VPNBook


VPNBook je besplatan VPN s velikim sjajnim iznenađenjima. Iako servis nema vlastitu aplikaciju i nedostaje mu velik broj lokacija poslužitelja, vrlo je dobro ući u usluge streaminga videa. Dakle, ako samo želite da VPN uđe u Netflix USA, to bi moglo biti najpovoljnije za vas!

ProPrivacy.com Postići
6 od 10

Sažetak

Sjedište tvrtke je u Švicarskoj, a ured za podršku kupcima nalazi se u Zürichu. Švicarska je dobra lokacija za VPN jer je legalno tamo preuzeti materijal zaštićen autorskim pravima bez plaćanja, koliko je namijenjen samo za osobni pregled. U skladu s tim, usluga ima ograničenja za preuzimanje P2P.

Pros

 • Besplatna usluga (uz podršku oglašavanja)
 • Aplikacija OpenVPN treće strane za Windows, OS X, iOS, Android i Linux
 • Mogućnost upotrebe UPD ili TCP
 • Poboljšana privatnost
 • Dobre brzine

Cons

 • Mala poslužiteljska mreža
 • Zapisnici veza čuvani su jedan tjedan

Značajke

Značajke paketa tvrtke su:

 • Poslužitelji u četiri zemlje
 • Potpuno besplatno
 • Nema zapisnika aktivnosti
 • P2P je dopušten na dva poslužitelja
 • Nema ograničenja propusnosti podataka
 • Višejezično sučelje

Veliki problem Britanaca u inozemstvu je taj što VPN nema nijedan poslužitelj u Velikoj Britaniji. Poslužitelji koji su dostupni nalaze se u Manassasu u Virginiji, Montrealu u Kanadi, Frankfurtu u Njemačkoj i Bukureštu u Rumunjskoj..

Tvrtka ne koristi vlastitu aplikaciju, već se oslanja na korisnike koji preuzimaju OpenVPN GUI. Ovo je besplatni dio softvera koji pruža organizacija koja upravlja OpenVPN standardom. Jedan problem ovog sučelja je što on zahtijeva da unesete korisničko ime i lozinku svaki put kada se povežete s poslužiteljem.

sigurnosti

VPNBook nudi PPTP za ručno podešavanje i OpenVPN putem OpenVPN GUI sučelja. Implementacija OpenVPN koristi AES enkripciju s 128-bitnim ključem. Većina VPN-ova koristi 256-bitni ključ za AES enkripciju. Oni koji zagovaraju 128-bitne ključeve objašnjavaju da šifriranje nikada nije probijeno 128-bitnim ključem. Kao takav, malo je smisla stvoriti puno dodatnog rada kada ova enkripcija pruža dovoljnu zaštitu.

AES je simetrični ključni sustav. To znači da se isti šifar koristi za šifriranje i dešifriranje poruka. To znači da obje strane veze moraju imati isti ključ. U OpenVPN implementacijama standardno je koristiti RSA enkripciju za zaštitu distribucije tih ključeva.

Većina VPN-ova koristi 2048-bitni ključ za svoju RSA enkripciju, a najbolje VPN tvrtke u svijetu počele su koristiti 4096-bitni ključ. Dakle, VPNBook malo zaostaje u tom pogledu.

Iako nije osobito loše što se VPNBook oslanja na besplatni program OpenVPN GUI za svoje sučelje, nedostatak prilagođene aplikacije znači da tvrtka nije bila u stanju ugraditi dodatne sigurnosne mjere koje su uobičajene među VPN uslugama. Glavna sigurnosna značajka koju treba dodati sučelju je prekidač za zaustavljanje da aplikacije onemoguće pristup internetu bez da VPN bude aktivan na liniji. Druga korisna sigurnosna mjera koju uključuju i druga VPN-a je automatska WiFi zaštita, koju VPNBook nema.

Čuva li VPNBook zapisnike?

Tvrtka navodi da ne vodi evidencije aktivnosti. Nažalost, to drži evidencije veza koje uključuju IP adresu i vremenske oznake. Ove su informacije sve što bi odvjetnici za autorska prava trebali pratiti vašu aktivnost do vrata. Tvrtka vodi evidencije veza tjedan dana i usprkos njihovim časnim namjerama, one bi im trebale predati ako im se predoči sudski nalog.

Anonimni su optužili VPNBook kao mednu stanicu, koju su američke vlasti postavile za zamjenu prestupnika. To je zato što su se zapisi o vezama putem VPNBook-a pojavili na suđenju određenom broju članova te organizacije. Međutim, samo bi mogla biti loša sreća da su vlasti tijekom tjedna uspjele donijeti sudski nalog radi evidencije da VPNBook čuva svoje zapisnike veza..

Ubrzati

Ispitivanja brzine VPNBook usluge provedena su tijekom upotrebe tvrtke OpenVPN implementacije, koristeći UDP preko porta 53. U svakom slučaju, provedeno je pet pokusnih ispitivanja s testmy.net-om s lokacije na Karibima. Veza s SAD-om uspostavljena je na poslužitelju u Miamiju, a test Njemačke otišao je na server u Frankfurtu.

Koristila sam IPLocation.net za testiranje stvarne lokacije VPNBook poslužitelja kojima sam pristupio. US1 poslužitelj nije bio dostupan, pa su testovi na vezama sa SAD-om tekli bez VPN-a, a zatim i putem veza s VPNBook US2 i Kanadskim poslužiteljima. Transatlantski testovi prolazili su putem VPNBook servera u Frankfurtu na Majni.

Grafikoni prikazuju najveću, najnižu i prosječnu brzinu za svaki poslužitelj i lokaciju. Pogledajte naše objašnjenje pune brzine ispitivanja za više detalja.

Kada koristite VPN za pristup inozemnim uslugama streaminga videozapisa, morate biti sigurni da VPN ne usporava vezu toliko da je prespor za udobno gledanje streaminga videa. Za gledanje SD video zapisa trebate oko 2 Mbps i 3 Mbps za HD video.

Kao što možete vidjeti iz rezultata, američki poslužitelj usporio je vezu na ispod potrebne brzine za streaming videozapisa. Međutim, uspio sam gledati videozapise s američkih web lokacija - trajalo im je dugo vremena. Lokalne brzine interneta nisu bile vrlo brze, pa ako ste na lokaciji s nešto boljim osnovnim internetom, tada oštećenje VPNBook-a ne bi onemogućilo gledanje streaminga iz SAD-a..

Brzina preuzimanja putem kanadskog poslužitelja bila je mnogo bolja i omogućila bi gledanje SD videozapisa putem interneta. Međutim, brzine prijenosa na istoj vezi bile su neobjašnjivo sporo. Nekoliko puta sam prekinuo vezu i ponovno testirao te testirao brzinu nezaštićene linije svaki put kako bih bio siguran da ta izvedba nije uslijed grešaka s Internet uslugom. Međutim, ove se male brzine prijenosa događale svaki put kada sam bio spojen na VPNBook kanadski poslužitelj, a ne na nezaštićenu liniju.

Više testova provedeno je s ipleak.net dok sam bio spojen na VPNBook poslužitelj US2, kako bih provjerio curenje DNS-a i pogrešku WebRTC. To je web mjesto prijavilo moje mjesto kao Manassas, Virginia i svi DNS poslužitelji koje je testno mjesto zabilježilo u Sjedinjenim Državama. Dakle, VPNBook je uspješno sakrio moj identitet.

Iako sam još povezan s US2 poslužiteljem, pristupio sam testnom mjestu doileak.net koje je također otkrilo da moja lokacija stoji u Sjedinjenim Državama. Ovo testno mjesto nije moglo pronaći nedosljednosti WebRTC-a ili DNS-a.

Moj davatelj internetskih usluga ne koristi IPv6 adrese pa nisam mogao testirati na IPv6 propuste.

Zaključak

VPNBook nije savršen, ali njegova sposobnost ulaska u Netflix USA izvanredno je dostignuće koje ovu uslugu stavlja ispred mnogih vrlo skupih VPN-ova.

Bilo bi lijepo kada bi tvrtka mogla osmisliti vlastitu aplikaciju i uključiti prekidač kill i automatsku WiFi zaštitu. Također bi bilo lijepo kad bi mogli staviti na raspolaganje britanski poslužitelj. Jača enkripcija i za RSA i AES bila bi dobra ideja ako tvrtka želi privući korisnike iz Kine i Bliskog Istoka.

Tvrtka je vrlo otvorena po pitanju zadržavanja trupaca za povezivanje tjedan dana. Bilo bi dobro kada bi mogli pronaći način da nadziru svoje sustave, a da ne moraju voditi te zapisnike. Također je dobro da tvrtka na web mjestu jasno kaže koji se serveri mogu koristiti za preuzimanje P2P, a koji ne.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me