Тутанота

Када је е-пошта развијена још седамдесетих и раних осамдесетих, то је била разређена форма комуникације, која је користила готово искључиви мој малени скуп постдипломских универзитетских штребера. Дакле, потреба да се то учини приватним и сигурним једноставно се никоме тада није јављала.

Брзо пребацивање 40 или више година у свет у којем је е-пошта постала основно средство комуникације за готово читаву људску расу., Са вртоглавих 293,6 милијарди порука е-поште које се шаљу сваки дан!

ПроПриваци.цом Резултат
8 од 10

Резиме

Али адреса е-поште није сигурнија или приватнија него што је била седамдесетих година. Ово је велики проблем у свету у којем већина провајдера електронске поште скенира е-пошту својих клијената како би их профилисали за све циљаније оглашавање, и у којима владе изводе операције масовног надзора у скали која би Великог брата Георгеа Орвелла постала зелена од зависти.


Након шокантних открића Едварда Сновдена из 2013. године, ПротонМаил је уздрмао индустрију е-поште нудећи све до краја шифрирану услугу е-поште која се фокусирала на приватност и сигурност. Било је пуно пре него што су се почеле појављивати друге службе, од којих је једна од најистакнутијих Тутанота.

Куицк Статс

 • Земља
  Немачка

Цене

Тутанота нуди веома користан бесплатан план, мада је његов премијум план тешко скуп. Доступан је и цјеновни про план, али то заиста има смисла за предузећа и слично. Ако купите годишњу претплату, Тутанота се баца за два месеца бесплатно.

Тутанота Прице

Планови се могу прилагодити вашим потребама додавањем псеудонима за складиштење и е-поште уз различите трошкове. Месечне претплате се подразумевано аутоматски обнављају.

Доступне су и функције предузећа као што су дељење календара и функционалност белих ознака, мада нису обухваћене рецензијом. Непрофитним организацијама (НПО) нуди се попуст од 50%.

Можете почети са бесплатним планом и надоградњом у било које време. Плаћање је путем картице или ПаиПал-а. Исплате крипто-валуте још нису прихваћене, али су на Мапу пута.

Карактеристике (основни Премиум план)

 • Е2е шифриране поруке е-поште другим корисницима
 • Такође може слати е2е шифриране поруке е-поште и примати их од корисника који нису Тутанота
 • Читава адреса е-поште је шифрирана - предмет, тијело и прилог
 • Е2е шифрована меморија
 • Е2е шифрирани адресар
 • Нема огласа
 • Нема ИП евидентирања
 • Није потребан телефонски број (али још увек анонимно плаћање)
 • Скида ИП са посланих порука е-поште
 • Прилози до 25 Мб
 • Простор за складиштење од 1 Гб
 • Прилагођени домени
 • Неограничена претрага
 • 5 алиаса
 • Правила за пошту - паметни филтри
 • Шифрирани календар
 • Веб апликација
 • Андроид и иОС апликације
 • Десктоп клијенти за Виндовс, мацОС и Линук (сви бета)
 • Отвореног кода
 • Еколошки
 • Откривање нежељене поште
 • Подршка за 2ФА
 • Безбедно повезивање (погледајте доле)
 • Сигурно ресетовање лозинке

Овдје је вриједно напоменути да Тутанота не користи или не подржава ПГП, што за неке може бити прекретница. Такође није подржано преузимање е-порука путем СМТП-а у клијентима е-поште трећих страна, јер то не би гарантовало шифрирање података до краја.

Бесплатни корисници не могу користити прилагођене домене или псеудониме, имају ограничене могућности претраживања и не могу постављати Инбок правила. С друге стране, бесплатни корисници могу да користе Тутаноту анонимно, јер једини значајни подаци које Тутанота задржавају су детаљи плаћања

Алиасес

Алиасес су алтернативне адресе е-поште повезане са вашим налогом. На основном премијском плану можете да имате до пет псеудонима, уз опцију да купите више.

Додајте псеудониме е-поште

Неограничена претрага

Може се претраживати сваки аспект е-поште, укључујући претрагу целокупног текста. Могућност претраживања ваших адреса е-поште може се чинити неупадљивом, али могућност сигурног претраживања шифрованих података није лак задатак. Када је претрага омогућена, подаци се индексирају и индекс претраживања похрањује локално (и може користити више меморије на вашем уређају).

Шифрирани календар

Једна од највећих непријатности при удаљавању од услуга као што је Гмаил, је што многе сигурне алтернативе не пружају функцију календара. Тутанота ради, и лако је увести постојеће календаре користећи стандардне иЦал датотеке.

Шифрирани календар

Еколошки

Податковни центри Тутанота користе 100% обновљиве енергије.

Подржана је 2ФА

Двофакторска провјера идентитета подржана је путем У2Ф сигурносних кључева (попут ИубуКеи-а) и путем ТОТП аутентификаторских апликација попут ФрееОТП +, као и ОТП, Аутентификатора и Аутхи.

Безбедно повезивање

Сецуре цоннецт је шифрирани образац за контакт који посетиоцима веб локације омогућава да поверљиво контактирају своје власнике. Иако се ова рецензија усредсређује на Тутаноту као личну услугу е-поште, ова је функција једноставно цоол да се и не спомиње.

Приватност и сигурност

Надлежност

Тутанота и њени сервери имају седиште у Немачкој. Ово је земља позната по својим јаким законима о приватности података, а 2018. године била је прва земља која је у потпуности ускладила своје законодавство о заштити података са ГДПР-ом.

Упркос томе, то је сада усвојило неважећи на основу људских права ЕУ директива о задржавању података у локално право. Ово је ступило на снагу 2016. године и захтева од свих пружатеља телекомуникационих и интернетских услуга да задрже корисничке метаподатке до 10 седмица. Међутим, према Тутаноти, закон изричито искључује комуникацију путем е-поште.

Немачка је блиски савезник Сједињених Држава, а НСА заснива своје седиште у Европи. 2016 Закон о окупљању обавјештајних података о комуникацијама овлашћена немачка Федерална обавештајна служба (БНД) опсежна овлашћења за надгледање целокупног интернет саобраћаја који улази и излази из земље.

Међутим, треба напоменути да захваљујући Тутанотовој употреби сигурне енкрипције од краја до краја, чак и ако се адресе е-поште пресрећу, изложен је само врло мали број метаподатака.

Трупци

Тутанота не бележи ИП адресе (осим ако то законом није обавезно). Такође уклања ИП адресе са послатих е-порука, мада и даље може видети пошиљаоца, примаоца и када је е-пошта послата

Услуга е-поште примаоца такође ће моћи да види ове метаподатке. Осим тога, сви подаци се аутоматски шифрирају и у поштанском сандучићу и у посланој е-пошти. Ово укључује тему, садржај и прилоге.

Тутанота јасно прати претплате и детаље плаћања за купце који плаћају.

Отвореног кода

Веб апликација и клијенти компаније Тутанота потпуно су отворени изворни код. То значи да свако ко је квалификован за то може испитати код и проверити га ради недостатака и намерног рада на отвореном.

Потпора Тутаноте није опен-соурце, иако се то планира за будућност. Ово је позвало критику, али треба нагласити да се енкрипција врши на страни клијента, тако да заправо не би требало да буде важно шта се дешава на страни сервера.

Тутанота каже да је Сисс ГмбХ (ревизију 2011. године) независну ревизију његове веб апликације применио, али не можемо да нађемо потврду за то, а камоли стварни извештај о својим налазима. Оно што вреди, апликације су само омоти за веб апликацију.

Техничка сигурност

Сва шифрирање се врши на страни клијента пре него што напусти уређај, што значи да Тутанота нуди шифрирање од краја до краја (е2ее).

Е-поруке између Тутанота корисника шифрирају се помоћу „стандардизованог, хибридног поступка који се састоји од симетричног и асиметричног алгоритма.“ То су АЕС-128 и РСА-2048.

У доба скоро свеприсутног доба Симетрично шифрирање кључа АЕС-256 употреба АЕС-128 може подићи необичну обрву. Али криптографски је сигуран, а јачи кључни распоред то заправо чини и непобитно сигурније него АЕС-256.

Е-поруке не-Тутанота корисницима се шифрују помоћу АЕС-128. Лозинке се разграничавају користећи бцрипт и СХА256. Веза са Тутанота серверима је обезбеђена помоћу ТЛС-а. Можете додатно побољшати сигурност ТЛС веза инсталирањем додатака ДАНЕ прегледача.

Све ово звучи врло сигурно, мада је проблем са свим криптографима на претраживачу та што је подложан злонамерном коду који се гура са компромитованих сервера. Будући да су самостални клијенти у основи омоти за веб сучеље, претпостављамо да се то односи и на њих.

Ресетовање лозинке

Занимљиво је да је за услугу е2ее лозинку могуће ресетирати помоћу кода за опоравак. Овај код за опоравак можете видети само ако се пријавите у шифровани поштански сандучић, па се препоручује да га негде чувате ван мреже.

Веб локација Тутанота пружа огромну количину информација, укључујући добре често постављана питања (ФАК) и мноштво водича за подешавање који се лако прате. Премиум корисници такође могу да затраже помоћ путем е-поште.

Лакоћа коришћења

Поред веб конзоле, Тутанота нуди и апликације за Андроид, иОС, Виндовс, мацОС и Линук.

Веб конзола

Срце које туче Тутанота је његово веб конзола, на којој можете радити све оно што бисте обично очекивали од клијента е-поште. Чак долази са опционим мрачним режимом!

Веб конзола

Премиум корисници могу да конфигуришу софистицирана правила за Инбок.

Правила за Инбок шаљу примаоца

Е-поруке послане осталим Тутанота корисницима су е2е шифриране. Подразумевано, е-поруке које се шаљу корисницима који нису Тутанота такође су е2е шифровани и заштићени лозинком по вашем избору. Леп додир је да можете послати е-пошту са обавештењем на веома широком избору језика.

Подешавања шифрирања е-поште

Прималац прима е-пошту која садржи само везу до садржаја, а може се отворити само лозинком коју сте навели. Ту лозинку ћете, наравно, морати да проследите примаоцу преко других канала.

слање е-поште

Редак предмета је сакривен, као и сви текст и прилози. ИП адреса пошиљаоца такође није приказана. Слање е-поште не-Тутанота кориснику креира нови шифровани поштански сандучић за који могу приступити само они помоћу договорене лозинке.

тутанота инбок

Из приватног поштанског сандучета корисници који нису Тутанота могу одговарати на ваше поруке е-поште, а ови одговори ће такође бити сигурно шифровани од краја до краја!

Ово је елегантно решење за слање шифрираних е-порука е-поштом готово свима, да би се рекло да је то много лакше него што је ПГП озбиљна замена. Заиста, ова функција разликује Тутанота од свих осталих приватних и сигурних сервиса е-поште.

Иако се поруке е-поште некорисницима стандардно шаљу поверљиво, могуће је слати и редовне текстове обичног текста када је то потребно.

Мобилне апликације

Андроид и иОС апликације су у основи идентичне, мада за иПад постоји оптимизована верзија. Ово су заиста само омоти за веб конзоле и на тај начин пружају читав спектар функција доступних путем веб сучеља (укључујући календар).

мобилне апликације

Апликације су доступне у продавницама Гоогле и Андроид, мада Андроид корисници могу и да преузму верзију апликације без Гоогле-а са Ф-Дроид-а. Леп.

Апликације за радне површине

Апликације за радне површине за Виндовс, мацОС и Линук званично су означене као бета. То значи да можда има неких грешака којима је потребно пеглање, а можда нису сигурни као веб конзола или мобилне апликације.

То је речено, они су директни портови веб конзоле који користе Елецтрон, а не да су прави матични клијенти. Дакле, не би требало бити пуно тога што може поћи по злу.

апликација за Виндовс

Последње мисли

Тутанота је добар изглед и потпуно опремљена услуга е-поште. Чини све што воли Гмаил, а да вас не шпијунира и не циља вас на огласе. Ниједна услуга е-поште не треба сматрати сигурном као апликације за размјену порука попут Сигнал-а, али Тутанота је прилично сигурно заштићена.

Бесплатни план Тутаноте је веома употребљив, мада око једног долара месечно има мало изговора да не подржи Тутаноту надоградњом на Премиум план. Непостојање било које врсте ПГП подршке за неке може бити прекретница, али ПГП је тешко искористити. У ствари толико тешко да га готово нико не користи.

Тутанота вам омогућава слање сигурних и приватних порука е-поште на начин на који ће свако моћи да се отвори и одговори на њих. Што је прилично достигнуће. Ако вам није потребан ПГП, тутанота се не може свидети.

Нисмо у потпуности уверени да је Немачка најбоље место за такву услугу, а могућност плаћања анонимно крипто валутама не може доћи довољно брзо, али генерално смо веома импресионирани услугом. Радо бисмо га препоручили.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me