Mailfence


Mailfence adalah pembekal e-mel yang selamat yang mula-mula dilancarkan pada tahun 2013 oleh ContactOffice Group. Umumnya, Mailfence mempunyai reputasi yang sangat baik dengan kedua-dua pengguna dan pakar keselamatan (kerana penyulitannya berdasarkan asas kriptografi sumber terbuka). Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa lesen kandungan adalah proprietari; yang bermaksud terdapat elemen sumber tertutup untuk suite penuh perkhidmatannya (merangkumi kalendar, penyimpanan dokumen dan banyak lagi).

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Penyedia e-mel yang disulitkan ini merupakan perkhidmatan terperinci yang mempunyai interoperabilitas yang sangat baik dengan semua perkhidmatan e-mel yang disulitkan serasi OpenPGP yang lain. Dan, ia dianggap oleh ramai untuk menjadi alternatif terbaik untuk suite G yang lengkap.

Statistik Pantas

 • Negara
  Belgium

Berasaskan di Belgium, perkhidmatan itu jatuh dari skop Lima Mata. Sebaliknya, Belgium menguatkuasakan beberapa arahan pengekalan data mandatori yang sepertinya terpakai kepada penyedia e-mel. Nasib baik, arahan ini adalah ketat dan hanya membenarkan pihak berkuasa untuk mendapatkan akses dengan waran dalam keadaan yang sangat spesifik.

Walau bagaimanapun, desakan Belgium bahawa pengekalan pengumpulan data berguna untuk tujuan penyiasatan (dan bahkan mungkin baik untuk hak asasi manusia) mungkin cukup untuk meletakkan beberapa orang. Di samping itu, Belgium adalah sebahagian daripada perjanjian pengawasan Mata 14 yang lebih besar.

Di samping itu, Mailfence "mengekalkan senarai berita kanari dan ketelusan yang terkini," yang membolehkan pengguna untuk terus berjaga-jaga sama ada perkhidmatan telah dikompromi oleh pihak berkuasa.

Logo Mailfence

Berapa kos Mailfence??

Mailfence adalah pembekal e-mel yang selamat yang mempunyai pelan langganan percuma. Secara percuma, pengguna mendapat akses ke akaun dengan simpanan 500Mb. Perkhidmatan percuma sangat menyekat penggunaan ciri kalendar dan kenalan dan tidak membenarkan penyegerakan di seluruh peranti. Di samping itu, ia mengehadkan perkhidmatan e-mel kepada hanya satu kumpulan dengan dua ahli.

Pelan langganan peringkat masuk kos hanya $ 2.77 sebulan - yang mungkin berpatutan untuk kebanyakan orang (dan yang kami uji). Walau bagaimanapun, berbanding dengan perkhidmatan popular Posteo - yang harganya hanya $ 1.13 sebulan - ia boleh dianggap agak mahal. Untuk $ 2.77, pengguna mendapat penyegerakan penuh, kalendar, kenalan, tiga kumpulan dengan 10 ahli, dan 12Gb penyimpanan (5Gb untuk mesej dan selebihnya untuk penyimpanan untuk dokumen dan data lain).

Akhirnya, pelanggan mempunyai pilihan untuk memilih pelan "Pro" - yang memanjangkan kapasiti penyimpanan ke 20Gb untuk mesej dan 24Gb untuk dokumen. Pelan pro tidak menambahkan lagi fungsinya ke pelan peringkat kemasukan, tetapi membiarkan pelanggan membuat lima Kumpulan dengan sehingga 20 pengguna. Sokongan penuh tersedia dengan tahap kemasukan dan pelan pro. Pro kos $ 8.32 sebulan, yang mungkin kelihatan mahal tetapi sebenarnya cukup baik untuk kegunaan perusahaan.

Pengguna boleh memilih untuk membayar melalui kad kredit (Visa atau Mastercard) atau menggunakan kriptografi (Bitcoin atau Litecoin) untuk privasi tambahan. Pengguna juga boleh memilih untuk membayar menggunakan PayPal.

Hakikat bahawa perkhidmatan ini dibiayai oleh rancangan berbayar membolehkan Mailfence wujud tanpa iklan; itulah sebabnya pembekal e-mel yang selamat ini sering menjadi pilihan untuk orang yang mencari google.

Gambaran keseluruhan ciri

Untuk kos $ 2.77 sebulan, pengguna mendapat akses kepada ciri-ciri berikut:

Hantar e-mel yang disulitkan ke akhir dengan OpenPGP. Mailfence membolehkan pengguna menghantar e-mel PGP selamat kepada semua pembekal e-mel utama. Kedua-dua mesej yang ditandatangani dan disulitkan boleh dihantar. Mailfence juga menyediakan kawalan penuh ke atas pengurusan kunci OpenPGP dengan kunci utama bersepadunya.

 • Menyokong POPS, IMAPS, dan SMTPS. Protokol e-mel popular disokong untuk menghantar dan menerima e-mel merentasi pelbagai pembekal.
 • Kata laluan penyulitan kata laluan. Ciri ini didasarkan pada enkripsi simetri dan membolehkan pengguna menyiarkan e-mel yang disulitkan (penyulitan dan penyahsulitan oleh penghantar dan penerima) dalam penyemak imbas mereka. Ini membenarkan e-mel dihantar dengan disulitkan dengan kunci yang tidak pernah dikongsi dengan back-end Mailfence (dikenali sebagai rangka kerja pengetahuan nol). Penyulitan ini didasarkan pada perpustakaan cipher sumber terbuka dan membenarkan pengguna Mailfence menghantar mesej yang disulitkan kepada pengguna bukan Mailfence.
 • Penyegerakan penuh: Segerakkan akaun anda melalui desktop dan peranti mudah alih.
 • Kumpulan: Mengurus dan berkongsi fail, kenalan, kalendar, dan peti mel dengan selamat dengan ahli kumpulan anda yang lain.
 • Kalendar, kenalan dan storan dokumen: Ketersediaan ciri-ciri ini membolehkan orang yang digunakan untuk menggunakan suite Google untuk berhijrah sementara masih mengekalkan kebanyakan fungsi yang mereka terbiasa dengan.
 • Sokongan domain khusus: Pengguna boleh memilih untuk mempunyai. Mailfence atau alamat e-mel nama domain unik pilihan mereka.
 • Pengesahan Dua Faktor: Pengguna boleh menggunakan aplikasi 2FA untuk melindungi akaun mereka lagi.
 • Qualys SSL Labs rating: Skor laman web Mailfence sangat dengan laman web penarafan bebas ini: A + dengan HSTS dan PFS.
 • Strip alamat IP daripada e-mel yang dihantar: Walau bagaimanapun, dasar privasi menyatakan bahawa Mailfence menyimpan beberapa log termasuk alamat IP - mungkin untuk mematuhi undang-undang Belgium.

Privasi

Pengguna tidak perlu memberikan nama sebenar untuk melanggan Mailfence, dan ia mungkin menggunakan alamat e-mel pembakar dan membayar dalam cryptocurrency untuk menyediakan akaun dalam privasi. Walau bagaimanapun, dasar privasi ini tidak menimbulkan kebimbangan apabila menyatakan bahawa:

"Kami mengumpul alamat IP, alamat-ID, penghantar dan alamat penerima, subjek, versi pelayar, negara dan cap waktu."

Pengumpulan ini berlaku untuk mematuhi arahan pengekalan data Belgium yang berkuat kuasa pada 2016. Walau bagaimanapun, firma itu mengingatkan pengguna bahawa (tidak seperti AS dan UK) Belgium tidak menguatkuasakan perintah gag, yang bermaksud bahawa jika ia pernah diminta menyerahkan apa-apa data, ia dapat memaklumkan penggunanya. Ia juga mempunyai waran kanari dan menerbitkan laporan ketelusan, yang sekali lagi membolehkan pengguna untuk mengawasi apa yang firma itu lakukan.

Walaupun percubaan ini tetap telus mengenai prosesnya; pasti ada beberapa pengguna yang lebih suka tidak ada pembekal e-mel log (dan, untuk menjadi adil, ini ada). Walau bagaimanapun, pilihannya ada untuk menggunakan VPN dalam kombinasi dengan penyedia e-mel ini; yang akan menyembunyikan alamat IP sebenar pengguna dari Mailfence.

Akhirnya, Mailfence menyatakan bahawa pekerjanya semuanya terikat dengan perjanjian kerahasiaan yang memaksa mereka untuk melindungi semua data yang dikumpulkan. Di samping itu, tidak terdapat sebarang data pelanggan yang dikongsi dengan pihak ketiga, pengiklan, sekutu, atau rakan niaga.

"Kami tidak menjual, berdagang atau memindahkan kepada pihak luar maklumat peribadi anda kecuali apabila dipaksa oleh undang-undang Belgium"

Keselamatan

Mailfence melaksanakan enkripsi OpenPGP "satu klik" mudah untuk mendapatkan e-mel. Ini direka untuk membuat penggunaan penyulitan PGP kurang rumit. E-mel yang dihantar kepada rakan Mailfence tidak pernah meninggalkan pelayan Mailfence dan boleh disulitkan sama ada dengan PGP atau pilihan penyulitan kata laluan. E-mel kepada bukan ahli boleh dihantar tanpa disulitkan, atau tidak terenkripsi tetapi ditandatangani dengan kunci PGP digital. Di samping itu, pengguna boleh memilih untuk menghantar e-mel yang disulitkan sepenuhnya dan ditandatangani.

Komunikasi dengan pelayan Mailfence berlaku melalui penyulitan Pengangkutan Layer Security (SSL / TLS). Ini adalah benar untuk kedua-dua perkhidmatan web dan akses klien e-mel IMAP / POP / SMTP. Ini menghentikan sebarang penggodaman, gangguan, atau pemalsuan mesej daripada berlaku dalam transit.

Perkhidmatan ini juga menyediakan Secrecy Forward Perfect (PFS) untuk sambungan terenkripsi (HTTPS). Ini memastikan bahawa semasa pelanggaran keselamatan, tiada komunikasi terdahulu boleh disahsulit. Akhirnya, HTTP Strict Transport Security (HSTS) diaktifkan pada semua laman webnya dan perkhidmatan menerima skor A ++ dengan Qualys.

Mailfence menggunakan pelaksanaan standard OpenPGP dengan pengurusan kunci penuh yang tersedia melalui kunci utama utama.PGP dijana dalam pelayar dan disimpan pada pelayan Mailfence menggunakan cipher AES-256, ini umumnya dianggap selamat (walaupun sifat sumber tertutup Pelanggan proprietari Mailfence).

Pilihan juga ada untuk mengamankan e-mel dengan penyulitan simetris (escrow mesej selamat); yang boleh digunakan untuk mengelakkan berkongsi kunci apa pun dengan Mailfence sama sekali. Pengguna mesti berkongsi kata laluan dengan selamat di luar aplikasi (secara peribadi, misalnya) untuk menggunakan ciri ini. S / MIME digunakan untuk mendapatkan pengesahan tandatangan masuk, namun firma memberitahu saya bahawa mereka tidak lagi menyokong ciri ini.

Kebimbangan? Kerana penyulitan terjadi dalam pelayar (E2EE) Mailfence dianggap selamat. Walau bagaimanapun, kerana ia adalah aplikasi JavaScript - terdapat beberapa isu keselamatan (yang digunakan untuk semua klien mel JavaScript dan bukan hanya Mailfence). Sesiapa sahaja yang ingin mengelakkan kelemahan JavaScript ini (yang boleh membenarkan serangan orang tengah dalam memaksa kekunci penyulitan dikompromi ke penyemak imbas penghantar dan penerima) perlu menggunakan pembekal e-mel dengan klien e-mel berdedikasi.

Akhirnya, Mailfence juga melaksanakan pelucutan IP dari mesej. Ini bermakna alamat IP anda tidak pernah dilampirkan ke e-mel yang keluar.

Kemudahan penggunaan

Membuka akaun Mailfence sangat mudah, dan sesiapa sahaja boleh memulakan proses secara percuma untuk mendapatkan rasa bagaimana perisian berfungsi. Sebaik sahaja akaun telah didaftarkan, pengguna menerima e-mel yang membolehkan mereka mengesahkan akaun mereka. Ini boleh menjadi e-mel pembakar, tetapi sila ambil perhatian bahawa firma itu akan berkomunikasi dengan anda melalui e-mel ini jika anda mempunyai sebarang masalah.

Setelah login ke perkhidmatan dari penyemak imbas anda, anda boleh meneruskan dan memilih alamat e-mel. Pengguna yang menaik taraf kepada pelan berbayar boleh memilih domain tersuai.

memilih alamat e-mel anda

Dengan persediaan akaun e-mel, anda boleh mula menggunakan perkhidmatan e-mel tanpa sebarang masalah. Dan, sehingga September 2020, firma itu telah melancarkan Antara Muka Pengguna baru yang direka untuk menjadikan perkhidmatan lebih mudah digunakan!

Mailfence mengesahkan e-mel

Untuk memulakan ujian, kami menghantar beberapa e-mel yang disulitkan PGP ke akaun syarikat sekunder tanpa masalah.

penyulitan terbuka

Kami juga pergi ke hadapan dan mengimport kenalan e-mel dengan menggunakan ciri 'Alamat Luar' tanpa sebarang kekecohan. Secara keseluruhannya, kami mendapati pelanggan menjadi stabil, dan kami tidak mengalami gangguan atau bug semasa ujian kami.

mengimport alamat e-mel

Di mana kemudahan penggunaannya, Mailfence adalah penggoda kerana ia tidak memerlukan pengguna untuk memuat turun dan memasang sebarang perisian. Di samping itu, tidak seperti beberapa pelanggan e-mel, tidak ada keluk pembelajaran yang curam. Walaupun penyulitan PGP, yang umumnya dianggap rumit, dibuat mudah terima kasih kepada ciri satu klik.

Kami juga menikmati hakikat bahawa semua fungsi utama dibakar tanpa perlu memasang plugin sekunder atau tambahan. Ini menjadikan Mailfence sesuai untuk pengguna yang tidak berteknologi yang mahu melompat masuk dan mula melindungi e-mel dengan penyulitan.

Ciri hubungan Mailfence mudah digunakan dan membolehkan pengguna untuk mengimport kenalan dengan cepat dari Google atau pembekal e-mel lain.

format import

Kami juga menikmati keupayaan untuk menyegerakkan merentas peranti, yang jauh lebih mudah daripada beberapa penyedia e-mel lain. Mailfence juga membolehkan pengguna untuk memindahkan semua kenalan mereka, kata laluan yang disulitkan dengan mudah, dan data yang disulitkan kepada penyedia e-mel lain sekiranya keperluan timbul.

Melihat lebih dekat pada tetapan mendedahkan bahawa Maifence mempunyai banyak fungsi berguna.

Menu Mailfence

Keupayaan untuk membuat mesej Away membolehkan pengguna membalas auto apabila mereka keluar dari pejabat atau bercuti.

Pemacu Maya membolehkan pengguna mengakses dokumen secara langsung dari folder khas pada komputer mereka. Folder ini dilindungi dengan login dan kata laluan. Panduan untuk menyediakan pemacu maya tersedia untuk semua platform dari dalam menu tetapan. Pengguna juga boleh menyediakan pemacu maya pada peranti iOS atau Android.

Kami juga menyukai pengesahan Dua Faktor yang dibakar ke dalam perkhidmatan, yang menambah tahap keselamatan tambahan kepada klien.

dua pengesahan faktor

Akhir sekali, keupayaan untuk menghantar e-mel yang disulitkan kata laluan (yang membolehkan pengguna tidak berteknologi melindungi mesej tanpa perlu memahami kunci penyulitan) adalah bonus tambahan yang menjadikan Mailfence sesuai untuk pemula atau pengguna yang tidak berteknologi.

Sokongan pengguna

Mailfence menyediakan sokongan kepada semua pengguna (peningkatan sokongan untuk membayar pengguna); yang bermaksud bahawa anda akan dapat mendapatkan bantuan untuk menubuhkan perkhidmatan atau menyingkirkan sebarang kinks yang mungkin anda alami.

Di samping itu, firma itu menyediakan Blog terperinci yang mempunyai banyak artikel dan petua berguna untuk melakukan segala-galanya daripada memindahkan senarai kenalan lama anda ke Mailfence - untuk artikel mengenai ciri keselamatan dan pelaksanaan pada platform.

Kami mendapati sumber menjadi lebih komprehensif dan sudah tentu kelihatan cukup untuk memberikan pengguna yang paling maklumat yang mereka perlukan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

sokongan pengguna

Juga baik; Pengguna percuma juga diberi keupayaan untuk bertanya melalui sistem respons e-mel.

Kesimpulannya

Mailfence adalah pembekal e-mel yang kukuh dan mudah digunakan yang sesuai untuk pemula. Penyulitan adalah pepejal, dan kerana ia berasaskan pelayar, tidak perlu memuat turun sebarang perisian. Komitmen firma untuk privasi - yang melibatkan mendermakan 15% dari akaun Pro yang diteruskan ke Electronic Frontier Foundation dan European Digital Rights - adalah terpuji.

Mungkin satu-satunya kelemahan yang sedikit untuk perkhidmatan ini ialah ia adalah sumber tertutup. Walau bagaimanapun, semua asas kriptografi adalah sumber terbuka dan mereka telah diaudit dengan teliti. Di samping itu, firma itu sebelum ini telah berjanji untuk membuat sumber terbuka perisiannya, yang akan menjadi langkah yang sangat baik untuk firma itu mengambil.

Perbezaan utama antara Mailfence dan banyak pesaingnya ialah ia menawarkan alternatif sehenti yang ideal kepada Gmail, Google Calendar, dan Google Docs. Penyelesaian e-mel yang disulitkan dari akhir ke hujungnya diintegrasikan ke dalam suite dengan pelbagai ciri; Mailfence Contacts, Mailfence Docs, Mailfence Calendar, dan Mailfence Groups. Ini hebat untuk sesiapa sahaja yang mahu menghantar e-mel selamat tanpa menyerah semua ciri Google Suite lain yang digunakan untuk memiliki.

Secara percuma, pembekal e-mel ini berguna. Walau bagaimanapun, ia agak terhad dalam ciri berbanding dengan rancangan berbayar. Bagi sesiapa sahaja yang mencari klien e-mel yang mudah digunakan yang mempunyai ciri yang kaya dan mempunyai lengkung pembelajaran yang minima, bagaimanapun, yang dibayar untuk rancangan pasti disyorkan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me