Сеафиле

Сеафиле је решење за складиштење и синхронизацију у облаку отвореног кода који се налази код различитих платформи. Другим речима, слично је Дропбок-у или Гоогле Дриве-у, осим што имате потпуну контролу над примерком платформе. Као такав, Сеафиле делује у директној конкуренцији Нектцлоуд и Овнцлоуд.

ПроПриваци.цом Резултат
6 од 10

Резиме

Софтверски систем Сеафиле долази у три дела: серверу софтвер, радној површини и апликацијама за синхронизацију за мобилне уређаје и софтвер Дриве. Ово последње је само за радне површине и ствара виртуелни погон за приступ и учитавање датотека сачуваних на вашем серверу Сеафиле.

Цене

Овај преглед се бави 100% бесплатним и опен-соурце издањем заједнице Сеафиле. Ово је издато под ГНУ Афферо Генерал Публиц Лиценсе в3, уз подршку заједнице коју нуди Сеафиле форум.


Постоји и власничко професионално издање само за Линук које укључује подршку за е-пошту и неке додатне функције намењене пословним окружењима.

Ако хостујете Сеафиле на трећем серверу, тада ће, наравно, бити повезани трошкови закупа сервера.

Карактеристике

 • Синхронсформациона синхронизација уз пуну подршку за Виндовс, мацОС, Линук, Андроид и иОС
 • Мапирање виртуалних дискова
 • Шифровање на страни клијента (од краја до краја)
 • Уграђена подршка за Вики документе
 • Верзија датотеке и снимци
 • Закључавање датотеке како би се спречило истовремено уређивање датотека које генеришу сукобе
 • Интернет уређивање и коауторство
 • Дневник ревизије за надгледање вашег система
 • Пренос фотографија за мобилне уређаје
 • Дељење датотека и контрола дозвола
 • Двофакторна аутентификација
 • Уграђено скенирање вируса
 • ВебДАВ подршка

Од Сеафиле-а посебно недостаје синхронизација контаката и календара, иако многи сматрају да Сеафиле одржавање његове чистоће као софтвер за синхронизацију датотека представља функцију. Навијачи Сеафиле-а сматрају да Нектцлоуд, који подржава ову и друге функције које не подржавају Сеафиле, сматра претераним блоком..

Ако вам је потребна синхронизација контаката и календара, поред ове датотеке се могу користити Радицале или Цалендарсервер уз Сеафиле.

За разлику од Нектцлоуд-а (још увек нисмо прегледали Овнцлоуд у време писања), Сеафиле је домаћин само за домаћинство - било да је то ваш лични или трећи сервер) Не постоје партнерске компаније које нуде потпуно угошћене унапред конфигурисане инстанце платформе..

Цросс-платформ

Апликације за синхронизацију и СеаДриве (погледајте доле) доступне су за Виндовс, мацОС и Линук системе. У Линуку су ГУИ верзије ових апликација (које су у основи идентичне њиховим Виндовс и мацОС колегама) доступне за Убунту, Дебиан, ЦентОС и Федора. Такође је доступан и клијент командне линије за све укусе Линука.

СеаДриве - виртуално мапирање погона

Уместо да приступи уплоадованим датотекама преко клијента за синхронизацију са рачунаром, апликација СеаДриве за Виндовс, мацОС и Линук монтира вашу мапу СеаДриве као погон за лак приступ. Ово не додаје ниједну основну функционалност преко обичног клијента за синхронизацију (који такође аутоматски не синхронизује датотеке локално), али пружа погодан алтернативни метод за приступ датотекама.

Уграђена подршка за Вики документе

Можете сачувати и уређивати Вики документе унутар библиотеке помоћу уграђеног ВИСИВИГ Маркдовн уређивача. Они се могу неприметно повезивати са датотекама смештеним у библиотеци, уклањајући на тај начин многе традиционалне Вики системе - ограничења величине прилога.

Верзија датотеке и снимак

Кад год промените датотеку у синхронизованој библиотеци, креира се нова датотека. Оригинална датотека се чува и може јој се приступити кад год желите. Ако постанете жртва напада који је купљен, можете једноставно вратити пре-напада верзије датотека. Верзија је корисна и за приступ претходним нацртима вашег рада.

Историја верзија морске датотеке

Поред једноставне верзије датотека, Сеафиле снима снимак целокупне библиотеке кад год извршите промену у тој библиотеци. То значи да се све датотеке могу вратити, а не само оне које су измењене.

снимак датотека са морске датотеке

Прошле верзије датотека и снимци доступни су само путем веб интерфејса, где такође можете дефинисати колико дуго се чувају верзије датотека у свакој библиотеци (мерено у данима).

Интернет уређивање и коауторство

Датотеке (укључујући Мицрософт Оффице датотеке) могу се креирати, уређивати и сарађивати на њима путем интеграције са Мицрософт Оффице Онлине сервером, ОнлиОффице или Цоллабора Онлине сервером. Ово, наравно, захтева мало подешавања да бисте га имплементирали.

Веб клијент Сеафиле такође садржи уграђену подршку за преглед разних видео, аудио, ПДФ, слика и текстуалних датотека.

Пренос фотографија за мобилне уређаје

Апликације за Андроид и иОС омогућавају аутоматско слање фотографија и видео записа у библиотеку по вашем избору. Можете да отпремате само путем ВиФи-ја или такође користите мобилне податке, а апликацији можете дозволити да погоди албуме камере или их одаберете сами.

Одабир албума на датотеци мора

Дељење датотека и контрола дозвола

Датотеке и мапе се могу лако делити из некодираних библиотека путем УРЛ адресе или „интерне везе“. То омогућава осталим члановима Сеафиле тима да отворе везу у десктоп клијенту. Шифроване датотеке и мапе могу се делити само преко „интерне везе“.

поделите моју библиотеку на датотеци о мору

Датотеке можете заштитити лозинком и поставити ограничење рока важности. Подузетнички купци имају неке додатне детаљније опције акција.

моја библиотека о морском спису

Двофакторна аутентификација (2ФА)

Два факторска аутентификација је лако омогућена, а за пријаву на рачуне потребна је употреба Гоогле аутентификатора (или вероватно било које друге ОТП апликације за потврђивање идентитета). Сеафиле такође подржава 2ФА путем Твилио услуге.

ВебДАВ подршка

Када се користи, подршка за ВебДАВ омогућава вам да синхронизујете податке са апликацијама које омогућавају ВебДАВ. Као што је већ напоменуто, не постоје ЦалДАВ или ЦардДАВ подршка за синхронизацију календара и контаката

Приватност

Један од главних разлога за коришћење сопственог решења као што је Сеафиле, а не решење у потпуности хостинга као што је било која редовна синхронизација датотека или цлоуд бацк уп сервис, је да имате потпуну контролу над сопственим подацима.

Софтвер сервера Сеафиле можете инсталирати на хардвер који физички поседујете или на изнајмљени серверски простор.

Надлежност

Ако инсталирате Сеафиле на изнајмљени серверски простор, у принципу, тамо сачувани подаци подлежу било којим законима и надзорним операцијама које се практикују у земљи на којој се заснива послужитељ и / или оператор сервера..

Сеафиле нуди, међутим, опционалну снажну енкрипцију од краја до краја, тако да су ваши подаци сигурно шифровани пре него што се учитају на сервер. То значи да трећој страни не може приступити страна са сервера, што забринутост због надлежности чини ирелевантном.

Техничка сигурност

Библиотеке се по дефаулту не шифрирају у мировању, али могу бити. Ово шифровање се врши на страни клијента. Подаци у мировању шифрирају се помоћу АЕС 256-ЦБЦ и осигуравају се датотеком кључева.

Датотека кључева се шифрира помоћу лозинке и АЕС-ЦБЦ шифре прије него што се пошаље и похрани на сервер. Пар кључева се такође креира из саме лозинке помоћу ПБКДФ2 са 1000 итерација СХА256. Овај пар кључева шифроване лозинке потребан је за дешифрирање датотеке шифрованог кључа, која се затим користи за дешифровање ваших података.

Ако вршите шифровање / дешифровање на радној површини или мобилним апликацијама, лозинка никада не напушта ваш уређај. Међутим, када користите веб (Сеахуб) клијент, упарена верзија ваше лозинке се чува на страни сервера један сат.

Ово очигледно није тако сигурно као што лозинка никада не напушта ваш систем, али пошто се похрањена лозинка хасхед помоћу ПБКДФ2 са 1000 итерација СХА256, ипак је прилично сигурна. И, наравно, ионако имате контролу над сервером.

Вриједно је напоменути да је садржај датотека шифриран, али називи датотека и структура директорија нису.

Подаци у транзиту требали би се осигурати помоћу ХТТПС-а, премда сте самостално хостинг, морате добити ССЛ церт потписан од стране цертификатора и то конфигурирати на систему вашег сервера за себе.

Наравно, подаци у шифрованим мапама остаће шифровани чак и ако процес преноса није заштићен.

Подршка

Прва линија подршке је недавно ажурирани и проширени мрежни приручник. Садржи много информација, укључујући детаљне водиче за подешавање.

Ипак смо наишли на питања која нису обухваћена упутством, где се појављују форуми активних заједница. Међутим, узнемиреност је што се већина веза у претходним форумима односи на стару верзију приручника и због тога више нису корисне.

Лакоћа коришћења

Поставити

Да бисте користили Сеафиле прво морате самостално угостити инстанцу његовог софтверског софтвера. Ово се може учинити на генеричком Линуку и Распберри Пи на бројне начине, али за кућне кориснике (фокус овог чланка) препоручује се постављање у Линук помоћу СКЛите. Ово је све добро и добро (и прилично је једноставно), осим што су упутства за распоређивање ХТТПС доступна само за Нгинк или Апацхе методе.

У приручнику се такође препоручује размештање помоћу матичног Виндовс клијента, али за то нису дате везе. Даљња истрага је то зато што је софтвер Виндовс сервера сада застарели и неће бити подржан у будућности, иако ако ловите довољно тешко, и даље је доступан.

Свеобухватна упутства за подешавање дата су за све подржане платформе, мада мора бити речено да без обзира на то коју сте платформу изабрали, то је заиста посао за искусније рачунарске техничаре и ентузијасте..

У приручнику Сеафиле налазе се упуте за омогућавање ХТТПС-а на Линук серверима помоћу Нгинк-а или Апацхе-а, али претпостављају да сте имплементирали Сеафиле користећи те платформе. Ако сте га распоредили помоћу СКЛите, Доцкер или у Виндовс-у, далеко је од тога да ли је уопште могуће омогућити ХТТПС.

На мрежи су доступни бројни водичи за омогућавање ХТТПС за Сеафиле Виндовс Сервер помоћу пакета Мицрософт ИИС, али сви су они стари неколико година.

Веб интерфејс

Веб интерфејс је основно средство приступа и управљања датотекама и администрирање поставки вашег налога.

морске датотеке мапе

Можете да креирате нове библиотеке, преузимате датотеке или превлачите и повлачите у библиотеке.

датотеке са повлачењем и спуштањем морске датотеке у библиотеке

Апликације за синхронизацију на радној површини

Апликације за синхронизацију података готово су идентичне у Виндовс-у, мацОС-у и Линуку. За разлику од Дропбок-а или Гоогле диска, датотеке које се синхронизују са сервером не аутоматски се локално синхронизују са другим уређајима.

апликације за синхронизацију на датотеци мора

Можете да синхронизујете било коју фасциклу на вашем систему једноставном превлачењем и испуштањем на клијент, где можете да прегледате, управљате и делите датотеке.

СеаДриве

Једна од најкориснијих карактеристика Сеафиле-а је могућност креирања виртуелних погона у Виндовс-у, мацОС-у и Линуку. Они се понашају као уобичајени локални диск, осим што се подаци похрањени у њима сачувају на вашем Сеафиле серверу.

морска вожња на мац ОС-у

Икона поред сваке датотеке назначила је њен статус: само у облаку, преузето или делимично преузето (за мапе).

Мобилне апликације

Андроид и иОС апликације су врло сличне. У обе апликације можете да прегледате, управљате и преузимате датотеке синхронизоване са вашим цлоуд сервером.

Сеа филе мобилна апликација

У Андроид-у је могуће отпремити било коју датотеку на ваш уређај, мада смо мало разочарани приметити да није могуће аутоматски синхронизовати фасцикле. У иОС-у сте ограничени за пренос фотографија и видео записа.

фотографије на морском спису

Обе апликације подржавају аутоматско слање фотографија и видео записа.

Последње мисли

У току употребе, Сеафиле функционише веома добро и поздрављамо чињеницу да се датотеке синхронизоване у облак не синхронизују аутоматски на свим повезаним машинама. Његов интерфејс је интуитиван и једноставан за употребу, а његове апликације су врло глатке. Посебно ценимо снажну подршку за Линук, са ГУИ верзијама и Синц и СеаДриве софтвера.

Међутим, мало смо разочарани што не можете аутоматски да синхронизујете мапе са Андроид уређаја (функција за коју знамо да иОС ионако никада не би подржао).

Разумијемо зашто људи воле чињеницу да Сеафиле избјегава пузање мисије, али недостаје нам календар и синхронизација контаката. Знамо да се то може постићи помоћу другог софтвера уз Сеафиле, али за то је потребна додатна примена на нивоу сервера.

Што нас доводи до велике препреке са имплементацијом Сеафилеа. За разлику од Нектцлоуд-а, за случајног корисника нису на располагању опције хостовања. Сеафиле је само решење за складиштење у облаку. Што значи да је за успостављање свега потребно прилично техничко знање. Нарочито ако желите да осигурате везу са ХТТПС-ом.

Ако имате знање, Сеафиле је елегантно, бесплатно и сигурно решење за хостинг у облаку (под претпоставком да инсталирате ХТТПС и користите е2е енкрипцију. Иначе ће вероватно бити бољи облачни сервис за вас.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me