ElephantDrive


 • Harga

  Dari $ 10.00
  / bulan

Dinamakan selepas idiom bahawa gajah tidak pernah lupa dan bahawa perkhidmatan itu "berfungsi untuk kacang," ElephantDrive berbangga dengan menawarkan alat storan dan sandaran kelas perusahaan yang pada asalnya diperuntukkan bagi syarikat besar.

ProPrivacy.com Markah
7 daripada 10

Ringkasan

Keupayaan untuk memilih penyulitan sendiri pastinya menjadikan ElephantDrive satu untuk ditonton, tetapi adakah cukup untuk bersaing dengan perkhidmatan awan premium lain dengan harga yang sama? Kami mengetahui dalam kajian memandu Elephant terperinci ini.

Suka

 • Bulanan & harga tahunan diskaun
 • Subaccounts
 • Mesra pengguna
 • Sokongan merentas platform
 • Versi fail
 • Sub-akaun

Tidak suka

 • Kurangnya dasar pengetahuan sifar
 • Sumber yang tertutup
 • Berasaskan di Amerika Syarikat
 • Tiada pengesahan 2 faktor di web
 • Tiada apa-apa untuk melihat atau mengedit dokumen dengan

Harga & Ketersediaan

ElephantDrive terbahagi kepada empat pakej, masing-masing menyasarkan pasaran yang berbeza. Anda boleh mencelup ke dalam dengan akaun percuma yang ditetapkan pada 2GB penyimpanan dan had muat naik 100MB, atau meluaskan batasan ini dengan tempoh percubaan 30 hari percuma di mana-mana peringkat seterusnya di mana anda boleh meningkatkan, menurunkan dan membatalkan setiap kali anda memilih.

Tingkat rumah adalah yang paling kos efektif, dengan harga $ 10 sebulan untuk 1 TB penyimpanan.

Pakej Home sesuai untuk individu dan keluarga, dengan biaya $ 10 sebulan untuk simpanan 1 TB. Terdapat tahap kelonggaran yang sesuai dengan pelanggan, dengan simpanan tambahan yang tersedia pada $ 10 sebulan untuk setiap 1 TB ditambahkan, maksimal 15 TB. Perlu diingat bahawa muat naik dihadkan pada 2GB setiap fail dan sebarang perkara yang lebih besar akan ditolak. Akaun rumah boleh didapati di 10 peranti secara serentak dan boleh memenuhi 3 sub akaun berasingan.

Perniagaan kecil lebih baik dengan pakej Perniagaan $ 20 sebulan, dengan 1 TB penyimpanan asas. Ia harganya $ 20 setiap 1 TB yang ditambah kali ini, sehingga 50 TB yang mengejutkan, dan satu upload dapat berkisar hingga 15 GB setiap fail. ElephantDrive for Business boleh dipasang pada 25 peranti yang berbeza dan membolehkan sehingga 20 sub-akaun yang berbeza.

Opsyen Enterprise adalah di atas rantaian makanan, direka untuk perniagaan yang lebih besar dengan 100 + peranti dan 100+ sub-akaun. Sekali lagi, simpanan asas bermula pada 1 TB dengan tambahan terabyte ditambah pada $ 30 setiap satu. Tidak ada topi mengenai berapa banyak syarikat boleh menambah masa ini dan saiz fail individu maks boleh sampai 200 GB setiap kekalahan.

Catatan

Sebagai insentif untuk membuat pembelian sepanjang tahun, ElephantDrive mencukur dua bulan dari pakej tahunannya. Cukuplah kalikan mana-mana harga di atas sebanyak 10 untuk mengetahui kos pukal yang dicadangkan.

ciri-ciri

 • Versi fail & pemulihan
 • Sokongan perkongsian fail
 • Penyegerakan merentas platform
 • Integrasi sistem operasi
 • Sub-Akaun
 • Akses luar talian

Versi fail & pemulihan

Walaupun ElephantDrive tidak dapat melihat atau mengedit fail anda, ia menjejaki sejarah versi semua yang dimuat naik ke pelayan. Ini amat berguna jika virus berkompromi dengan data anda atau projek yang dikongsi disunting sedikit terlalu banyak, kerana anda boleh kembali kepada salah satu dari banyak versi terdahulu yang telah dilog.

Dengan syarat bahawa folder Cadangan anda disegerakkan, yang pada mulanya menimbulkan masalah kepada saya, anda boleh menyesuaikan bagaimana fail anda disandarkan dari Tetapan Sandaran. Dari sini, anda boleh menjadualkan sandaran, menetapkan pengecualian kepada peraturan, menyesuaikan pengarsipan dan juga mengubah suai berapa banyak versi fail disimpan dan berapa lama.

Opsyen versi fail adalah menyeluruh, tetapi sangat tidak konsisten kerana mereka enggan bekerja semasa ujian.

Tidak ada batasan keras pada berapa lama anda boleh menyimpan lelaran sebelumnya, tetapi penting untuk menguji bahawa versi fail berfungsi sebelum mengetuk turun kerana anda mungkin mendapati bahawa versi lama tidak disimpan seperti yang dijangkakan sebaliknya. Malah selepas memberitahu ElephantDrive untuk menyimpan versi fail selama-lamanya, mereka terus hilang selepas satu hari tanpa penjelasan.

Versi fail muncul pada semua platform, membolehkan anda untuk mengklik kanan pada penyemak imbas, Windows Explorer dan Pencari Mac atau dengan mengklik simbol maklumat (i) pada aplikasi mudah alih. Anda juga boleh membuat pautan saham ke versi tertentu di desktop dan memulihkan keseluruhan folder yang telah diubah atau dipadamkan.

Sokongan perkongsian fail

ElephantDrive membuat kerja pendek untuk berkongsi fail, meletakkan pilihan dalam menu klik kanan pada desktop dan menu maklumat pada aplikasi mudah alih. Anda akan bertemu dengan pautan yang panjang yang anda boleh menguji dengan butang "Pautan Terbuka" dan menyekat akses dengan menambahkan kata laluan. Malangnya, tidak ada cara segera untuk menetapkan pemasa pada berapa lama pautan itu tersedia.

Tamat tempohnya sepatutnya ditetapkan pada dua bulan secara lalai, tetapi ini boleh diselaraskan secara manual dalam senarai Pengurusan Pautan Dikongsi, terletak dalam sub-header Pautan. Menavigasi ke "Tindakan," anda akan dibentangkan dengan pilihan untuk menetapkan tarikh anda sendiri atau membatalkan akses sepenuhnya. Pilihan ini tidak hadir semasa membuat pautan adalah kesulitan kecil dan sesuatu yang saya ingin lihat dikemas kini pada masa akan datang, tetapi pilihan penyesuaian yang sedia ada tidak ada untuk menghidupkan hidung anda di.

Cross-platform

Anda boleh mengakses sebarang fail yang disimpan di ElephantDrive melalui penyemak imbas, tetapi syarikat telah secara rasminya mengeluarkan aplikasi pada Windows, macOS, iOS 9.2 atau yang lebih baru, Android 2.3 atau yang lebih baru dan pelbagai distro Linux dan peranti Penyimpanan Rangkaian Dilampirkan (NAS). ElephantDrive secara automatik mencipta folder "Everywhere" semasa persediaan yang menghubungkan semua peranti yang bersambung dan menjanjikan untuk menyegerakkan fail serta-merta.

Integrasi Sistem

ElephantDrive menghalang penggunanya daripada memuat naik fail melalui penyemak imbas kerana kebimbangan keselamatan yang wujud, membuat aplikasi wajib untuk memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan tersebut. Syukurlah, mereka masing-masing membenamkan ke dalam sistem operasi masing-masing untuk menyelaraskan prosesnya.

Folder berdedikasi muncul dalam Windows Explorer dan Mac Finder di desktop, memuat naik fail secara automatik dan diseret. Pengguna juga diberikan pilihan klik kanan yang menjadikan perkongsian fail dan kembali kepada versi lebih lama lebih mudah.

Intergrasi Mac OS

Walaupun awan secara berterusan menyegerakkan di latar belakang, pusat pemberitahuan ElephantDrive terletak di dulang sistem di sebelah jam anda. Ini nampaknya lebih stabil pada Mac daripada Windows, kerana saya mengalami segelintir gangguan visual dan kesilapan dalam masa saya dengan perisian.

Pilihan pemanduan Gajah Mac

Pengguna mudah alih tidak mendapat banyak ciri untuk dimainkan, tetapi integrasi sistem operasi hadir. Anda tidak perlu boot aplikasi untuk menghantar fail terus ke awan, bukan hanya klik "kongsi" dan swip sehingga anda menemui pilihan ElephantDrive.

Sub-Akaun

Pengguna secara automatik disediakan dengan 3 Sub-Akaun apabila membeli pakej Rumah dan 20 Sub-Akaun dengan peringkat Perniagaan, bersama dengan akaun induk biasa. Ini membolehkan anda berkongsi ruang storan anda dengan pengguna lain yang dipercayai tanpa harus berpisah dengan maklumat sensitif, dan bukan memberi mereka akses melalui alamat e-mel dan kata laluan mereka sendiri..

Anda boleh berkongsi ruang penyimpanan dengan Sub-Akaun Kumpulan Kerja atau membahagikan dan menakluk dengan Sub-Akaun Bebas.

Terdapat dua jenis Sub-Akaun yang berbeza bergantung kepada cara anda ingin berkongsi ElephantDrive. Sub-Akaun kumpulan kerja mempunyai akses yang sama seperti akaun induk, berkongsi ruang storan penuh dengan kata laluan individu. Sub-Akaun Bebas mengukir ruang dari storan anda untuk digunakan oleh orang lain, menghalang mereka daripada mengakses folder dan fail orang lain kecuali ia sengaja dikongsi dengan mereka.

Mewujudkan Sub-Akaun memerlukan tahap komunikasi antara pihak, kerana ia mesti dilakukan oleh pemilik dan diserahkan kepada penerima. Tiada alamat e-mel pengesahan yang dihantar, tetapi jemputan boleh menukar kata laluan yang diperuntukkan mereka selepas log masuk pertama mereka. Sila ambil perhatian bahawa menukar kata laluan boleh mengganggu akses fail yang dimuat naik sebelum ini jika pengguna memilih untuk menyulitkan fail secara peribadi, kerana kunci dikaitkan dengan kata laluan asal. Semak bahagian Keselamatan Teknikal di bawah Privasi dan Keselamatan untuk maklumat lanjut.

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

Terletak di Amerika Syarikat dan mematuhi Rangka Kerja Perisai Privasi EU-AS, ElephantDrive tertakluk kepada penyiasatan oleh FTC dan badan kerajaan lain. Ini tidak sesuai, memandangkan Amerika Syarikat telah berkali-kali dipanggil untuk kepentingannya untuk pengawasan dan pendirian yang dipersoalkan mengenai privasi. Anda terutamanya tidak mahu menyerahkan maklumat sensitif kepada syarikat yang tidak mengambil langkah berjaga-jaga itu jatuh ke tangan Badan Keselamatan Negara (NSA).

Zero-knowledge

Kesalahan ini agak dikurangkan dengan dasar ilmu pengetahuan sifar. Walaupun ElephantDrive adalah telus tentang mengumpul sejumlah kecil Maklumat Pengenalan Peribadi (PII) yang minimum seperti alamat e-mel, nama dan butiran pembayaran yang diperlukan untuk menjalankan perkhidmatan, ia memberi anda pilihan sama ada anda mahu kunci penyulitan anda dikendalikan oleh syarikat atau secara peribadi dengan menggunakan kata laluan anda sendiri.

kunci pemanduan gajah pengetahuan sifar

Perkhidmatan ini secara jelas menyatakan bahawa pasukan yang mengendalikan penyimpanan fail anda berasingan daripada mereka yang mengendalikan kunci anda supaya segala-galanya tetap "tidak dapat dibaca oleh orang jahat", namun ini tidak menghentikan campur tangan dan pengawasan kerajaan yang sama yang AS diketahui untuk.

Kami sentiasa mengesyorkan penyulitan peribadi yang dipasangkan dengan pengurus kata laluan.

Secara peribadi menyulitkan fail anda akan memberikan anda ketenangan fikiran dari waran kerajaan dengan penyulitan akhir-ke-akhir, tetapi ElephantDrive mencuci tangan menyimpan kata laluan anda kerana ia digunakan untuk melindungi data anda. Ini memberi tanggungjawab tambahan kepada anda, kerana anda tidak akan dapat memulihkan kata laluan anda dan menukar kata laluan anda menjadi lebih sukar dengan potensi fail yang tidak dapat dibaca. Nasib baik, kami telah menyenaraikan pengurus kata laluan yang terbaik untuk membantu anda mendapatkan kata laluan yang lebih kuat.

Anda boleh memilih opsyen ketiga tanpa penyulitan sama sekali, tetapi ini adalah sesuatu yang kami menasihatinya kerana ia akan meninggalkan semua muat naik anda yang terdedah.

Keselamatan teknikal

Tidak kira kaedah penyulitan yang anda pilih, semua fail dilindungi oleh klien dengan enkripsi gred tentera AES-256 sebelum mereka meninggalkan sistem. Dipindahkan ke saluran SSL 128-bit padat, data anda dijaga terhadap serangan orang-dalam-tengah sehingga ia mencapai pelayan selamat ElephantDrive, di mana ia terus menggunakan penyulitan pada rehat.

Syarikat itu menggunakan pendekatan "Reka Bentuk Terbuka" untuk sistemnya, membenarkan pakar keselamatan bebas yang diberi kuasa untuk mengkaji amalan dan maklum balas ElephantDrive mengenai kemungkinan kelemahan dan kelemahan, sama ada teori atau sudah sedia ada. Setakat ini, ElephantDrive tidak menyokong pengesahan dua faktor.

Isu-isu

Kriptografi Penyemak Imbas

ElephantDrive secara automatik mengarahkan pemuat naik dari versi pelayar ke program masing-masing platform, menyatakan bahawa aplikasinya lebih selamat. Kemungkinan syarikat itu mengakui bahawa bahasa berasaskan Javascript bukanlah yang terbaik untuk keselamatan dan telah menghalang muat naik penyemak imbas sebagai tanda kepercayaan kepada pangkalan penggunanya, tetapi ini adalah satu asumsi yang masih belum disahkan untuk sementara waktu.

Untuk menghuraikan, mengemaskini permohonan memerlukan pengakuan daripada pengguna untuk meneruskan, dengan nota pembantaran yang disertakan untuk ketelusan. Di sisi lain, kriptografi penyemak imbas menerima sebarang kod yang ditolak oleh penerbit dan menghendaki pengguna untuk secara aman mempercayai maksud syarikat. Nasib baik, ini nampaknya tidak menjadi masalah di sini, walaupun memuat turun dan mengalihkan kepada aplikasi membuang sedikit kemudahan dari proses.

Sumber yang tertutup

Walaupun ketelusan yang tidak pernah berlaku mengenai sistemnya, ElephantDrive menyimpan sumbernya yang tertutup. Ini adalah amalan yang benar-benar standard yang membantu perkhidmatan kekal berdaya saing di pasaran awan tetapi tanpa keupayaan untuk memberitahu apa yang berlaku di bawah untuk diri kita sendiri, kita hanya perlu mengambil syarikat itu pada perkataan mereka bahawa semuanya adalah seperti yang mereka katakan.

Sokongan

Sokongan ElephanDrive agak kurang berbanding dengan persaingan, sangat bergantung pada Pusat Bantuan dan blog yang diperbarui beberapa kali setahun. Ia menerima permintaan melalui e-mel, tetapi masa tindak balas berbeza-beza bergantung pada masa penyerahan dan topik. Tidak ada yang mengatakan sama ada terdapat sistem keutamaan peringkat untuk membayar ahli, tetapi jelas bahawa sistem semasa kurang untuk perkhidmatan yang berharga $ 10 + sebulan.

Kemudahan penggunaan

Desktop

Oleh kerana aplikasi adalah keperluan untuk menggunakan sepenuhnya ElephantDrive, terdapat banyak penekanan pada bagaimana mereka melakukan. Integrasi meliputi seluruh Windows Explorer dan Mac Finder, menjadikannya sangat mudah untuk mengakses fail anda sama ada anda memberi perhatian kepada tutorial awal atau tidak.

Pencari gajah pencari mac

Malangnya, pilihan dulang sistem lebih terfragmentasi, dengan Keutamaan, Cadangan dan mengakses fail anda berpecah daripada interlinked melalui subheader. Ini menjadikannya agak sukar untuk membuat perubahan dan sangat mengecewakan apabila antara muka pengguna tidak dapat dijelaskan. Saya juga mempersoalkan kebolehpercayaan penyegerakan, kerana parameter yang saya tetapkan pada aplikasi desktop jarang ditransfer ke versi lain.

Penyampaiannya sedikit bertarikh, memandangkan syarikat itu menjangkau kembali ke tahun 2006 dan boleh menjadi lambat, tetapi semua ciri yang anda harapkan hadir dan diperhitungkan. Walau bagaimanapun, banyak yang dikehendaki dengan aplikasi desktop yang ElephantDrive diharapkan akan kembali semula pada masa akan datang.

Mobile

Memuat turun ElephantDrive pada Android telah dibuat sedikit lebih rumit dengan dua aplikasi yang berbeza di Play Store. Satu dengan jelas dilabelkan ElephantDrive Legacy, yang tidak lagi disokong oleh syarikat, sedangkan pilihan yang diberi nama ElephantDrive adalah aplikasi saat ini Anda harus mengunduh.

Aplikasi mudah alih

Pengalaman itu sudah lebih menyenangkan daripada rakan sejawat desktopnya, dengan visual dan pilihan yang lebih bersih siap pada klik butang. Sangat mudah untuk menyandarkan kenalan, foto dan video pada peranti mudah alih anda dengan hanya beberapa pili, anda boleh mengehadkan telefon bimbit untuk Wi-Fi-hanya jika data anda sadar dan berkongsi fail hampir tidak dapat digunakan.

Perlu diingat bahawa aplikasi mudah alih tidak mempunyai beberapa ciri, seperti keupayaan untuk menukar jenis penyulitan dan menambah Sub-Akaun, tetapi tetap menjadi versi ElephantDrive yang lebih memuaskan. Saya perhatikan beberapa cegukan semasa saya dengan perkhidmatan ini, tetapi semua ini diselesaikan dengan permulaan semula telefon pintar.

Pelayar

Tiada muat turun diperlukan untuk versi penyemak imbas, walaupun ia datang dengan batasan yang ElephantDrive sendiri melakukan yang terbaik untuk menyerlahkannya. Antara muka adalah moden dan menyeronokkan untuk menavigasi, membolehkan anda mengakses dan memuat turun semua fail anda tetapi menghalang anda daripada memuat naik. Kami membincangkan mengapa ini mungkin berada di bahagian Kriptografi Penyemak Imbas di bawah Isu, tetapi ini adalah ciri kritikal yang menjadikan versi penyemak imbas tidak dapat digunakan tanpa dipasangkan dengan aplikasi.

Pemandu gajah dalam penyemak imbas

Namun, versi penyemak imbas ElephantDrive tetap menjadi hub terpenting, bertindak sebagai tempat de facto untuk membuat perubahan pada akaun anda dan menambah Sub Akaun.

Pemikiran Akhir

Matlamat ElephantDrive adalah jelas, mensasarkan keperluan peningkatan penyimpanan sandaran. Ini adalah sesuatu yang sangat baik di pasaran NAS, tetapi mungkin tidak juga untuk rakan-rakan pengguna. Pelan harga adalah serba boleh, memenuhi keperluan pelanggan yang paling banyak dengan keupayaan untuk menambah simpanan dengan keinginan untuk bayaran tambahan, tetapi kos ini sedikit tinggi apabila ia tidak dapat menyesuaikan dengan standard yang kami jangkakan apabila double- angka setiap bulan.

Syarikat itu terus memberi kesan kepada saya dengan sikapnya yang akan datang ke arah ketelusan dan pelaksanaan pilihan, yang membolehkan pengguna memilih bagaimana mereka mahu menyulitkan data mereka sendiri. Ini adalah pendekatan yang unik yang pesaingnya sering kekurangan, tetapi ia tidak mengalihkan perhatian dari kekurangan sokongan untuk perkhidmatan premium dan kehilangan pengesahan dua faktor tidak boleh dimaafkan untuk platform yang berpusatkan keselamatan.

Saya mempunyai keyakinan bahawa ElephantDrive mempunyai visi untuk menjadi pesaing utama di pasaran tetapi sehingga kesesakan dalam aplikasi diselesaikan atau harga diselaraskan, sukar untuk mengesyorkan ElephantDrive kerana ia kini berdiri ketika terdapat alternatif yang lebih baik.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me