Fastmail

Fastmail
adalah penyedia e-mel yang dilancarkan dua puluh tahun lalu pada tahun 1999. Perkhidmatan ini mengiklankan dirinya sebagai penyelesaian e-mel yang selamat yang melindungi privasi penggunanya. Untuk tujuan ini, ia mendakwa tidak akan mengewangkan kandungan e-mel pengguna - seperti kes raksasa e-mel seperti Google, Yahoo, dan Microsoft.

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Pembekal e-mel ini mempunyai pejabat di Australia dan Amerika Syarikat. Ia juga patut diingat bahawa perkhidmatan e-mel itu diperolehi oleh syarikat perisian Opera Norway pada tahun 2010.

Walau bagaimanapun, ia adalah syarikat Australia, dan ia hanya menuntut perintah mahkamah Australia - bukan AS. Walau bagaimanapun, pelayannya berpusat di Amerika Syarikat, yang menurut pendapat kami bermakna ia boleh disampaikan kepada waran dan perintah lelucon.


Malangnya, Australia bukanlah tempat yang sangat baik untuk perkhidmatan e-mel peribadi yang berasaskan (dan bukan Amerika Syarikat). Ini kerana Australia adalah sebahagian daripada perjanjian pengawasan Five Eyes dan merupakan negara yang menguatkuasakan undang-undang pengekalan data mandatori invasif. Di samping itu, Australia baru-baru ini meluluskan undang-undang yang boleh digunakan pihak berkuasa untuk memaksa perkhidmatan untuk menyediakan backdoors ke dalam mesej yang disulitkan.

Secara keseluruhan, ini bermakna bahawa untuk menggunakan penyedia e-mel ini dengan selamat, anda perlu menggunakan penyulitan akhir (hingga PGP atau S / MIME) untuk menghantar e-mel antara anda dan penerima anda. Malangnya, enkripsi semacam ini tidak tersedia secara asli dalam Fastmail - jadi anda perlu menggunakan pelanjutan pihak ketiga seperti Mailvelope atau klien e-mel pihak ketiga seperti Thunderbird.

Jadi, e-mel ini bernilai wang yang perlu anda bayar untuk menggunakannya, atau terdapat pilihan yang lebih baik di pasaran?

Logo Fastmail

Berapa kos Fastmail?

Walaupun pengguna boleh mendapatkan percubaan percuma Fastmail selama 30 hari, perlu membeli langganan untuk menggunakan perkhidmatan ini lagi. Langganan boleh dibeli dalam salah satu daripada tiga pelan: Basic, Standard, and Professional.

harga fastmail

Kos asas $ 3 sebulan (setiap pengguna) dan akan membolehkan anda menggunakan perkhidmatan e-mel yang selamat dengan penyimpanan 2 GB. Pelan langganan asas tidak membenarkan anda menggunakan domain anda sendiri.

Kos standard $ 5 setiap pengguna, sebulan, dan meningkatkan jumlah storan yang tersedia untuk 25 GB. Pengguna standard boleh menggunakan domain khusus mereka sendiri.

Kos profesional $ 9 sebulan, dan ia meningkatkan jumlah storan yang tersedia untuk 100 GB. Pengguna profesional boleh menggunakan domain mereka sendiri dan mereka juga mendapat akses kepada tiga ciri tambahan: arkib pentadbir, "Topicbox" untuk berkongsi e-mel dengan ahli pasukan, dan kawalan pentadbir.

Pelanggan boleh memilih untuk membayar dengan kad kredit atau debit atau oleh PayPal. Kriptografi tidak tersedia pada masa ini.

Gambaran keseluruhan ciri

 • Aplikasi untuk semua platform
 • Webportal untuk akses e-mel mudah
 • IMAP, POP3, sokongan SMTP
 • Tiada iklan
 • Tiada penjejakan
 • Senarai dan kumpulan kenalan
 • Perkhidmatan senarai mel (Topicbox)
 • Perkhidmatan penghantaran e-mel (Pobox)
 • Penuh dicari
 • Ciri perbualan untuk mesej threading
 • Pinning mesej
 • Kalendar
 • Ciri import
 • E-mel eksport ke mana-mana penyedia lain
 • Sokongan domain sendiri (standard dan ke atas)
 • Perkongsian dan pengarsipan e-mel untuk pasukan (profesional)
 • Kawalan pentadbir (profesional)

Kemudahan penggunaan

Mendaftar untuk percubaan 30 hari Fastmail adalah mudah, dan ia tidak memerlukan anda menyerahkan butiran kad apa-apa. Ini bermakna bahawa anda boleh melompat dan memahami bagaimana Fastmail berfungsi tanpa perlu bimbang tentang langganan secara automatik.

Untuk mula menggunakan Fastmail hanya menuju ke laman webnya dan mendaftar menggunakan borang dalam talian. Anda perlu memberi kata laluan dan bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan (yang tidak termasuk penghantaran e-mel pukal atau tidak diminta). Pengguna percuma juga diingatkan supaya tidak menggunakan perkhidmatan untuk tujuan komersial, kerana ini adalah perlu untuk membeli langganan.

Borang pendaftaran cepat fastmail

Mengklik pada percubaan 30 hari bermula kemudian akan memindahkan anda ke bentuk lain yang memerlukan anda menyerahkan nombor telefon. Ini adalah sebahagian daripada perkhidmatan yang sangat mengecewakan kerana kami lebih suka keupayaan untuk mengesahkan akaun melalui e-mel. Penyerahan nombor telefon sentiasa dianggap sangat invasif, dan ini bukan bentuk yang baik untuk perkhidmatan yang mengaku sebagai privasi pro.

fastmail percuma mengesahkan nombor telefon anda

Sebaik sahaja kami telah mengesahkan nombor telefon kami, kami dapat mula menggunakan akaun tanpa masalah tanpa masalah. Untuk memulakan, kami menyemak ketersediaan ciri importnya. Kami dengan senang hati mengetahui bahawa adalah mungkin untuk mengimport e-mel dan kenalan secara automatik dari klien e-mel lain.

Fastmail mempunyai ciri import terbina dalam yang membolehkan anda memindahkan e-mel dari akaun lama seperti Gmail, Yahoo, Outlook, iCloud, atau melalui IMAP dari mana-mana pelanggan pihak ketiga. Kenalan boleh dimuat naik melalui fail buku alamat seperti CSV (kaedah paling biasa). Penyertaan kalendar juga boleh diimport tanpa sebarang masalah.

Untuk mengakses ciri import - serta panduan persediaan untuk mendapatkan Fastmail berfungsi dengan klien e-mel pihak ketiga dan apl mudah alih - klik pada anak panah bawah di kiri atas klien (bersebelahan dengan alamat e-mel anda) dan pilih tetapan.

dapatkan fastmail bekerja dengan aplikasi pihak ketiga

Kami mengimport beberapa kenalan menggunakan fail CSV tanpa masalah (vCard3 juga tersedia). Kami juga membawa beberapa e-mel dari Gmail untuk memastikan ciri import berfungsi. Untuk berbuat demikian, semua yang perlu anda lakukan ialah memastikan IMAP dihidupkan dalam akaun Gmail anda.

Di peringkat ini, kami juga menyemak ciri eksport, yang anda perlukan untuk menggunakan jika anda pernah memutuskan untuk meninggalkan Fastmail untuk perkhidmatan lain. Kami mendapati sukar untuk meletakkan mata pada ciri eksport dan terpaksa mencari laman webnya untuk mendapatkan bantuan.

Kami mendapati bahawa untuk mengeksport kenalan anda perlu membuat kumpulan dan menambah kenalan anda ke kumpulan itu. Mana-mana kenalan menambah folder "Tiada kumpulan" akaun e-mel yang disertakan dengan lalai tidak boleh dieksport. Kami membuat satu kumpulan dan menambah kenalan kepadanya untuk mengujinya.

kenalan fastmail

Mengklik Eksport menyediakan anda dengan beberapa pilihan termasuk fail CSV untuk Outlook atau Yahoo, fail vCard, fail .adr untuk Opera, dan fail LDIF untuk Thunderbird. Ini adalah pilihan yang bagus dan banyak pilihan yang perlu membuat migrasi mudah bagi sesiapa sahaja.

Ciri nota adalah tambahan bagus yang akan membolehkan anda menyimpan nota yang disimpan di awan di mana mereka tidak boleh hilang. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini tidak dilindungi dengan penyulitan akhir-ke-akhir, yang bermaksud bahawa mereka boleh diakses oleh kakitangan Fastmail atau oleh pihak berkuasa jika mereka melayani Fastmail dengan waran.

nota ujian fastmail

Ciri kalendar sangat bagus untuk pengguna yang datang dari perkhidmatan seperti Google yang telah mengenali pelbagai ciri yang lebih besar. Menyediakan kalendar sangat mudah, dan boleh menjemput kenalan ke mesyuarat melalui e-mel automatik, yang bagus.

kalendar fastmail

Keupayaan untuk memuat naik dan menyimpan dokumen juga hebat dan kami suka bahawa anda boleh membuat folder anda sendiri untuk memastikan semuanya disimpan dengan kemas. Walau bagaimanapun, sekali lagi, ingat bahawa perkhidmatan ini tidak menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir untuk fail anda.

muat naik fail fastmail

Ketika datang untuk menghantar e-mel sendiri, kami ternyata kecewa bahawa anda tidak boleh menggunakan PGP secara asli di dalam klien web. Firma itu mendakwa ia tidak menyediakan PGP untuk apa yang ia percaya adalah sebab keselamatan yang sah, yang boleh anda temukan di laman webnya. Bagaimanapun, bagi ramai orang yang sudah menggunakan PGP (dan memerlukannya); integrasi akan berguna.

Terdapat banyak penyedia e-mel yang selamat yang membolehkan anda melakukan ini, dan kami fikir PGP adalah bahagian penting dari mana-mana perkhidmatan e-mel yang mendakwa untuk menyediakan keupayaan e-mel yang selamat. Walau bagaimanapun, kami tidak mempunyai masalah untuk menyediakan pelanjutan Mailvelope untuk bekerja dengan klien web ini. Oleh itu, adalah mungkin untuk memulakan menghantar e-mel yang selamat tanpa terlalu banyak kekecohan.

Kami juga benar-benar menikmati panduan mudah untuk menyediakan akaun untuk bekerja dengan klien e-mel pihak ketiga, yang bermaksud anda boleh menggunakan pembekal e-mel ini dengan mana-mana perisian e-mel yang anda pilih.

Untuk membuat kesimpulan, kami dapat membuktikan kemudahan penggunaan perkhidmatan ini. Semuanya berfungsi sebagaimana mestinya dan tidak sukar untuk mencari apa-apa yang anda perlukan. Oleh itu, kami boleh mengesyorkan perkhidmatan ini kepada para pemula yang ingin beralih dari perkhidmatan invasif seperti Google.

Sebaliknya, jika anda bergerak dari Google dan membayar untuk perkhidmatan, kami mungkin mengesyorkan untuk membuat lompatan ke perkhidmatan yang menyediakan penyulitan untuk e-mel, fail dan nota yang selamat.

Keselamatan dan Privasi

Berasaskan di Australia dengan pelayan di Amerika Syarikat tidak banyak memberi keyakinan. Australia dan Amerika Syarikat dikenali untuk bekerjasama mengenai perkara-perkara kecerdasan dan ini ditegaskan oleh komitmen bersama mereka kepada Five Eyes.

Mempunyai pelayan yang berpusat di Amerika Syarikat bermakna bahawa pelayan Fastmail mungkin boleh diserbu atau menjabat waran oleh pihak berkuasa AS. Dan, kerana AS menguatkuasakan perintah gag, pelanggan FastMail tidak akan tahu bahawa e-mel mereka sedang diakses oleh pemerintah AS (atau Australia).

Potensi ini sangat bermasalah kerana Fastmail bukan merupakan perkhidmatan yang menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir. Firma itu percaya bahawa pengguna lebih suka mempunyai pilihan untuk memulihkan akaun mereka dan mencari e-mel mereka, dan menggunakan alasan ini untuk membenarkan penyulitan sisi server.

Akibatnya, Fastmail mengawal kunci penyulitan anda bagi pihak anda - dan ada kemungkinan pekerjanya boleh mengakses kandungan e-mel anda. Ini juga bermakna Fastmail mempunyai keupayaan untuk menyerahkan kunci penyulitan anda kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan akses kepada kandungan e-mel, nota dan fail anda jika ada waran. Ini jauh dari ideal.

Di laman webnya, Fastmail mendakwa bahawa data yang disimpan di pelayannya selamat kerana menyimpan kunci penyulitan ke akaun secara berasingan daripada data itu sendiri. Walau bagaimanapun, hakikatnya tetap bahawa apabila kata laluan dan data keduanya disimpan pada pelayan syarikat terdapat peningkatan risiko penggodaman.

Bagi pengguna yang paranoid tentang mendedahkan diri mereka kepada risiko ini, satu-satunya pilihan adalah untuk menghantar mesej yang disulitkan menggunakan penyulitan e-mel pihak klien. Ini adalah mungkin dengan akaun Fastmail, namun, ia tidak tersedia secara asli dalam portal web Fastmail atau aplikasi bersendirian.

Atas alasan yang tidak diketahui, Fastmail tidak melaksanakan penyulitan kunci awam seperti OpenPGP atau S / MIME. Ini bermakna anda perlu menggunakan pelanjutan pihak ketiga seperti Mailvelope - atau pelanggan pihak ketiga seperti Thunderbird Mozilla - untuk menghantar e-mel yang disulitkan. Fastmail menyediakan IMAP, POP3, dan SMTP, supaya anda dapat menetapkan akaun anda untuk bekerja dengan klien e-mel pihak ketiga yang melaksanakan PGP, dan itu tidak sukar. Walau bagaimanapun, ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan e-mel anda tidak duduk di pelayan AS FastMail dalam teks biasa.

Diakui, Fastmail berjanji untuk tidak melihat kandungan e-mel untuk tujuan penyelidikan kata kunci dan pengiklanan. Walau bagaimanapun, jika ia disampaikan kepada waran, ia tidak akan mempunyai pilihan tetapi untuk membolehkan akses kerajaan ke e-mel anda.

Komitmen Fastmail ke sumber terbuka adalah sedikit duit syiling dua sisi. Dalam satu tangan, Fastmail didasarkan pada Cyrus - pelayan mel sumber terbuka yang mana ia banyak menyumbangkan. Ia juga mengendalikan JMAP (protokol standard terbuka). Walau bagaimanapun, di luar ini, keseluruhan perisian Fastmail adalah proprietari.

Mempunyai pelanggan sumber tertutup bermakna tidak mustahil untuk mengaudit platform. Dan, sebagai hasilnya, adalah perlu untuk mempercayai firma sedang melakukan apa yang dikatakannya dengan data anda. Unsur kepercayaan ini dihapuskan apabila penyedia e-mel menjadikan keseluruhan kod sumbernya dapat audit (sumber terbuka).

Bergantung kepada model ancaman anda, penggunaan perisian proprietari ini mungkin tidak menjadi masalah, terutamanya kerana dasar privasi syarikat yang telus. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang paranoid, gabungan pelaksanaan sumber tertutup, pelayan Amerika Syarikat, bidang kuasa Australia dan penyulitan sisi pelayan (bertentangan dengan pengetahuan sifar) - mungkin cukup untuk menghalang anda.

Akhirnya, kami memeriksa TLS / SSL Fastmail untuk memastikan ia melaksanakan keselamatan transit dengan berkesan. Kami menguji perkhidmatan menggunakan Qualys SSL Labs dan dengan senang hati melaporkan bahawa firma itu menjaringkan A +. Ini bermakna bahawa anda boleh mempercayai keselamatan SSL firma telah dilaksanakan dengan betul, dan data anda harus selamat dalam transit.

Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan e-mel ini melalui portal web, ia juga penting untuk diingat bahawa ia dilaksanakan dengan menggunakan JavaScript (JS). Sama seperti semua aplikasi JS yang berjalan di pelayar anda, ini menjadikannya terdedah kepada serangan menengah yang disebabkan oleh cara JS berkomunikasi dengan penyemak imbas anda. Akibatnya, ada kemungkinan penggodam boleh memaksakan kekunci pada pengguna Fastmail, yang membolehkan mereka mengakses kandungan e-mel.

Diakui, ini bukan unik kepada Fastmail; ia terpakai kepada semua pelanggan e-mel yang berjalan di penyemak imbas anda. Dan mungkin untuk mengelilingi kelemahan ini. Untuk menyelesaikan kelemahan ini, adalah perlu untuk menjalankan klien e-mel yang disediakan oleh Fastmail, atau lebih baik lagi, klien e-mel pihak ketiga yang juga membenarkan anda menyulitkan e-mel anda menggunakan PGP selamat.

Ia juga bernilai menyatakan bahawa kami kecewa dengan perlu memberikan nombor telefon untuk melanggan, yang merupakan keperluan invasif untuk perkhidmatan berasaskan perkhidmatan di sekitar privasi.

Sokongan pengguna

Sebagai tambahan kepada panduan persediaan untuk mendapatkan perkhidmatan yang bekerja pada pelanggan pihak ketiga, Fastmail mempunyai jumlah dokumentasi dan FAQ sokongan yang luas di laman webnya. Untuk mengaksesnya, cukup klik Sokongan di laman webnya. Kami mendapati artikel, panduan sokongan, dan respons Lazim ditulis dengan baik dan mereka akan membekalkan bantuan yang kebanyakan orang perlukan untuk menggunakan perkhidmatan ini.

Bagi sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan lanjut, pilihan ada untuk menghantar e-mel kepada sokongan. Cuma lawati tapak web laman webnya dan klik pada kenalan kami. Di sini anda akan dibawa ke borang hubungan di mana anda boleh bertanya soalan yang akan dijawab melalui e-mel.

Kami menemui firma itu untuk memperhatikan keperluan kami, dan mereka membekalkan semua respons yang kami perlukan. Walau bagaimanapun, kami terpaksa menunggu beberapa saat untuk mendapatkan jawapan kerana perbezaan masa. Oleh itu, adalah adil untuk mengatakan bahawa sokongan tidak 24/7, dan tidak seperti beberapa perkhidmatan lain, tidak ada sokongan sembang secara langsung.

Pada keseluruhannya, kami tidak menemui apa-apa untuk menjadi pemecah perjanjian, dan kami kagum dengan sumber-sumber yang terdapat di laman webnya, dan pengetahuan kakitangan sokongannya.

Kesimpulannya

Fastmail adalah pembekal e-mel murah yang menjual dirinya sebagai alternatif yang selamat untuk penyedia e-mel percuma yang popular.

percuma vs berbayar versi perkhidmatan

Walaupun hebatnya Fastmail tidak mengakses kandungan e-mel orang ramai untuk mengintip tujuan pengiklanan dan membuat aliran pendapatan, terdapat banyak ciri keselamatan yang hilang dari perkhidmatan e-mel ini yang kami sukai.

Penyulitan akhir yang benar untuk akaun akan membolehkan pengguna mengawal keselamatan e-mel, nota dan fail mereka. Dan kod sumber terbuka sepenuhnya akan lebih baik dari pandangan kami. Pangkalan firma di Australia meletakkannya di belas kasihan kerajaan yang sangat invasif, dan fakta bahawa servernya didasarkan pada cincin penggera cincin AS. Semua faktor ini mesti dipertimbangkan jika anda benar-benar peduli terhadap privasi data.

Perkhidmatan itu sendiri adalah ciri-ciri dan mudah digunakan, dan kami pasti dapat mengesyorkannya kepada pemula. Mungkin ada keraguan bahawa firma ini lebih baik daripada orang-orang seperti Google, tetapi anda masih perlu meletakkan banyak kepercayaan pada perkara yang dikatakannya.

Fastmail tidak mahal, dan selagi anda menggunakannya untuk menghantar e-mel dengan PGP, anda boleh menggunakannya untuk menghantar e-mel yang selamat. Walau bagaimanapun, kami tidak boleh membantu berfikir bahawa jika anda berusaha untuk meninggalkan Google di belakang, anda dapat mencari sesuatu dengan keselamatan yang lebih baik.

Sebaliknya, jika anda tidak suka idea tidak dapat memulihkan akaun jika anda kehilangan kata laluan anda, anda tidak akan mahu akaun e-mel dengan penyulitan akhir-ke-akhir. Dan untuk sebab ini, Fastmail adalah pilihan yang sangat baik yang patut diambil untuk menjalankan ujian terima kasih kepada percubaan percuma selama 30 hari.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me