uBlock Podrijetlo

ProPrivacy.com Postići
9 od 10

Sažetak

uBlock Origin (uBO) je visoko cijenjeni besplatni i open-source cross-platformski adblocker koji također ima neke prilično učinkovite mogućnosti praćenja.

Brza statistika

 • Zemlja
  n / a

cijena

uBlock Origin je 100% besplatan i open-source softver, što znači da svaki programer može raditi s kôdom ono što im je drago bez plaćanja naknade. Zanimljivo je da projekt aktivno odbija donacije.

uBlock Origin je dodatak za preglednik za Firefox, Chrome (uključujući Chromium i Opera) i Edge.


uBlock Origin je vilica za ulock, ali oba imaju istog izvornog utemeljitelja. Programer Raymond Hill „self-forked“ uBlock Origin nakon prebacivanja izvornog uBlock projekta na drugog programera 2015. godine, nakon čega su dva projekta potpuno odvojena.

Ne možemo dovoljno naglasiti da uBlock Origin ne treba miješati sa uBlock-om, čiji je posljednji vlasnik Adblock Plus i sudjeluje u njemu "Prihvatljivi oglasi" shema.

uBlock Origin dijeli istu bazu kodova kao i uMatrix koji izvodi sličan posao, ali koji je namijenjen naprednijim korisnicima. Koristi popise blokova utemeljenih u zajednici za filtriranje neželjenog prometa, a korisnici mogu slobodno dodavati nove popisne spiskove.

Značajke

uBlock Origin je napunjen škrge s više značajki nego što to realno možemo pokriti u ovom pregledu. Izdvajamo:

 • 100% besplatan i s otvorenim kodom (neće uzeti ni donacije!)
 • Koristi popise blokova razvijene u zajednici i može prilagođavati popise
 • Cross-platforma
 • lak
 • Nema "prihvatljivih oglasa"
 • Dinamičko filtriranje
 • Element zapper
 • Inspektor elemenata
 • Filtriranje elemenata jednim klikom
 • Blokiranje skočnih prozora specifičnih za web mjesto
 • Blokiranje WebRTC-a (uBO-Extra je potreban za blokiranje WebRTC veza u Chromiumu).
 • Blokiranje unaprijed dohvaćanja veze

Blocklists

Tijekom godina, popis značajki uBlock Origin je porastao. Ali u srcu to nije složen program. Jednostavno blokira domene za koje se zna da pripadaju izvorima oglašavanja i zlonamjernog softvera na temelju blokiranih popisa razvijenih u zajednici.

Popis blokiranja

Prema zadanim postavkama koriste se sljedeći filtri:

 • EasyList

 • Popis poslužitelja oglasa Petera Lowea

 • EasyPrivacy

 • Domene zlonamjernog softvera

Sljedeći su popisi dostupni i putem konzole Opcije:

 • Fanboy je poboljšani popis za praćenje

 • Datoteka domaćina Dan Pollocka

 • hpHosts poslužitelji za oglase i praćenje

 • MVPS DOMAĆI

 • Spam404

 • I mnogi drugi

Moguće je i uvesti prilagođene popise iz datoteka hostova i na domene s popisa bijelih boja kako vam je najbolje.

Cross-platforma

uBlock Origin je dodatak za preglednik za Firefox, Chrome (uključujući Chromium i Opera) i Edge.

Bio je dostupan za Safari, ali nažalost je ugrađen u Safari 13 Catalina Apple-ovom podrškom za odlaganje za naslijeđena proširenja u stilu safariextz. Ipak, i dalje radi u Safariju 12.

uBlock Origin funkcionira u Android verzijama Firefox i Chrome, iako Appleove restriktivne smjernice za razvojne programere sprječavaju da iOS / iPadOS verzije ovih preglednika podržavaju bilo koji dodatak preglednika (uključujući uBO).

Google je nedavno odbacio uBlock Origin iz Chrome web-trgovine, ali nakon gnjevne reakcije obožavatelja i programera koji su optužili Google za zloupotrebu svog dominantnog tržišnog položaja kako bi isključio rivalske programere, Google se prijavio i vratio uBlock Origin u Chrome web-trgovinu.

lak

uBlock Origin je učinkovit adblocker s malim otiskom memorije i niskim CPU-om. Zanimljiva usporedba s AdBlock Plusom dostupna je ovdje.

Što više filtera koristite, povećat će se potrošnja memorije uBlock Origin, iako programeri tvrde da je to i dalje malo u usporedbi s većinom popularnih adblokera. Nismo to sami testirali, ali sigurno je da će njegov otisak vjerojatno biti zanemariv na bilo kojem modernom stroju.

Dinamičko filtriranje

Dostupno samo naprednim korisnicima (omogućeno na kartici Postavke na nadzornoj ploči) dinamično filtriranje omogućava vam da u pokretu istražite pomoću kojih skripti i domena dopuštate učitavanje web stranice.

zahtjevi su blokirani

To je uglavnom korisno za popravljanje stranica koje je uBlock Origin inače pokvario. Svi koji poznaju uMatrix (na kojem je izgrađen uBlock Origin) trebali bi se ovdje osjećati baš kao kod kuće.

Element Zapper

Ako na stranici postoji bilo koji element koji vam se ne sviđa, jednostavno ga zapišite jednim klikom na gumb!

Inspektor elemenata

Također možete kliknuti na element da provjerite njegova svojstva. To uključuje mrežne filtre, kozmetičke filtre i DOM za pohranu.

Prikazivanje oglasa je blokirano

Blokatori elemenata

Alternativno, uBO konzola omogućuje blokiranje jednim klikom skočnih prozora, velikih medijskih elemenata, udaljenih fontova i JavaScripts.

ublock koji prikazuje elemente blokirane na web stranici

Ako želite, možete elemente blokirati prema zadanim postavkama, a zatim ih dopustiti na web mjestu.

Blokiranje WebRTC-a

Posebno je zanimljivo za VPN korisnike značajka bloka WebRTC. WebRTC može izložiti vašu stvarnu IP adresu web lokacijama koje posjetite, čak i ako koristite VPN. U Firefoxu možete ga ručno onemogućiti, ali ova postavka olakšava život. WebRTC u Chromeu nije moguće ručno onemogućiti, što ovu značajku daje posebno dobrodošlicu Chrome korisnicima.

Samo idite na nadzornu ploču uBO -> Kartica Postavke -> Privatnost. Međutim, treba imati na umu da ovo proširenje neće spriječiti curenje WebRTC-a prilikom upotrebe preglednika Chrome "VPN ”proširenje.

Blokiranje unaprijed dohvaćanja veze

Većina modernih preglednika pokušava ubrzati pregledavanje unaprijed učitavanjem veza na stranici dok ste zauzeti čitanjem te stranice. Međutim, ako ne koristite VPN da sakrijete svoju IP adresu s ovih unaprijed namještenih stranica, to predstavlja rizik od privatnosti. Srećom, problem je koji uBlock Origin može riješiti.

Privatnost i sigurnost

uBO je besplatni i open-source softver, tako da nadležnost zapravo nije problem. Blokiranje se vrši lokalno, tako da nikakve podatke ne unosi ili ne tretira treća strana. Možete omogućiti automatsku izradu sigurnosnih kopija i sinkronizaciju postavki pomoću značajki sinkronizacije preglednika, ali to se mora omogućiti ručno.

Iako je primarno jednostavan adblocker, značajke blokiranja skripte za uBlock Origin poboljšavaju vašu sigurnost sprječavanjem pokretanja zlonamjernih i nesigurnih skripti. Njegovi zadani blokisti pored domena oglasa uključuju i mnoge domene za praćenje, poboljšavajući tako vašu privatnost dok pregledavate web.

podrška

Kao što se i očekivalo, nije dostupna podrška jedan na jedan s obzirom na to da je softver open-source projekt koji provodi jedan programer. UBO Github stranica, međutim, sadrži opsežnu dokumentaciju o svim značajkama uBlock Origins. Predstavljanje ovoga možda je malo gusto za manje tehničke čitatelje, ali informacije su tu sve i u nekim detaljima.

Jednostavnost korištenja

uBlock Origin instaliran je kao uobičajeno proširenje preglednika putem web-trgovine Chrome, dodataka Opera ili web-mjesta dodataka FireFox. Aplikacija Edge dostupna je iz trgovine Microsoft Store. Kao što je već napomenuto, uBO nije dostupan za Safari 13+, ali ako pokrećete naslijeđenu verziju Safarija, tada ga možete preuzeti ovdje.

Kao što smo vidjeli, uBlock Origin je vrlo sofisticiran i prilagodljiv dio softvera koji vam omogućava ogromnu kontrolu nad onim što web stranice mogu i ne mogu učitati. Srećom, takvo napredno šišanje sasvim je neobavezno!

Većina korisnika jednostavno treba instalirati dodatak i zaboraviti na njega. Možda samo povremeno pogledate kako biste primijetili (i zadivili se) koliko nepotrebnih web stranica traži da se blokira...

ikona proširenja koja prikazuje koliko je zahtjeva za web stranice blokirano

To je jako puno zahtjeva koji se blokiraju prilikom upotrebe Google dokumenata!

Prema našem iskustvu uBlock Origin ne ruši mnoge stranice kada koristi zadane postavke, ali to se događa povremeno.

Ako se stranica koja posjećujete redovito dogodi, možda je vrijedno poigrati se sa alatima za odabir elemenata kako bi se riješio problem i istovremeno omogućilo pokretanje uBO-a. Ali lijeno i jednostavno rješenje je samo onemogućiti uBO za tu web stranicu jednostavnim klikom na veliki plavi gumb Isključeno.

Plavi gumb za isključivanje

Dakle, korištenje uBlock Origin-a je u osnovi jednako lako koliko želite!

Završne misli

uBlock Plus je izvrstan adblocker. Laserski radnici su laki za upotrebu, ali imaju veliku dubinu za one koji žele veću kontrolu nad svojim iskustvom pregledavanja web stranica. Također je besplatan i s otvorenim kodom, tako da ne možemo vidjeti razlog za odabir više komercijalno orijentiranih proizvoda (gledamo vas, Adblock Plus).

Iako pomaže u blokiranju praćenja web stranica, uobičajeni savjet koji podržavamo jest pokretanje uBlock Origin-a uz javu privatnost EFF-a. Dva dodatka koriste se vrlo različitim tehnikama za sprječavanje praćenja i stoga se međusobno dobro nadopunjuju.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me