Betternet


ProPrivacy.com Markah
2 daripada 10

Ringkasan

Kajian Betternet ini melihat kedua-dua Premium "dibayar" dan perkhidmatan VPN percuma. Di dalamnya, anda akan menemui perbezaan antara kedua-dua perkhidmatan. Saya dapati versi percuma menjadi sangat berguna walaupun ada iklan. Perkhidmatan berbayar, sebaliknya, tidak mempunyai semua ciri yang diperlukan untuk benar-benar dianggap "Premium" dan agak lambat.

Betternet adalah penyedia Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dengan 38 juta pengguna di seluruh dunia. Ia adalah perkhidmatan percuma yang telah mendapat banyak kritikan pada tahun lalu. Ini disebabkan terutamanya oleh kajian CSIRO yang mendapati iklan tersebut dapat digunakan untuk iklan kepada penggunanya. Walau bagaimanapun, kajian yang sama mendapati bahawa 75% daripada aplikasi VPN percuma menggunakan pengesanan serupa untuk berkhidmat iklan.

Inilah salah satu sebab mengapa ProPrivacy.com kerap mengingatkan pengguna tentang perbezaan antara VPN dibayar dan VPN percuma. Menjalankan VPN tidak mudah - atau murah. Oleh itu, ia adalah biasa untuk perkhidmatan VPN percuma untuk menghasilkan pendapatan dengan menyiarkan iklan. Adakah Bersalah Betternet ini? Ya. Adakah lebih buruk daripada yang lain 75% VPN percuma di luar sana? Nah, dengan 14 perpustakaan pengesanan untuk menyiarkan iklan, ia mungkin tidak lebih buruk, tetapi ia pasti lebih baik.

Kajian ini adalah perkhidmatan Premium (berbayar) Betternet. Perkhidmatan Betternet yang dibayar tidak dikritik oleh kajian CSIRO dan tidak dibiayai oleh pengiklanan. Oleh itu, apa-apa aduan yang dibuat mengenai VPN percuma Betternet tidak semestinya terpakai kepada perkhidmatan premium.

Jika perkhidmatan VPN Betternet percuma adalah satu-satunya faedah anda, maka sila periksa subseksyen yang berkaitan di bawah ini. Bagi semua orang lain, mari kita menyelam dan lihat apakah perkhidmatan Betternet yang dibayar boleh bersaing dengan perkhidmatan VPN premium yang lain.

 • PROS
 • Tiada iklan pada versi premium
 • Kelajuan sambungan yang cepat
 • Percubaan percuma tujuh hari untuk perkhidmatan premium
 • Jaminan wang balik 30 hari untuk perkhidmatan premium
 • Versi percuma
 • KEBURUKAN
 • Dasar privasi yang lemah (mengumpul dan menjual data mengenai aktiviti pengguna)
 • Versi percuma menyajikan iklan (mempunyai pengesanan perpustakaan)
 • Simpan log (versi percuma)
 • Bekerjasama dengan permintaan maklumat oleh pihak berkuasa
 • Kebocoran alamat IP dan Sistem Nama Domain (DNS)
 • Tiada suis bunuh
 • Sambungan lambat (pada versi percuma)
 • Perkhidmatan percuma hanya mempunyai pelayan AS

ciri-ciri

Pelan Betternet yang dibayar menyediakan ciri-ciri berikut:

 • Pelayan di sepuluh negara: Hong Kong, Singapura, Jepun, Australia, UK, Jerman, Belanda, Perancis, Kanada dan tujuh bandar AS. Dengan VPN percuma, pelanggan hanya mendapat akses ke satu pelayan di AS, yang diperuntukkan secara rawak.
 • Lima sambungan serentak
 • Tiada iklan (tidak seperti versi percuma)
 • Akses percuma ke sambungan penyemak imbas untuk Chrome
 • Aplikasi untuk Windows, Mac OS X, iOS, dan Android
 • Penyulitan OpenVPN

Kelajuan dan Prestasi

Saya melakukan ujian kelajuan dari UK, menggunakan beta.speedtest.net. Bagi setiap kategori, saya melakukan lima ujian. Ujian asas dilakukan untuk kedua-dua AS dan UK tanpa VPN terlebih dahulu. Saya menggunakan pelayan ujian di AS (New York) dan UK (London). Pelayan VPN Belanda telah diuji dari pelayan uji London. Pelayan AS New York diuji dari pelayan uji New York.

Lihat penjelasan ujian kelajuan penuh kami untuk maklumat lanjut.

VPN memperlahankan kelajuan muat turun saya dengan ketara. Berita baik ialah kelajuan muat naik tetap sama dengan dan tanpa VPN. Dalam ujian UK, pelayan Betternet UK menurunkan kelajuan sambungan purata dari 48.20 Mbps menjadi 18.62 Mbps. Pelayan Belanda lebih baik. Purata muat turun yang melebihi lima ujian ialah 29.86 Mbps. Walaupun ini adalah titisan yang cukup besar, mereka bukanlah yang terburuk yang pernah saya lihat oleh sebarang imaginasi. Anda masih boleh menstrim dalam HD.

Prestasi di pelayan New York semakin buruk. Ujian asas saya dari UK ke AS mencapai kelajuan purata 38.78 Mbps. Pelayan New York dari Betternet membawa kelajuan muat turun purata saya ke 7.82 Mbps. Tidak bagus.

Saya menyemak dalam talian, dan nampaknya saya bernasib baik dengan kelajuan muat turun saya. Para pelanggan sering mengadu walaupun kelajuan yang lebih perlahan. Kebanyakan orang tidak percaya bahawa Betternet boleh digunakan untuk membuka sekatan aliran kerana ia terlalu perlahan dan menghasilkan banyak buffering.

Kebocoran IP dan kebocoran DNS

Saya menyemak Internet Protocol versi 4 (IPv4) dan kebocoran DNS menggunakan ipleak.net. Saya melakukan ujian ini semasa menggunakan pelayan Betternet London. Dalam kedua-dua ujian, Betternet untuk Windows tidak menunjukkan kebocoran IP atau kebocoran DNS pada sistem saya. Saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6 kerana Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) saya tidak menyediakan sambungan IPv6.

Sambungan penyemak imbas proksi Chrome menyebabkan kebocoran DNS dan Kebocoran Web Sebenar (WebRTC). Oleh itu, saya cadangkan untuk tidak menggunakan sambungan proksi pelayar Betternet untuk privasi. Untuk membuka kunci kandungan mereka mungkin berfungsi dengan baik, tetapi untuk menyembunyikan apa yang anda lakukan dalam talian anda perlu melekat pada perkhidmatan VPN penuh.

Penyemak imbas proksi Firefox harus dielakkan. Ia tidak menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan benar-benar tidak berguna.

Perkhidmatan Streaming

Saya cuba mengakses perkhidmatan penstriman AS dari UK dengan menggunakan VPN untuk menapis lokasi saya yang sebenar. Saya tidak dapat mengakses menonton US Netflix menggunakan VPN premium yang disambungkan ke pelayan AS. Walau bagaimanapun, laman web ABC membenarkan saya menonton pertunjukan tanpa sebarang masalah. Betternet VPN juga berjaya menyekat NBC.com. Saya menguji pelayan UK untuk melihat sama ada saya boleh menonton iPlayer, dan mendapati ia berfungsi dengan baik.

Harga

Untuk mengakses versi premium Betternet, anda mesti memuat turun versi percuma. Menggunakan perisian itu, anda boleh menaik taraf. Premium VPN Betternet hanya datang dalam satu pelan, dengan variasi harga berdasarkan tempoh langganan. Berjanji untuk tempoh masa yang lebih lama memberikan anda diskaun kesetiaan yang tinggi. Tiga pilihan harga adalah seperti berikut:

Anda boleh melanggan selama sebulan, enam bulan, atau setahun. Proses pembayaran menetapkan perjanjian pengebilan yang berulang. Jika anda tidak membatalkan perjanjian sebelum langganan anda berakhir, Betternet secara automatik akan mengenakan caj kepada anda untuk tempoh yang lain.

Dasar Bayaran Balik Betternet

Betternet menyediakan jaminan wang balik 30 hari untuk membolehkan anda menguji perkhidmatan premium. Bagaimanapun, bayaran balik hanya diberikan jika anda menggunakan kurang daripada 50 MB data. Oleh itu, anda perlu meminta balik wang anda dalam tempoh 30 hari dan hanya menggunakan minimum. 50 Mb adalah jumlah penggunaan yang sangat kecil. Ini bermakna, pada hakikatnya, sangat sukar untuk mendapatkan bayaran balik. Ini benar-benar bermakna: ia adalah jaminan wang jaminan paling teruk 30 hari yang saya lihat dari VPN.

Pilihan yang lebih baik adalah menggunakan percubaan percuma tujuh hari akaun premium. Malangnya, untuk menggunakan percubaan percuma, anda mesti memasukkan butiran kad kredit anda. Jika anda tidak membatalkan dalam tempoh percubaan selama tujuh hari, Betternet akan secara automatik meletakkan anda pada tarif bulanan, iaitu pelan yang paling mahal. Oleh itu, pastikan anda membatalkan sebelum tujuh hari anda selesai jika anda tidak berminat dengan perkhidmatan tersebut.

Laman Web

Laman web ini adalah profesional dan mudah dinavigasi. Tidak terdapat sejumlah besar halaman di laman web ini. Pelawat diarahkan ke butang muat turun aplikasi percuma. Secara frustrasi, anda tidak dapat melihat kos perkhidmatan premium tanpa memuat turun aplikasi percuma. Malah, anda tidak akan pernah tahu Betternet VPN mempunyai perkhidmatan premium dari melawat laman web ini.

Akhirnya, saya dapati menyebutkan perkhidmatan premium pada halaman "Bagaimana Kami Membuat Wang" (dan dalam beberapa jawapan yang dipaparkan di pusat pengetahuan pusat bantuan).

Menu utama laman web ini sengaja mengikuti anda ke bawah halaman seperti yang anda tatal ke bawah, yang berguna. Di sebelah kanan, anda akan mencari pautan untuk memuat turun klien VPN. Sekiranya anda menggunakan VPN percuma, atau mahukan akses kepada perkhidmatan premium - termasuk percubaan percuma 7 hari - anda perlu klik di sini.

Proses ini

Mendapatkan aplikasi Betternet tidak sukar. Hanya menuju ke laman web dan muat turun melalui sudut kanan di bahagian atas halaman. Apabila anda melancarkan aplikasi, ia akan bertanya sama ada anda ingin percubaan VPN premium selama tujuh hari. Jika anda lebih suka menggunakan VPN percuma, turun. Sebaik sahaja aplikasinya dilancarkan, anda masih boleh menaik taraf kepada premium (termasuk menggunakan percubaan percuma selama tujuh hari).

Saya tidak dapat melihat pelan premium dalam aplikasinya sehingga saya mematikan penyekat iklan saya (Privasi Badger dan ABP). Ini adalah bug aneh kerana saya menggunakan VPN yang berdiri sendiri untuk Windows - bukan pelanjutan Chrome.

Sebaik sahaja anda dinaik taraf kepada premium dengan memilih pelan dan membayar (atau memilih percubaan percuma tujuh hari), anda boleh memilih dari salah satu daripada sepuluh lokasi negara. Untuk menyambung, pilih pelayan dari senarai dan tekan butang "Sambung". Saya dapati VPN untuk menyambung dengan cepat dan tanpa masalah.

Apabila sambungan ditubuhkan, perisai bertukar menjadi biru dan kelihatan gembira untuk memberitahu anda semua adalah baik.

Mendaftar

Sekiranya anda mendaftar untuk Betternet untuk kali pertama, saya cadangkan menggunakan pilihan "Cuba Percuma". Walaupun ini membawa kepada pelan bulanan yang lebih mahal, anda hanya boleh membatalkan percubaan percuma dan bergabung menggunakan pelan tahunan jika anda menyukai perkhidmatan tersebut. Menggunakan percubaan percuma ini akan memberi anda gambaran yang baik tentang apa yang Betternet suka, membolehkan anda memutuskan sama ada anda ingin melabur.

Klik pada butang hijau untuk mendaftar untuk percubaan percuma. Ini membuka halaman dalam penyemak imbas lalai anda, di mana anda perlu mengisi butiran kad kredit anda.

Setelah kad kredit anda diberi kuasa, perisai kartun di laman web bertukar menjadi gembira dan hijau. Semak peti masuk anda untuk invois dari Betternet - anda kini mempunyai bil untuk $ 0. Anda akan tahu bahawa anda telah pergi pro kerana perisai dalam aplikasi kini akan memakai mahkota.

Aplikasi

Sebagai pelanggan premium, anda boleh memilih pelayan dari senarai pelayan. Malangnya, ini semua yang boleh anda lakukan. Betternet tidak membenarkan pengguna menukar protokol VPN atau menyatakan sama ada mereka mahu menggunakan OpenVPN Protocol Control Transmission (TCP) atau User Datagram Protocol (UDP).

Malah, Betternet kehilangan semua ciri VPN yang biasanya akan membawa seseorang untuk memanggil "premium" perkhidmatan. Tidak ada suis bunuh, tiada perlindungan kebocoran DNS, tidak ada sambungan auto, tiada cloaking dan teknologi "sembunyi". Tidak ada pilihan penghantaran pelabuhan. Tiada apa-apa. Memandangkan ini adalah perkhidmatan yang dibayar, ia benar-benar underwhelming.

Untuk memilih lokasi pelayan, klik pada 'Pilih Lokasi Maya'. Anda mendapat sepuluh negara, dan tujuh bandar di AS untuk dipilih. Ini adalah pilihan yang munasabah. Walau bagaimanapun, memandangkan terdapat banyak VPN di pasaran dengan lebih daripada 50 buah negara di repertoar mereka, ia tidak sukar difikiran.

Untuk beralih di antara lokasi pelayan, klik pada pelayan baru. Anda tidak perlu memutuskan sebelum menukar pelayan dan menyambung semula - ia akan melakukannya secara automatik.

Platform Lain

Pengguna Betternet menyokong pengguna mudah alih dengan aplikasi VPN Android dan iOS VPN. Mereka menyokong pengguna windows dan juga mempunyai pelanggan VPN Mac yang hebat. Malangnya mereka tidak menawarkan VPN Linux, jadi jika ini OS utama anda, anda mungkin perlu mempertimbangkan pilihan lain. Pelanjutan penyemak imbas tersedia untuk Chrome dan Firefox.

Malangnya, pelanjutan penyemak imbas tidak direka dengan baik dan mempunyai beberapa pepijat. Saya mendapati pelanjutan Chrome untuk berbohong mengenai lokasi pelayan (pelayan UK sebenarnya memberikan saya alamat IP di AS). Sambungan Firefox tidak berfungsi dengan betul sama sekali. Semuanya, saya cadangkan supaya menjauhkan diri dari sambungan ini sepenuhnya.

Sambungan Firefox

Pelanjutan proksi Firefox adalah bencana. Untuk mendapatkannya berfungsi, anda perlu mengikuti panduan dalam FAQnya. Berikutan panduan untuk membuat pelanjutan itu sebenarnya bersambung ke pelayan proksi yang betul adalah gangguan. Walaupun anda menghadapi masalah untuk melakukannya, sambungan gagal menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Betternet sepatutnya hanya memadam aplikasi ini, tetapi untuk beberapa sebab yang tidak diketahui, ia berterusan dengan menyediakannya. Saya cadangkan menjauhkan diri daripada pelanjutan ini. Saya hanya boleh menganggap bahawa Betternet menyimpan sambungan ini untuk menjadikan perkhidmatan kelihatan lebih baik daripada yang sebenarnya.

Sambungan Chrome

Pelanjutan Chrome jauh lebih baik daripada rakan Firefox. Walau bagaimanapun, ia mempunyai bug aneh di sana sini. Menyambung ke pelayan UK tidak semestinya berfungsi, dan ujian menggunakan ipleak.net mendedahkan alamat IP AS pada beberapa kesempatan dan alamat IP AS pada orang lain. Ini mengecewakan jika anda ingin menggunakan perkhidmatan Inggeris secara khusus, jadi anda boleh menonton BBC iPlayer di luar negara!

Tidak seperti pelanjutan Firefox, aplikasi Chrome jelas baru-baru ini (ia mempunyai antara muka grafik yang sama dengan versi aplikasi semasa), dan ia mendapat kerja selesai. Sekiranya anda ingin menggunakan pelanjutan ini, saya sarankan mengawasi di mana ia sebenarnya menghubungkan anda.

Apabila anda menghidupkan pelanjutan Chrome, ia mengambil alih tetapan proksi penyemak imbas Chrome anda. Ia adalah proksi dan bukannya perkhidmatan VPN penuh. Perlu diingat juga bahawa sambungan ini didapati mempunyai kebocoran DNS dan kebocoran bug WebRTC (ini menunjukkan di mana anda benar-benar). Atas sebab ini, aplikasi proksi Chrome Betternet adalah baik untuk membuka kunci kandungan tetapi tidak untuk privasi atau keselamatan.

Betternet Free VPN

Mungkin perkara terbaik tentang aplikasi percuma Betternet ialah anda boleh menggunakannya tanpa menyerahkan apa-apa data peribadi - bahkan alamat e-mel. Setelah mengatakan itu, Betternet memasang beberapa perpustakaan pengesanan ke mesin yang anda pasang VPN percuma. Ini dilakukan untuk memikirkan pilihan anda dan memberi iklan kepada alamat IP anda.

Lebih-lebih lagi, syarikat pengiklanan yang bekerja dengan Betternet (Anchor Free dan semua afiliasinya) dibenarkan untuk memasang cookies tambahan ke peranti anda untuk menyimpan tab sama ada iklan berfungsi (jika anda sebenarnya melawat salah satu laman web yang mereka iklankan , mereka akan mengetahui bahawa iklan Betternet berjaya menarik perhatian anda).

Jika ini tidak mengganggu anda, maka Betternet adalah VPN percuma yang baik yang akan membolehkan anda menyahsekat kandungan. Walau bagaimanapun, jika privasi dan keselamatan menjadi kebimbangan, saya cadangkan mencari di tempat lain

Untuk menggunakan perkhidmatan percuma, Betternet meminta anda memuat turun beberapa aplikasi yang dicadangkannya, dan menonton beberapa video promosi. Ini adalah tambahan kepada penjejakan iklan dan kuki yang disebut dalam dasar privasi.

Khidmat Pelanggan

Pengguna premium harus dapat mengakses sokongan melalui aplikasinya. Untuk berbuat demikian, klik pada menu hamburger di sebelah kiri atas, diikuti dengan "Hubungi Kami" pada skrin seterusnya. Anda mesti menentukan jenis permintaan bantuan anda pada peringkat ini.

Malangnya, mengklik mana-mana pilihan itu hanya membuka pelayar anda pada halaman permulaan standardnya. Nampaknya aplikasi itu buggy dan Betternet tidak peduli untuk membetulkannya: penjagaan pelanggan nampaknya tidak tinggi dalam agenda.

Oleh itu, anda perlu pergi ke laman web untuk mengakses meja bantuan. Walaupun ini boleh mengecewakan, kerana tiada pautan yang jelas di menu utama untuk sokongan pelanggan. Untuk menemuinya, tatal ke bahagian bawah laman utama dan klik pada "Pusat Bantuan."

Memandangkan pembekal VPN terbaik (yang mempunyai jumlah yang sama) mempunyai 24/7 sokongan sembang secara live, Betternet tidak memenuhi janji menjadi VPN premium "betul".

Pusat bantuan adalah halaman di mana anda boleh mencari jawapan umum mengenai masalah. Soalan Lazim dikategorikan oleh sistem operasi. Anda boleh mencari bantuan dengan menggunakan kotak carian di atas butang sistem operasi tersebut.

Pasukan Bantuan Meja Betternet

Untuk mendapatkan bantuan, buka tiket sokongan dengan mengklik "Hantar permintaan" di bahagian atas pusat bantuan.

Selepas memilih subjek mesej anda, medan lain muncul di bawah. Sebagai tambahan kepada maklumat biasa seperti alamat e-mel anda (supaya mereka boleh membalasnya), anda perlu menyediakan pelbagai maklumat, termasuk negara mana yang anda gunakan, dan sistem operasi yang anda gunakan. Saya mendapati ini agak menyerang, tetapi syukurlah anda tidak perlu mengisi setiap bidang untuk bertanya soalan anda. Berikut adalah percubaan saya untuk mengetahui apa penyulitan menggunakan Betternet:

Apabila anda mengklik "Hantar," anda akan menerima e-mel balas automatik. Maklum balas terhadap permintaan bantuan anda juga akan datang melalui e-mel. Anda akan menerima e-mel selanjutnya yang mendorong anda untuk menubuhkan akaun sokongan di laman web Betternet.

Anda boleh menyemak 'aktiviti' (tiket sokongan) anda dengan log masuk ke pusat bantuan dengan alamat e-mel dan kata laluan anda. Anda boleh bertindak balas terhadap respons sokongan melalui e-mel atau dengan menggunakan rekod tiket sokongan pusat bantuan.

Pasukan sokongan bertindak perlahan-lahan. Ejen sepertinya tidak mengetahui butiran 'techy' mengenai perkhidmatan itu. Ini agak tipikal dan tidak begitu mengganggu. Walau bagaimanapun, apa yang membimbangkan adalah bahawa Betternet tidak dapat menghasilkan sebarang jawapan yang baik walaupun saya menekan. Setiap kali saya mencuba, saya perlu menunggu kira-kira sehari untuk jawapan, yang kemudian mengandungi sedikit maklumat tidak berharga.

Lebih-lebih lagi, walaupun Betternet menjanjikan masa tindak balas yang lebih baik pada perkhidmatan premium, dari pengalaman saya ini nampaknya tidak benar. Pada akhirnya, saya mengambil keputusan untuk memainkan peranan saya sebagai "pembeli misteri" dan menjadi bersih sebagai pengulas VPN profesional. Malah, respons mengambil masa yang lama, dan Betternet tidak membekalkan saya dengan butiran penyulitan penting yang saya perlukan.

Privasi dan Keselamatan

Malangnya, Betternet berpusat di Kanada, yang merupakan salah satu daripada negara-negara dalam perjanjian pengawasan Five Eyes. Ini bermakna Betternet tidak berada di negara yang kita anggap baik untuk privasi.

Inilah janji privasi Betternet dari laman utamanya:

Walaupun janji ini, dasar privasi menyatakan bahawa Betternet menyimpan log sambungan (masa sambungan dan lebar jalur yang digunakan). Di samping itu, walaupun mengatakan ia tidak akan mengumpul apa-apa "maklumat peribadi yang boleh dikenalpasti," Betternet tidak menentukan apa yang dikira sebagai maklumat peribadi. Alamat IP tidak ditentukan sebagai data peribadi di mana-mana sahaja di dasar privasi.

Ini bermakna bahawa kemungkinan serangan korelasi masa akan dipasang pada pengguna premium dan perkhidmatan percuma Betternet. Serangan jenis ini menggunakan cap waktu sambungan dan log alamat IP.

Ini adalah dasar yang tidak tertulis yang meninggalkan terlalu banyak soalan yang tidak dijawab untuk memberikan ketenangan fikiran.

Di samping itu, Betternet mendedahkan bahawa ia akan menyerahkan log sambungannya kepada pihak berkuasa jika ditanya. Ini benar-benar tidak bagus untuk privasi; terdapat banyak VPN lain di pasaran yang tidak menyimpan log sambungan. Terdapat juga banyak VPN yang menyimpan log sambungan - tetapi tidak disimpan bersama alamat IP. Ini baik-baik - ia dipanggil log sambungan "agregat". Kami menggesa Betternet untuk mempertimbangkan mengubah dasar privasinya dan berhenti menyimpan alamat IP dengan cap waktu sambungan.

Kuki

Syarat perkhidmatan Betternet (ToS) membolehkan pengiklan pihak ketiga untuk menyampaikan cookies ke peranti anda. ToS menjelaskan bahawa ini adalah untuk membolehkan pengiklan untuk menganggarkan keberkesanan kempen mereka. Betternet juga mengatakan bahawa ia tidak mengenakan apa-apa kawalan ke atas amalan pihak ketiga itu. Akhirnya, Betternet membebaskan diri dari sebarang tanggungjawab untuk kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh pihak ketiga tersebut. Ini membimbangkan, terutamanya apabila anda menyedari bahawa tidak jelas sama ada ini hanya berlaku pada versi percuma.

Saya mengesyaki bahawa, kerana versi berbayar tidak memberikan iklan, ia tidak menyampaikan cookies, sama ada. Bagaimanapun, dasar privasi meninggalkan ini sebagai kawasan kelabu. Setakat yang dapat saya katakan, dasar ini membenarkan undang-undang firma untuk menyampaikan cookies dan iklan walaupun pada versi premium.

Memandangkan kos VPN premium, dasar privasi ini ditulis dengan teruk, sengaja tidak diketahui, dan bertentangan dengan tuntutan privasi yang dibuat di laman web. VPN yang baik sentiasa dinilai berdasarkan dasar privasinya. Pada ketika itu, Betternet jatuh pada halangan pertama. Jika firma itu mahu diambil dengan serius, versi premium memerlukan dasar privasi kedap air.

Keselamatan

Betternet tidak akan mendapat butiran mengenai piawaian penyulitannya. Dalam pengalaman saya, ini selalu berlaku dengan VPN yang mempunyai enkripsi lemah atau ketinggalan zaman. Soalan Betternet FAQ mengatakan VPN menggunakan OpenVPN dengan penyulitan AES-256 dan juga mempunyai L2TP / IPSec dengan kunci 128-bit.

Malangnya, ia tidak menjelaskan di mana ia menggunakan protokol terowong yang berlainan. Tiada pilihan pada desktop atau aplikasi mudah alih untuk menukar protokol penyulitan. Ini bermakna beberapa versi perisian Betternet menjalankan OpenVPN, sementara yang lain menjalankan L2TP / IPsec. Saya bertanya kepada Betternet untuk memberitahu saya pelanggan mana yang menjalankan protokol, tetapi mereka tidak menjawab. Malah, tiket saya pergi dari "terbuka" ke "diselesaikan" tanpa apa-apa jawapan dari firma itu.

Saya juga tidak dapat mendapatkan maklumat mengenai kaedah pengesahan data mana yang digunakan oleh Betternet. Kakitangan tidak dapat memberitahu saya apa penyulitan digunakan untuk penubuhan sesi dan pengedaran kunci, saiz hash, atau pengesahan. Di samping itu, saya tidak dapat mengetahui perbezaan antara penyulitan data dan saluran kawalan - atau jika Betternet VPN melaksanakan Secrecy Perfect Forward.

Ini adalah butir-butir penting. Penyulitan VPN hanya sekuat tenaga yang paling lemah. Ini bermakna, walaupun "OpenVPN" yang melaksanakan "AES-256," Betternet sebenarnya tidak dapat memenuhi standard minimum yang ketat untuk keselamatan. Ini akan memudahkan anda mencuba ke dalam terowong VPN dan mengetahui apa yang anda sedang lakukan dalam talian. Tanpa data itu, saya tidak dapat memberitahu anda betapa selamatnya Betternet. Untuk selamat, kita mesti menganggap bahawa ia adalah lemah.

VPN yang tidak mendedahkan penyulitan mereka sentiasa kurang dalam satu cara atau yang lain - kerana penyulitan yang baik bernilai menjerit dari bumbung-bumbung.

Protokol Penyulitan

Pemikiran terakhir

Saya suka:

 • Tiada kebocoran IP atau kebocoran DNS pada aplikasi Windows
 • Jaminan wang balik 30 hari
 • Percubaan percuma selama seminggu
 • VPN percuma
 • Mudah untuk digunakan

Saya tidak pasti tentang:

 • Pelaksanaan enkripsi tidak jelas.
 • Dasar privasi mempunyai terlalu banyak kawasan kelabu.
 • Berasaskan di Kanada (sebahagian daripada perjanjian pengawasan Five Eyes)

Saya benci:

 • Sambungan melambatkan
 • Tiada suis bunuh
 • Tidak bersambung auto
 • Tiada mod siluman
 • Tiada perlindungan kebocoran DNS
 • Tambahan Firefox patah
 • Sambungan Chrome menghantar trafik UK ke pelayan AS
 • Kesediaan untuk bekerjasama dengan perintah mahkamah
 • Had data 50 MB untuk bayaran balik (insanely small)
 • Suntikan JavaScript mungkin
 • Sokongan pelanggan yang dahsyat

Aplikasi premium Betternet adalah perisian VPN yang sangat asas yang tidak datang dengan mana-mana ciri yang biasanya anda dapatkan dengan VPN premium. Semasa saya menguji aplikasi premium, saya mendapati ia menjadi VPN yang mencukupi yang membolehkan saya mengalir tanpa terlalu banyak masalah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia menjadi lambat dan menyebabkan banyak penimbal. Walaupun premium Betternet tidak muncul untuk berkhidmat iklan (saya tidak perasan sama sekali semasa saya menggunakannya), dasar privasi adalah ringkas dan meninggalkan terlalu banyak kawasan kelabu untuk membuat anda berasa selamat. Di samping itu, aplikasi pelanjutan pelayar (proksi) tidak semestinya masalah untuk memasangnya: terdapat terlalu banyak produk yang sama di pasaran secara percuma yang bekerja lebih baik.

Secara percuma, Betternet menyajikan iklan dan lambat. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kegunaannya untuk orang yang memerlukan VPN percuma (untuk mendapatkan blok laman web berita dalam rejim politik yang keras, misalnya). Yang berkata, saya tidak fikir Betternet layak membayar apa-apa wang. Oleh itu, saya mengesyorkan mencari di tempat lain untuk perkhidmatan yang benar-benar premium.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me