OpenVPN GUI

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Seperti dibincangkan sepenuhnya dalam Penyulitan VPN: Panduan Lengkap, OpenVPN adalah protokol Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang pergi ke (sekurang-kurangnya untuk perkhidmatan VPN komersial). Dan betullah. OpenVPN ialah perisian sumber terbuka yang disokong oleh komuniti yang dibangunkan oleh OpenVPN Technologies, Inc.

Seperti dibincangkan sepenuhnya dalam Penyulitan VPN: Panduan Lengkap, OpenVPN adalah protokol VPN pergi (sekurang-kurangnya untuk perkhidmatan VPN komersial). Dan betullah. OpenVPN adalah perisian sumber terbuka yang disokong oleh komuniti yang dibangunkan oleh OpenVPN Technologies, Inc.

Kelebihan:


 • Boleh digunakan dengan mana-mana perkhidmatan OpenVPN
 • Perlindungan kebocoran DNS penuh (kedua-dua IPv4 dan IPv6)
 • Rangkaian IPv6 penuh
 • Perlindungan WebRTC
 • Sumber terbuka

Keburukan:

 • Tiada suis bunuh
 • Persediaan yang lebih keras sedikit

Sebagai tambahan kepada protokol OpenVPN itu sendiri (backend), komuniti telah membangunkan sumber muka antara muka pengguna grafis (GUI) yang berdiri sendiri -OpenVPN GUI.

Kebanyakan perkhidmatan VPN hari ini menawarkan pelanggan OpenVPN tersuai. Ini selalu menggunakan backend sumber terbuka OpenVPN (protokol itu sendiri), dan hampir selalu berdasarkan versi diubahsuai dari GUI OpenVPN klien sumber terbuka. Kadang-kadang sangat berkulit (diubahsuai), kadang-kadang hanya sedikit.

Harga

Sebagai perisian percuma dan open source (FOSS), OpenVPN GUI adalah percuma dalam semua makna perkataan. Perlu diketahui, bagaimanapun, bahawa untuk menggunakannya, anda mesti melanggan perkhidmatan VPN komersial atau menyediakan pelayan OpenVPN peribadi kami sendiri.

OpenVPN GUI, oleh itu, hanya tersedia untuk Windows. Pengguna MacOS sebaliknya boleh menggunakan sumber terbuka Tunnelblick, manakala pengguna Android mempunyai OpenVPN untuk Android oleh Arne Schwabe (juga sumber terbuka). Klien OpenVPN terbuka bukan GUI tersedia untuk Linux (sudo apt-get install openvpn).

Ciri-ciri GUI OpenVPN 2.4

Di masa lalu, Open GUI adalah perisian yang sangat asas yang sangat kurang dalam ciri-ciri. Ia membawa anda bersambung, dan itu sahaja.

Walau bagaimanapun versi terkini (2.4x) GUI OpenVPN telah meningkat secara mendadak dari segi ciri-ciri penting.

 • Perlindungan kebocoran DNS penuh (kedua-dua IPv4 dan IPv6)
 • Rangkaian IPv6 penuh
 • Perlindungan kebocoran WebRTC

Pengeditan mudah ke fail konfigurasi OpenVPN (.ovpn) membolehkan tahap penyesuaian yang tinggi (jika disokong oleh pembekal anda). Ini termasuk pemilihan pelabuhan, cip dan pemilihan bit-panjang cip, dan pilihan menjalankan OpenVPN berbanding UDP atau TCP.

Yang terakhir ini membolehkan anda menjalankan OpenVPN melalui port TCP 443, yang merupakan cara terbaik untuk mengalahkan blok penapisan (walaupun tidak cekap dari segi teknikal).

Cukup banyak setiap perkhidmatan VPN menyediakan fail konfigurasi OpenVPN yang boleh digunakan oleh OpenVPN GUI. Ini bermakna anda sentiasa mempunyai pilihan untuk menggunakan OpenVPN GUI dan bukannya perisian khusus pembekal (jika ada).

OpenVPN GUI vs klien OpenVPN tersuai

Pelanggan OpenVPN kustom menawarkan dua kelebihan utama ke OpenVPN GUI:

 1. Mereka lebih mudah didirikan, kerana anda tidak perlu memuat turun dan mengimport fail konfigurasi OpenVPN secara berasingan (.ovpn).
 2. Mereka sering menyediakan ciri tambahan yang tidak terdapat dalam OpenVPN GUI.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa OpenVPN 2.4.3 GUI kini termasuk ciri-ciri yang paling penting yang pernah ada hanya melalui perisian tersuai - Perlindungan kebocoran DNS dan WebRTC. Memang, OpenVPN GUI menyokong sepenuhnya peralihan IPv6, yang merupakan sesuatu yang tidak dilakukan oleh klien khusus (kecuali Mullvad).

Boleh dikatakan ciri yang paling berguna yang ditawarkan oleh klien tersuai tetapi tidak OpenVPN GUI adalah suis membunuh. Ciri-ciri lain yang lebih berguna termasuk terowong SSH / SSL, sokongan obfsproksi, dan VPN ke atas Tor. Pemilihan pelabuhan mudah juga berguna (bukannya secara manual perlu mengedit sebaliknya menakutkan fail config OpenVPN).

Kustom pelanggan juga boleh menjadi lebih cantik dan user-friendly daripada OpenVPN GUI, antaramuka yang paling boleh digambarkan sebagai fungsi.

Isu kemas kini pelanggan kustom

Satu kelebihan besar GUI OpenVPN berbanding pelanggan tersuai ialah ia sentiasa menggunakan versi OpenVPN yang paling terkini (dan oleh itu selamat). Ini tidak boleh dikatakan untuk semua pelanggan tersuai.

Di samping itu, banyak klien tersuai berdasarkan versi lama OpenVPN GUI. Kecuali ditambahkan sebagai sebahagian daripada penyesuaian, ini bermakna mereka mungkin tidak menyokong lebih banyak ciri GUI OpenVPN seperti DNS dan perlindungan kebocoran WebRTC.

Apabila pembekal mengemas kini klien tersuai mereka untuk memasukkan kod OpenVPN GUI sumber terbuka baru, kita perlu melihat sokongan yang lebih baik untuk ciri-ciri ini (dan penghalaan IPv6 penuh) ke depan,

Sumber terbuka

OpenVPN GUI adalah sumber terbuka. Dengan pengecualian pengecualian daripada AirVPN dan Mullvad, kebanyakan pelanggan OpenVPN kustomer adalah sumber tertutup (walaupun berdasarkan kod terbuka OpenVPN).

Umumnya, saya selalu mengesyorkan menggunakan perisian sumber terbuka. Tidak sempurna kerana itu, sumber terbuka adalah satu-satunya jaminan bahawa perisian tidak mengandungi sebarang kod jahat.

Sejujurnya, saya tidak menganggap ini menjadi isu utama ketika datang ke perisian VPN. Penyedia VPN sentiasa boleh memantau apa yang anda raih ke dalam talian semasa menggunakan perkhidmatannya, jadi bimbang tentang perisian yang dikompromi seolah-olah seperti mematikan pintu kandang selepas kuda telah melambungkan saya. Perbatuan anda mungkin berbeza-beza.

Yang berkata, saya percaya dalam menyokong perisian sumber terbuka pada prinsipnya.

Bagaimana untuk menggunakan OpenVPN GUI untuk Windows

 1. Muat turun perisian pemasang Windows dan pasang.

  Pasang dari laman web

  Seperti biasa dengan perisian sumber terbuka, anda perlu mengesahkan tandatangan digital muat turun.

 2. Lawati laman web pembekal VPN anda dan muat turun fail konfigurasi OpenVPNnya. Setiap fail .ovpn biasanya berkaitan dengan pelayan VPN tunggal. Selalunya mungkin muat turun fail individual .ovpn atau muat turun secara massal sebagai fail zip (ini bergantung pada pembekal anda).
 3. Pindah atau unzip fail .ovpn yang dimuat turun ke C: \ Users \ User \ OpenVPN \ config atau C: \ Program Files \ OpenVPN \ config.

  Sebagai alternatif, untuk fail individu .ovpn, anda boleh klik kanan ikon di Bar Pemberitahuan -> Import fail...

  mengimport fail klik kanan

 4. Untuk memulakan VPN, jalankan OpenVPN GUI dan klik kanan ikon di Bar Pemberitahuan -> Sambungkan -> pilih pelayan -> Sambungkan. Atau pilih Connect jika anda hanya mengimport fail .ovpn tunggal.

  bersambung ke VPN

 5. Sesetengah perkhidmatan memberikan fail konfigurasi OpenVPN peribadi yang termasuk nama pengguna dan kata laluan anda. Jika tidak, maka anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

  Anda kini disambungkan ke pelayan OpenVPN. Jika anda ingin menyemak, lawati ipleak.net, di mana anda juga boleh meyakinkan diri anda bahawa anda tidak mempunyai kebocoran IP.

  Bar tugas Windows yang memperlihatkan openvpn berfungsi

  Kawasan skrin ikon Bar Pemberitahuan GUI OpenVPN bertukar hijau untuk menunjukkan bahawa anda disambungkan

  cabut dari VPN klik kanan ikon di Bar Pemberitahuan -> Sambungkan -> pilih pelayan -> Sambungkan.

  Putuskan sambungan dari VPN

  Tetingkap Tetapan membolehkan anda bermain-main dengan beberapa tetapan asas ...

  Untuk menukar lebih banyak tetapan pendahuluan, bagaimanapun, anda perlu mengedit fail konfigurasi .ovpn (Edit Config). Adalah lebih baik untuk berunding dengan penyedia VPN anda mengenai perkara ini.

Kesimpulannya

saya mencintai

 • Ringan
 • Percuma
 • Perlindungan kebocoran DNS penuh (kedua-dua IPv4 dan IPv6)
 • Rangkaian IPv6 penuh
 • Perlindungan kebocoran WebRTC
 • Sumber terbuka
 • Sentiasa menggunakan versi terbaharu OpenVPN
 • Boleh digunakan dengan mana-mana perkhidmatan VPN yang menyokong OpenVPN (hampir semuanya)

Saya tidak begitu pasti

 • Persediaan melibatkan beberapa langkah tambahan
 • Kelihatan agak asas (sesetengah pelanggan tersuai lebih cantik!)
 • Tiada suis bunuh

Saya benci

 • Tiada apa-apa

OpenVPN GUI adalah klien OpenVPN kecil yang hebat. Sesetengah perkhidmatan VPN yang lebih kecil dan lebih baru belum lagi membangun perisian khusus mereka dan sebaliknya menggunakan OpenVPN GUI sebaliknya. Ini sangat baik - seperti yang saya katakan, OpenVPN GUI adalah klien OpenVPN kecil yang hebat

Sekiranya perkhidmatan VPN anda menawarkan klien OpenVPN tersuai, sekiranya anda menggunakannya atau OpenVPN GUI? Saya akan mengatakan bahawa ia bergantung sama ada perisian adat menawarkan ciri-ciri yang tidak dijumpai di OpenVPN GUI yang anda tidak boleh hidup tanpa. Seperti suis membunuh.

Semuanya bersamaan, walaupun, OpenVPN GUI adalah klien VPN yang bersandar dan bermakna yang selalu menggunakan versi OpenVPN yang paling terkini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me