolehkan overlay dan membolehkan akses.

Mengimport kata laluan dari pengurus kata laluan sebelumnya boleh ditangani menggunakan fail CSV, XLS, atau XLSX. Ia juga mungkin untuk mengimportnya terus dari Chrome, Dashlane, LastPass, dan pelbagai pembekal lain. Kami mendapati prosesnya mudah menggunakan mana-mana kaedah tersebut.

kata laluan import kepada Myki

Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah, panduan bekalan syarikat akan membantu anda. Jika anda mahu mengimport ke telefon bimbit dari pengurus kata laluan atau Chrome, anda perlu melakukannya melalui pelanjutan di Firefox atau Chrome; ini adalah satu-satunya cara untuk membawanya ke telefon bimbit anda.

Sebaik sahaja anda telah mengimport fail anda dari pengurus kata laluan sebelumnya anda, anda bersedia menyegerakkan merentas peranti. Sekali lagi, ini disediakan dalam aplikasi, dan penyegerakan sangat mudah dari mana-mana peranti mudah alih ke apl lanjutan atau desktop. Walau bagaimanapun, ia memerlukan anda mempunyai aplikasi mudah alih yang telah ditetapkan, yang tidak biasa.

Kami mencuba pelanjutan Chrome dan Firefox, dan kedua-duanya adalah doddle untuk menyediakan dan menggunakan. Setelah melancarkannya, anda akan diminta untuk mengimbas kod QR dengan peranti mudah alih anda yang membolehkannya disegerakkan secara automatik.

Gunakan Myki di telefon bimbit

Proses ini melangkau kata laluan anda dan juga membolehkan peranti mudah alih anda untuk memulakan sandaran kata laluan yang terenkripsi secara automatik ke komputer anda (yang bermaksud bahawa jika anda kehilangan telefon anda, anda akan dapat membawanya ke peranti seterusnya, selagi ia telah nombor telefon yang sama).

Setelah mengimbas kod dalam pelanjutan dengan telefon anda, aplikasi akan mendaftarkan pelanjutan anda pada skrin dengan simbol perisai hijau bug Untuk memutuskan dua aplikasi pada bila-bila; hanya ketik pelanjutan dalam peranti mudah alih dan klik butang putus merah yang besar.

Sudah tentu, anda hanya boleh menambah kata laluan semasa anda pergi jika anda tidak pernah menggunakan pengurus kata laluan sebelum ini.

Fungsi penjana kata laluan tersedia dalam semua aplikasi dan sambungan, ini membolehkan anda menghasilkan kata laluan yang teguh untuk melindungi akaun anda. Ini boleh ditetapkan sehingga 200 aksara panjang dan boleh termasuk nombor dan aksara khas.

buat kata laluan di Myki

Kedua-dua versi Windows dan rakan-rakan mudah alihnya memberikan beberapa fungsi tambahan yang bagus juga; seperti yang dapat menyelamatkan maklumat pembayaran dan butiran kad, ciri nota selamat untuk membuat nota yang disulitkan, ciri kad ID untuk menyimpan perkara seperti pasport atau maklumat lesen memandu, dan ciri identiti untuk menyimpan nama, jantina, alamat dan lain-lain maklumat peribadi. Ciri-ciri ini boleh digunakan untuk borang autofill semasa anda menggunakan internet.

Perkhidmatan ini dilengkapi dengan keupayaan untuk mengisi kata laluan automatik, dan ia dapat mengesan bentuk kata laluan secara automatik. Ini membolehkan ia mempelajari kata laluan anda apabila anda memasukkannya. Ini menjadikan Myki mudah untuk digunakan, dan ia pasti dianggap baik untuk pemula - yang baru sahaja masuk ke dalam dunia pengurus kata laluan. Walau bagaimanapun, Myki tidak akan mengisi borang yang lebih lama dengan data seperti maklumat ID anda - jadi ini perlu disalin secara manual.

Ia harus dikatakan bahawa salah satu perkara yang paling baik tentang Myki, adalah bahawa ia hampir sama pada semua peranti, dan dalam lanjutan. Ini bermakna anda mendapat kebiasaan dengan cara ia berfungsi tidak kira versi mana yang anda kebetulan.

Juga bernilai sebutan: menyegerakkan akaun anda dari telefon bimbit ke PC boleh membuat sandaran kata kunci yang disulitkan. Ini boleh diakses jika anda kehilangan peranti mudah alih anda. Sekiranya App Mobile Myki anda berpasangan dengan Extension Pelayar Myki anda, anda akan dapat membuat sandaran ini - yang disimpan dalam folder yang dipanggil "Myki Backup Files" dalam diri anda "Muat turun" folder.

Tidak dapat diragui bahawa Myki telah mencipta pengurus kata laluan yang lengkap dengan Pengalaman Pengguna yang kuat di terasnya. Ia kaya dengan ciri-ciri, dan, memandangkan ia adalah percuma, ia merupakan pilihan yang luar biasa bagi pengguna bukan-techy yang tidak mempunyai model ancaman yang teruk. Ciri-ciri penting lain termasuk dapat dengan selamat berkongsi kata laluan dengan selamat dengan pengguna Myki lain. Berguna jika anda mahu meluluskan seseorang kata laluan tanpa menulisnya dalam teks biasa dalam talian.

Akhirnya, Myki menyediakan ciri pelaporan yang mendalam, yang membolehkan pengguna untuk memeriksa data analitik untuk mengetahui berapa banyak pengguna yang ada, yang log masuk terakhir, log masuk yang paling dan paling tidak digunakan, dan juga penggunaan akaun dan peramban. Data jenis ini boleh menjadi sangat berguna untuk tujuan pentadbir dan menjejaki penggunaan kata laluan merentas perniagaan atau organisasi.

Privasi dan keselamatan

Myki memastikan bahawa lalu lintas anda selalu disulitkan antara peranti anda dan pelayannya. Ia juga menyulitkan kata laluan anda apabila ia melaluinya dari klien ke sambungan penyemak imbas. Semua lalu lintas ke pelayan Myki dilindungi dengan SSL / TLS (HTTPS). Kami menyemak perkhidmatan menggunakan Qualys SSL Labs dan dengan senangnya mendapati bahawa ia menjaringkan A +, ini bermakna bahawa data adalah selamat semasa dalam transit.

Kata laluan yang dihantar antara klien dan pelanjutan penyemak imbas juga dilindungi dengan penyulitan AES 256 yang kuat. Ini memastikan tiada siapa yang boleh memintas kata laluan tersebut kerana ia dihantar ke pelayar anda untuk mengisi borang. Kata laluan yang dikongsi disulitkan menggunakan gred tentera AES-256 dengan RSA-2048.

Atas sebab privasi, Myki berkata ia tidak akan menyimpan kata laluan anda di pelayannya. Kata laluan selalu disimpan secara tempatan sama ada pada komputer atau peranti mudah alih anda. Pengguna mengekalkan kawalan penuh ke atas kunci penyulitan dan induk PIN, dan jika PIN anda hilang, anda tidak akan dapat mengakses kata laluan anda lagi. Myki tidak dapat memulihkan PIN akaun anda, jadi anda mesti berhati-hati untuk memastikan ia tidak dapat diingati.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah penyegerakan peranti menggunakan algoritma proprietari yang dibangunkan oleh firma itu sendiri. Kami menolak sokongan pelanggannya untuk maklumat lanjut, tetapi mereka hanya dapat memberitahu kami bahawa mereka tidak boleh mengatakan lebih banyak kerana ia adalah milik. Mereka memberi jaminan kepada saya bahawa data sentiasa terjamin menggunakan penyulitan akhir antara peranti, dan bahawa pelayan Myki hanya bertindak sebagai "penghantar sifar pengetahuan yang mengangkut data yang disulitkan antara peranti".

Memandangkan ia adalah proprietari, tidak mustahil untuk mengesahkan sama ada penyulitan itu sepenuhnya teguh. Begitu juga dengan pelanggan. Myki adalah sumber tertutup, yang bermaksud bahawa anda perlu mengambil firma pada firmannya apabila ia menerangkan keselamatan dan privasi yang disediakan oleh seluruh platformnya. Seperti yang selalu berlaku dengan perisian proprietari, adalah mustahil untuk mengesahkan tuntutan tersebut kerana tiada siapa yang boleh mengaudit perisian tersebut. Bergantung pada model ancaman anda, ini mungkin mencukupi untuk menamatkan perkhidmatan anda.

Mendaftar ke versi mudah alih Myki memerlukan anda menyerahkan nombor telefon. Mengikut firma mereka "perlu mengesahkan nombor telefon anda untuk memulihkan akaun anda sekiranya sesuatu berlaku pada telefon anda". Pada mulanya ini nampaknya tidak masuk akal (memandangkan kata laluan hanya disimpan di dalam negara dan firma tidak dapat memulihkan akaun anda jika anda kehilangan PIN induk anda).

Mempunyai untuk membekalkan nombor telefon sangat luar biasa, dan mungkin cukup untuk membuat anda ingin melihat di tempat lain. Untuk mencuba pelanggan mudah alih, kami memutuskan untuk menyerahkan nombor telefon kami seperti yang diminta. Kami juga pergi ke hadapan dan menghubungi sokongan untuk mengetahui dengan tepat mengapa mereka memerlukan nombor telefon kami, mereka memberitahu kami:

"Cadangan dibuat dengan menggunakan kekunci dijana secara rawak yang disimpan di pelayan kami dengan cara yang membolehkan anda membuktikan pemilikan anda tentang nombor telefon yang anda mendaftar dengan bersama dengan kewujudan fail sandaran tertentu ini apabila anda perlu memulihkan.

"Apabila anda mahu memulihkan, aplikasi anda memerlukan dua perkara: 1) kunci peribadi yang dikaitkan dengan nombor telefon anda dan 2) fail sandaran yang disulitkan dengan ID sandaran yang berkaitan. Ini memastikan bahawa mempunyai fail sandaran tanpa nombor telefon yang berkaitan kunci persendirian tidak mencukupi dan mempunyai akses ke nombor telefon tanpa fail sandaran fizikal tidak mencukupi. "

Memandangkan firma lain menyediakan pengurusan kata laluan merentasi peranti tanpa nombor telefon, ini nampaknya tidak perlu. Untuk menyahkodkan perkara di atas; anda mendaftar dengan nombor telefon anda dan kemudian membuat sandaran data anda disulitkan pada PC. Dari sudut itu, jika anda kehilangan telefon anda, anda boleh log masuk dan mendaftar dari telefon baru yang mempunyai nombor yang sama seperti dahulu.

Cadangan kemudiannya dialihkan dari telefon lama anda untuk tujuan keselamatan, dan anda boleh memulihkan data anda menggunakan peranti baru anda dari sandaran PC yang telah anda buat sebelumnya. Sudah tentu, ini semua boleh dikendalikan dengan kata laluan induk semudah mudah, tanpa memerlukan mereka mencuri nombor telefon anda. Dan, kami tidak dapat memahami sepenuhnya mengapa anda perlu pulih dari sandaran ini dan bukan sekadar menyegerakkan semula data anda dari versi Windows, Mac atau iOS Myki dengan kod QR (jika anda menggunakannya pada berbilang peranti) yang mana adalah ciri yang anda dibenarkan untuk digunakan pula.

Akhirnya, firma itu mengakui bahawa ia menyimpan metadata. Kami menyelidiki dasar privasi untuk mengetahui dengan tepat apa yang dikumpulkannya. Walaupun dasar itu nampaknya mematuhi GDPR, ia tidak mendedahkan apa yang dikumpulkan metadata. Walau bagaimanapun, kami menganggap ia mengumpul alamat IP pengguna. Kami juga dapat memastikan bahawa firma mengumpul versi peranti anda, jenis peranti, dan SSID WiFi tempatan (dengan melihat dalam tetapan dalam aplikasi mudah alih).

Sokongan pengguna

Salah satu perkara yang menarik tentang Myki ialah ia mempunyai sokongan sembang langsung yang terdapat di laman webnya. Kami menguji ejen-ejen dan mendapati mereka sangat berpengetahuan dan membantu. Oleh itu, ini adalah sumber yang sangat berguna yang boleh didapati untuk bukan pelanggan. Lebih-lebih lagi, terdapat 24/7 yang benar-benar luar biasa.

Malah, kami tidak pernah mengkaji semula pengurus kata laluan dengan sokongan pelanggan yang lebih baik daripada Myki, ia benar-benar dalam liga sendiri. Kami meminta beberapa soalan rawak dan sentiasa diajukan kepada panduan dan maklumat berguna yang memenuhi keperluan kami. Di samping itu, mereka tetap tenang dan rasional apabila dicabar dengan spesifik. Kami tidak dapat menilai pasukan perkhidmatan pelanggan ini dengan sangat baik.

Di mana panduan berkenaan, Myki mempunyai banyak dan mereka semua adalah kualiti yang sangat baik. Ini hebat untuk mana-mana pemula yang bergelut untuk mendapatkannya. Di samping itu, firma itu menyediakan blog dan seksyen FAQ yang membolehkan anda mencari maklumat dengan segera jika dan bila anda memerlukannya.

Kesimpulannya

Myki adalah pengurus kata laluan percuma yang menarik dan unik yang mudah dibiasakan - dan menyediakan fungsi yang hebat di seluruh platform. Menetapkan dan menggunakan aplikasi adalah proses yang mudah, yang menjadikan pengurus kata laluan ini sangat baik untuk pemula.

Storan kata laluan setempat bermaksud kata laluan tidak pernah disimpan dalam talian, dan kawalan penuh ke PIN induk bermaksud bahawa hanya pengguna yang mempunyai kawalan untuk mengakses kata laluan mereka. Cadangan yang disulitkan secara automatik adalah sentuhan yang bagus, dan bermakna bahawa selagi anda menyegerakkan merentas peranti, anda akan dapat menggunakan nombor telefon anda untuk mengesahkan dan kata laluan anda dipulihkan ke peranti baru anda.

Sebaliknya, perkhidmatan ini adalah sumber tertutup dan tidak memerlukan pengguna menyerahkan nombor telefon. Myki berpangkalan di New York mengikut wakil mereka Luna Chawa. Ini bukan tempat yang sangat baik untuk privasi, kerana firma itu boleh disampaikan dengan perintah dan waran gag. Firma itu juga mempunyai pejabat di Beirut, Lubnan. Di samping itu, pelayan Myki berada di Ireland, yang diketahui mempunyai beberapa undang-undang perlindungan data terbaik yang tersedia.

Walaupun sesetengah faktor ini boleh meletakkan sesetengah orang (dengan model ancaman yang tinggi) daripada perkhidmatan, kami berpendapat bahawa untuk majoriti orang, ini adalah pengurus kata laluan yang baik yang mendapat pekerjaan yang dilakukan dengan mengagumkan. Sekiranya anda mahukan pengurus kata laluan yang tidak susah payah, dan itu mempunyai perbualan 24/7 yang dikendalikan oleh ejen yang benar-benar peduli; perkhidmatan ini adalah pilihan yang hebat. Paling sesuai untuk pengguna mudah alih yang juga mempunyai PC atau komputer riba.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me