Telegram Messenger je znan zaradi širokega obsega, ki ga uporablja ISIL. Pravzaprav je ta razvpitost morda spodbudila priljubljeno predstavo, da je Telegram zelo varen in zaseben.


Čeprav strokovnjaki za zasebnost in varnost ne delijo tega stališča, aplikacija ostaja zelo priljubljena. To še posebej velja na Bližnjem vzhodu. Samo v Iranu ima Telegram približno 40 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno. Ključno vlogo je imel tudi na iranskih parlamentarnih volitvah leta 2016. O posebnih razmerah bom govoril s Telegramom in Iranom kasneje v tem članku.

Številne vlade so poskušale ali predlagale, da blokirajo Telegram, zlasti Indonezija ter Rusija in Iran.

Spodaj glejte razpravo o tem, kako lahko deluje virtualno zasebno omrežje (VPN) - in ne more - pomoč uporabnikom Telegrama.

 1. ExpressVPN

  - Najhitrejši VPN, ki ga preizkusimo, vse deblokira z neverjetno storitvijo

 2. NordVPN

  - Velika blagovna znamka z zelo dobro vrednostjo in cenovno ugodno ceno

 3. CyberGhost VPN

  - Dolgoletni vrhunski VPN, z veliko ceno in hitrostjo

 4. VPNArea

 5. ZasebnoVPN

  - Eden najcenejših VPN-jev tam, vendar še vedno dobra storitev

VPN-ji za Telegram: premisleki

Uporaba VPN vam omogoča dostop do spletnega mesta Telegram in prenos programske opreme za namizje, tudi če je drugače blokirana. Pomaga naj tudi odblokirati Telegram, če ponudniki internetnih storitev (ISP) blokirajo protokol Telegram.

Če Telegram ni na voljo v trgovini Google Play v vaši državi, lahko uporabniki sistema Android prenesejo aplikacijo s pomočjo F-Droid.

Na žalost zaradi zasebnosti Telegram verodostojno preverja pristnost uporabnikov prek njihovih telefonskih številk. To pomeni, da Telegram Messenger LLP ve, kdo so njegovi uporabniki. Tako lahko (teoretično) povezuje šifrirane pogovore brez konca do konca s posameznimi uporabniki (več o tem kasneje). Bi kdaj te podatke razkril vladam? Verjetno ne, ampak kdo ve?

Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da Telegram te podatke hrani na svojih strežnikih. Zato je ranljiv za kramp in nadzor. Lani so v Rusiji preklicali telegramski račun dveh aktivistov, ki so jih ruske varnostne službe verjetno sodelovale s sodelovanjem mobilnega ponudnika aktivistov.

Kot je povedal Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) Nima Fatemi, neodvisna raziskovalka na področju varnosti s sedežem v ZDA:

"Če se kateri koli od strežnikov [Telegrama] ogrozi, so vsi podatki o uporabnikih v zraku. Iz Snowdenovega razodetja in vseh množičnih hekerjev vemo, da pred hekerji ni mogoče zaščititi niti enega računalnika. Še posebej, če gre za sočno tarčo, na kateri so shranjeni milijoni pogovorov ljudi."

Telegram ni tako varen!

Kljub ugledu za zasebnost in varnost, strokovnjaki za zasebnost in varnost Telegrama niso oboževalci.

Šifriranje od konca do konca

Zahteve glede zasebnosti in varnosti Telegrama so ključne za Secret Chat. Za uporabo zasebnih in varnih pogovorov se uporablja šifriranje od konca do konca. To pomeni, da so vsa sporočila šifrirana na pošiljateljevi napravi, ko omogoči Secret Chat. Sporočila je mogoče dešifrirati in brati samo v predvideni prejemnikovi napravi.

Sporočila, poslana s pomočjo skrivnega klepeta, bi zato morala biti varna, tudi pred hekerji in samim Telegram Messenger LLP.

To je odlično. Vendar so strokovnjaki Telegramu očitali, da ni dovolil Secret Chat privzeto. Razen če posebej ne aktivirate Secret Chat, sporočila, poslana prek Telegrama, niso varna. To pomeni, da bi lahko Telegram Messenger LLP in hekerji dostopali do njih.

Zelo je zaskrbljeno, ker mnogi uporabniki programa Telegram ne vedo, da njihova sporočila privzeto niso varna. Nekateri lahko preprosto pozabijo vklopiti Secret Chat.

V kombinaciji s Telegramovo metodo preverjanja pristnosti uporabnikov s pomočjo njihovih telefonskih številk, vlade zelo olajšajo zajemanje računov in dostop do nekriptiranih sporočil.

Telegram skrivni klepet

Vedno uporabite možnost Secret Chat, ko želite ohraniti zasebne pogovore

Skrbi za šifriranje

Poleg tega, tudi če omogočite Secret Chat, so raziskovalci kritični do šifriranja, ki ga uporablja Telegram. Namesto da bi uporabil preizkušene, preizkušene in v celoti revidirane standarde šifriranja, Telegram uporablja svoj lastni protokol šifriranja MTProto.

Kot podrobno oceno varnosti (.pdf) MTProto ugotavlja:

"Naše glavno odkritje je, da simetrična šifrirna shema, uporabljena v Telegramu - znana kot MTProto - ni varna z IND-CCA, saj je mogoče kateri koli šifrični tekst pretvoriti v drug šifrant, ki dešifrira isto sporočilo ...

"Sporočilo za prenos domov (še enkrat) je, da je treba preučevati dobro preučene, dokaj varne šifrirane sheme, ki dosegajo natančne definicije varnosti (npr. Overjeno-šifriranje) pred shemami šifriranja, ki jih doma pripravimo. "

To je kritika, ki jo je odobril Nate Cardozo, starejši odvetnik pri fundaciji Electronic Frontier, ki je priporočil, da Telegrama ne uporabljajo zaradi "pomanjkanje en-end-to-encryption [privzeto] in uporaba nestandardnega protokola šifriranja MTProto, ki so ga javno kritizirali raziskovalci kriptografije, vključno z Matthewom Greenom."

Če želite izvedeti več o tem, kako šifriranje deluje, zakaj ne preverite našega končnega vodnika o zasebnosti na spletu?

Odprtokodno?

Edini način vedeti, ali je mogoče zaupati programski opremi, če je odprtokodni. To pomeni, da lahko raziskovalci prosto preučijo kodo, da se prepričajo, da se ne dogaja nič zlonamernega. Odjemalec Telegram je predvsem odprtokodni, vendar vsebuje nekaj elementov (imenovanih binarni blobs), ki to niso.

Nekateri strokovnjaki so Telegramu očitali tudi, da počasi objavlja nove različice svoje odprtokodne kode. To je varnostna težava, saj je bilo kodo mogoče spremeniti, ne da bi se tega nihče zavedal.

Koda na strani strežnika je zaprta in lastniška. Vendar to ne bi smelo biti težava, če omogočite končno šifriranje (Secret Chat).

Telegram 1

Signal je bolj varen

Če sta zasebnost in varnost glavni razlog za uporabo Telegrama, potem morate preučiti preklop na signal. Strokovnjaki široko menijo, da je signal trenutno najbolj varno komunikacijsko sredstvo na daljavo.

Aplikacija WhatsApp temelji na signalu. Čeprav ni brez težav, je WhatsApp tudi veliko bolj varen kot Telegram.

Seveda lahko Telegram preprosto želite uporabljati, ker ga uporabljajo vaši prijatelji in sodelavci. Morda boste želeli slediti tudi določenim uporabnikom Telegrama prek funkcije kanala za množično oddajanje aplikacije. To je popolnoma v redu, vendar upoštevajte omejitve Telegrama na področju zasebnosti / varnosti.

Telegram v Iranu

Iran blokira glavne medijske platforme, kot so Facebook, Twitter in večina mednarodnih novic. Telegram se pogosto uporablja kot sredstvo za obhod državne cenzure in dostop do reformističnih stališč.

Dejansko analitiki menijo, da je Telegram pomagal na desetine zmernih in reformistično nagnjenih kandidatov pri izvolitvi v Majles (iranski parlament) na volitvah 2016. Kot je za CPJ povedal Amir Rashidi, raziskovalec internetne varnosti pri Centru za človekove pravice v Iranu,

„Telegram je imel velike posledice na zadnjih parlamentarnih volitvah v Iranu. Reformistični aktivisti so imeli zelo omejen dostop do večjih medijev in državnega radia in televizije, zato so Telegram pošiljali in širili svoja sporočila."

Kot odgovor na to si je konzervativna in avtoritarna iranska vlada prizadevala urediti Telegram. Zdaj od vseh iranskih državljanov zahteva, da na Ministrstvu za kulturo in islamske smernice registrirajo telegramske kanale z več kot 5000 sledilci. Na ta način je zdaj registriranih približno 2000 kanalov (perzijskih).

Kot navaja Telegram, pred volitvami 2017 "internetni ponudniki v državi blokirajo protokol, ki se uporablja za vzpostavitev povezave med uporabniki, preden se lahko aktivira klic P2P."

Če se želite izogniti državnim omejitvam glede vsebine v Iranu, bi morali v naših najboljših 5 VPN-jev za Iran poskrbeti za zanimivo branje.

Aretacije

Iranske oblasti so pred volitvami maja 2017 aretirale administratorje 12 reformističnih Telegram kanalov. Ti kanali so vključevali Reformske novice z več kot 111.000 sledilci in Skupščino reformistov z 94.000 sledilci.

Kolikor razumem, so oblasti pozneje izpustile upravnike Kanala. Vendar Radhidi trdi, da so aretacije pomagale ustvariti ozračje strahu in ustrahovanja med liberalci in napredniki v državi.

Rusija prepoveduje Telegram

V petek, 19. aprila 2020, je moskovsko sodišče pooblastilo ruskega nadzornika za komunikacije in tehnologijo Roskomnadzor, da blokira Telegram.

Ta korak sledi zahtevam Zvezne varnostne službe (FSB), da Telegram skrivnemu nasledniku KGB izroči šifrirne ključe, potem ko trdi, da ga teroristi pogosto uporabljajo. Telegram je zavrnil.

Dobra novica pa je, da lahko v Rusiji do Telegrama še vedno dostopate prek VPN-ja. To je zato, ker VPN skriva dejstvo, da se na omrežje Telegram povezujete od svojega internetnega in / ali mobilnega ponudnika (in zato Roskomnadzorja).

Če želite več informacij o tej zgodbi, glejte naš celotni članek Glasba o prepovedi telegrama v Rusiji.

Best Telegram Messenger VPN: zaključek

Telegram se je izkazal kot uporabno orodje za premagovanje cenzure in uveljavljanje svobode govora. Če ne morete dostopati do spletnega mesta Telegram ali če ponudnik internetnih storitev poskuša blokirati protokol Telegram, vam bo pomagal VPN.

Vendar bodite pozorni na omejitve Telegrama kot orodja za zasebnost. Najpomembneje je, da vedno ne pozabite uporabljati funkcije skrivnega klepeta pri sodelovanju v razpravah, do katerih najraje oblasti ne bi dostopale.

Najboljši VPN-ji za Telegram Messenger: Povzetek ob strani

 1. ExpressVPN

  - Najhitrejši VPN, ki ga preizkusimo, vse deblokira z neverjetno storitvijo

 2. NordVPN

  - Velika blagovna znamka z zelo dobro vrednostjo in cenovno ugodno ceno

 3. CyberGhost VPN

  - Dolgoletni vrhunski VPN, z veliko ceno in hitrostjo

 4. VPNArea

 5. ZasebnoVPN

  - Eden najcenejših VPN-jev tam, vendar še vedno dobra storitev

Kreditna slika: Allmy / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me