Синцтхинг


Синцтхинг је сигуран децентрализовани програм за синхронизацију пеер-то-пеер (П2П) датотека који може да синхронизује датотеке између уређаја на локалној мрежи или преко интернета. На много начина је сличан БитТоррент Синц, само што је потпуно бесплатан и отвореног кода (ФОСС).

Синхронизовање почетне странице

ПроПриваци.цом Резултат
8 од 10

Резиме

Синкронизација вам омогућава сигурно сигурносно копирање података без потребе за поверењем трећег добављача услуга облака. Подаци се сигурносно копирају на рачунар или сервер који директно контролишете и ни у којем тренутку их не похрањује трећа страна.

То се у техничким круговима назива "БИО (Цлоуд) моделом", где хардвер дајете уместо трећег добављача комерцијалних производа. Коришћено шифровање такође је у потпуности крајње до краја, јер га шифрирате на свом уређају и само га можете дешифровати. Нико више не држи кључеве за шифровање.

Цене и карактеристике

Синхронизација је бесплатна (у сваком смислу те речи). Донације за његов развој, међутим, прихватају се путем картице (обрађује Стрипе) или Битцоина.

Програм је доступан за Виндовс, ОСКС, Линук и Андроид, као и за бројне мање популарне платформе. Верзија за иОС је у току писања бета тестирања у време писања, али званични датум изласка није објављен.

Сва издања су дигитално потписана, а Андроид апликација може се преузети са Ф-Дроид-а за оне који не желе да користе Гоогле Плаи Сторе.

Једна значајна карактеристика заједничка са цлоуд услугама је подршка за верзију датотека. Ако се користи ова опција, Синцтхинг ће архивирати старије верзије датотека када су сачуване преко или избрисане. Њима се може приступити касније. Ово се конфигурише на основи по мапама и ви одлучујете колико ће претходних верзија датотеке бити архивирано.

Приватност и сигурност

Као што је већ напоменуто, Синцтхинг је веома приватан, јер се подаци спремају директно на локацију по вашем избору. Не требају бити укључене треће стране. Будући да је шифрирање од почетка до краја, било који коришћени релејни сервери нису у стању да прочитају ваше податке.

Са техничке стране, ваши подаци су заштићени Блоцк Екцханге Протоцол в1. Овде се користи ТЛС 1.2 сертификат на основу сертификата у комбинацији са „јаким шифрованим пакетом“ и Перфецт Форвард Сецреци (ПФС).

примери јаких шифарских пакета

Размена криптографских кључева Диффие-Хеллман (ДХЕ) недавно је изазвала велике полемике око њене поновне употребе ограниченог скупа основних бројева, што га чини рањивим да га провали моћни противник, попут НСА. Међутим, допушта да се употребљава Перфецт Форвард Сецреци током ТЛС аутентификације, и ако се комбинује са РСА за размену кључева (као што је то у свим примерима горе) штитит ће од МитМ напада и требало би да буде врло сигурно.

Другим речима, сви наведени примери су заиста јаки шифрирани скупови. Додатни детаљи о Блоцк Екцханге протоколу в1 који користи Синцтхинг доступни су на његовој веб локацији. Дискусију о многим терминима који се користе овде можете наћи овде (мада се у чланку говори о шифровању ВПН-а, добар део онога што је речено овде се подједнако добро примењује).

Веб локација и подршка

Иако је добро развијен ФОСС софтвер волонтерски, веб локација Сицтхинг пружа богату детаљну документацију и садржи живахни форум за дискусију.

Процес

Није потребна пријава. Једноставно преузмите одговарајуће програмске датотеке на било који уређај који планирате да синхронизујете. За овај преглед синхронизујем датотеке између рачунара са системом Виндовс 10 и мог Андроид телефона (и да, знам да бих требао да користим Линук да бих постигао било какву праву безбедност на рачунару, али већина читалаца ће користити Виндовс).

Једном преузето, Виндовс датотеке потребно је распакирати, али не захтевају даљу инсталацију (осим стварања задате мапе за синхронизацију).

Синхроно покретање рачунара

Када се покрене, Синцтхинг ће отворити веб интерфејс. Када се прво покрене, створиће и задану фасциклу за синхронизацију

Уређај за додавање синхронизованог рачунара

Прво што треба да урадите је да додате нови уређај…

Синхронизујући Андроид

Преузео сам апликацију на Андроид телефон и поделио свој ИД уређаја на радну површину путем е-поште. ИД уређаја је јединствени, криптографски сигуран идентификатор који се генерише као део генерације кључева први пут када покренете синхронизацију. ИД-ове уређаја не треба чувати у тајности, јер су они у основи део јавног кључа

Синхронизује уређај Андроид Адд

Оба уређаја морају бити конфигурисана тако да могу међусобно разговарати. Делио сам ИД уређаја свог рачунара са својим телефоном скенирањем КР кода помоћу камере мог телефона. Након готово сваке фазе поступка подешавања потребно је поново покренути Синцтхинг на оба уређаја, али ово траје само неколико секунди

Синцтхинг ПЦ креира нову мапу

Направите фасциклу на једном уређају (или једноставно делите са уређајима ако фасцикла већ постоји, као што то подразумевани Синхронизује)…

Синхронизујући Андроид креирајте директоријум огледала

… И добићете обавештење о другој. На мом телефону ово је било стандардно обавештење за Андроид. Можете одабрати где да ставите упарену синхронизацију на други уређај. Обавезно додирните икону Саве (горе десно), а не Цреате Фолдер када завршите!

Датотеке додате у мапу на једном уређају сада ће се синхронизовати у одговарајућу фасциклу на другом уређају. Датотеке избрисане из једне мапе такође ће се избрисати из друге, осим ако није одабран режим „Фолдер Мастер“. У овом случају промене мапе на другим уређајима се игноришу. Ово је погодно за чување „матичних копија“ датотека.

Напоменућу да иако на папиру то изгледа једноставно, поступак спаривања фасцикли у пракси налазио сам врло збуњујући. У ствари је било толико збуњујуће да нисам у стању да утврдим да ли је конфузија последица грешака у програму или сам једноставно била нејасна (и све збрканија).

На пример, створио сам другу фасциклу за синхронизацију на свом рачунару. На мом телефону захтев за ово указао је на задану фасциклу. Ово сам решио ручно променом ИД-а фолдера захтева у мој нови директоријум ПЦ-а, али сам потом добио захтев да нову фасциклу вратим на рачунар (исти онај који сам прво делио са Андроид-ом са ПЦ-ја )! Гах!

Усклађивање синхронизације

Једном када је све постављено, све функционира врло добро.

Синхронизовање напредних поставки фасцикле

Подразумевано се мапе скенирају на сваких 60 секунди, тако да може доћи до незнатног одлагања пре него што синхронизација почне. Ово се може ручно променити. Такође можете одредити редослед у коме се датотеке синхронизују (абецедно, случајно, најновије прво итд.) И поставите параметре верзије.

Усклађивање напредних поставки фасцикле

Тестови брзине

Да бих дао представу колико дуго траје пренос података користећи Синцтхинг, синхронизовао сам неке тест датотеке различитих величина. Моја методологија је била само у времену колико је требало да се датотеке пренесу са мог рачунара на мој телефон помоћу штоперице. Ове бројке су стога помало грубе, али требале би пружити корисну назнаку колико је ефикасан протокол преноса.

Испитивање је извршено коришћењем 50 Мбс / 3Мбс широкопојасне интернетске везе и моје кућне ИЕЕЕ 802.11н мреже од 2,5 ГХз. Заокружио сам се на најближу секунду. ВПН је покренут и на мом рачунару и на телефону. Брзину преузимања сам претворио у Мбпс помоћу Гоогле мегабајт мегабитног претварача.

20 МБ = 5 секунди (32 Мбпс)

100 МБ = 15 секунди (53,3 Мбпс)

512 МБ = 72 секунди (56,9 Мбпс)

1 Гб = 180 секунди (44,5 Мбпс)

Другим речима, преноси већих датотека догодили су се прилично до максималне брзине мог интернета. Боја ме импресионирала!

Закључак

свиђало ми се

  • Бесплатан софтвер са отвореним кодом
  • Без грешке једном подешавање
  • Нема потребе да верујете трећим лицима
  • Снажна енкрипција од краја до краја
  • Брзи трансфери
  • Верзија датотеке

Није ми се свидјело

  • Открио сам да је постављање веома збуњујуће. То може или не мора бити резултат грешака у процесу (мислим да је то након неколико успешних покушаја подешавања).

Након подешавања, Синцтхинг је фантастичан начин за безбедно копирање датотека између свих рачунара и мобилних уређаја. Такође је одличан начин да једноставно пренесете датотеке између њих бежично. Ово се ради на једноставан и интуитиван начин (само избаците датотеке у фасциклу за синхронизацију и оне ће се магично појавити у одговарајућој мапи на другом уређају).

Синхронизација, у ствари, пружа већину предности коришћења резервне копије у облаку услуге као што је Дропбок, осим што ниједна трећа страна нема приступ вашим датотекама. С тим у вези је да Синцтхинг треба похвалити због употребе врло јаке енкрипције од краја до краја.

Међутим, постављање је било проблем. Након што сам прошао кроз поступак неколико пута, и даље га сматрам збуњујућим. Све сам више увјерен да је то резултат грешака у начину провјере аутентичности мапа на различитим уређајима. Ипак, када је подешавање завршено, цео процес преноса датотека изгледа врло стабилно и импресивно је брз.

Ако тражите решење резервне копије у облику облака отвореног кода, онда је Синцтхинг прилично једина опција. Срећом (једном када пређете преко било каквих проблема са подешавањем), то функционише веома добро.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me