ExpressVPN


 • Harga

  Dari $ 6.67
  / bulan

 • Ada pada:


  • Android

  • iOS

  • Windows

  • MacOS

  • Linux
 • Buka kunci:


  • Netflix

  • iPlayer

  • Amazon Prime

  • Hulu

ExpressVPN telah dibentangkan sebagai Anugerah Pilihan Editor di Anugerah ProPrivacy.com yang diadakan di Las Vegas tahun ini. Selama hampir satu dekad, penyedia ini telah memimpin pasaran, menolak batas-batas dari apa yang pelanggan harapkan dari perkhidmatan VPN. Seorang penjaga privasi dalam talian yang komited, mereka terus membuat pembaharuan dan mengesan pengguna dan pengikut industri sama dengan perhatian mereka terhadap perincian dan profesionalisme.

Skor keseluruhan kami untuk ExpressVPN ialah:

ProPrivacy.com Markah
9.1 daripada 10

Ringkasan

Satu pepejal. Mereka menandakan semua kotak yang betul dengan satu-satunya cabaran sebenar ialah titik harga mereka yang mana orang lain dalam bidang itu kelihatan menggunakannya untuk kelebihan mereka. Walaupun demikian, Express VPN berdiri atas janji menjadi produk premium yang layak dengan harga premium ... sesuatu yang kita lihat lebih dekat di bawah!

Statistik Pantas

 • Bidang kuasa
  Pulau British Virgin
 • Sambungan serentak
  5
 • Negara
  94
 • SpeedTest ProPrivacy.com (purata)
  82.77 Mbps

Kajian Video

Dalam ulasan video ExpressVPN kami yang berguna, kami melihat beberapa kebaikan dan keburukan mereka.

Untuk lebih terperinci, periksa perbandingan NordVPN vs ExpressVPN kami mengikut perbandingan atau perbandingan CyberGhost vs ExpressVPN kami.

Harga

Jaminan balik wang

Semua VPN kami yang diluluskan datang dengan jaminan pulangan wang tanpa kerumitan. Sekiranya anda membeli salah satu VPN yang disyorkan melalui ProPrivacy.com dan perjuangan untuk mendapatkan bayaran balik, hubungi kami dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda mendapatkan wang anda kembali.

Jadi, berapa kos ExpressVPN?

Pelbagai jenis pakej ExpressVPN disenaraikan di bawah dengan nilai terbesar yang terdapat dalam pelan 12-bulan mereka yang, dengan 3 bulan percuma (menjadikannya langganan 15 bulan), berharga $ 6.67 sebulan (dibayar $ 99.95 terlebih dahulu). ExpressVPN tidak menawarkan percubaan percuma *, oleh itu, tetapi ia menawarkan jaminan 30 hari yang sangat murah hati. Dan tidak seperti beberapa syarikat di luar sana, tidak ada tangkapan untuk diperhatikan. Batal pada bila-bila masa dalam masa 30 hari dan anda akan mendapat wang anda kembali. Tiada penjelasan diperlukan.

12 bulan

Bayar untuk tahun ini & jimat 49%

48% Off

$ 6.67
sebulan

6 bulan

$ 9,99
sebulan

1 bulan

$ 12.95
sebulan

* Percubaan percuma tersedia untuk pengguna mudah alih - tujuh hari untuk pengguna VPN iOS dan satu hari untuk apl Android VPN - seperti standard Apple Store dan Google Play Store.

Ia juga bernilai menyebut bahawa ExpressVPN menawarkan program rujukan yang bagus. Meyakinkan kawan untuk mendaftar dan anda berdua mendapatkan 30 hari percuma.

Platform Pembayaran yang Disokong


Visa / MasterCard


Amex


Cryptocurrency

ExpressVPN menerima pembayaran melalui kad kredit / debit, PayPal dan Bitcoin. Ia juga telah bekerjasama dengan Paymentwall untuk menerima beberapa pilihan pembayaran antarabangsa yang lebih jelas.

Kelajuan dan Prestasi

Sila lihat Pengujian Kelajuan VPN Selesai Hak untuk gambaran keseluruhan sistem ujian saintifik kami. Pada masa penulisan, ExpresVPN mendahului carta ujian kelajuan tertimbang kami dengan prestasi kelajuan muat turun yang hebat dan keputusan kelajuan pecah pepejal.

Waktu mencari DNS adalah ukuran yang baik tentang seberapa pantas pengguna memahami sambungan mereka. Masa carian yang lebih pantas = memuatkan halaman web yang lebih pantas. ExpressVPN tidak memecahkan rekod, tetapi skor dengan baik dalam ujian ini. Masa sambungan ExpressVPN sama sekali tidak biasa.

Walau bagaimanapun, garis bawah adalah bahawa ExpressVPN kini merupakan perkhidmatan VPN terpantas di buku kami. So good show.

Ujian Bocor

SpeedTest ProPrivacy.com (purata) 82.77
Kebocoran IPv6 dikesan?
Kebocoran WebRTC dikesan?
Kebocoran IPv4 dikesan?
Had data
Had lebar jalur
ProPrivacy.com SpeedTest (max / burst) 284.91

Kami tidak mengesan kebocoran DNS biasa, tetapi alamat IPv6 kami dibocorkan melalui WebRTC di kedua-dua Windows dan macOS. Jika anda cukup bernasib baik untuk menggunakan ISP yang menawarkan sambungan IPv6 maka anda sama ada melumpuhkan IPv6 pada sistem anda (lihat bahagian pilihan untuk setiap OS yang disenaraikan dalam Bagaimana Mengubah Tetapan DNS anda) atau nyahdayakan WebRTC di pelayar anda. Sebagai alternatif, penyemak imbas ExpressVPN untuk Chrome dan Firefox juga membetulkan masalah.

Sila ambil perhatian bahawa IP RFC Penggunaan Swasta adalah IP tempatan sahaja. Mereka tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti individu, dan tidak menjadikan kebocoran IP.

Expressvpn Leak

Adakah ExpressVPN menyahsekat Netflix?

Netflix
iPlayer
Amazon Prime
Hulu

Pendek kata, ya. Ciri DNS Pintar ExpressVPN mempunyai banyak kelebihan berbanding menggunakan VPN untuk streaming, dan juga membuat sandaran yang bagus jika IP VPN biasa disekat oleh perkhidmatan. Bagi kebanyakan orang, bagaimanapun, adalah lebih mudah untuk menghidupkan VPN biasa untuk ini. Oleh itu, adalah baik untuk mengetahui bahawa Express VPN akan membuka kunci banyak platform penstriman utama. Oleh itu, anda boleh menyahsekat US Netflix dan menonton BBC iPlayer luar negara dengan mudah. VPN ini juga akan membolehkan anda menyahsekat Youtube dan mengakses video yang terhad di rantau anda.

Membuka kunci perkhidmatan sedemikian selalu permainan kucing dan tikus, dan pembaca terkadang melaporkan tidak dapat mengaksesnya menggunakan ExpressVPN. Dalam kes ini, perkhidmatan DNS Smart membuat sandaran yang besar, dan ExpressVPN sentiasa menyelesaikan masalah dalam satu atau dua hari paling banyak. Jika anda mengalami masalah (dan juga memberitahu kami dalam ulasan di bawah ini - sila!), Maka 24/7 sokongan sembang secara langsung akan sering dapat mengesyorkan pelayan tertentu yang berfungsi.

Kemudahan penggunaan

Apl VPN tersuai boleh didapati untuk Windows, macOS, Android dan iOS. Aplikasi Linux khusus juga tersedia. Ini adalah baris arahan terminal sahaja, tetapi termasuk perlindungan kebocoran DNS.

Laman web ini mempunyai satu ton panduan persediaan untuk pelbagai peranti dan platform. Sebagai tambahan kepada ini, router ExpressVPN yang telah dikonfigurasi boleh didapati dari FlashRouters. Ini menggunakan firmware tersuai yang dibangunkan oleh ExpressVPN, dan ciri perlindungan kebocoran DNS dan terowong perpecahan untuk peranti yang bersambung.

Penambahan baru ke barisan aplikasi ExpressVPN adalah penyemak imbas untuk Firefox dan Firefox (Windows dan macOS sahaja).

Mendaftar

Pendaftaran dengan ExpressVPN cukup mudah. Selain dari butiran pembayaran, satu-satunya maklumat yang anda minta ialah alamat e-mel yang sah. Tiada apa-apa yang menghalang anda daripada menggunakan alamat e-mel boleh guna. Dan kerana ExpressVPN menerima pembayaran dalam bitcoin, jika penjagaan diambil, adalah mungkin untuk mendaftar tanpa nama. Walau bagaimanapun, sila ingat bahawa bagaimanapun anda mendaftar dan membayar, ExpressVPN akan mengetahui alamat IP sebenar anda.

Sebaik sahaja mendaftar, anda akan menerima e-mel selamat datang yang merangkumi beberapa pautan yang berguna untuk menyediakan perkhidmatan.

Pelanggan Windows ExpressVPN

ExpressVPN mengkhususkan diri dalam membuat perkhidmatannya mudah digunakan dan sebagai orang awam mesra yang mungkin. Satu kedut adalah bahawa anda perlu memasukkan kod pengaktifan yang unik. Ini boleh didapati melalui halaman langganan anda di laman web ExpressVPN.

Setelah dipasang, semua yang anda perlu lakukan ialah memilih lokasi dan tekan butang Connect Connect yang besar!

Jika anda ingin menyelidiki lebih mendalam, bagaimanapun, klien ExpressVPN mengandungi beberapa ciri yang berkuasa. Ini termasuk suis pembunuh berasaskan firewall dan perlindungan kebocoran DNS. Walau bagaimanapun, klien asas tidak melindungi kebocoran IPv6 WebRTC.

Pelbagai protokol VPN boleh didapati. Saya ingin semacam itu, memandangkan betapa tidak amannya, PPTP tidak ditawarkan, tetapi sekurang-kurangnya ExpressVPN jelas memberi amaran kepada anda tentang isu ini.

Jadi pelanggan Windows sangat mudah digunakan tetapi dibungkus dengan ciri-ciri yang sangat berguna.

Mac OS X / Mac OS client

Perubahan baru-baru ini kepada pelanggan Windows bermaksud bahawa ia kini sepadan dengan bagaimana pelanggan Mac kelihatan.

Kedua-dua pelanggan menawarkan fungsi yang sama. Ini hebat, kerana pengguna Mac sering mendapatkan hujung kekangan ketika datang ke ciri.

Apl Android

VPN ini tersedia untuk Android 4.2+, dan boleh dipasang dari gedung Google Play atau dimuat turun secara langsung sebagai fail .apk. Ini berita baik untuk ketua privasi anti-Google.

Aplikasi ini mempunyai estetik yang sama seperti adik-beradik desktopnya dan juga mudah digunakan.

Pengulas ini tidak menggunakan iOS, tetapi aplikasinya kelihatan lebih kurang sama dengan Android. Dan tidak seperti banyak aplikasi VPN iOS tersuai, OpenVPN disokong sepenuhnya.

Sambungan Penyemak Imbas

Tidak seperti kebanyakan pelanjutan tersebut, ini bukan proksi pelayar sahaja. Mereka bukannya front-end kepada perisian desktop penuh, yang mesti dipasang juga.

Ini bermakna apabila VPN dihidupkan dengan sambungan pelayar, seluruh komputer anda dilindungi oleh VPN. Kelebihan utama menggunakan sambungan penyemak imbas hanya menggunakan klien VPN penuh adalah kemudahan dan mereka menyediakan perlindungan WebRTC penuh.

Khidmat Pelanggan

Panjang jaminan wang kembali 30
Cubaan percuma Tidak
Jaminan balik wang
Sokongan 24-jam
Sembang langsung

Sokongan

ExpressVPN sebahagian besar membina reputasinya pada tahap sokongan yang diberikan kepada pelanggan. Sokongan 24/7/365 yang instan boleh didapati melalui sembang langsung atau sistem e-mel yang ditandatangani.

Seperti yang diharapkan, kakitangan barisan hadapan bukanlah semua kanak-kanak teknikal. Bagaimanapun, walaupun dengan soalan yang lebih sukar, mereka sentiasa menunjuk saya kepada sumber-sumber yang berkaitan atau menjawab soalan-soalan saya dengan lebih baik selepas berunding dengan ahli-ahli kakitangan yang lain.

Privasi dan Keselamatan

Self-hosted / Proxied DNS Ya
Membunuh suis
Obfuscation (stealth)
Perlindungan kebocoran IPv4
Perlindungan kebocoran IPv6
Perlindungan kebocoran WebRTC

Bidang kuasa

ExpressVPN berpangkalan di British Virgin Islands (BVI), yang merupakan wilayah Inggeris di luar negara. BVI mengawal hal ehwal dalamannya sendiri dan tidak mempunyai undang-undang pengekalan data mandatori.

Walau bagaimanapun, kerana ia terletak di bawah bidang kuasa dan kedaulatan kerajaan Inggeris, nampaknya munasabah untuk mengandaikan bahawa UK boleh memberi tekanan kepada kerajaan dan perniagaan BVI. Jadi (dan ini adalah sesuatu yang meneka, kerana keadaan undang-undang sangat keruh), yang berpangkalan di BVI mungkin lebih selamat daripada yang berpusat di negara Empat Belas Mata, tetapi tidak ideal.

Dasar Pembalakan

ExpressVPN tidak menyimpan log penggunaan; Walau bagaimanapun, ia menyimpan log koneksi beberapa (agak minima):

"Untuk tujuan meningkatkan peruntukan sumber rangkaian, kami mencatat jumlah pemindahan data agregat dan pilihan lokasi pelayan, yang mana tidak ada titik data yang dapat mengenal pasti pengguna tertentu sebagai sebahagian daripada penyiasatan. Kami mungkin mengumpulkan maklumat berikut: tarikh (tidak kali) apabila disambungkan ke perkhidmatan kami, pilihan lokasi pelayan, dan jumlah data yang dipindahkan setiap hari. "

Tambahan pula,

"Perisian kami boleh menghantar data diagnostik kepada penyedia analisis pihak ketiga untuk tujuan mengenalpasti kesilapan sambungan dan kemungkinan bug dalam permohonan kami. Maklumat yang dikumpul adalah bersifat generik dan tidak mengandungi maklumat mengenal pasti secara peribadi. "

Bahagian terakhir ini penting. ExpressVPN hanya menyimpan log dalam bentuk agregat. Ini bermakna jumlah minimum maklumat yang dikumpul untuk tujuan penyelesaian masalah tidak dikaitkan dengan alamat IP pelanggan individu.

Teknologi TrustedServer

Dalam langkah yang sangat inovatif, pelayan ExpressVPN berjalan sepenuhnya dalam RAM untuk memastikan data tidak berterusan pada cakera keras apabila pelayan reboot. Ini juga menghalang penceroboh yang berpotensi daripada berterusan pada mesin. Setiap kali pelayan dimulakan, ia boot dari cakera keras baca sahaja yang mengandungi imej statik perisian yang digunakan yang dimuatkan sebagai blok tunggal. Ini mengurangkan sebarang bentuk kebocoran data atau gangguan dan memastikan konsistensi merentas rangkaian kerana setiap mesin sentiasa menjalankan persis sama dengan perisian.

Konsistensi ini meningkatkan keselamatan kerana ExpressVPN dapat yakin bahawa semua pelayannya menjalankan perisian paling terkini apabila dikendalikan, dengan itu meminimumkan risiko kelemahan atau konfigurasi salah.

Protokol dan Penyulitan

L2TP / IPsec
SSTP
IKEv2
OpenVPN
PPTP

ExpressVPN menyokong kebanyakan protokol VPN, termasuk OpenVPN (TCP dan UDP), SSTP, L2TP / IPsec, dan PPTP. Untuk OpenVPN (protokol yang disyorkan kami), ia menggunakan tetapan penyulitan berikut:

Saluran data: CES AES-256-CBC dengan pengesahan data HMAC SHA-256.

Saluran kawalan: Baris AES-256-GCM dengan penyulitan jabat tangan RSA-384 dan pengesahan data HMAC SHA-256. Kerahsiaan Ke Hadapan Perfect disediakan oleh bursa utama DH-2048 Diffie-Hellman.

Ini adalah persediaan OpenVPN yang sangat kuat.

Atau cuma lihat pada grafik yang menarik ini pada ulasan ExpressVPN di Comparitech.com yang menerangkan dengan tepat berapa lama masa yang diperlukan untuk memecahkan enkripsi mereka.

Ciri-ciri keselamatan

Kedua-dua Windows dan macOS dan klien mempunyai perlindungan kebocoran IPv4 dan IPv6, walaupun seperti yang kita lihat, pengguna IPv6 perlu mengambil langkah tambahan untuk mencegah kebocoran IPv6 WebRTC. Seperti memasang add-on browser ExpessVPN. Permintaan DNS dikendalikan oleh pelayan Self-host ExpressVPN untuk privasi maksimum. Pelanggan desktop juga termasuk suis pembunuh berasaskan firewall untuk memastikan alamat IP anda tidak didedahkan dalam hal drop-out VPN.

ExpressVPN menawarkan "stealth-servers" terletak di Hong Kong. Ini direka khas untuk mengalahkan penapisan di tanah besar China tetapi harus berguna di mana VPN disekat. ExpressVPN difahami sebagai cagey tentang bagaimana pelayan-pelayan ini sebenarnya berfungsi, tetapi dari laporan yang kami terima mereka berfungsi dengan baik. Ingatlah bahawa tiada apa yang boleh dijamin 100% apabila kerajaan yang berkuasa secara aktif bekerja untuk mengatasi teknologi seperti ini.

ciri-ciri

Apa yang sebenarnya anda dapatkan untuk harga premium ini (berbanding dengan yang lain di pasaran)?

Pelanggan kini dibenarkan untuk menyambung sehingga lima peranti sekaligus, yang sepatutnya melebihi jumlah pengguna yang lebih menuntut. ExpressVPN mempelopori konsep pakar 24/7 sokongan pelanggan dalam industri dan terus memimpin jalan dalam hal ini. Torrenting diizinkan pada semua pelayan VPN dengan Express, walaupun pengunduh tegar mungkin terlepas keupayaan untuk melaju ke hadapan melalui firewall VPN NAT.

Seperti biasa dengan pembekal yang lebih besar yang menawarkan banyak lokasi pelayan, ExpressVPN menggunakan campuran pelayan telanjang dan pelayan maya. Bagi kebanyakan pengguna, pelayan maya bukanlah masalah, tetapi kami lebih suka jika ExpressVPN jelas dilabelkan pelayan yang mana. Ini akan membolehkan para pelanggan serius tentang privasi untuk membuat keputusan yang tepat mengenai server mana yang hendak digunakan.

Sebagai tambahan kepada sokongan dalam talian untuk pelbagai rangkaian, ExpressVPN menawarkan rangkaian router ExpressVPN yang telah dikonfigurasikan melalui FlashRouters. Ini menggunakan firmware tersuai yang dibangunkan oleh ExpressVPN, dan ciri perlindungan kebocoran DNS dan terowong perpecahan untuk peranti yang bersambung.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri standard di atas, ExpressVPN menawarkan beberapa yang tidak standard yang unik yang menambah nilai yang besar kepada pakej yang telah diketengahkan sepenuhnya...

DNS pintar

DNS pintar adalah teknologi yang digunakan untuk geo-spoofing lokasi anda. Ini sangat berguna untuk mengakses perkhidmatan penstriman seperti Netflix AS dan BBC iPlayer, yang disekat geo. Ia berfungsi dengan menyelesaikan permintaan DNS anda di lokasi tertentu, dan mempunyai kelebihan berikut untuk menggunakan VPN:

 • Ia mesti lebih cepat, kerana tiada penyulitan / penyahsulitan diperlukan. Ini bermakna masalah penimbunan kurang.
 • Ia boleh digunakan dengan mana-mana peranti berkebolehan internet, termasuk banyak yang tidak dapat menjalankan perisian VPN. Contohnya, TV pintar, konsol permainan, dan peranti Roku.
 • Ia tidak mungkin disekat oleh perkhidmatan yang cuba mengharamkan pengguna VPN (walaupun ini tidak dapat dijamin).

Di sisi lain, Smart DNS tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan privasi atau keselamatan anda.

Semua pelanggan ExpressVPN mendapat akses penuh ke kedua-dua perkhidmatan VPN dan Smart DNS.

ExpressVPN Smart DNS membuka kunci kedua-dua US Netflix dan BBC iPlayer untuk kami ketika melakukan tinjauan ini.

Alamat Web Tor .onion Tor

Kadang-kadang perkara yang paling sukar untuk mengalahkan penapisan dengan VPN sebenarnya mendapat ke laman web penyedia VPN supaya anda boleh mendaftar untuk perkhidmatan dan memuat turun perisiannya. ExpressVPN mempunyai penyelesaian untuk ini!

Cukup ketik http://expressobutiolem.onion ke bar URL Browser Tor untuk melawat cermin Web Services Tersembunyi Tor dari laman web ExpressVPN. Menggunakan alamat .onion menjadikannya lebih kurang mustahil untuk menapis tapak web.

Pilihan pelabuhan
Penghantaran pelabuhan
Sambungan serentak 5
Jumlah pelayan 2000
Negara 94
Sokongan Penghala
Router Disokong Asus RT-AC56R, Asus RT-AC56S, Asus RT-AC56U, Asus RT-AC68U, Asus RT-AC87U, Linksys EA6200, Linksys WRT1200AC, Linksys WRT1900AC 13J1, Linksys WRT1900AC 13J2, Linksys WRT1900ACS, Linksys WRT3200ACM, Netgear R6300v2, R7000
Logam logam atau pelayan maya Gabungan
Torrenting

Dibundel dengan komputer riba HP

Sehingga September 2019, ExpressVPN sangat berbesar hati untuk mengumumkan bahawa ia telah melanda perjanjian dengan HP untuk menawarkan pembeli baru komputer riba HP, termasuk perisai Specter x360 13, percubaan percuma selama 30 hari perkhidmatan.

ExpressVPN amat gembira kerana perjanjian itu termasuk "integrasi produk yang mendalam," yang sejauh mana kita dapat menentukan bermakna apl itu disematkan ke Bar Tugas.

Ini sudah pasti rampasan pemasaran untuk ExpressVPN, dan mungkin pengenalan selamat datang kepada dunia VPN untuk beberapa pelanggan baru HP. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin tidak menghargai keperluan untuk menyahpasang sekeping perisian yang tidak dikehendaki.

Dibundel dengan PC Dynabook

Suatu tahun dari membongkar penjenamaan semula daripada Penyelesaian Client Toshiba, Dynabook bersama-sama mengumumkan perkongsian dengan ExpressVPN pada Januari 2020 - yang pertama untuk pengeluar PC.

Produk Dynabook kini akan dihantar dengan percubaan percuma selama 30 hari ke perkhidmatan VPN dengan harapan menjadikan arus perdana privasi, bermula dengan satelit Pro L50 baru dan akhirnya berkembang ke semua model masa depan.

Sama seperti perkongsian ExpressVPN dengan HP, ini adalah pedang bermata dua. Walaupun ia akan memperkenalkan uninitiated kepada dunia VPN, ia berjalan garis halus menjadi bloatware bagi mereka yang tidak berminat. Selain itu, syarikat itu telah menawarkan jaminan wang balik 30 hari, yang bermaksud bahawa terdapat sedikit yang membuat tawaran ini menonjol kepada mereka yang sudah mengetahui perkhidmatan.

Pemikiran Akhir

ExpressVPN menawarkan perkhidmatan lengkap dan digilap sepenuhnya yang melelehkan profesionalisme. Perkhidmatan pelanggannya yang hebat, perisian yang mudah digunakan, dan jaminan wang balik 30 hari yang semestinya sentiasa menarik.

Saya gembira untuk mengatakan bahawa keselamatan teknikal ExpressVPN kini sesuai dengan profesionalisme yang ditunjukkan dalam membuat perkhidmatan sebagai mesra pengguna yang mungkin. Enkripsi benar-benar hebat, yang menjadikan prestasi kelajuan ExpressVPN lebih hebat lagi.

Log sambungan konkrit minima yang disimpan oleh ExpressVPN mungkin membimbangkan pemurni privasi, tetapi mereka benar-benar mempunyai ancaman yang sangat sedikit terhadap privasi anda.

Keluarkan perkhidmatan DNS yang cemerlang, pelayan penyamaran anti-penapisan, dan program rujukan yang sangat murah hati, dan saya fikir ia adil untuk mengatakan bahawa ExpressVPN adalah perkhidmatan VPN terkemuka di pasaran yang berada di bahagian paling atas permainannya.

Jadi, produk premium layak harga premium? Kami fikir begitu - ya! Sekiranya anda mengambil serius privasi anda, dan anda mahukan akses percuma ke seluruh dunia (seperti yang dimaksudkan!), Kami percaya bahawa kurang dari $ 7 sebulan Express VPN bernilai wangnya.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me