Če spletno zasebnost jemljete resno, je prvi korak prenos zasebnega brskalnika.


Brskalniki, kot so Chrome, Edge in Safari, zbirajo uporabniške podatke. To vključuje; Zgodovina brskanja, poverilnice za prijavo, piškotki (nameščeni na spletnih straneh, ki jih obiščete) in podatki o samodejnem izpolnjevanju (na obrazcih za prijavo). To se uporablja za ustvarjanje uporabniških profilov, da se lahko oglašujejo za vas naprej.

Nadomestne možnosti safarija, robov in kroma v tem članku ne izvajajo smiselnega sledenja (če sploh obstaja) za svoje razvijalce, veliko pa vključuje vgrajeno zaščito pred sledenjem s strani spletnih mest.

Kateri so najboljši brskalniki za zasebnost?

 1. Firefox

 2. Tor Browser

 3. Waterfox

 4. Pogumni

 5. Bledo Luna

 6. IceCat

 7. SeaMonkey

Najboljši zasebni brskalniki: poglobljena analiza

1. Firefox

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Brskalnik Firefox

Firefox je hiter in zasebni brskalnik odprtega izvora, ki je bil v celoti pregledan, kar dokazuje, da počnejo točno tisto, za kar pravijo, da počnejo. Razvila ga je Mozilla Foundation, ki je neprofitna organizacija.

Firefox je verjetno vsaj tako varen kot Chrome. Novo (ish) “Kvant” upodabljajoči motor je bil vgrajen od začetka do konca za izboljšanje hitrosti in vključuje vmesnik Tracking Protection.

Firefox zdaj vključuje tudi vgrajeno zaščito pred prstnim odtisom platna, najpogostejšo obliko prstnega odtisa brskalnika.

Firefox napreduje pred konkurenco, saj ne sledi spletnemu brskanju, da bi ciljal na vas..

2. Brskalnik Tor

 • Cenitev

  Od 0 USD
  / mesec

tor brskalnik

Tor Browser je bil zasnovan tako, da omogoča varen dostop do omrežja Tor anonimnost. Tor Browser temelji na Firefoxu, vendar z dodatnimi varnostnimi funkcijami.

Ključne značilnosti vključujejo:

 • Uporablja vtičnike HTTPS Everywhere in NoScript (vsi skripti so privzeto onemogočeni)
 • Blokira druge vtičnike brskalnika, kot so Flash, RealPlayer in QuickTime
 • Kot privzeti iskalnik uporablja Disconnect.me
 • Vedno uporablja način zasebnega brskanja (zaščita sledenja, zgodovina brskanja, gesla, zgodovina iskanja, piškotki ali shranjena spletna vsebina so shranjeni)

3. Waterfox

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Brskalnik Waterfox

Waterfox je odprtokodni brskalnik, ki temelji na Firefoxu. V mnogih pogledih gre za precej navaden Firefox 56 vanilije in načrtov, ki presegajo to, ni. To pomeni, da podpira tako stare zaslonke Firefox kot nove dodatke. Vključuje zaščito za sledenje in bo sinhroniziran z vašim običajnim računom Firefox. Pri Waterfoxu so poročali o nekaterih težavah s stabilnostjo, ki pa zadevajo le majhen del uporabnikov.

Waterfox je v bistvu projekt, namenjen človeku, in zdi se, da dobro dela pri zagotavljanju, da Waterfox vključuje najnovejše varnostne popravke Firefoxa. Težava je v tem, da so ti popravki za drugo različico Firefoxa (trenutno 66.0.3). To lahko povzroči, da bodo ranljivosti, specifične za Firefox 56 (in starejše), ostale nespremenjene.

Waterfox je na voljo za Windows, macOS, Linux in Android.

4. Pogumni

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Pogumni brskalnik

Za razliko od vseh ostalih brskalnikov v tem okrožju Brave temelji na Chromiumu namesto Firefoxa. Chromium je odprtokodna koda za Chromom, iz katere so odstranjeni vsi zaprti lastniški biti (vsaj teoretično).

Na voljo je z vgrajenim blokatorjem oglasov, zaščito sledenja, zaviralcem skriptov in funkcionalnostjo HTTPS-Everywhere. Brave ima tudi zaščito proti prstnim odtisom z enim klikom in zaščito proti puščanju WebRTC. In vsak, ki je vajen Chroma, se bo v hipu počutil kot doma.

Kljub vsemu je Brave kontroverzna izbira…

 • Pogumni pomaga financirati s pomočjo programa za nadomestitev oglasov. To nadomešča "slabi oglasi” ki vključujejo slikovne pike s “dobri oglasi” od svojih mrežnih partnerjev. Sodelovanje v tem programu je omogočeno, toda škodljivci menijo, da to povzroča težavo, ki naj bi jo odpravljali zasebni brskalniki..
 • Generalni direktor Brave Software je bivši izvršni direktor Mozilla in izumitelj JavaScript Brendan Eich. Eich je bil leta 2014 prisiljen odstopiti od Mozille, potem ko je doniral 1.000 dolarjev v podporo kalifornijskemu predlogu 8, ki je poskušal preprečiti istospolne poroke za LGBTQ kalifornijce. To seveda ni pomembno za kakovost programske opreme, vendar boste morda želeli razmisliti, če želite finančno koristiti nekomu s temi pogledi z uporabo njegovega izdelka.

Pogumni je na voljo za Windows, macOS, Linux, Android in iOS.

5. Bledo Luna

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Brskalnik Pale Moon

Pale Moon je lahka in zelo prilagodljiva odprtokodna vilica Firefoxa. Za razliko od Waterfoxa se je njegova koda popolnoma ločila od Firefoxa. Združljiv je s številnimi klasičnimi dodatki za Firefox, vendar ne z vsemi.

Ni združljiv s Firefoxom’s novimi dodatki za WebExtensions, vendar ima vedno več knjižnice dodatkov, ki so bili obnovljeni posebej za Pale Moon.

Velik del Pale Moon je bil posodobljen s kodo iz novejših različic Firefoxa, vendar njegov uporabniški vmesnik ostaja zelo prilagodljiv prednja stran na osnovi XUL, ki je bila nazadnje vidna v Firefoxu 28. To vključuje podporo za široko paleto tem in prilagojenih tem po meri.

Bleda Luna ne ponuja nobene "posebnosti zasebnosti” kot taka, vendar ne vsebuje dvomljive programske opreme, ki posega v zasebnost, vključene v druge glavne brskalnike.

Čeprav zagotavlja a “tesno spoštovanje uradnih spletnih standardov in specifikacij” Pale Moon še vedno deluje na polni podpori za HTML5 in CSS3, tako da se lahko spopada pri upodabljanju nekaterih spletnih strani.

Nekateri uporabniki pravijo, da zaostaja za varnostnimi posodobitvami, vendar je to zelo nepošteno. Lahko traja do en teden, preden Mozilla razvijalcem Pale Moon omogoči dostop do njegovih najnovejših popravkov, vendar se ti vedno izvajajo čim prej in so vedno posodobljeni..

Pale Moon je na voljo tako za Windows kot Linux.

6. IceCat

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Brskalnik IceCat

GNU IceCat je samo Firefox z zaščiteno blagovno znamko, odstranjeno v skladu s projektom GNU’S smernicami za brezplačno programsko opremo.

Blokiral bo slikovne datoteke ničelne dolžine drugih proizvajalcev, znane tudi kot spletne hrošče. Prav tako bo odkril in blokiral nesvoboden JavaScript in lahko nastavil različen niz uporabniškega agenta za vsako domeno približno: config. To je dobro za premagovanje prstnih odtisov brskalnika.

IceWeasel je zelo podoben IceCatu, razen Debiana (Linux) in brez IceCat-a’s dodatnimi funkcijami za zasebnost. Ko se je Firefox vrnil v Debian, IceWeasel ni več vzdrževan. IceWeasel temelji na starejši (pre-Quantum) različici Firefoxa, Icecat pa temelji na najnovejši Firefox ESR. To pomeni, da lahko uporablja najnovejše dodatke za Firefox in ima kvantno povečanje hitrosti.

IceCat je na voljo za GNU / Linux, Windows (neuradna gradnja), Android in macOS (samostojno sestavljen).

7. SeaMonkey

 • Cenitev

  Od 0,00 USD
  / mesec

Brskalnik SeaMonkey

SeaMonkey, tako kot Pale Moon, uporablja Firefoxovo kodo in mehanizem za upodabljanje Gecko. Vendar se razlikuje od vseh ostalih storitev na našem seznamu zasebnih brskalnikov.

Vsebuje brskalnik, odjemalca e-poštnih sporočil in skupin novic ter urejevalnik HTML WYSIWYG. Nekateri morda trdijo, da je to zelo napihnjeno, vendar večina sodobne strojne opreme z lahkoto ravna.

SeaMonkey je odličen za tiste, ki želijo internetno izkušnjo v stari šoli, a glede posodobitev in varnostnih popravkov zaostaja za Firefoxom.

Zaskrbljenost z običajnimi spletnimi brskalniki

Komercialni brskalniki, kot so Chrome, Edge in Safari, so zaskrbljeni zaradi zasebnosti.

Google je podjetje, ki je v celoti sodelovalo z NSA pri njegovem programu množičnega nadzora PRISM.

Google ima podrobno razčlenitev, kako Chrome vpliva na vašo zasebnost, v bistvu pa je Chrome le vohunska programska oprema za Google. Čeprav Chrome ponuja nastavitve zasebnosti, ki jih nadzirajo uporabniki, so skrite v brskalniku in uporabniki ročno izključijo funkcije, ki posegajo v njihovo zasebnost.

Tudi če so vse nastavitve zasebnosti pod nadzorom uporabnika zaklenjene, obstaja vsak razlog, da Googlu ne zaupate, da vas tako ali tako ne bi vohunil..

To velja enako za vse druge komercialne brskalnike. Microsoft zbira tudi podatke o uporabnikih, poročali pa so tudi, da so sodelovali z NSA, zato brskalnikom Edge in Internet Explorer ni mogoče zaupati.

Apple je predvsem proizvajalec strojne opreme, zato se kot poslovni model ne zanaša na revijalno revijo. Ima tudi trdno globalno politiko zasebnosti. Vendar je sodelovala pri PRISM programu NSA, Safari pa je zaprti vir.

Opera je zdaj v lasti kitajskega konzorcija in v svoji politiki zasebnosti jasno navaja, da zbira pošteno količino podatkov, ki se "lahko štejejo za osebne".

Ključno je, da so vsi ti priljubljeni brskalniki zaprti vir. To pomeni, da ni mogoče preveriti, ali ne vsebujejo grozljive kode ali drugače ne počnejo nečesa, česar ne bi smeli.

Ali je način zasebnega brskanja varen?

Vsi sodobni brskalniki imajo zasebni ali beležen način. Pomembno je razumeti, kaj ta funkcija počne, saj je njeno ime v marsičem precej zavajajoče. Posledica tega je, da ljudje brskajo po internetu, medtem ko napačno mislijo, da je njihova zasebnost zaščitena tako, da ni.

Torej, kaj počne način zasebnega brskanja?

Način zasebnega brskanja je namenjen predvsem preprečevanju oseb, ki imajo neposreden fizični dostop do vašega računalnika (na primer družinske člane), da vidijo, kaj ste želeli v spletu. Ko uporabljate zasebni način:

 • Spletna mesta, ki jih obiščete, se ne shranijo v zgodovino brskalnika
 • Iskanje se ne shrani lokalno
 • Podatki obrazca se ne shranjujejo lokalno
 • Ko se seja konča, se piškotki izbrišejo
 • Vaše seje brskanja so izolirane od rednih sej

Če izbrišete piškotke med sejami, način zasebnega brskanja koristno prepreči nekaj osnovnega sledenja spletnim mestom, vendar so prednosti tega enostavno precenjene.

Kaj zagotavlja način, ne stori?

Zaradi zasebnega načina v internetu ne postanete zasebni:

 • Spletna mesta lahko vidijo vaš edinstven internetni (IP) naslov
 • Spletna mesta ne morejo slediti piškotkom, lahko pa jih sledite z brskanjem po prstnih odtisih brskalnika in drugimi drugimi metodami
 • Vaš internetni ponudnik (Internet ISP) lahko vidi vsako spletno mesto, ki ga obiščete na internetu
 • Prenesene datoteke in zaznamki v zasebnem načinu se shranijo kot običajno
 • Keyloggerji in zlonamerna programska oprema, nameščena v vašem sistemu, lahko spremljajo vse, kar počnete v spletu

Odvzem

Če želite skleniti darilo za rojstni dan od zakonca v družinskem računalniku ali svoje navade gledanja odraslih skriti na skupnem prenosniku, je zasebni način odličen. Navsezadnje se z razlogom pogosto imenuje porno način!

Tega ne zagotavljajo nobene smiselne zasebnosti (kaj šele anonimnost) vašega ponudnika internetnih storitev ali osebe, ki gleda po internetu. Za to morate uporabiti VPN, da skrijete svoj naslov IP in različne dodatke brskalnika, da preprečite sledenje spletnim brskalnikom (ki lahko ali ne vključujejo brskalnikov za zasebnost, o katerih smo razpravljali zgoraj).

Vsi brskalniki na tem seznamu so odprtokodni in zagotavljajo veliko več zasebnosti kot Chrome, Edge / Internet Explorer ali Safari.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me