uBlock Poreklo


ProPrivacy.com Rezultat
9 od 10

Povzetek

uBlock Origin (uBO) je zelo cenjen brezplačni in odprtokodni med-platformski adblocker, ki ima tudi nekaj precej učinkovitih zmožnosti sledenja.

Hitre statistike

 • Država
  n / a

Cenitev

uBlock Origin je stoodstotno brezplačna in odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da lahko vsak razvijalc s kodo naredi, kar jim je všeč, brez plačila pristojbine. Zanimivo je, da projekt aktivno zavrača donacije.

uBlock Origin je dodatek za brskalnik za Firefox, Chrome (vključno s Chromium in Opera) in Edge.

uBlock Origin je vilica uBlock, vendar imata oba istega prvotnega ustanovitelja. Razvijalec Raymond Hill je "samodejno" uBlock Origin po prenosu izvirnega projekta uBlock na drugega razvijalca leta 2015, nato pa sta bila dva projekta popolnoma ločena.

Ne moremo dovolj poudariti, da uBlock Origin ne bi smeli zamenjati z uBlockom, katerega zadnji je v lasti Adblock Plus in sodeluje pri njegovem "Sprejemljivi oglasi" shemo.

uBlock Origin ima isto kodno bazo kot uMatrix, ki opravlja podobno delo, vendar je namenjen naprednejšim uporabnikom. Uporablja blok-sezname, ki temeljijo na skupnosti, za filtriranje neželenega prometa, uporabniki pa lahko prosto dodajajo nove sezname blokov.

Lastnosti

uBlock Origin je polnjen na škrge z več funkcijami, kot jih lahko v tem pregledu zares pokrijemo. Poudarki vključujejo:

 • 100% brezplačno in odprtokodno (donacij sploh ne boste vzeli!)
 • Uporablja sezname, ki jih je razvila skupnost, in lahko sezname po meri
 • Medvrstna platforma
 • Lahka
 • Ni "sprejemljivih oglasov"
 • Dinamično filtriranje
 • Element zapper
 • Inšpektor za elemente
 • Filtriranje elementov z enim klikom
 • Blokiranje pojavnih oken za spletno mesto
 • Blokiranje WebRTC (za blokiranje povezav WebRTC v Chromiumu je potreben uBO-Extra).
 • Blokiranje prednastavitve povezave

Seznami blokov

Z leti je seznam funkcij uBlock Origin naraščal. Toda v srcu ni zapleten program. Preprosto blokira domene, za katere je znano, da pripadajo virom oglaševanja in zlonamerne programske opreme, ki temeljijo na seznamih, ki jih razvija skupnost.

seznam blokov

Privzeto so uporabljeni naslednji filtri:

 • EasyList

 • Seznam strežnikov oglasa Peter Lowe

 • EasyPrivacy

 • Domene zlonamerne programske opreme

Naslednji seznami so na voljo tudi prek konzole Možnosti:

 • Fanboy-jev izboljšan seznam sledenja

 • Datoteka gostiteljev Dan Pollock

 • hpHosts-jevi strežniki za oglase in sledenje

 • MVPS HOSTS

 • Neželena pošta404

 • In mnogi drugi

Mogoče je tudi uvažati sezname po meri iz datotek gostiteljev in v domenske sezname s seznamov.

Medvrstna platforma

uBlock Origin je dodatek za brskalnik za Firefox, Chrome (vključno s Chromium in Opera) in Edge.

Na voljo je bil za Safari, a na žalost je bil v Safariju 13 Catalina vgrajen zaradi Apple-ove podpore za odpuščene razširitve v slogu safariextz. Še vedno pa deluje v Safariju 12.

uBlock Origin deluje v Androidovih različicah Firefox in Chrome, čeprav Applove stroge smernice za razvijalce preprečujejo, da različice iOS / iPadOS teh brskalnikov podpirajo vse dodatke za brskalnik (vključno z uBO).

Google je pred kratkim zavrnil uBlock Origin iz Chromove spletne trgovine, toda po jezni vdoru s strani oboževalcev in razvijalcev, ki so Google obtožili, da je zlorabil svoj prevladujoč položaj na trgu, da bi izključil rivalske razvijalce, se je Google odpravil in znova vzpostavil uBlock Origin v spletni spletni trgovini Chrome.

Lahka

uBlock Origin je učinkovit adblocker z majhnim odtisom spomina in nizkimi stroški CPU-ja. Zanimiva primerjava z AdBlock Plus je na voljo tukaj.

Več filtrov, ki jih uporabljate, bo porabo pomnilnika uBlock Origin povečala, čeprav razvijalci trdijo, da je ta še vedno nizka v primerjavi z večino priljubljenih adblockerjev tam. Tega še nismo preizkusili, a gotovo je, da je njegov odtis verjetno zaznaven na katerem koli sodobnem stroju.

Dinamično filtriranje

Dinamično filtriranje je na voljo samo naprednim uporabnikom (omogočite na kartici Nastavitve na nadzorni plošči) in vam omogoča, da se v trenutku preučujete s katerimi skripti in domenami dovolite, da se spletna stran naloži.

zahteve so blokirane

Posebej je uporaben za določanje strani, ki jih je uBlock Origin drugače pokvaril. Vsi, ki poznate uMatrix (na katerem je zgrajen uBlock Origin), bi se morali tukaj počutiti prav.

Element Zapper

Če je na strani kakšen element, ki vam ni všeč, ga lahko preprosto zapišete s klikom gumba!

Inšpektor za elemente

Kliknete lahko tudi na element, da preverite njegove lastnosti. To vključuje omrežne filtre, kozmetične filtre in shrambo DOM.

Prikazovanje oglasov je blokirano

Blokatorji elementov

Konzola uBO omogoča blokiranje pojavnih oken, velikih predstavnostnih elementov, oddaljenih pisav in JavaScripts z enim klikom..

ublock prikazuje elemente, blokirane na spletni strani

Če želite, lahko te elemente privzeto blokirate in jih nato dovolite odvisno od mesta.

Blokiranje WebRTC

Uporabnike VPN je še posebej zanimiva funkcija bloka WebRTC. WebRTC lahko vaš pravi naslov IP izpostavi spletnim mestom, ki jih obiščete, tudi če uporabljate VPN. V Firefoxu ga lahko onemogočite ročno, vendar ta nastavitev olajša življenje. Ročno onemogočite WebRTC v Chromu, zato je ta funkcija še posebej dobrodošla za uporabnike Chroma.

Pojdite na nadzorno ploščo uBO -> Jeziček Nastavitve -> Zasebnost. Vendar se morate zavedati, da ta razširitev ne bo preprečila puščanja WebRTC pri uporabi Chroma "Razširitev VPN ”.

Blokiranje prednastavitve povezave

Večina sodobnih brskalnikov poskuša pospešiti brskanje s predhodnim nalaganjem povezav na strani, medtem ko ste na tej strani prebrani. Če pa ne uporabljate VPN, da svoj naslov IP skrijete s teh prednastavljenih strani, to predstavlja tveganje za zasebnost. Na srečo gre za težavo, ki jo lahko odpravi uBlock Origin.

Zasebnost in varnost

uBO je brezplačna in odprtokodna programska oprema, zato pristojnost pravzaprav ni težava. Blokiranje poteka lokalno, zato tretjih oseb nobenih podatkov ne naloži in ne obdeluje. Lahko omogočite samodejno varnostno kopiranje in sinhronizacijo nastavitev s funkcijami za sinhronizacijo brskalnika, vendar mora biti to omogočeno ročno.

Čeprav je v glavnem preprost adblocker, funkcije blokiranja skripta uBlock Origin izboljšajo vašo varnost, saj preprečujejo, da bi se zlonamerni in negotovi skripti začeli izvajati. Njeni privzeti blokisti poleg domen oglasov vključujejo številne domene za sledenje in tako izboljšajo vašo zasebnost med brskanjem po spletu.

Podpora

Kot je bilo pričakovano, ni na voljo nobene podpore, saj je programska oprema odprtokodni projekt, ki ga izvaja en razvijalci. Stran uBO Github pa vsebuje obsežno dokumentacijo o vseh funkcijah uBlock Origins. Predstavitev tega je za manj tehnične bralce morda nekoliko gosta, vendar so informacije tam vsebovane in v nekaterih podrobnostih.

Enostavnost uporabe

uBlock Origin je nameščen kot običajna razširitev brskalnika prek spletne trgovine Chrome, dodatkov Opera ali dodatkov FireFox. Aplikacija Edge je na voljo v trgovini Microsoft Store. Kot že omenjeno, uBO ni na voljo za Safari 13+, če pa uporabljate starejšo različico Safarija, jo lahko prenesete od tukaj.

Kot smo videli, je uBlock Origin zelo izpopolnjen in prilagodljiv del programske opreme, ki vam omogoča ogromno nadzora nad tem, kaj lahko spletne strani naložijo in česa ne morejo. Na srečo je takšno napredno tinkering povsem neobvezno!

Večina uporabnikov mora preprosto namestiti dodatek in potem pozabiti nanj. Mogoče le občasno pogledate, da opazite (in se čudite), koliko nepotrebnih spletnih strani zahteva, da jih blokira...

ikona razširitve, ki prikazuje, koliko blokiranih je zahtev za spletno stran

Ko uporabljate Google Dokumente, je ogromno zahtevkov blokiranih!

Po naših izkušnjah uBlock Origin ne uporablja več strani pri uporabi privzetih nastavitev, vendar se občasno zgodi.

Če se stran, ki jo redno obiskujete, zlomi, je morda vredno igrati z nabiralniki elementov, da odpravite težavo in hkrati omogočite izvajanje uBO. Toda lahka in enostavna rešitev je, da uBO za to spletno mesto samo onemogočite s preprostim klikom na velik modri gumb Off.

Modri ​​gumb za izklop

Torej je uporaba uBlock Origin v bistvu tako preprosta, kot si želite!

Končne misli

uBlock Plus je odličen adblocker. Laiperson je preprost za uporabo, vendar ima veliko globino za tiste, ki želijo večji nadzor nad svojo izkušnjo brskanja po spletu. Je tudi brezplačen in odprtokoden, zato ne vidimo razloga, da bi izbirali bolj komercialno usmerjene izdelke (gledamo vas, Adblock Plus).

Čeprav pomaga preprečevati sledenje spletnim mestom, je običajni nasvet, ki ga podpiramo, da uBlock Origin začnete izvajati poleg badgerja o zasebnosti EFF. Oba dodatka uporabljata zelo različne tehnike za preprečevanje sledenja in se zato dobro dopolnjujeta.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me