Syncthing


Syncthing este un program sigur descentralizat de sincronizare a fișierelor peer-to-peer (P2P) care poate sincroniza fișierele între dispozitivele dintr-o rețea locală sau pe internet. În multe feluri, este similar cu BitTorrent Sync, cu excepția faptului că este complet gratuit și open source (FOSS).

Sincronizarea paginii de pornire

ProPrivacy.com Scor
8 din 10

rezumat

Sincronizarea vă permite să protejați în siguranță datele fără a fi nevoie să aveți încredere într-un furnizor de servicii terțe. Datele sunt salvate la un computer sau server pe care îl controlați direct și nu sunt în niciun moment stocate de către o terță parte.

Acest lucru este menționat în cercurile techy ca un model „BYO (Cloud)”, unde furnizați hardware-ul în loc de un furnizor comercial terț. Criptarea folosită este, de asemenea, complet de la capăt, întrucât o criptați pe dispozitivul dvs. și numai puteți să o decriptați. Nimeni altcineva nu deține cheile de criptare.

Prețuri și caracteristici

Sincronizarea este gratuită (în toate sensurile cuvântului). Totuși, donațiile către dezvoltarea sa sunt acceptate prin card (procesate de Stripe) sau Bitcoins.

Programul este disponibil pentru Windows, OSX, Linux și Android, plus o serie de platforme mai puțin populare. O versiune iOS este supusă testării beta în momentul scrierii, dar nu a fost publicată data oficială de lansare.

Toate versiunile sunt semnate digital, iar aplicația Android poate fi descărcată de pe F-Droid pentru cei care preferă să nu folosească Google Play Store.

O caracteristică notabilă în comun cu serviciile cloud este suportul pentru versiunea de fișiere. Dacă se folosește această opțiune, Syncthing va arhiva versiuni mai vechi de fișiere atunci când acestea sunt salvate sau șterse. Acestea pot fi accesate ulterior. Aceasta este configurată pe fiecare folder și decideți câte versiuni anterioare ale unui fișier vor fi arhivate.

Confidențialitate și securitate

După cum sa menționat deja, Syncthing este foarte privat, deoarece datele sunt salvate direct într-o locație la alegere. Nu trebuie implicate terțe părți. Deoarece criptarea este de la capăt la capăt, orice servere de releu utilizate nu pot citi datele dumneavoastră.

Pe partea tehnică, datele dvs. sunt protejate Block Exchange Protocol v1. Aceasta folosește autentificarea bazată pe certificat TLS 1.2 în combinație cu o „suită de cifrare puternică” și Perfect Forward Secrecy (PFS).

exemple de apartamente puternice cu cifrare

Schimbul de chei criptografice Diffie-Hellman (DHE) a provocat recent controverse uriașe cu privire la reutilizarea unui set limitat de numere prime, ceea ce îl face vulnerabil la a fi crăpat de un adversar puternic precum NSA. Cu toate acestea, permite totuși să fie utilizat secretul Perfect Forward în timpul autentificării TLS, iar dacă este combinat cu RSA pentru schimbul de chei (așa cum este în toate exemplele de mai sus), va proteja atacurile MitM și ar trebui să fie foarte sigur.

Cu alte cuvinte, toate exemplele date sunt într-adevăr apartamente puternice de criptare. Mai multe detalii despre Block Exchange Protocol v1 utilizate de Syncthing sunt disponibile pe site-ul său web. O discuție despre mulți dintre termenii folosiți în ea poate fi găsită aici (deși articolul discută despre criptarea VPN, o mare parte din ceea ce se spune se aplică la fel de bine aici).

Site-ul și asistența

În ciuda faptului că este un software FOSS dezvoltat voluntar, site-ul web Sycthing oferă o mulțime de documentații aprofundate și oferă un forum de discuții plin de viață.

Procesul

Nu este necesară înregistrarea. Pur și simplu descărcați fișierele de programe relevante pe orice dispozitiv pe care intenționați să îl sincronizați. Pentru această recenzie, voi sincroniza fișierele între PC-ul meu Windows 10 și telefonul meu Android (și da, știu că ar trebui să folosesc Linux pentru a obține orice securitate reală pe computerul meu, dar majoritatea cititorilor vor folosi Windows).

Odată descărcate, fișierele Windows trebuie dezarhivate, dar nu necesită nicio instalare suplimentară (în afară de crearea unui folder implicit pentru sincronizare).

Pornirea sincronizării PC-ului

Când este executat, Syncthing va deschide o interfață web. La prima execuție, va crea, de asemenea, un folder implicit de sincronizare

Sincronizarea dispozitivului de adăugare a computerului

Primul lucru de făcut este să adăugați un dispozitiv nou ...

Sincronizarea Android

Am descărcat aplicația pe telefonul meu Android și mi-am distribuit ID-ul dispozitivului pe desktop prin e-mail. Un dispozitiv de identificare este un identificator unic, securizat criptografic, care este generat ca parte a generației de chei prima dată când porniți Syncthing. ID-urile dispozitivului nu trebuie să fie păstrate în secret, deoarece fac parte esențial din cheia publică

Sincronizarea dispozitivului Android Add

Ambele dispozitive trebuie configurate pentru a discuta între ele. Am distribuit ID-ul dispozitivului PC-ului cu telefonul meu scanând un cod QR folosind camera foto a telefonului meu. După aproape fiecare etapă a procesului de configurare, este necesar să reporniți Syncthing pe ambele dispozitive, dar acest lucru durează doar câteva secunde pentru a efectua

PC sincronizant creează un nou folder

Creați un dosar pe un singur dispozitiv (sau pur și simplu Partajați cu dispozitive dacă folderul există deja, așa cum îl face implicit Sincronizarea) ...

Sincronizarea Android creează folderul mirror

... și veți primi o notificare pe de altă parte. Pe telefonul meu, aceasta a fost o notificare Android standard. Puteți alege unde să plasați sincronizarea perechei pe celălalt dispozitiv. Asigurați-vă că apăsați pictograma Salvare (dreapta sus) și nu creați dosar când ați terminat!

Fișierele adăugate la folderul de pe un dispozitiv vor fi acum sincronizate cu folderul care se potrivește pe celălalt dispozitiv. Fișierele șterse dintr-un dosar vor fi, de asemenea, șterse din celălalt, dacă nu este selectat modul „Folder Master”. În acest caz, modificările aduse folderului de pe alte dispozitive sunt ignorate. Acest lucru este util pentru păstrarea „copiilor master” a fișierelor.

Voi observa că, deși pare simplu pe hârtie, am găsit procesul de asociere a folderelor foarte confuz în practică. A fost atât de confuz, de fapt, încât nu sunt în măsură să stabilesc dacă confuzia a fost rezultatul erorilor din program sau pur și simplu de a fi slab (și din ce în ce mai confuz).

De exemplu, am creat un al doilea folder de sincronizare pe computer. Pe telefonul meu, cererea pentru acest lucru a indicat folderul implicit. Am rezolvat acest lucru schimbând manual ID-ul Folder al cererii în cel al noului meu folder de PC, dar am primit apoi o solicitare de partajare a noului dosar înapoi la PC (același pe care l-am distribuit cu Android de la PC în primul rând. )! Gah!

Sincronizarea sincronizării

Totuși, odată ce totul este configurat, totul merge foarte bine.

Sincronizarea setărilor avansate ale folderului

În mod implicit, folderele sunt scanate la fiecare 60 de secunde, astfel încât poate fi o ușoară întârziere înainte de începerea sincronizării. Aceasta poate fi modificată manual. De asemenea, puteți determina ordinea în care sunt sincronizate fișierele (alfabetic, aleatoriu, cel mai nou primul, etc.) și puteți seta parametrii de versiune.

Confirmarea setărilor avansate ale folderului

Testele de viteză

Pentru a vă oferi o idee despre cât timp durează transferul de date utilizând Syncthing, am sincronizat câteva fișiere de test de diferite dimensiuni. Metodologia mea a fost pur și simplu o perioadă de timp cât a durat fișierele pentru a transfera de pe computer pe telefonul meu folosind un cronometru. Prin urmare, aceste cifre sunt oarecum brute, dar ar trebui să ofere o indicație utilă a eficienței protocolului de transfer.

Testul a fost efectuat folosind o conexiune la internet de bandă largă de 50 Mbs / 3Mbs și rețeaua IEEE 802.11n de 2,5 GHz. Am rotunjit până la cea mai apropiată secundă. Un VPN funcționa atât pe computer cât și pe telefon. Am convertit viteze de descărcare în Mbps folosind convertorul de megabit Google.

20 MB = 5 secunde (32 Mbps)

100 MB = 15 secunde (53,3 Mbps)

512 MB = 72 secunde (56,9 Mbps)

1 Gb = 180 secunde (44,5 Mbps)

Cu alte cuvinte, transferurile de fișiere mai mari s-au produs la viteza maximă până la viteza maximă a internetului meu. Impresionează-mă!

Concluzie

mi-a placut

  • Software gratuit și open source
  • Funcționează impecabil odată configurat
  • Nu este nevoie să ai încredere în terțe părți
  • Criptare puternică de la capăt la capăt
  • Transmiterea rapidă
  • Versiunea de fișiere

Mi-a plăcut

  • Am considerat că configurarea este foarte confuză. Acesta poate fi sau nu rezultatul erorilor din proces (după mai multe încercări de instalare, cu succes, cred că este).

Odată configurat, Syncthing este o modalitate fantastică de a face copie de siguranță a fișierelor între toate computerele și dispozitivele mobile. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a transfera pur și simplu fișierele între ele fără fir. Acest lucru se face într-un mod simplu și intuitiv (trebuie doar să aruncați fișierele dvs. în folderul de sincronizare, iar acestea vor apărea magic în folderul de potrivire de pe celălalt dispozitiv).

De fapt, sincronizarea oferă cele mai multe avantaje ale utilizării unui serviciu de backup cloud, cum ar fi Dropbox, cu excepția faptului că niciun terț nu are acces la fișierele dvs. În legătură cu aceasta, Syncthing ar trebui să fie lăudat pentru utilizarea sa de criptare extrem de puternică.

Configurarea a fost însă o problemă. După ce am trecut de mai multe ori prin proces, tot mi se pare confuz. Sunt din ce în ce mai convins că acesta este rezultatul erorilor în modul în care folderele sunt autentificate pe diferite dispozitive. Acestea fiind spuse, odată ce configurarea este completă, întregul proces de transfer de fișiere pare foarte stabil și este impresionant de rapid.

Dacă sunteți în căutarea unei soluții de backup similare cu norii, precum Syncthing este aproape singura dvs. opțiune. Din fericire (odată ce treceți peste orice probleme de configurare), funcționează foarte bine.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me