Syncthing


Syncthing е сигурна децентрализирана програма за синхронизиране на файлове (P2P), която може да синхронизира файлове между устройства в локална мрежа или през интернет. В много отношения той е подобен на BitTorrent Sync, само че е напълно безплатен и с отворен код (FOSS).

Синхронизиране на началната страница

ProPrivacy.com резултат
8 от 10

резюме

Синхронизирането ви позволява безопасно да архивирате данни, без да е необходимо да се доверявате на доставчик на облачни услуги на трети страни. Данните се архивират на компютър или сървър, който директно контролирате и в нито един момент не се съхраняват от трета страна.

Това се нарича в техническите кръгове като „BYO (Cloud) модел“, където предоставяте хардуера вместо на търговски доставчик на трети страни. Използваното криптиране също е напълно завършено, тъй като го шифровате на устройството си и само вие можете да го декриптирате. Никой друг не държи ключовете за криптиране.

Цени и функции

Синхронизирането е безплатно (във всеки смисъл на думата). Дарения за неговото развитие обаче се приемат чрез карта (обработена от Stripe) или биткойни.

Програмата е достъпна за Windows, OSX, Linux и Android, плюс редица по-малко популярни платформи. Версията на iOS преминава през бета-тест към момента на писането, но не е публикувана официална дата на пускане.

Всички версии са цифрово подписани и приложението за Android може да бъде изтеглено от F-Droid за тези, които предпочитат да не използват Google Play Store.

Една забележителна характеристика, обща с облачните услуги, е поддръжката на File Versioning. Ако се използва тази опция, Syncthing ще архивира по-стари версии на файлове, когато те се запаметяват над или изтрият. Достъпът до тях може да бъде по-късен. Това се конфигурира на база папка и вие решавате колко предишни версии на файл ще бъдат архивирани.

Поверителност и сигурност

Както вече беше отбелязано, Syncthing е много личен, тъй като данните се записват директно на избрано от вас място. Не трябва да участват трети страни. Тъй като криптирането е от край до край, всички използвани релейни сървъри не могат да четат вашите данни.

От техническа гледна точка, вашите данни са защитени Block Exchange Protocol v1. Това използва TLS 1.2 сертифициране, основано на удостоверяване, в комбинация със „силен шифров пакет“ и перфектна напред секретност (PFS).

примери за силни шифрови пакети

Криптографският обмен на ключове Diffie-Hellman (DHE) наскоро предизвика огромен спор относно повторната му употреба на ограничен набор от прости числа, което го прави уязвим да бъде пропукан от мощен противник като NSA. Той обаче позволява Perfect Forward Secret да се използва по време на TLS удостоверяване и ако се комбинира с RSA за обмен на ключове (както е във всички примери по-горе) ще предпази от атаки на MitM и трябва да бъде много сигурен.

С други думи, всички примери са наистина силни пакети за криптиране. Допълнителни подробности за Block Exchange Protocol v1, използван от Syncthing, са достъпни на уебсайта му. Дискусия за много от използваните в него термини можете да намерите тук (въпреки че статията обсъжда криптиране чрез VPN, голяма част от казаното се прилага също толкова добре тук).

Уебсайтът и поддръжката

Въпреки че е доброволно разработен FOSS софтуер, уебсайтът Sycthing предоставя богата задълбочена документация и разполага с оживен дискусионен форум.

Процеса

Не се изисква регистрация. Просто изтеглете съответните програмни файлове на всяко устройство, което планирате да синхронизирате. За този преглед ще синхронизирам файлове между моя компютър с Windows 10 и моя телефон с Android (и да, знам, че трябва да използвам Linux за постигане на реална сигурност на моя компютър, но повечето читатели ще използват Windows).

След като бъдат изтеглени, файловете на Windows трябва да бъдат разархивирани, но не изискват по-нататъшна инсталация (освен създаване на папка по подразбиране за синхронизиране).

Стартиране на синхронизиращия компютър

Когато стартирате, Syncthing ще отвори уеб интерфейс. При първото стартиране ще създаде и папка Sync по подразбиране

Устройство за добавяне на синхронизиращ компютър

Първото нещо, което трябва да направите, е да добавите ново устройство ...

Синхронизиране на Android

Изтеглих приложението на моя телефон с Android и споделих неговия идентификатор на устройството на работния си плот чрез имейл. Идент. № на устройството е уникален, криптографски защитен идентификатор, който се генерира като част от генерацията на ключове при първия старт на Syncthing. Не е необходимо идентификаторите на устройства да се пазят в тайна, тъй като по същество са част от публичния ключ

Синхронизиране на Android Add device

И двете устройства трябва да бъдат конфигурирани, за да могат да разговарят помежду си. Споделих ID на устройството на моя компютър с телефона си, като сканирах QR код, използвайки камерата на телефона си. След почти всеки етап от процеса на настройка е необходимо да рестартирате Syncthing и на двете устройства, но това отнема само няколко секунди

Синхронизиращият компютър създава нова папка

Създайте папка на едно устройство (или просто Споделете с устройства, ако папката вече съществува, както прави синхронизирането)…

Синхронизиране на Android създават огледална папка

... и ще получите известие от другата страна. На моя телефон това беше стандартно известие за Android. Можете да изберете къде да поставите сдвоената си синхронизация на другото устройство. Не забравяйте да натиснете иконата Запиши (горе вдясно), а не да създавате папка, когато сте готови!

Файловете, добавени в папката на едно устройство, вече ще се синхронизират в съответстващата папка на другото устройство. Файловете, изтрити от едната папка, също ще бъдат изтрити от другата, освен ако не е избран режим „Folder Master“. В този случай промените в папката на други устройства се игнорират. Това е удобно за запазване на "главни копия" на файлове.

Ще отбележа, че макар на хартия да изглежда просто, аз намерих процеса на сдвояване на папки за много объркващ на практика. Всъщност беше толкова объркващо, че не мога да определя дали объркването е в резултат на грешки в програмата или просто на мен съм мрачен (и все по-объркан).

Например, създадох втора папка за синхронизиране на моя компютър. На моя телефон заявката за това насочи към папката по подразбиране. Реших това, като ръчно промених идентификатора на папката на заявката на тази на новата ми папка на компютъра, но след това получих заявка за споделяне на новата папка обратно на компютъра (същата, която споделих с Android от компютъра на първо място )! Gah!

Синхронизиране на синхронизиране

След като всичко е настроено обаче, всичко работи много добре.

Синхронизиране на разширените настройки на папките

По подразбиране папките се сканират на всеки 60 секунди, така че може да има леко забавяне преди да започне синхронизирането. Това може да бъде променено ръчно. Можете също така да определите реда, в който файловете се синхронизират (по азбучен ред, произволни, най-новите и т.н.) и да зададете параметри на Версия.

Синтезиране на разширени настройки на папките

Тестове за скорост

За да дам някаква представа колко време отнема прехвърлянето на данни чрез Syncthing, синхронизирах някои тестови файлове с различни размери. Моята методология беше просто да отнеме колко време отне файловете да се прехвърлят от моя компютър към телефона ми с помощта на хронометър. Тези цифри следователно са донякъде груби, но трябва да дадат полезна индикация доколко ефикасен е протоколът за трансфер.

Тестът беше извършен с помощта на 50 Mbs / 3Mbs широколентова интернет връзка и домашната ми 2.5 GHz IEEE 802.11n мрежа. Закръглих до най-близката секунда. VPN работи на моя компютър и на телефона. Преобразувах скоростта на изтегляне в Mbps, използвайки мегабайтовия мегабитен конвертор на Google.

20 MB = 5 секунди (32 Mbps)

100 MB = 15 секунди (53,3 Mbps)

512 MB = 72 секунди (56,9 Mbps)

1 Gb = 180 секунди (44,5 Mbps)

С други думи, прехвърлянето на по-големи файлове е станало почти до максималната скорост на моя интернет. Цвят ме впечатли!

заключение

харесвах

  • Безплатен софтуер с отворен код
  • Работи безупречно веднъж за настройка
  • Няма нужда да се доверявате на трети страни
  • Силно криптиране от край до край
  • Бързи бързи трансфери
  • Версия на файла

Не ми хареса

  • Намерих настройката за много объркваща. Това може или не може да е резултат от грешки в процеса (след няколко евентуални успешни опита за настройка, мисля, че е).

Веднъж настроен, Syncthing е фантастичен начин за сигурно архивиране на файлове между всички ваши компютри и мобилни устройства. Освен това е чудесен начин просто да прехвърляте файлове между тях по безжичен път. Това става по прост и интуитивен начин (просто пуснете вашите файлове в папката за синхронизиране и те магически ще се появят в съответстващата папка на другото устройство).

Синхронизирането всъщност предоставя повечето предимства на използването на облачна услуга за архивиране като Dropbox, с изключение на това, че никоя трета страна няма достъп до вашите файлове. Свързано с това е, че Syncthing трябва да бъде похвален за използването на много силно криптиране от край до край.

Настройката обаче беше проблем. След като преминах през процеса няколко пъти, все още го намирам за объркващо. Все повече се убеждавам, че това е резултат от грешки в начина, по който папките се удостоверяват на различни устройства. Въпреки това, след като инсталацията приключи, целият процес на прехвърляне на файлове изглежда много стабилен и е впечатляващо бърз.

Ако търсите резервно архивно решение с отворен код, тогава Syncthing е почти единствената ви възможност. За щастие (след като преодолеете някакви проблеми с настройката), тя работи много добре.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me