Ne glede na to, ali živite in delate na Irskem ali šele preživljate počitnice, je pomembno, da zaklenite svoje podatke in zaščitite svojo zasebnost z virtualnim zasebnim omrežjem (VPN).


Irska internetna infrastruktura in predpisi o podatkih so lahko nekoliko varljivi. Veliko se dogaja pod površino, kar večini uporabnikov ni očitno. Verjeli ali ne, novinarji Brez meja so v indeksu za leto 2016 Irsko uvrstili na 9. mesto od 180 držav, kar pomeni, da je bila 9. dostopna država glede dostopa do informacij in cenzure. Vendar pa obstaja veliko tega, česar verjetno ne veste, in v nasprotju s staro pregovorno tisto, česar ne veste lahko vas boli.

Da bom lažji in varen, si bom podrobneje ogledal najboljše VPN-je za Irsko. Nato bom podrobneje razpravljala o internetnih odtenkih Irske.

Najboljši VPN za Irsko: Povzetek

 1. ExpressVPN

  - Najhitrejši VPN, ki ga preizkusimo, vse deblokira z neverjetno storitvijo

 2. NordVPN

  - Velika blagovna znamka z zelo dobro vrednostjo in cenovno ugodno ceno

 3. CyberGhost VPN

  - Dolgoletni vrhunski VPN, z veliko ceno in hitrostjo

 4. VPNArea

 5. ZasebnoVPN

  - Eden najcenejših VPN-jev tam, vendar še vedno dobra storitev

Najboljši VPN za Irsko: premisleki

Dostop do omejene vsebine na Irskem

Omenil sem že, da se je Irska uvrstila na 9. mesto od 180 držav glede na internetne svoboščine in pomanjkanje cenzure. Glede na to si lahko mislite, da na Irskem vsebina ni nikoli blokirana ali omejena, vendar to ni tako. Preprosto pomeni, da vlada ne postavlja strogih cenzurskih omejitev, kot so običajne na Bližnjem vzhodu in jugovzhodni Aziji.

Vladna cenzura je le en razlog, da so nekatera spletna mesta na Irskem nedostopna. Obstaja še veliko drugih vzrokov, ki izhajajo predvsem iz ekonomskih razlogov. Na primer, trgovinski predpisi in licenčni sporazumi prepovedujejo dostop do nekaterih vrst vsebine z Irske. Poleg tega imajo številne države in ozemlja zelo različne zakone o kršenju avtorskih pravic in uveljavljanje avtorskih pravic, ki jih podpira irska vlada.

Te vrste predpisov lahko prepovejo dostop do različnih spletnih mest za pretakanje vsebine, kot so tista, ki gostijo pretočne video in avdio, da ne omenjam BitTorrent. Ne pozabite, da lahko imetniki avtorskih pravic izberejo pravni postopek proti nezakonitim prenašalcem, če lahko vidijo prave IP naslove prenosnikov.

Dostop do vsebine zunaj Irske

V nekaterih situacijah, na primer na počitnicah ali službenih potovanjih, boste morali dostopati do vsebin, ki so fizično gostovane znotraj meja Irske. Eden najbolj priljubljenih virov, ki je omejen, je predvajalnik RTÉ, čeprav obstajajo tudi drugi primeri, kot je BBC iPlayer.

Poleg tega obstaja veliko manjših spletnih mest WordPress, ki uporabljajo vtičnike in dodatke za blokiranje dohodnih povezav iz tujih držav. Če na primer bloger goji občinstvo domačih angleško govorečih (tiste iz Avstralije, Nove Zelandije, Kanade, ZDA, Združenega kraljestva in podobno), bo morda želel blokirati povezave s Kitajske, Rusije in drugih lokacije.

To ne samo, da lastniku spletnega mesta pomaga zmanjšati neželeno pošto, ampak poveča varnost z omejevanjem obsega držav, ki lahko dostopajo do spletne vsebine. Na srečo bo tunel VPN pomagal odblokirati vse prej omenjene vrste vsebine prek zakrivanja IP naslovov.

Poleg tega se mnogi igralci zavedajo, da so igralni strežniki razdeljeni po regijah. Mnoge spletne igre igralcem ne omogočajo ročnega izbiranja strežnika za igre in se namesto tega povežejo z najbližjim strežnikom v regiji. Tunel VPN omogoča igralcem igre, da izberejo igralni strežnik tako, da svoje IP naslove ponarejajo na želeno območje.

Irska zapletena zgodovina z Microsoftom in zvezno ameriško vlado

microsoft

Ni skrivnost, da so številne digitalne storitve s sedežem v ZDA ujele v sodelovanju z Agencijo za nacionalno varnost (NSA), grda resnica, ki je bila razkrita, ko je Edward Snowden pihal piščalko leta 2013. Seveda, Microsoft je bil eden največjih ameriških tehnoloških podjetij globoko vpleten v številne vladne programe in škandale, kot je sistem za spremljanje PRISM.

NSA je trdila, da je vohunila samo za komunikacije, ki so na enem koncu domače in na drugem tuje, vendar se je izkazalo, da je prisluškoval tudi čisto domačim komunikacijam. Morda mislite, da se je mogoče izogniti prisluškovanju zvezne vlade ZDA, če se ne obrnete na strežnike, ki jih gostijo ZDA, z irskih naslovov IP, vendar to ni povsem res..

Najprej različne različice sistema Windows zbirajo nespodobne količine podatkov o dejavnosti uporabnikov. Microsoft trdi, da so ti podatki anonimni in se uporabljajo samo za izboljšanje programske opreme, vendar se zdi, da to ni tako. Veliko Microsoftovih računov je povezanih z Microsoftovimi računi uporabnikov, vključno z občutljivimi informacijami, kot so telemetrični podatki, podatki na dotik in vhodi, dejavnosti uporabnika in celo podatki GPS (med drugim).

Vsi ti podatki končajo na Microsoftovem strežniku, ki bi ga zelo lahko gostili v ZDA. Windows 10 ni izjema. Privzeto tiho ruši uporabniške podatke v ozadju in vzpostavlja nevidne povezave s Microsoftovimi strežniki, razen če izrecno onemogočite nastavitve, ki so zakopane v operacijski sistem.

Za VPN za Windows in druge operacijske sisteme si oglejte spodnji vodnik:

 • Najboljši VPN za Windows
 • Najboljši VPN Mac
 • Najboljši VPN Linux

Nove politike

Sprašujete, kaj ima to veze z Irsko? No, Microsoft je v začetku leta 2014 objavil izjave, v katerih je podrobno opisal nove politike, ki bodo uporabnikom, ki niso iz ZDA, omogočili shranjevanje podatkov na čezmorskih strežnikih.

Ideja je bila povrniti zaupanje v tuje uporabnike in jim zagotovila, da ameriška vlada ne more združevati svojih zasebnih podatkov, ki jih gostuje v tujini. Na žalost Patriot Act prisili domača ameriška podjetja, da spoštujejo direktive obveščevalnih agencij, četudi ti podatki gostijo na tujih strežnikih. Še huje je, da Zakon o nadzoru tujih obveščevalnih služb (FISA) daje ameriškim agencijam pristojnost za zbiranje podatkov, shranjenih na ozemljih EU. Kot rezultat teh zakonov Microsoft ni imel druge izbire, kot da se drži, ko so ga ameriška sodišča prisilila, da je zasegla e-poštna sporočila in podatke o strankah, ki jih gostijo na Irskem.

Po zaslugi Microsofta se je boril z zobmi in nohti, da bi zaščitil pravice uporabnikov do podatkov, toda to je poleg tega. Nesrečna resnica je, da se zakoni o podatkih vedno spreminjajo in niste sami po sebi varni pred nadzorom tujih vlad, tudi če živite na Irskem.

Zaščitite svojo identiteto z VPN

vpn

Čeprav imamo za nadzor nad tujimi zakoni o nadzoru malo, lahko uporabimo določene ukrepe (razen vzdržanja uporabe digitalnih storitev) za zaščito vaše zasebnosti. V ta namen morate resnično uporabiti VPN, da zaklenite svoje podatkovne komunikacije in zaščitite svojo identiteto. Bi si kdo resnično želel, da bi njihovi osebni podatki končali v rokah tuje vlade? Seveda ne!

Če bi bilo pošteno, tudi uporaba VPN ne bi pomagala pri razveljavitvi Microsofta in NSA, ker so bile vse informacije vezane na račune Hotmail. Vendar pa ta fiasko kaže, kako previdni moramo biti pri sprejemanju ukrepov za varovanje svojih podatkov, namesto da bi slepo zaupali tehnološkim podjetjem za ustrezno zaščito.

Microsoft je samo en primer. Na Irskem je bilo več drugih odmevnih tehnoloških podjetij, ki so svoje strežnike nameščale na Irskem, da bi skušale doseči dolg doseg NSA. Kakor ponazarja Microsoftov primer, pa iskanje virov na Irskem ni učinkovit protiukrep proti pobudam tajnih prisluškovanj NSA..

Najboljši VPN-ji za Irsko: zaključek

Kljub brezplačnim in odprtim internetnim zakonom je na Irskem še vedno veliko vsebine, ki je nedostopna. Če potujete in potrebujete dostop do vsebine, ki gostuje na Irskem, boste morda ugotovili, da spletni strežniki blokirajo vaš trenutni naslov IP.

Te dni si preprosto ne moremo privoščiti, da bi velika tehnološka podjetja, kot je Microsoft, za nas skrbela za varnost. Namesto tega moramo sprejeti proaktivne ukrepe za zagotovitev varnosti naših podatkov. Microsoftovo gostovanje podatkov na Irskem še vedno ni bilo dovolj, da bi zagotovilo varnost podatkov svojih strank. Čeprav morda ne bomo mogli izbrati, kje velike korporacije gostijo svoje podatke, je vsekakor preprosta zadeva za krepitev naše spletne varnosti.

Najlažji in najbolj varen način za zaščito naše spletne zasebnosti in vsebine z omejenim dostopom je uporaba VPN-ja. Zgoraj navedeni ponudniki so najboljši VPN-ji za Irsko (čeprav več drugih ponudnikov VPN-jev tudi gostuje strežnike v Dublinu). Če še vedno niste prepričani, katera storitev vam je všeč, priporočam, da izkoristite brezplačno preskusno različico, da jo preizkusite sami.

Najboljši irski VPN: Povzetek

 1. ExpressVPN

  - Najhitrejši VPN, ki ga preizkusimo, vse deblokira z neverjetno storitvijo

 2. NordVPN

  - Velika blagovna znamka z zelo dobro vrednostjo in cenovno ugodno ceno

 3. CyberGhost VPN

  - Dolgoletni vrhunski VPN, z veliko ceno in hitrostjo

 4. VPNArea

 5. ZasebnoVPN

  - Eden najcenejših VPN-jev tam, vendar še vedno dobra storitev

KREDITI SLIKA: Jurij Seleznev / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me