Spotflux


 • Harga

  Dari $ 3.17
  / bulan

ProPrivacy.com Markah
1 daripada 10

Ringkasan

Kemas kini: Spotflux tidak lagi beroperasi.

Spotflux adalah VPN yang kelihatan menjanjikan dari awal lagi. Perkhidmatan ini telah dilancarkan pada tahun 2012 dan telah dimulakan oleh dua penyokong privasi yang datang dari latar belakang dekad yang kuat di infosec. Sebelum pelancaran penuh empat tahun yang lalu, Spotflux menjalankan ujian beta, dan dalam masa kurang dari setahun ia telah menarik 100,000 pengguna dari 121 negara. Itu cukup baik, dan sudah pasti membuat telingaku terperanjat ketika saya masuk untuk pemeriksaan peribadi saya dan perkhidmatan VPN. Spotflux juga mendakwa sebagai 'VPN paling maju di dunia', jadi mari kita lihat perkhidmatan itu.

Keseluruhannya, Spotflux adalah perkhidmatan VPN percuma atau kos rendah yang tersedia untuk Mac, Windows, iOS dan Android. Ia adalah perkhidmatan yang mencukupi dengan beberapa ciri yang cantik. Walaupun apa yang berlaku untuknya, bagaimanapun, Spotflux tidak dibandingkan dengan perkhidmatan VPN mewah. Selagi anda mengharapkan untuk mendapatkan apa yang anda bayar, walaupun, Spotflux menyediakan perkhidmatan yang munasabah yang mungkin sesuai dengan sesetengah orang.

ciri-ciri

Muat turun P2P

Peer to peer sesungguhnya tidak dibenarkan pada versi Spotflux percuma, mudah alih, atau premium perkhidmatan. Dari laman webnya:

'Malangnya, kami tidak dapat menyokong penggunaan Bittorrent (atau protokol perkongsian fail P2P serupa) di rangkaian kami disebabkan oleh penyalahgunaannya yang meluas dalam melanggar undang-undang hak cipta. Spotflux adalah perkhidmatan yang direka untuk meningkatkan privasi dan keselamatan anda di web tetapi bukan perkhidmatan untuk pelabuhan selamat dalam talian aktiviti dari tindakan jahat atau menyalahi undang-undang. '

Di samping itu, pada versi percuma hanya data pelayar web anda akan disulitkan - aplikasi lain juga akan terus menggunakan sambungan tetap anda.

Malware dan iklan menyekat

Salah satu ciri yang Spotflux membanggakan dibina dalam perisian yang mengimbas malware dan virus (termasuk iklan berniat jahat). Perisian itu, pengguna diberitahu, mengesan ancaman dan menghapuskannya:

Spotflux juga sentiasa mengemas kini pelayannya untuk mengimbas malware yang meluas seperti DNSChanger. Ini adalah ciri yang munasabah yang tidak semua tawaran VPN dan boleh dilihat sebagai sesuatu bonus perkhidmatan.

Ujian untuk melihat sama ada ia menyekat iklan menunjukkan bahawa ia berjaya berfungsi sebagai penyekat iklan.

Teknologi mampatan menjimatkan jalur lebar

Walaupun Spotflux membuat tawaran besar mengenai ciri ini, ini hampir pasti pemampatan LZO - yang merupakan standard untuk semua nama besar dalam perniagaan VPN. Oleh itu, walaupun menjadi ciri yang munasabah, ia tidak ada yang istimewa sedikitpun.

Bagaimana Spotflux mengewangkan perkhidmatannya?

Semasa pada versi mudah alih dan premium Spotflux yang dibayar, anda tidak akan tertakluk kepada iklan pihak ketiga, yang sedihnya tidak menggunakan versi percuma.

Untuk mendapatkan wang dari versi percuma, Spotflux tidak mengakui yang berikut dalam dasar privasinya:

Seperti yang anda dapat lihat, versi percuma sememangnya boleh membuka pengguna sehingga teknologi seperti kuki, javascript dan suar web. Ini digunakan untuk menyasarkan iklan di pengguna dan menyerahkan alamat IP anda (yang anda cari untuk melindungi) kepada pihak ketiga tersebut. Ini jauh dari ideal.

Kelajuan dan Prestasi

Ujian dilakukan menggunakan TestMy.net pada sambungan serat 50mbps / 3mbps UK. Hasilnya agak munasabah, dengan tidak banyak kerugian dalam keseluruhan prestasi. Sesetengah pelayan melakukan lebih baik daripada yang lain, seperti yang anda lihat, tetapi secara keseluruhan saya terkesan dengan kelajuan sambungan perkhidmatan murah ini.

Berita baiknya adalah bahawa tiada kebocoran DNS IPv4 dikesan dalam Android. Malangnya, bagaimanapun, mereka dikesan dalam Windows, dan kebocoran WebRTC didapati berlaku pada kedua-dua pelanggan. Oleh itu, jika anda memilih untuk menggunakan Spotflux anda dinasihatkan untuk membetulkan masalah itu sendiri. Malangnya saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6 kerana sambungan itu tidak tersedia dengan ISP saya.

Harga

1 bulan

$ 3.17
sebulan

Spotflux adalah perkhidmatan VPN yang mudah dan tanpa had untuk iOS, Mac, Android dan Windows. Apa yang hebat ialah pengguna bebas tidak terhad kepada berapa banyak data yang boleh mereka gunakan. Oleh itu, Spotflux adalah cara yang baik untuk menyulitkan lalu lintas web yang masuk dan keluar dari sistem anda jika itu adalah yang anda perlukan untuk.

Pengguna percuma hanya boleh menyambung ke beberapa pelayan yang terletak di Australia, UK, Frankfurt, dan pantai Timur dan Barat AS. Walaupun agak terhad, untuk perkhidmatan percuma, ia masih membuka banyak pilihan untuk streaming, dan menjamin akses ke laman web seperti Facebook dan Twitter di kawasan di mana mereka disekat.

Sebagai tambahan kepada perkhidmatan penyulitan VPN percuma, pengguna ditawarkan kemungkinan peningkatan ke Premium. Ini berharga $ 37.99 setahun untuk 5 peranti serentak atau $ 29.99 untuk versi mudah alih sahaja.

Pilihan hanya mudah alih adalah kemasukan yang sangat berguna untuk orang-orang yang hanya memerlukan VPN pada satu peranti, seperti telefon atau tablet. Sekiranya anda hanya memerlukan Spotflux pada satu peranti mudah alih, yang berfungsi pada purata dua setengah dolar sebulan, yang pasti adalah pilihan VPN yang sangat murah. Malah pada harga $ 37,99, kos Spotflux tidak betul-betul menghancurkan bumi. Sebenarnya, sesetengah mungkin mengatakan ia tidak ada apa-apa.

Pelan bulanan

Spotflux juga menawarkan pelan bulanan untuk orang yang tidak mahu berkomitmen untuk satu tahun penuh. Ia berharga $ 4.99 sebulan dan memberikan anda akses penuh kepada perkhidmatan premium setiap bulan. Jelas sekali, membayar satu tahun pada satu masa akan dilaksanakan jauh lebih murah, dengan penjimatan $ 21.89 secara keseluruhan.

Pakej premium dan mudah alih

Pelanggan berbayar mendapat manfaat daripada ciri-ciri berikut:

 • Akses kepada semua lokasi pelayan Spotflux di Perancis - Paris, Jerman - Frankfurt, Jepun - Tokyo, Belanda - Amsterdam, Singapura, UK - London, Amerika Syarikat - New York, Amerika Syarikat - Miami dan Amerika Syarikat - Silicon Valley.
 • Mampatan data mudah alih untuk membantu menjimatkan lebar jalur.
 • Tiada iklan.
 • Lima sambungan serentak (Pada akaun premium, bukan perkhidmatan mudah alih yang lebih murah di mana anda mendapat satu).
 • Privasi dipertingkatkan, termasuk keupayaan untuk menyekat kuki penjejakan dan spyware internet yang lain.
 • Sokongan premium (berbanding dengan hampir tiada).

Kemudahan penggunaan

Pelanggan VPN Windows Spotflux

Pelanggan Windows VPN cukup asas. Selain daripada ciri-ciri premium yang anda dapat lihat dalam tangkapan skrin di bawah, ia tidak mempunyai ciri-ciri seperti suis bunuh atau penghantaran pelabuhan dan lain-lain. Berita buruk ialah perlindungan kebocoran DNS tidak kelihatan terbina pada pelanggan Windows. Kebocoran WebRTC juga dikesan. Benar-benar miskin pada kedua-dua akaun.

Seperti yang dapat anda lihat, pilihan pelayan berada di menu lungsur di kiri atas.

Platform Lain

Versi Android Spotflux agak baik di mata. Seperti versi Windows, ia tidak mempunyai ciri tambahan untuk dibicarakan. Versi percuma menyulitkan lalu lintas penyemak imbas web sahaja, sedangkan versi berbayar membenarkan semua aplikasi anda diamankan dengan VPN pada peranti Android anda (walaupun perlu diingati bahawa anda tidak boleh mengharapkan apa-apa tingkat ketidak-kesamaan apabila menggunakan aplikasi mudah alih dengan mana-mana VPN).

Apabila saya menguji kebocoran DNS pada klien VPN Android mereka, tidak ada yang dikesan. Ini, sekurang-kurangnya, adalah lebih baik daripada pelanggan Windows. Malangnya, kebocoran WebRTC telah - sekali lagi - dikesan dalam klien Android.

Khidmat Pelanggan

Sayangnya, sokongan untuk Spotflux agak kurang. Saya mendaftar dengan alamat e-mel saya untuk dapat menghubungi pasukan sokongan mereka, tetapi dengan sedih menerima respons berikut (penekanan saya ditambah),

Walaupun menyemak forum sokongan mereka (asas pengetahuan), dan menggunakan ciri carian, saya tidak dapat mendapatkan maklumat yang saya mahu. Ini membawa saya kepada saya segera memberitahu saya untuk menghubungi pasukan sokongan mereka, yang telah menjadi usaha yang tidak berguna setakat ini.

Walau bagaimanapun, sembang langsung tersedia kepada pengguna premium yang mendapat rawatan yang lebih baik daripada pengguna percuma (difahami). Semua dalam semua, walaupun mendakwa tersedia melalui Facebook, Twitter, dan sistem sokongan tiket, kami mendapati ini menjadi sesuatu yang membohong jika anda seorang pengguna bebas - walaupun anda memberi mereka alamat e-mel anda.

Privasi dan Keselamatan

Firma yang berpangkalan di AS

Spotflux didaftarkan ke AS, yang merupakan rumah NSA. Apabila menggunakan mana-mana VPN yang didaftarkan di Amerika Syarikat, privasi menjadi isu. Satu tambah ialah dengan perkhidmatan Spotflux percuma, mungkin untuk menggunakan VPN tanpa benar-benar mendaftar dengan nama atau e-mel. Walau bagaimanapun, ini berkurangan sepenuhnya jika anda memerlukan sebarang bantuan - kerana walaupun menghantar permintaan sokongan, anda mesti mendaftarkan e-mel

Privasi

Dasar privasi dan log penggunaan

Untuk menjalankan perkhidmatan, apabila anda memuat turun Spotflux, firma itu melampirkan pengecam unik ke mesin anda. Menurut firma, ini digunakan untuk mendiagnosis isu-isu sistem dan memberi respons kepada permintaan sokongan. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di atas, pengalaman saya agak berbeza, kerana saya tidak dapat memulakan permintaan sokongan tanpa melampirkan akaun e-mel ke perkhidmatan pertama.

Sebagai tambahan kepada ini, Spotflux mengakui bahawa ia akan membuat fail yang dilampirkan ke akaun anda agar ia menyimpan e-mel anda,

'Sekiranya pengguna menghantar surat-menyurat peribadi, seperti e-mel atau surat, kami boleh mengumpul maklumat tersebut ke dalam fail khusus kepada pengguna tersebut untuk tujuan membantu atau berkomunikasi dengan pengguna tersebut.'

Spotflux terus menerangkan penggunaan pengenal unik seperti berikut:

'Pengenal unik tidak digunakan untuk menjejaki aktiviti penyemakan imbas internet anda. Apabila anda log masuk ke spotflux anda diberi alamat IP yang baru dan unik dalam rangkaian dalaman kami. Alamat IP dalaman ini tidak unik kepada anda dan tidak digunakan untuk menjejaki aktiviti penyemakan imbas internet anda. '

Log sambungan

Sebagai kesimpulan, ini adalah perkhidmatan VPN yang memegang beberapa data pengguna pada rekod, termasuk e-mel surat-menyurat. Selain itu, beberapa log sambungan disimpan oleh syarikat untuk kegunaan dalaman. Nasib baik, tidak ada log penggunaan yang disimpan oleh syarikat - jadi butir-butir mengenai apa yang telah anda lakukan dalam talian disimpan secara peribadi.

Lindungi diri anda!

Satu pilihan adalah bagi pengguna untuk memulakan akaun sekali pakai, tanpa nama, e-mel untuk berhubung dengan Spotflux. Itu akan membolehkan anda untuk berhubung dengan pasukan mereka tanpa perlu mendedahkan akaun e-mel sebenar anda - dan identiti dengannya.

Keselamatan

Apabila ia datang kepada keselamatan, Spotflux menyediakan penyulitan yang agak baik, walaupun pada versi percuma. Dengan versi percuma, anda akan mendapat penyulitan SSL128-bit untuk memastikan bahawa semua aktiviti penyemakan imbas anda selamat. Walau bagaimanapun, ada sebab untuk tidak mula meraikannya lagi. Walaupun tahap penyulitan kualiti, versi percuma Spotflux hanya menyulitkan data web penyemak imbas Internet anda. Hasilnya ialah aplikasi mana-mana pihak ketiga yang anda gunakan tidak dijamin dengan Spotflux.

Berita baiknya adalah bahawa pada versi Mobile and Premium yang dibayar ini tidak demikian. Versi perkhidmatan ini menyulitkan semua aktiviti internet anda, walaupun komunikasi internet sedang berlaku melalui apl yang berasingan.

Pilihan penyulitan

Berita baik yang lebih baik ialah walaupun pada versi percuma pengguna perkhidmatan ditawarkan pilihan berikut: PPTP, OpenVPN dan L2TP / IPSec.

Ia berkemungkinan bahawa IPSec digunakan untuk apl VPN iPhone. Sayangnya, itu adalah sesuatu yang saya tidak dapat mengesahkan kerana fakta bahawa Spotflux belum menjawab pertanyaan sokongan saya selain memberitahu saya untuk melihat bahagian 'pengetahuan asas' laman web mereka.

Di samping itu, kerana mereka tidak dapat menghubungi saya, saya tidak dapat memaklumkan anda mengenai butiran penyulitan yang digunakan untuk sambungan OpenVPN. Ini termasuk saiz cipher, saiz penyulitan utama jahitan, kaedah pengesahan, atau jika terdapat Kerahsiaan Perfect Forward di tempat.

Pemikiran Akhir

saya suka

 • Perkhidmatan percuma tidak mempunyai had data
 • Perkhidmatan premium adalah murah
 • Tiada kebocoran DNS pada Android (tetapi kebocoran WebRTC)
 • Perlindungan terhadap iklan dan perisian hasad (perkhidmatan berbayar)
 • Algoritma mampatan penjimatan jalur lebar (perkhidmatan berbayar)
 • Tidak teruk pada kelajuan (memandangkan kos)
 • 5 sambungan serentak (Premium sahaja)
 • Tiada log penggunaan, tetapi ...

Saya tidak begitu pasti

 • Log sambungan
 • Kelajuan sambungan agak tidak menentu (walaupun kita telah melihat perkhidmatan percuma yang lebih perlahan)
 • Versi percuma menyulitkan hanya trafik web dalam penyemak imbas anda (bukan aplikasi pihak ke-3)
 • US Netflix dan BBC iPlayer disekat

Saya benci

 • Sokongan pelanggan tidak wujud untuk pengguna bebas
 • Penyulitan hampir pasti kekurangan (walaupun banyak pilihan)
 • AS sangat mengerikan untuk privasi (rumah NSA) dan tidak bercampur dengan baik dengan firma VPN yang menyimpan log
 • Kebocoran DNS dalam klien Windows

Kesimpulannya, Spotflux baik jika anda mahu geo-spoof lokasi anda, memintas firewall mudah atau laman web akses yang disekat. Di samping itu, ia akan menjadikan anda selamat di hotspot WiFi awam. Walau bagaimanapun, jika keselamatan sejati adalah apa yang anda selepas itu, anda akan lebih baik pergi ke tempat lain (untuk perkhidmatan yang lebih tinggi, perkhidmatan VPN yang lebih mahal). Seperti yang selalu berlaku dengan VPN, anda benar-benar mendapat apa yang anda bayar.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me