Google Drive

Google Drive
adalah salah satu perkhidmatan storan berasaskan awan terbesar di dunia, dengan menawarkan ratusan juta pengguna. Bukan hanya fail perumahan, perkhidmatan ini membolehkan pengguna membuat dan mengedit dokumen mereka terima kasih kepada suite aplikasi pejabatnya, termasuk Dokumen Google, Lukisan, Helaian dan Slaid.

ProPrivacy.com Markah
6.3 daripada 10

Ringkasan

Berharap untuk membuat perkara lebih mudah, Google Drive digantikan oleh Google One pada 2018, memberikan lebih banyak storan dan faedah tambahan pada harga yang lebih murah. Aptly bernama, perkhidmatan ini memberi hadiah kepada mereka yang memeluk ekosistem Google dengan kemudahan, menyandarkan fail dan foto dari Gmail dan Android secara automatik.


Dalam kajian semula Google kami, kami mengambil pandangan yang mendalam pada ciri-ciri, kebolehgunaan dan bagaimana ia selamat dan selamat.

Suka

 • Penyimpanan 15 GB pertama adalah percuma
 • Bulanan & harga tahunan
 • Tontonan luar talian & mengedit dengan Office Suite Google
 • Mesra pengguna
 • Sokongan merentas platform
 • Pengesahan 2-faktor
 • Versi fail

Tidak suka

 • Kurangnya dasar pengetahuan sifar
 • Bukan sumber terbuka
 • Berasaskan di Amerika Syarikat

Harga dan Ketersediaan

Google melepaskan tempoh percubaan memihak kepada simpanan sebanyak 15 GB untuk semua ahli. Malangnya, ini memberikan beberapa faedah premium eksklusif kepada langganan berbayar, termasuk akses kepada Pakar Google untuk sokongan 24/7 dan pilihan untuk menambah sehingga lima ahli keluarga yang berbeza dengan akses individu ke storan peribadi.

Tiga peringkat pertama boleh dibayar secara bulanan atau tahunan, bermula pada $ 1,99 per bulan untuk 100 GB, $ 2,99 per bulan untuk 200 GB dan $ 9,99 untuk 2 TB yang mengejutkan. Penyimpanan mengambil lompatan penting selepas ini, tetapi juga harga. 10 TB akan menetapkan pengguna kembali $ 99,99 sebulan, 20 TB biaya $ 199,99 per bulan dan 30TB berharga pada $ 299.99 per bulan. Walaupun keperluan penyimpanan memanjat dengan video resolusi 4K +, pilihan TB 2 pasti menawarkan nilai terbaik untuk wang.

Drive Enterprise ditawarkan untuk pengguna perniagaan, dengan Google mencadangkan kerja berpasukan dan produktiviti disokong melalui kecerdasan buatan proprietari (AI) dan keupayaan untuk menggunakan pelbagai perisian syarikat seperti Dokumen, Lembaran, dan Slaid. Salah satu bahagian paling menarik dari perjanjian ini ialah anda hanya membayar untuk apa yang anda gunakan dan tidak ada had storan atas. Ia berharga $ 8 setiap pengguna aktif setiap bulan, ditambah dengan surcaj $ 0.04 setiap GB yang digunakan dalam tempoh itu.

Google menawarkan perkhidmatannya di seluruh dunia, walaupun batasan mungkin dikenakan. Pada masa ini, 145 negara boleh menggunakan Google Drive sepenuhnya sehingga melalui pengedaran Google Play, sementara yang selebihnya tidak akan dapat memuat turun aplikasi berbayar. Anda boleh mencari senarai penuh di sini. Kaedah pembayaran termasuk debit & kad kredit, PayPal, Google Pay, PaySafe dan kod hadiah.

ciri-ciri

 • Tontonan luar talian & penyuntingan
 • Kebolehcapaian
 • Versi fail
 • Sokongan perkongsian fail
 • Penyegerakan merentas platform
 • Integrasi sistem operasi
 • Pilihan kualiti berbanding pemampatan
 • Pengesahan 2-faktor

Melihat Luar Talian & Mengedit

Google menyediakan keupayaan untuk melihat dan mengedit fail menggunakan perkhidmatan Dokumen, Helaian dan Slaid semasa di luar talian. Ini disokong di semua peranti tetapi memerlukan anda bersambung ke internet semasa menyediakan mod luar talian.

Ciri ini eksklusif untuk Google Chrome pada desktop, yang memerlukan anda untuk mendayakan Penyegerakan Dokumen Google, Helaian, Slaid & Gambar fail ke komputer ini supaya anda boleh mengedit luar talian dari dalam tetapan. Setiap fail mesti disediakan secara luaran secara manual dengan mengklik kanan dan memilih pilihan luar talian yang tersedia. Nasib baik, ini boleh dilakukan secara berkala dengan Shift + Ctrl dan Shift + ⌘ pintasan pada Windows dan Mac, masing-masing.

Proses disederhanakan pada peranti mudah alih, hanya memerlukan pengguna Android dan iOS untuk membuka mana-mana aplikasi Google Drive, Dokumen, Helaian atau Slaid, menavigasi ke tiga simbol lebih banyak di sudut setiap fail dan ketik tersedia di luar talian. Fail yang disimpan di luar talian kemudiannya boleh didapati di dalam menu.

Perlu diingat untuk meninggalkan bilik yang mencukupi di awan anda jika anda mahu menyegerakkan semula perkara apabila kembali dalam talian.

Kebolehcapaian

Google Drive mempunyai beberapa pilihan aksesibiliti untuk membantu mereka yang kurang upaya berinteraksi dengan lebih baik dengan kandungan yang dimuat naik, seperti keserasian pembaca skrin dan keupayaan untuk menambah trek kapsyen ke fail video.

Untuk pembaca skrin di desktop, Google mencadangkan Mozilla Firefox dengan NVDA dalam mod fokus atau JAWS dalam mod bentuk untuk pengalaman terbaik. Sebagai alternatif, pengguna Google Chrome dan Safari boleh menggunakan pengguna VoiceOver dan Chrome OS boleh beralih ke ChromeVox. Google Drive serasi dengan TalkBack, BrailleBack, Tukar Akses dan pintasan papan kekunci pada Android, manakala pengguna iOS juga boleh beralih ke VoiceOver. Arahan navigasi dan pintasan papan kekunci boleh didapati di sini.

Menambah trek kapsyen ke video hanya boleh dilakukan di desktop, tetapi dapat meningkatkan pengalaman untuk pengguna Google Drive. Syarikat mengesyorkan menggunakan fail Caption, tetapi fail Transkrip juga diterima untuk bahasa Inggeris dan Jepun.

Versi fail

Google Drive log sejarah setiap fail yang dimuat naik, membantu untuk mencegah jangkitan malware dan mengubah perubahan yang tidak diingini. Yang terakhir ini amat berguna memandangkan pendekatan berkongsi Google ke pengeditan fail, kerana pengguna akan dapat melihat perubahan dengan mudah dan membatalkannya apabila perlu.

Klik kanan pada fail dan pilih menguruskan versi akan menyenaraikan semua lelaran yang diketahui oleh Google Drive, yang membolehkan pengguna memuat naik versi baru di atas yang lama jika telah diedit di luar talian. Ini tidak boleh dilakukan dengan folder, menjadikannya berbaloi untuk mengekalkan perkara-perkara setiap fail kerana ia dimuat naik.

Sokongan perkongsian fail

Pilihan klik kanan lain adalah keupayaan untuk berkongsi fail anda dengan orang lain. Ini boleh dilakukan dengan memasukkan alamat e-mel secara manual atau menghasilkan pautan yang boleh dibagikan. Gmail dipanggang ke dalam ciri ini, memaparkan alamat e-mel secara automatik dari senarai kenalan anda. Facebook dan Twitter juga disepadukan untuk pautan pengedaran yang cepat dan mudah.

Pemilik kandungan yang dikongsi boleh membatasi orang untuk melihat, mengulas atau memberi mereka kebenaran pengeditan penuh secara langsung dari jemputan itu sendiri. Sekiranya pemilik ingin menjadi bahan perlindungan mereka, mereka juga boleh melumpuhkan keupayaan untuk menukar akses dan menambah orang baru, serta menyingkirkan pilihan untuk memuat turun, mencetak dan menyalin fail untuk pengulas dan penonton.

Cross-platform

Google Drive boleh diakses di kebanyakan platform melalui Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer 11 dan Safari, yang membolehkan pengguna menambah, memuat turun atau menyegerakkan kandungan mereka.

Aplikasi Backup dan Sync tersedia untuk dimuat turun pada Windows 7 hingga 10 dan apa saja dari macOS 10.10 seterusnya. Pengguna iPhone boleh memuat turun Google Drive dari App Store, manakala Android versi 4.4 dan kemudian boleh memuat turun aplikasi dari Play Store. Pengguna mudah alih perlu memuat turun aplikasi berasingan jika mereka mahu menggunakan suite pejabat, dengan Dokumen Google, Helaian dan Slaid yang memerlukan sekurang-kurangnya Android 5.0 pada sistem mereka.

Pada masa ini, pengguna Android akan mendapati bahawa Google Drive telah diprapasang ke peranti mereka. Ini boleh berubah di masa depan disebabkan tuduhan anti-persaingan yang berulang dari Kesatuan Eropah yang mengubah pendirian Google untuk memaksa aplikasi pihak pertama menerusi perisian sumber terbukanya. Dalam acara ini, ia masih boleh didapati untuk dimuat turun dari Play Store.

Integrasi Sistem

Pengguna yang melekat dengan versi penyemak imbas Google Drive tidak akan mempunyai kemewahan integrasi dengan sistem pengendalian, tetapi aplikasi membolehkan pemilik Windows dan Android memanfaatkan ciri ini.

Pemilik mudah alih boleh menghantar fail ke awan mereka ketika melayari menu saham, sedangkan pengguna Windows hanya perlu klik kanan untuk membawa menu Google Drive. Sekiranya anda agak kemas dengan desktop anda, terlalu banyak folder induk boleh menyebabkan integrasi OS hilang. Folder dalam folder dalam folder berfungsi dengan baik, tetapi jika anda mempunyai lebih daripada itu, anda perlu mengunggahnya secara langsung.

Malangnya, pengguna Mac dan Linux tidak dapat menggunakan ciri ini. Tiada tanda integrasi dalam aplikasi Cadangan dan Penyegerakan pada macOS, manakala Linux tidak mempunyai aplikasi pihak pertama yang tersedia. Terdapat beberapa kerja pihak ketiga untuk yang terakhir, tetapi mempercayai syarikat kedua dengan data anda adalah sesuatu yang kami tidak akan mengesyorkan tanpa usaha wajar yang wajar. Jika ini meletakkan anda di Google Drive, terdapat beberapa perkhidmatan sokongan sandaran alternatif untuk pengguna Mac.

Ciri-ciri lain

Google Drive membolehkan pengguna memuat naik fail menggunakan kualiti aslinya untuk mengelakkan kerugian, atau menggunakan mampatan berkualiti tinggi untuk mengurangkan saiz fail dengan mengurangkan minima. Pengesahan 2-faktor juga menggantikan keselamatan di semua perkhidmatan Google dan sangat disyorkan oleh ProPrivacy.

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

Google Drive berpusat di Amerika Syarikat dan seperti kebanyakan syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, sering kali melakukan penelitian untuk pendirian yang tidak jelas mengenai privasi negara. Memandangkan Google adalah syarikat iklan yang pertama dan paling utama, ia mengumpul jumlah data yang membimbangkan pengguna-penggunanya yang mungkin berpotensi jatuh ke tangan badan-badan kerajaan yang mengganggu.

Zero-knowledge

Google Drive tidak memastikan dasar pengetahuan sifar, kerana produk tersebut berada di bawah Dasar Privasi dan Syarat Perkhidmatan Umum Google. Ini bermakna bahawa Google menyimpan salinan kata laluan anda pada pelayannya, yang membolehkan pemulihan kata laluan tetapi meletakkan maklumat anda pada risiko yang lebih besar untuk dibocorkan, dicuri atau dirampas oleh pihak berkuasa dengan waran.

Harapan tidak hilang bagi mereka yang ingin memanfaatkan harga yang agak adil Google di penyimpanan awan namun, kerana pengguna boleh menggunakan perkhidmatan penyulitan sisi klien untuk melindungi maklumat mereka dengan lebih baik.

Keselamatan teknikal

Seperti yang dijangkakan, Google Drive melindungi maklumat menggunakan penyulitan standard kerajaan AS, memecah data ke dalam ketulan menggunakan AES-256 semasa memuat naik. Dengan menggunakan piawaian TLS, data diulangi secara ringkas apabila ia sampai kepada pelayan Google sebelum disulitkan semula dengan AES-128 untuk perlindungan. Walaupun ini dilakukan dalam milisaat dengan peluang kebocoran minimum, ia membentangkan satu masalah kecil yang boleh membuat beberapa tidak selesa.

Untuk keselamatan tambahan, kunci penyulitan juga dibungkus dalam penyulitan mereka sendiri untuk mencegah serangan, yang hanya dapat diuraikan apabila sambungan dari akaun pengguna dibuat ke Google Drive. Ini bermakna anda tidak pernah mengawal kunci penyulitan anda sendiri.

Ini boleh ditukar dengan penggunaan perkhidmatan penyulitan sisi pelanggan jika masalah itu tetapi ia bermakna kerja kaki tambahan untuk pelanggan. Anda juga dapat meningkatkan perlindungan anda dengan mengaktifkan pengesahan 2 faktor, yang kemudiannya akan diaktifkan untuk semua perkhidmatan Google yang anda gunakan dengan alamat email yang sama.

Isu-isu

Kriptografi Penyemak Imbas

Pelayar tidak selamat atau peribadi sebagai alternatif aplikasi mereka. Tidak pasti apa kriptografi Google menggunakan, sama ada JavaScript lama atau API WebCrypto yang lebih sedikit diterima; Walau bagaimanapun, web adalah platform penghantaran yang kurang daripada-ideal dengan lebih banyak pelacak. Ia juga membolehkan syarikat induk untuk menolak kod mengganggu tanpa pengesanan.

Sumber yang tertutup

Seperti produk lain syarikat, Google Drive adalah perkhidmatan proprietari yang disimpan tertutup dalam nama hakcipta. Ini bermakna tidak mungkin untuk memberitahu apa yang berlaku di bawah permukaan, yang memerlukan anda mempercayai niat Google secara tersirat. Ini memberi kesan kepada keselamatan dan privasi, sebagai pakar luaran tidak boleh mengesahkan integriti platform, yang berpotensi membenarkan eksploit untuk pergi kod yang tidak diketahui dan jahat untuk disuntik oleh penerbit.

Kemudahan penggunaan

Google Drive menawarkan pengalaman yang sangat memisahkan bergantung kepada cara anda menggunakannya. Aplikasi yang disokong sangat minimistik berbanding dengan lelaran mudah alih yang mantap dan versi penyemak imbas yang diketengahkan sepenuhnya.

Desktop

Aplikasi Backup dan Sync beroperasi dari dalam Windows Explorer dan Finder Mac, memberikan akses langsung ke folder diselaraskan dan membolehkan anda memuat naik ke awan.

Malangnya, ini juga menarik balik ciri-ciri. Versi fail tidak tersedia di sini, tidak ada cara untuk menaik taraf pelan storan anda dan anda tidak boleh mengakses fail umum yang telah dikongsi dengan anda sebelum anda menambahkannya ke Drive anda. Logik di sini mungkin bahawa semua desktop mempunyai akses kepada penyemak imbas, tetapi ini bukan pendirian yang ideal.

Mobile

Aplikasi Drive untuk Android menawarkan lebih banyak lagi. Bukan sahaja anda boleh menyegerakkan foto anda, tetapi anda juga boleh membuat sandaran automatik dan memuat naik fail semasa on-the-go.

Google Drive Android

Anda boleh mengakses fail Dikongsi sebelumnya di luar Drive anda, semak fail yang disimpan pada peranti Windows dan Mac individu dari bahagian Komputer dan pilih sama ada untuk mengehadkan pindahan fail ke Wi-Fi untuk menyimpan data. Malangnya, versi fail masih tidak boleh diakses menggunakan kaedah ini.

Pelayar

Versi definitif Google Drive boleh didapati pada penyemak imbas yang disokong, lengkap dengan setiap ciri. Susun aturnya sangat mesra pengguna, dengan kebanyakan pilihan sama ada dipaparkan dalam dulang kiri atau melalui mengklik kanan objek. Aktiviti adalah ciri yang sangat berguna untuk folder kongsi dan boleh didapati di bahagian maklumat di bahagian atas kanan.

Pemikiran Akhir

Google Drive komprehensif dalam ciri-cirinya, dengan harga agak menarik untuk menarik pelanggan baru dan kembali. Syarikat itu melakukan yang terbaik untuk menjadi inklusif dengan pelbagai kaedah pembayaran yang berbeza, dikurangkan cryptocurrency, dan dengan bersyukur membolehkan orang membayar bulanan atau tahunan pada tahap tertentu.

Dua ciri yang hampir tidak dapat ditandingi ialah pilihan suite pejabat dan aksesibiliti Google. Bukan sahaja pengguna boleh mengedit secara on-the-go, tetapi orang yang mengalami gangguan visual dan pendengaran boleh membuat kebanyakan perkhidmatan berkat kemasukan ini. Walau bagaimanapun, perbezaan di antara platform adalah sangat nyata dan tidak benar-benar membenarkan banyak pilihan tentang cara menggunakan perkhidmatan awan, terutamanya jika anda ingin menggunakan setiap ciri.

Walaupun Google Drive kebanyakannya selamat, kekurangan dasar pengetahuan sifar dan model perniagaan berasaskan iklan mungkin cukup untuk membuat penyokong privasi tidak selesa. Sebaliknya, perkhidmatan penyimpanan awan Google lebih cenderung untuk merayu kepada pelanggan yang mencari kemudahan dan fungsi. Pelanggan boleh meningkatkan pengalaman mereka dengan menggunakan perkhidmatan enkripsi sisi pelanggan dan pengurus kata laluan, tetapi terdapat lebih banyak pilihan peribadi di sekitar yang mungkin sesuai dengan bil yang lebih baik.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me