Runbox


Runbox je davatelj usluga e-pošte iz Norveške, koji je prvi put pokrenut 2000. godine. Runbox usluga je u vlasništvu Runbox Solutions AS, koji je poznat i po pružanju web hosting usluga. Runbox Solutions AS trenutno je u vlasništvu zaposlenika i ostalog ključnog osoblja.

ProPrivacy.com Postići
8 od 10

Sažetak

Runbox v.7 (trenutno u beta verziji) ima prednji kraj otvorenog izvora (aplikacija koja se preuzima i radi u vašem pregledniku). Baza kodova aplikacija dostupna je na GitHub-u. Međutim, podupirač još nije open-source, a starije verzije Runboxa su još uvijek u potpunosti zatvoreni izvori.

Poduzeće se u Norveškoj obično smatra dobrom u pogledu privatnosti (država nema zakone o obveznom čuvanju podataka koji se primjenjuju na davatelje usluga e-pošte). No, vrijedno je napomenuti da je nacija dio većeg sporazuma o Devetim očima, što znači da će vladine obavještajne agencije vjerojatno vršiti neki nadzor i komunicirati s likovima NSA-e i GCHQ-a. U 2011. godini firmu su u potpunosti otkupili zaposlenici i ostatak uprave.

Koliko košta Runbox?

Pretplata na Runbox može se kupiti u Micro, Mini, Medium ili Max. Četiri pretplatnička plana razlikuju se u cijeni, ali sve su godišnje pretplate.

Micro plan omogućuje korisnicima pristup 1 GB prostora za pohranu e-pošte s dodatnih 100 Mb prostora za pohranu datoteka. Mikro korisnici nemaju pristup bilo kojem prilagođenom nazivu domena - oni se moraju kupiti kao dodatak. Pored toga, mikroračun ne dopušta korisnicima da na svoj račun dodaju postojeće prilagođene domene (prethodno registrirane domene iz ostalih usluga). Micro plan košta 19,95 USD godišnje.

Mini plan omogućuje pretplatnicima 5 GB prostora za pohranu i 500 Mb prostora za pohranu datoteka. Mini korisnici mogu koristiti pet prilagođenih domena koje su prethodno registrirali kod drugog davatelja usluga. Međutim, ako žele registrirati novu prilagođenu domenu, morat će je kupiti kao dodatak. Mini-plan košta 34,95 dolara godišnje.

Srednji plan omogućuje korisnicima pristup 10 GB prostora za pohranu e-pošte i 1 Gb za pohranu datoteka. Korisnici mogu koristiti račun s najviše 10 prethodno registriranih prilagođenih domena. Međutim, ako žele registrirati novu prilagođenu domenu, morat će je kupiti kao dodatak. Srednji plan košta 49,95 dolara godišnje.

Max plan omogućuje korisnicima pristup do 25 GB prostora za pohranu e-pošte i 2 GB prostora za pohranu datoteka. Korisnici mogu koristiti račun s najviše 25 prethodno registriranih prilagođenih domena. Kao i kod ostalih planova, oni će morati platiti za registraciju nove prilagođene domene. Maxov plan košta 79,95 dolara godišnje.

Svi koji žele kupiti dodatne pseudonime e-pošte (u pakiranjima od pet), prilagođene domene ili dodatni prostor za pohranu mogu to učiniti po različitim povoljnim cijenama. Ova struktura cijena prilično je komplicirana u usporedbi s ostalim uslugama e-pošte. Međutim, korisnicima daje mnogo prilagodljivosti - sve dok su spremni platiti.

Korisnici mogu odlučiti platiti Runbox putem kreditne ili debitne kartice, PayPala ili Bitcoina za dodatnu privatnost.

Značajke Runboxa

  • Sa sjedištem u Norveškoj. Za koju se obično smatra da je dobra lokacija u pogledu privatnosti u odnosu na mnoge lokacije u EU-u, Velikoj Britaniji i SAD-u
  • 100 aliasa uključenih u svaki račun (za pristiglu poštu jednog korisnika)
  • Otkrivanje neželjene pošte
  • POP i IMAP i SMTPS podržani za slanje i primanje e-poruka kod različitih klijenata.
  • Uključeno je pohranjivanje podataka
  • Sinkronizirajte s Apple Mail, Mozilla Thunderbird i Microsoft Outlook.
  • Povucite i ispustite privitke
  • Podrška za prilagođene domene
  • Ocjena + za sigurnost pomoću Qualys SSL Labs

Privatnost

Uvjeti pružanja usluge Runbox od korisnika zahtijevaju da se registriraju koristeći svoje pravo ime. Stoga se ovaj pružatelj usluga e-pošte treba smatrati privatnim, ali ne i anonimnim.

Unatoč tome, korisnici se teoretski mogu poslužiti e-adresom plamenika za pretplatu. Od tog trenutka moguće je podnijeti zahtjeve za podršku s računa Runbox računa, što znači da se ne morate pridržavati adrese gorionika..

Provjerili smo pravila o privatnosti Runboxa da vidimo kakve podatke tvrtka prikuplja o svojim korisnicima. Dobra vijest je da ta politika odgovara GDPR-u. Uz to, Runbox ne navodi da prikuplja korisničke IP adrese i tvrdi da nijedan od podataka prikupljenih tijekom upotrebe usluge nije definiran kao osjetljiv.

Podaci koje pružaju pretplatnici u trenutku prijave na uslugu čuvaju se tijekom razdoblja koje je potrebno za pružanje usluge. Međutim, svi koji plaćaju pretplatu trebali bi biti svjesni da se njihovi podaci čuvaju i pet godina nakon prestanka pretplate da bi bili u skladu s norveškim zakonima o knjigovodstvu..

Sadržaj usluge e-pošte (podaci povezani s web-poštom, kontaktima i datotekama u usluzi) pohranjuje se za vrijeme održavanja računa i do 3 mjeseca nakon zatvaranja probnog računa ili najviše 6 mjeseci nakon zatvaranja. plaćene pretplate.

Općenito, politika privatnosti čini se jakom i nema razloga da vidimo kako bi doveli u pitanje njihovu posvećenost privatnosti potrošača.

sigurnosti

Sve komunikacije s Runbox poslužiteljima upravljaju se TLS / SSL enkripcijom. Time se osigurava da su podaci uvijek sigurni u tranzitu između pošiljatelja i Runboxovih poslužitelja te između poslužitelja Runboxa i primatelja. Usluga dobiva ocjenu A + s Qualys SSL Labs, što znači da su veze na njegove poslužitelje doista sigurne. (SHA256 sa RSA 4096 bita.)

Nažalost, unutar ugrađenog sučelja Runbox webmail ne postoji ugrađena enkripcija od početka do kraja. Iz tog razloga morat ćete instalirati ekstenziju treće strane kao što je Mailvelope za šifriranje e-pošte PGP-om. To je malo zamršenije nego kod nekih drugih pružatelja usluga, ali posao će biti obavljen.

Korisnici također imaju mogućnost šifriranja e-poruka koristeći S / MIME sve dok svoj račun Runbox koriste samostalnim klijentom e-pošte trećih strana poput Mozilla Thunderbird, Apple Mail ili Microsoft Outlook.

Dobra vijest je da Runbox planira uvesti izvornu PGP enkripciju za svoj klijent Runbox 7 (trenutno u beta verziji). Pa gledaj ovaj prostor.

Svatko tko koristi internetsko sučelje, a ne samostalan klijent, mora biti svjestan da zbog enkripcije unutar njihovog preglednika (pomoću Mailvelopea) - ima na umu neke sigurnosne probleme (koji se odnose na sve klijente JavaScript pošte, a ne samo na Mailfence ).

Javascript ima ranjivosti koje omogućuju napad napadača u sredini da prisili kompromitirane ključeve za šifriranje i na preglednike pošiljatelja i primatelja. Svi koji žele izbjeći ove JavaScript ranjivosti morat će koristiti davatelja usluga e-pošte s namjenskim klijentom e-pošte.

Jedna stvar koju valja imati na umu je da Runbox trenutno ne implementira šifriranje poruka e-pošte koja su na njegovom poslužitelju u mirovanju, to se može odnositi na svakog korisnika koji ne implementira snažni E2EE koristeći S / MIME ili PGP.

Konačno, Runbox implementira IP uklanjanje iz svih poslanih poruka. To znači da vaša IP adresa nikada nije vezana uz odlaznu e-poštu.

Jednostavnost korištenja

Prijavljivanje za besplatnu probnu inačicu Runboxa je jednostavno, ali zahtijeva da navedete alternativnu adresu e-pošte koju već posjedujete. Ovo je pomalo frustrirajuće za one koji cijene privatnost i ne žele povezati svoj novi račun s prethodnim. Iako firma više voli kupce da predaju telefonski broj, na sreću ovo je opcionalno - što je jedna milost uštede.

Besplatna proba za Runbox

Nakon pretplate primit ćete e-poštu za potvrdu u pristigloj pošti koju ste unijeli. Kliknite vezu na toj e-pošti da biste započeli. Poveznica vas vodi, potpuno prijavljeni, na web klijent gdje ste spremni započeti koristiti sigurnost sigurne usluge e-pošte.

Postavljanje mapa je lijepo i jednostavno zahvaljujući obliku koji se pojavljuje odmah ispod mape pristigle pošte. Krenuo sam i spremio mapu samo da vidim kako to radi. Rezultate možete vidjeti dolje.

stvaranje mapa u klijentu za trčanje

Da biste uvezli kontakte s Googlea ili nekog drugog davatelja usluga e-pošte, jednostavno kliknite Kontakti u gornjem lijevom klijentu web pošte, a zatim kliknite uvoz. Ova značajka omogućuje vam uvoz kontakata preko CSV-a, što znači da ih možete uvesti s Google pošte ili gotovo bilo kojeg drugog davatelja usluga e-pošte. Otkrili smo da ova značajka funkcionira bez problema.

uvoz datoteke u runbox

S uvozom u kontaktu spremni ste započeti slati e-poštu. Klikom na compose otvara se zaseban prozor, a šokirani smo otkrili da nema mogućnosti za OpenPGP šifriranje. U stvari, na prvi pogled uopće nismo mogli vidjeti mogućnosti šifriranja e-poruka; ovo nas je zbunilo jer smo imali dojam da je u pitanju sigurni dobavljač e-pošte.

Kontaktirali smo podršku radi dobivanja jasne potvrde o ovom trenutku i obaviješteni smo da Runbox pohranjuje svu e-poštu na sigurnim poslužiteljima, ali ne pruža nikakve PGP funkcionalnosti ili lozinke šifrirane opcije e-pošte.

Štoviše, Runbox s značajkama značajki na terenu je vrlo tanak: pruža pohranu e-pošte i pohranu datoteka (za prijenos dokumenata u svoj ekvivalent Google disku) - ali bez dodataka kao što su proračunske tablice, webchat - i sve one druge dobrote s kojima se nađete toliko drugih šifriranih davatelja usluga e-pošte. No, vrijedno je napomenuti da čini se da tvrtka proširuje svoj skup značajki (već je dodala kalendar, na primjer, beta Runbox 7).

Sve u svemu, bili smo pomalo razočarani onim što se nudi s obzirom na cijenu čak i mikro računa (postoje i drugi pružatelji usluga e-pošte koji koštaju samo 1 euro mjesečno - i pružaju više mogućnosti uključenih u).

Međutim, da budemo fer, Runbox je izuzetno jednostavan za korištenje. A ako zapravo ne želite slati šifrirane poruke e-pošte - a samo tražite sigurnu pohranu e-pošte (koju Google ne skenira u svrhu oglašavanja, a spremljena je na siguran način da bi je zaštitila od hakiranja) - ovaj bi pružatelj usluga e-pošte mogao biti opcija za vas.

Korisnička podrška

Što se korisničke podrške tiče, Runbox je pomalo slogan. Korisnici moraju započeti postupak slanjem e-pošte s svog računa. Uz to će stići automatizirani odgovor. Međutim, da biste zapravo otvorili ulaznicu za podršku, potrebno je odgovoriti na taj početni automatski odgovor kako bismo ustvrdili da rješenje niste uspjeli pronaći u odjeljku za pomoć na svom web mjestu. Kad je to učinjeno, stiže još jedan automatizirani odgovor i slijedi stvarna pomoć.

Općenito, sustav funkcionira - a odgovor smo dobili u roku od sat vremena - što nije strašno. Međutim, za ljude koji odlaze na Max račun, sumnjam da bi dobrodošla značajka chata uživo i s obzirom na ono što naplaćuju; vjerojatno bi trebao biti dostupan izvor.

S tim u vezi korisna su i odjeljka pomoći i bloga na web stranici i korisnicima će pružiti odgovore na brojna često postavljana pitanja. Otkrili smo da je centar za pomoć jednostavan za korištenje, a posebno nam je uživao način na koji je gornja navigacijska traka podijeljena na kartice: pretraživanje, upute za upotrebu, često postavljana pitanja, dokumentacija i podrška.

Ovo vam omogućuje brzo prilagođavanje onoga što tražite - bilo da se radi o podacima o usluzi ili posebnim vodičima za postavljanje za IMAP, POP ili postavljanje pseudonima, na primjer..

Zaključak e-pošte Runbox

Runbox je davatelj e-pošte na koji se izuzetno lako naviknuti. Međutim, ako želite nešto što dolazi s PGP šifriranjem odmah iz okvira - možda bi bilo bolje da potražite negdje drugdje.

Za one koji više vole koristiti svoj račun e-pošte s programima Outlook, Thunderbird, Apple Mail ili nekim drugim klijentima treće strane; dostupnost i PGP enkripcije i S / MIME znači da ćete ovaj pružatelj usluga e-pošte moći koristiti za slanje sigurnih E2EE na vaše e-poruke.

Jedna stvar koju valja imati na umu je da, kako stoji, klijent webmail nije open source. To može nepovjerljive zagovornike privatnosti i sigurnosti isključiti s usluge. Međutim, Runbox 7 koji se trenutno nalazi u beta verziji, doradit će PGP i tvrdi se da će to biti open source.

Davatelj jednostavan za korištenje s korisnom internetskom poštom na temelju preglednika - sve dok vam ne smeta što slijedi vodiče za pokretanje i pokretanje PGP šifriranja s Mailvelopeom ili zasebnim samostalnim klijentom.

Uz sve to rečeno, Runbox je cjenovniji od nekih svojih konkurenata, a mnogi od tih pružatelja usluga nude puno više značajki koje su ugrađene. Dakle, ovisno o vašim potrebama, možda će vam biti bolje da potražite nešto drugo.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me