SpiderOak

 • cijena

  Iz $ 5,75
  / mjesec

SpiderOak One Backup je usluga skladištenja u oblaku sa sjedištem u SAD-u s velikim naglaskom na privatnost.

ProPrivacy.com Postići
7 od 10

Sažetak

2014. godine zviždač NSA Edward Snowden pozvao je čitatelje Guardiana da prestanu koristiti Dropbox jer je to neprijateljsko protiv privatnosti. Umjesto toga, preporučio je korištenje alternative sa nultim znanjem i nazvao SpiderOak. U ovom pregledu SpiderOak otkrivamo zašto Edward Snowden i ostali preporučuju upotrebu paukova hrasta.

Voli

 • Nula znanja
 • Sigurna enkripcija od početka do kraja
 • Verzija datoteke
 • Jednostavna sinkronizacija između stolnih računala
 • Dobra aplikacija za radne površine

kontra

 • Nije otvoreni izvor
 • Sa sjedištem u SAD-u
 • Mobilne aplikacije nisu sjajne
 • Ne 2FA

cijena

150GB

$ 5,75
na mjesec


2TB

$ 12.42
na mjesec

5 TB

$ 26.67
na mjesec

ONE Backup je proizvod usmjeren prema potrošaču SpiderOak (dostupna je i Enterprise verzija). Različiti planovi cijena odnose se samo na količinu internetske pohrane. Inače dijele iste značajke i mogu se koristiti na neograničenom broju uređaja.

Dostupno je velikodušno besplatno probno razdoblje od 21 dana, uz jednako izdašno ograničenje pohrane od 250 GB. Plaćanje se vrši putem kreditne ili debitne kartice. PayPal i cryptocurrencies nisu podržani, iako SpiderOak prihvaća unaprijed plaćene kreditne kartice za one koji ne žele dati osobne podatke.

Značajke

 • Nula znanja
 • Krajnje šifrirano
 • Aplikacije na više platformi (ali ograničeno na mobilne uređaje)
 • Verzija datoteke
 • Podrška za dijeljenje datoteka
 • Sinkronizacija mapa na više platformi (samo radna površina)
 • Integracija OS-a (samo za Windows)

Verzija datoteke

ONE Backup zadržava povijesne verzije sigurnosnih kopija datoteka. Ne samo da je ovo sjajno za oporavak dokumenata koje ste pogrešno prepisali, već omogućuje i trenutačno oporavak datoteka i mapa koje se zaraze zlonamjernim softverom.

Podrška za dijeljenje datoteka

ONE Backup olakšava dijeljenje datoteka s drugima. To se može postići pomoću značajke ShareRoom koja stvara zajedničku mapu ili stvaranjem privremenih, samouništavajućih veza do pojedinih datoteka.

Cross-platforma

Desktop klijent dostupan je za Windows, macOS i Linux (Deb, RPP i Tarball). Dostupna je i mobilna aplikacija Android i iOS, mada je to znatno smanjilo funkcionalnost. Sigurnosnim kopijama također se može pristupiti i upravljati putem web sučelja s bilo kojeg preglednika (uključujući mobilni).

Integracija OS-a

Ova značajka dodaje opcije izbornika desne tipke miša za SpiderOak One u sustavu Windows.

Integracija Spider Oak One OS-a

Privatnost i sigurnost

Nadležnost

SpiderOak je američka tvrtka koja pohranjuje sigurnosne kopije podataka na poslužitelje koji se nalaze u Sjedinjenim Državama. SAD je strašno mjesto za internetsku privatnost, gdje treba pretpostaviti da NSA ima pristup svim podacima pohranjenim u zemlji i svim informacijama koje posjeduju tvrtke koje se nalaze tamo.

Dobra vijest je da je SpiderOak također tvrtka sa nultim znanjem koja nudi potpunu enkripciju datoteka sigurnosnih kopija na svojim poslužiteljima. Istražit ćemo točno što to sve znači u trenu, ali teoretski bi trebalo učiniti činjenicu da je američka tvrtka nevažna jer ne zadržava podatke koji mogu ugroziti privatnost korisnika ili pohraniti podatke koji mogu pristupiti NSA.

Nula znanja

Kada koristite aplikaciju ONE Backup, SpiderOak je pružatelj oblaka nule znanja. To znači da ne zna ništa o podacima u vašoj trgovini, „čak ni vašoj mapi ili nazivima datoteka. Na poslužitelju vidimo samo kontejnerne šifrirane podatke s rednim brojevima. "

Podaci se kodiraju i dešifriraju na strani klijenta samo u aplikacijama na vašim uređajima, samo tako da držite ključeve za šifriranje. ONE sigurnosna kopija stoga nudi istinsku završnu enkripciju vaših podataka. Ovo je sjajno, ali postoje neki glavni upozorenja.

Samo kad koristite njegove aplikacije

Prvo je da se nulano znanje primjenjuje samo kad koristite ONE Backup programe. Prilikom prijave putem preglednika dajete svoj primarni ključ za šifriranje poslužiteljima SpiderOak-a.

SpiderOak obećava da će pažljivo paziti na ovaj ključ, ali za to je potreban stupanj povjerenja u SpiderOak - kako u njegovu želju tako i u sposobnost da vaš ključ čuva sigurno.

Mnogi će razumljivo smatrati kompromis pogodnim za gubitak sigurnosti, ali oni koji zahtijevaju istinsku uslugu bez znanja, upravljanje datotekama uvijek treba obavljati putem aplikacije.

Pošteno prema SpiderOak, to je dobar posao upozoravanja korisnika na tu činjenicu kada se prijave na web portal.

Aplikacije za radne površine nisu otvorenog koda

Što nas dovodi do drugog broja. Povjerenje. Još 2009. SpiderOak je obećao da će se kretati prema implementaciji samo 100 posto otvorenog koda, ali 2020. klijent za desktop ostaje zatvoreni izvor.

One Backup mobiles aplikacije u potpunosti su otvoreni izvorni podaci od 2016. godine, a razni drugi proizvodi tvrtke SpiderOak također su open source. Ali klijent za desktop računala Backup, koji je srce ovog proizvoda, to nije.

Kao i kod bilo kojeg proizvoda s zatvorenim izvorom, to znači da nema načina da se pouzdano zna da radi ono što bi trebao, a samo ono što bi trebao. Moramo vjerovati SpiderOaku, što je teško učiniti s američkom tvrtkom u svjetlu otkrića NSA g. Snowdena.

Drugi problemi

Iako se tvrdnja o nepotpunom znanju čini točnom u odnosu na samu upotrebu usluge ONE Backup, korisnici trebaju biti svjesni da web mjesto bilježi IP adrese posjetitelja i prikuplja podatke o njima koristeći razne web pratioce.

SpiderOak također (i sasvim razumljivo) prati plaćanje računa, koje obrađuju kompanije trećih strana. Ne smatramo da nijedno od ovih problema ne brine većinu korisnika, ali vrijedi ih primijetiti.

Tehnička sigurnost

Lozinke su sjedinjene s funkcijom izvoda PBKDF2, koja koristi SHA256 i najmanje 16384 kruga i 32 bajta slučajnih podataka (sol).

Ključevi su otključani lozinkom stvorenom pomoću AES-256-CFB šifre i HMAC SHA256 hash autentifikacije.

Savršena tajnost naprijed osigurava da se podaci kriptiraju novim ključem za svaku datoteku, mapu i verziju datoteka. To omogućuje SpiderOak-u da sigurnosno kopira više verzija iste datoteke za verziju datoteke, a kasnije i za preuzimanje i oporavak.

Promet u tranzitu osiguran je korištenjem TLS / SSL sa prikvačenjem certifikata kako bi se spriječilo napadima napada čovjeka u sredini.

Jedino što treba napomenuti je da se ONE Backup računi ne mogu osigurati dvofaktornom autentifikacijom (2FA), premda se ta značajka obećava u budućnosti.

Jednostavnost korištenja

Da biste započeli koristiti ONE Backup, jednostavno preuzmite njegovu desktop aplikaciju za svoju platformu i stvorite račun. Kada smo se prvi put prijavili za uslugu, prostor za pohranu bio je ograničen na samo 2 GB, ali ovo se proširilo na ograničenje od 250 GB probnog računa sljedeći dan.

Aplikacija Desktop

Prvo što trebate učiniti je dodijeliti mape koje biste željeli sigurnosno kopirati u oblak.

Spider Oak One desktop aplikacija

Možete odabrati (ili stvoriti) jednu ili više mapa Hive koje će se sinkronizirati na svim stolnim računalima s instaliranom aplikacijom One Backup. Jedan od najjednostavnijih načina dijeljenja datoteka je stvaranje zajedničke mape (ShareRooms). Svatko s ispravnom vezom i zaporkom može pristupiti i mijenjati datoteke pohranjene u njoj.

Svaki put kada spremite datoteku, kreira se nova verzija, što olakšava vraćanje oštećenih datoteka ili na drugi način vraćanje na stariju verziju datoteke. Također možete stvoriti zajedničke veze na pojedinačne datoteke koje automatski istječu nakon tri dana.

Upravljanje dokumentima u aplikaciji Spider Oak Desktop

Isprobali smo aplikaciju za desktop za Windows, macOS i Linux (Ubuntu) i to je u osnovi ista aplikacija. Međutim, u macOS OS i Linux ne postoji integracija OS-a.

Mobilno (Android i iOS)

Kao i kod aplikacije za desktop, mobilna je aplikacija učinkovito identična na podržanim mobilnim platformama.

Prvo ovo što treba napomenuti jest da mobilna aplikacija ne izrađuje sigurnosnu kopiju i ne sinkronizira datoteke pohranjene na vašem telefonu ili tabletu. Možete preuzimati sigurnosne kopije datoteka i pregledavati svoje ShareRooms, ali to mogu činiti samo strogo za čitanje.

Aplikacije, prema tome, djeluju samo kao sredstvo čitanja onome što je prije svega usluga stolnog računala.

Spider Oak One Mobile App

Aplikaciju smo također otkrili prilično sporo i ne reagira na iPad iz 2017. godine, pa čak i na Samsung Galaxy 10+. Stoga suosjećamo s velikim brojem pritužbi zbog ovog problema koje su ostale i na stranicama App Store i Play Store.

preglednik

Kao što je već spomenuto, pristup pohranjenim datotekama putem web sučelja u pregledniku predstavlja (manji) sigurnosni rizik, ali je nesporno koristan u određenim situacijama.

Spider Oak One u pregledniku

Pomoću web sučelja možete preuzimati pohranjene datoteke, dijeliti datoteke i pristupiti mapama za sinkronizaciju Hive. Ono što ne možete učiniti je bilo na koji način prenositi datoteke.

Završne misli

Unatoč odobrenju Ed Snowdena, biti američka tvrtka plus koristiti klijenta iz zatvorenog koda za njegovu temeljnu funkcionalnost nije kombinacija vodonepropusnosti kada je u pitanju privatnost.

Osim toga, ONE Backup je sigurna usluga sigurnosne kopije u oblaku usmjerena na privatnost koja radi ono što piše na limenu karticu. Desktop klijent je pametnog izgleda, intuitivan za korištenje i poklapa se sa značajkama Dropboxa i Google diska u pogledu značajki nesumnjivo mnogo privatnijih od ovih usluga.

Nešto smo razočarani mobilnom aplikacijom, koja je samo za čitanje glavni servis za stolna računala (i može biti spor). To vjerojatno neće predstavljati veliku brigu za sve koji primarno traže sigurno sigurnosno kopiranje rješenja za radnu površinu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me