ProtonVPN


 • cijena

  Iz $ 8,00
  / mjesec

 • Dostupno na:


  • Windows

  • MacOS

  • Android

  • Linux

  • iOS

U ovom ProtonVPN pregledu objašnjavamo zašto se Proton smatra najboljim besplatnim VPN-om u 2020. godini i pogledali smo njegovu izvrsnu premium uslugu.

ProPrivacy.com Postići
9.1 od 10

Sažetak

ProtonVPN je VPN usluga sa sjedištem u Švicarskoj od strane tvrtke Proton Technologies AG, tvrtke koja stoji iza inovativne i visoko cijenjene usluge zaštite privatnosti ProtonMail. Proton vodi kandidat za doktora Harvarda i istraživač CERN-a Andy Yen, pa ne čudi što je ProtonVPN vrlo pažljivo osmišljen proizvod.

Brza statistika

 • zemlje
  16
 • Nadležnost
  Švicarska
 • Istovremene veze
  5
 • ProPrivacy.com SpeedTest (prosječno)
  0 Mb

Švicarska kompanija Proton Technologies AG sa sjedištem u Švicarskoj sada je također uvela uslugu virtualne privatne mreže (VPN). S obzirom na zasluženo dobru reputaciju ProtonMaila, ne iznenađuje da su očekivanja za ProtonVPN vrlo velika. Pročitajte da biste saznali je li ProtonVPN ispunjen tim očekivanjima!

Cijena

ProtonVPN nudi četiri različita plana od kojih svaki nudi 20 posto popusta ako kupite godišnju pretplatu (osim besplatnog VPN plana, naravno).

12 mjeseci

$ 8,00
na mjesec

Besplatni plan

ProtonVPN je s dobrim razlogom osvojio našu nagradu za najbolji besplatni VPN 2020. Za razliku od većine drugih "besplatnih" VPN-ova, pruža uglavnom neograničen servis koji je toliko dobar da mnogi korisnici možda neće imati potrebu za nadogradnjom na premijum plan.

Primarno ograničenje je pristup samo sedam VPN poslužitelja smještenih u Japanu, Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama.

Ne postoje ograničenja propusnosti ili brzine, iako neizbježno povećano opterećenje besplatnog poslužitelja znači da brzine nisu toliko dobre kao kod korištenja premium poslužitelja ProtonVPN (barem teoretski - u praksi smo otkrili da su besplatni poslužitelji gotovo jednako brzi kao i premium one!).

Besplatni korisnici ne mogu koristiti ovaj VPN za bujice. Dopuštena je samo jedna istovremena veza, ali ništa vas ne može spriječiti da se prijavite na više besplatnih računa.

U prošlosti je bilo potrebno ovjeriti besplatne račune SMS porukom poslanom na vaš telefon, pa sa zadovoljstvom primjećujemo da je sada moguće provjeriti račune pomoću samo adrese e-pošte. A adresa e-pošte za jednokratnu upotrebu ovo u redu.

Osnovni plan

Glavna ograničenja za većinu korisnika s ovim planom su samo dvije istodobne veze i nema pristup posebnim protokolarnim poslužiteljima ProtoVPN-a. Inače dobivate pristup svim standardnim mrežama poslužitelja velike brzine ProtonVPN, uključujući poslužiteljima na kojima je p2P bujica dopuštena.

Plus plan

Ovo je glavni plan s 5 istodobnih veza i pristup svim značajkama ProtonVPN-a.

Vizionarski plan

Ovo je Plus plan s pretplatom na vizionarski plan ProtonMail i dodatnih pet istodobnih veza. Potrebno je reći da vizionarski plan nema snažan ekonomski smisao za većinu korisnika kada pogledate redovne cijene za ProtonMail, pa će se vjerojatno vjerovatno žaliti poduzeća i oni koji žele podržati Proton iznad i izvan poziva.

Ako se prijavite za Besplatni plan, automatski vam se nudi 7-dnevna besplatna probna verzija plana Plus. Ovo je fantastično jer je teško dobiti VPN besplatno probno razdoblje bez unošenja detalja o kreditnoj kartici.

ProtonVPN prihvaća plaćanje putem kartice ili PayPal-a. Moguće je i plaćanje putem Bitcoina kada jednom imate račun. Nije tako dobro oglašena mogućnost plaćanja u gotovini ili direktnim bankovnim prijenosom ako se obratite službi za podršku.

Podržane platforme za plaćanje


Visa / MasterCard


Amex


Cryptocurrency

Značajke

Ukupno poslužitelja 140
zemlje 16
Podrška za usmjerivač
Prosljeđivanje luka
Odabir priključka
Ruteri se podržavaju DD-WRT, AsusWRT, AsusWRT-Merlin, OpenWRT, paradajz, pfSense, Sabai
Goli metal ili virtualni poslužitelji Goli metal
Istovremene veze 5
Torrenting

ProtonVPN nudi različite planove s planovima višeg cijene koji pružaju pristup većem broju značajki, kao što je prikazano u nastavku:

Ovo je pregled ProtonVPN-a „Plus" plan. To omogućava potpuni pristup svim glavnim značajkama ProtonVPN-a:

 • Nema zapisnika (za detalje potražite odjeljak Privatnost i sigurnost dolje)
 • 10 istodobnih veza
 • P2P bujica dopuštena je na odabranim poslužiteljima (uključujući američke poslužitelje)
 • Potpuni pristup svim 395+ poslužiteljima u 33 zemlje
 • Potpuni pristup Secure Core i lučnim poslužiteljima
 • Tor preko VPN-a
 • Izvješće o transparentnosti i jamstvo za kanariju
 • Deblokira američki Netflix (samo plaćeni planovi)

Svi poslužitelji koje koristi ProtonVPN su fizički poslužitelji s jednostrukim metalom.

Sigurna jezgra

Ovo je "dvostruka VPN" značajka usmjerena na zaštitu korisnika od napada vremenske korelacije, što u osnovi samo znači praćenje veza dok ulaze i napuštaju poslužitelj kako bi ih povezali s ponašanjem od interesa na internetu.

Takve napade ionako nije lako povući, ali usmjeravanje veza s dva poslužitelja smještena u različitim jurisdikcijama čini ionako težak posao još težim..

ProtonVPN sigurna jezgra

Još je uvijek moguće izvršiti analizu prometa na početnom poslužitelju Secure Core, ali ProtonVPN je to ublažio tako što ih je smjestio samo u zemljama s vrlo jakim zakonima o privatnosti i zaštitivši ih s vrlo visokim standardom fizičke sigurnosti.

Nadalje, "Sigurni Core poslužitelji povezani su na Internet pomoću vlastite namjenske mreže s IP adresama koje posjeduje i upravlja naš vlastiti lokalni internetski registar (LIR)."

Secure Core je nesumnjivo nepotrebno pretjerano korištenje velike većine VPN korisnika, ali pruža značajnu dodatnu privatnost onima koji su zabrinuti zbog ciljanog nadzora od strane aktera na državnoj razini..

Oznaka privatne VPN usluge je privatnost dizajnom, a Secure Core pokazuje da je mnogo razmišljanja uloženo u dizajn ProtonVPN-a..

Tor preko VPN-a

ProtonVPN omogućuje vam da se preko VPN-a transparentno povežete na Tor (luk) poslužitelje. U ovoj konfiguraciji prvo se povezujete na VPN poslužitelj, a potom na mrežu Tor prije nego pristupite internetu.

To čini povezivanje s Tor mrežom vrlo jednostavnim i znači da vam nije potrebno instalirati Tor Browser. Sprečava vaš davatelja internetskih usluga da zna da koristite Tor, skriva vašu stvarnu IP adresu od ulaza Tor i omogućuje vam pristup Torovim skrivenim uslugama (tamne web stranice .onion).

Međutim, treba napomenuti da se sličan učinak može postići korištenjem Tor Browser ako je spojen na bilo koju VPN uslugu. Zapravo, ova konfiguracija je sigurnija od postavke Tor preko VPN-a koju nudi ProtonVPN.

Brzina i performanse

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

Otkriveno je istjecanje IPv4?
Ograničenja podataka
Ograničenja propusne širine
Otkriveno je istjecanje IPv6?
ProPrivacy.com SpeedTest (prosječno) N / A 70,28 82,77
Otkriveno je curenje WebRTC-a?
ProPrivacy.com SpeedTest (max / rafala) N / A 227,03 284,91

U trenutku pisanja ovog pregleda dostupni su nam tek za nekoliko dana rezultati brzog ispitivanja, tako da ćemo morati ažurirati ovaj odjeljak nakon što prikupimo više podataka.

Ono što imamo pokazuje prosječne brzine od 15,2 Mbits / s, a maksimalne brzine od 73,9 Mbits / s. Koje su potpuno prihvatljive, ali nigdje ne tako dobre kao najbrže usluge vani. To je rečeno, kao što pokazuju naši neformalni testovi u nastavku, performanse u stvarnom svijetu snažne.

Prosječno DNS vrijeme pretraživanja od 0,94 sekunde nešto je usporeno, dok je vrijeme veze od 4,1 sekundu približno prosječno.

Nisu ni približno znanstveni kao naši testovi pune brzine, budemo li željeli dobiti i grubu predodžbu o tome kako korištenje besplatne usluge i Secure Core utječe na internetske performanse. Testovi su izvedeni iz Velike Britanije.

Pregled brzina ProtonVPN

Kao što vidimo, razlika između korištenja besplatnog i ne-slobodnog poslužitelja u Nizozemskoj je zanemariva. S obzirom na to da su naši podaci preusmjereni u Belgiju preko Islanda, također smo vrlo impresionirani brzinom Secure Core-a.

Otkrili smo nikakve propuste IP-a u sustavu Windows i macOS-u, uključujući propuste WebRTC i IPv6. Trenutno ne možemo testirati IPv6 na mobilnim uređajima, ali nismo otkrili curenje IPV4 WebRTC u iOS ili Android VPN aplikacijama.

Jednostavnost korištenja

Prilagođene VPN aplikacije dostupne su za Windows, macOS, Android i iOS. Linux skripta naredbenog retka dostupna je i za automatsko konfiguriranje i kontrolu OpenVPN-a (koji se mora instalirati odvojeno, zajedno s raznim ostalim paketima). Za Linux je dostupan i priručnik za postavljanje IKEv2.

Klijent ProtonVPN za Windows

Windows VPN klijent je pametnog izgleda i pruža mnoštvo korisnih informacija. Hladna karta poslužitelja uglavnom je prikazana, ali nakon što je spojena, aplikacija prikazuje korisne statistike prometa sesija. Aplikacija Windows koristi OpenVPN protokol (UDP ili TCP).

ProtonVPN aplikacija za prozore

Odabirom zemlje automatski ćete se povezati s poslužiteljem u toj zemlji - možete odrediti brzinu ili nasumično. Možete odabrati i pojedinačne poslužitelje. Svi su jasno označeni da li su dostupni besplatnim korisnicima, mogu li se koristiti ili P2P ili podržavaju Tor preko VPN-a. Oni također prikazuju učitavanje poslužitelja za pomoć u odabiru brzog poslužitelja.

Postavke ProtonVPN za Windows

Prekidač za zaustavljanje zasnovan je na vatrozidu, ali ne koristi vatrozid sustava Windows. To znači da ako demon OpenVPN pretrpi pad sustava, tada će biti izložen vaš stvarni IP. Prekidač kill funkcionira inače dobro. DNS zaštita od curenja omogućena je prema zadanim postavkama i, kao što smo vidjeli, dobro funkcionira.

Jedinstven za aplikaciju Windows je podijeljeno tuneliranje. To vam omogućuje da odlučite koje aplikacije rade ili ne upotrebljavate VPN te isključite ili uključujete određene IP-ove. Vrijedi napomenuti da proliveni tuneliranje ne radi sa web lokacijama ili uslugama koje se rješavaju na više domena, što uključuje Netflix, Amazon, BBC iPlayer i mnoge druge popularne streaming usluge. Ali ovo je sramota, ali je urođeno ograničenje tehnologije. Ovaj VPN će vam također omogućiti da deblokirate Youtube videozapise koji su u vašoj regiji ograničeni,

Ostale platforme

Aplikacije macOS, iOS i Android koriste IKEv2 VPN protokol. Njihova MacOS VPN aplikacija sada sadrži prekidač kill. Mobilne aplikacije nemaju, ali imaju "Uvijek uključen VPN", koji brzo i automatski uspostavlja odbačenu VPN vezu.

Propuštanje je i dalje moguće dok se to dogodi, iako korisnici Android-a 7.0+ također mogu ručno omogućiti Blokiranje veza bez VPN-a u postavkama sustava kako bi stvorili pravi prekidač.

Služba za korisnike

Osim stranice podrške u stilu FAQ, koja nije opsežna, ali koja djeluje korisno, podrška je dostupna samo putem e-pošte i može potrajati dan ili dva da odgovorimo (otprilike jedan dan po našem iskustvu) Ipak, bili smo impresionirani kvalitetom odgovori kad su stigli.

Privatnost i sigurnost

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

Zamagljivanje (nevidljivost)
DNS sa vlastitim hostom / proxy-om Da Da Da
IPv4 zaštita od curenja
IPv6 zaštita od propuštanja
Zaštita od propuštanja WebRTC-a
Ubojiti prekidač

Pravila prijavljivanja

ProtonVPN bilježi vremensku oznaku posljednjeg uspješnog pokušaja prijave. Ovo se pohranjuje u neograničeno vrijeme, ali prepisuje se svaki put kada se prijavite. IP-ovi po zadanom nisu zabilježeni. Ovo postavljanje zapisnika zadovoljava naše kriterije dnevnika VPN-a, jer predstavlja minimalnu prijetnju privatnosti korisnika.

Nadležnost

Švicarska se općenito smatra dobrim mjestom za utemeljenje privatne tvrtke zahvaljujući strogim zakonima o privatnosti, činjenici da na nju ne podliježe zakonodavstvu EU i nije član špijunaže pod nazivom Pet oka (ili čak četrnaest očiju) koji vodi SAD savez.

S druge strane, Švicarska je donijela neke alarmantne nove zakone o nadzoru. Oni zahtijevaju davatelje internetskih usluga (ISP) i telekom operatere 12 mjeseci za pohranjivanje detaljnih evidencija veza metapodataka. Ono što nije jasno (jer formulacija samih zakona nije jasna) odnosi li se ovi zahtjevi za evidentiranje na usluge e-pošte i VPN.

Proton kaže kako je dobio uvjerenja i švicarske vlade i vlastitih odvjetnika da se novi zakoni ne primjenjuju na VPN ili usluge e-pošte sa sjedištem u zemlji, ali s obje točke nije mogao pružiti čvrste dokaze za to.

Protokoli i šifriranje

Windows klijent i Linux skripta koriste OpenVPN, dok macOS, Android i iOS VPN aplikacije koriste IKEv2. Poznato je da je OpenVPN vrlo siguran ako je pravilno konfiguriran, dok je IKEv2 teoretski vrlo siguran i obično je brži od OpenVPN-a. ProtonVPN koristi sljedeće postavke OpenVPN:

Kanal podataka: AES-256-CBC šifra s HMAC SHA-512 hash autentifikacijom.

Kontrolni kanal: ProtonVPN podržava mnoštvo šifarnih paketa, od kojih je najslabiji AES-256 šifra s RSA-2048 šifriranjem stiska ruku i HMAC SHA-1 provjere autentičnosti. Savršena tajna naprijed omogućuje se razmjenom ključeva Diffie Hellman (duljina ključa nije poznata).

Čak je i u najslabijim postavkama ovo postavljanje sigurno. IKEv2 koristi AES-256 šifru sa RSA-2048 šifriranjem stiskom ruke, što je, opet, sigurno.

Druge stvari

Kao što je već spomenuto, ProtonVPN koristi samo gole metal poslužitelje i nijedan softver koji smo testirali nije pretrpio IP propuste bilo koje vrste. Također je moguće platiti uslugu u Bitcoin-u, pa čak i gotovinu.

Tehnika zakrivanja za izbjegavanje VPN blokova ograničena je na korištenje OpenVPN TCP (vjerojatno port 443) za prikrivanje VPN prometa kao redoviti HTTPS promet. To može biti vrlo učinkovito, ali poraženo je čak i prilično osnovnim tehnikama dubinske inspekcije paketa.

Web stranica koristi brojne tragače, uključujući Google Analytics (GA). Proton nam je, međutim, rekao da se GA ne koristi na osjetljivim stranicama.

ProtonVPN objavljuje izvješće o transparentnosti i upravlja kanalizacijom naloga. Izvještaj o transparentnosti je lijep, ali još uvijek zahtijeva povjerenje u Proton kako bi se prijavili svi slučajevi. Prema sličnom izvješću o transparentnosti ProtonMaila, Proton je ispunio nekoliko zahtjeva za podatke koji nisu podržani valjanom sudskom naredbom. U oba slučaja okolnosti opravdavaju takvu odluku. Čini se da je ProtonMail ipak uspio pružiti vrlo malo informacija.

Nešto sumnjamo u stvarnu vrijednost kanarinaca, ali mnogi ih smatraju uvjerljivim.

Završne misli

ProtonVPN je vrlo teško pronaći bilo kakvu stvarnu grešku. To je brza i sigurna VPN usluga s puno poslužitelja, neke inovativne ideje i sjajan softver. To također pokazuje snažnu predanost privatnosti, što i priliči strašnoj reputaciji koju je ProtonMail stekao u tom pogledu.

Naša jedina stvarna kritika je da bismo željeli vidjeti ispravne prekidače za ubijanje u macOS-u i iOS-u, iako ovaj problem u određenoj mjeri ublažava značajka "Uvijek uključeni VPN" u obje aplikacije.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me