ПротонВПН


 • Цене

  Фром $ 8,00
  / месец дана

 • Доступно на:


  • Виндовс

  • МацОС

  • Андроид

  • Линук

  • иОС

У овом ПротонВПН прегледу објашњавамо зашто се Протон сматра најбољим бесплатним ВПН-ом у 2020. години и погледали смо његову одличну премиум услугу.

ПроПриваци.цом Резултат
9.1 од 10

Резиме

ПротонВПН је ВПН услуга без евиденције са сједиштем у Швајцарској од компаније Протон Тецхнологиес АГ, која стоји иза иновативног и веома поштованог сервиса е-поште о приватности ПротонМаил. Протон води кандидат за доктора Харварда и истраживач ЦЕРН-а Анди Иен, тако да не чуди што је ПротонВПН врло пажљиво осмишљен производ.

Куицк Статс

 • Земље
  16
 • Надлежност
  Швајцарска
 • Истовремене везе
  5
 • ПроПриваци.цом СпеедТест (просек)
  0 Мбпс

Швајцарска компанија Протон Тецхнологиес АГ такође је увела услугу виртуелне приватне мреже (ВПН). С обзиром на заслужено добру репутацију ПротонМаила, није изненађујуће да су очекивања за ПротонВПН веома велика. Прочитајте да бисте сазнали да ли ПротонВПН испуњава та очекивања!

Цена

ПротонВПН нуди четири различита плана од којих сваки нуди попуст од 20% ако купујете годишњу претплату (осим бесплатног ВПН плана, наравно).

12 месеци

$ 8,00
месечно

Бесплатни план

ПротонВПН је с добрим разлогом освојио нашу награду за најбољи бесплатни ВПН 2020. За разлику од већине других „бесплатних“ ВПН-ова, он пружа углавном неограничен сервис који је толико добар да многи корисници можда неће имати потребу за надоградњом на премијум план.

Примарно ограничење је приступ само седам ВПН сервера који се налазе у Јапану, Холандији и Сједињеним Државама.

Не постоје ограничења пропусности или брзине, мада неизбежно повећано оптерећење бесплатног сервера значи да брзине нису тако добре као када се користе премиум ПротонВПН премиум сервери (бар у теорији - у пракси смо открили да су бесплатни сервери готово једнако брзи као и премија оне!).

Бесплатни корисници не могу да користе овај ВПН за бујице. Допуштена је само једна истовремена веза, али ништа вас не спречава да се пријавите на више бесплатних налога.

У прошлости је било неопходно верификовати бесплатне рачуне СМС поруком која вам је послата на телефон, тако да са задовољством можемо напоменути да је сада могуће верификовати рачуне користећи само адресу е-поште. И адреса е-поште за једнократну употребу ово у потпуности функционише.

Основни план

Главна ограничења за већину корисника са овим планом су само две истовремене везе и никакав приступ посебним протоколарним серверима протоВПН-а. Иначе добијате приступ целој стандардној мрежи сервера велике брзине ПротонВПН, укључујући сервере на којима је п2П бујица дозвољена.

Плус план

Ово је главни план са 5 истовремених веза и приступ свим функцијама ПротонВПН-а.

Визионарски план

Ово је Плус план са претплатом на визионарски план ПротонМаил и додатних пет симултаних веза. Потребно је рећи да визионарски план нема снажан економски смисао за већину корисника када погледате редовне цене за ПротонМаил, тако да је вероватно само да ће се свидети предузећима и онима који желе да подрже Протон изнад и изван позива.

Ако се пријавите за Бесплатни план, аутоматски се нуди 7-дневна пробна верзија пробног плана Плус. Ово је фантастично јер је тешко добити пробну верзију ВПН-а без уношења детаља о кредитној картици.

ПротонВПН прихвата плаћање путем картице или ПаиПал-а. Могуће је и плаћање путем Битцоина када једном имате рачун. Није тако добро рекламирана могућност плаћања у готовини или директним банковним преносом ако се обратите служби за подршку.

Подржане платне платформе


Виса / МастерЦард


Амек


Крипто валута

Карактеристике

Тотал сервери 140
Земље 16
Подршка за рутере
Порт форвардинг
Избор порта
Подржани рутери ДД-ВРТ, АсусВРТ, АсусВРТ-Мерлин, ОпенВРТ, Парадајз, пфСенсе, Сабаи
Голи метал или виртуелни сервери Чист метал
Истовремене везе 5
Торрентинг

ПротонВПН нуди разне планове са плановима већих цена који омогућавају приступ већем броју функција, као што је приказано у наставку:

Ово је преглед ПротонВПН-овог „Плус" план. То омогућава потпуни приступ свим главним карактеристикама ПротонВПН-а:

 • Нема записника (за детаље погледајте одељак Приватност и безбедност у наставку)
 • 10 истовремених веза
 • П2П торрентинг дозвољено на одабраним серверима (укључујући америчке сервере)
 • Потпуни приступ свим 395+ серверима у 33 земље
 • Потпуни приступ Сецуре Цоре и онион серверима
 • Тор преко ВПН-а
 • Извештај о транспарентности и налог за канарирање
 • Деблокира амерички Нетфлик (само плаћени планови)

Сви сервери које користи ПротонВПН су физички сервери са једноструким металом.

Сецуре Цоре

Ово је "доубле-ВПН" функција усмерена на заштиту корисника од напада временске корелације, што у основи само значи праћење веза приликом уласка и напуштања сервера како би их повезали са понашањем од интереса на Интернету..

Такве нападе ионако није лако повући, али усмјеравање веза путем два сервера смјештена у различитим јурисдикцијама чини ионако тежак посао још тежим..

ПротонВПН Сецуре Цоре

Још увек је могуће извршити анализу саобраћаја на почетном серверу Сецуре Цоре, али ПротонВПН је то ублажио тако што их је пронашао само у земљама са веома јаким законима о приватности и заштитивши их са веома високим стандардом физичке сигурности.

Поред тога, „Сецуре Цоре сервери повезани су на Интернет помоћу сопствене наменске мреже са ИП адресама које поседује и управља наш локални локални регистар података (ЛИР).“

Сецуре Цоре је несумњиво непотребно прекомерно уживање за велику већину корисника ВПН-а, али пружа значајну додатну приватност онима који су забринути због циљаног надзора од стране актера на државном нивоу.

Ознака приватне ВПН услуге је приватност по дизајну, а Сецуре Цоре показује да је много размишљања уложено у дизајн ПротонВПН.

Тор преко ВПН-а

ПротонВПН омогућава вам да се преко ВПН-а транспарентно повежете на Тор (лук) сервере. У овој конфигурацији прво се повезујете на ВПН сервер, а потом на мрежу Тор пре него што приступите интернету.

Ово олакшава повезивање с Тор мрежом и значи да вам није потребно инсталирати Тор Бровсер. Спречава ваш даватеља интернетских услуга да зна да користите Тор, скрива вашу стварну ИП адресу од улаза Тор и омогућава вам приступ Торовим скривеним услугама (.онион мрачне веб локације).

Треба напоменути да се сличан ефекат може постићи употребом Тор претраживача када сте повезани на било коју ВПН услугу. Заиста, ова конфигурација је сигурнија од подешавања Тор овер ВПН-а које нуди ПротонВПН.

Брзина и перформансе

ПротонВПН
НордВПН
ЕкпрессВПН

Откривено је цурење ИПв4?
Ограничења података
Ограничења пропусне ширине
Откривено је цурење ИПв6?
ПроПриваци.цом СпеедТест (просек) Н / А 70.28 82.77
Откривено је цурење ВебРТЦ-а?
ПроПриваци.цом СпеедТест (мак / рафала) Н / А 227.03 284.91

У тренутку писања овог прегледа на располагању смо само неколико дана резултата брзих тестова, тако да ћемо морати да ажурирамо овај одељак након што прикупимо више података.

Оно што имамо показује просечне брзине од 15,2 Мбитс / с, а максималне брзине од 73,9 Мбитс / с. Које су потпуно прихватљиве, али нигде нису тако добре као најбрже услуге тамо. То каже, како показују наши неформални тестови у наставку, перформансе у стварном свету су снажне.

Просјечно ДНС вријеме претраживања од 0,94 секунде нешто је успорено, док је вријеме везе од 4,1 секунду приближно просјечно.

Нису ни приближно научни као наши тестови пуне брзине, уколико желимо да добијемо и грубу представу о томе како коришћење бесплатне услуге и Сецуре Цоре утиче на перформансе интернета. Тестови су изведени из Велике Британије.

Преглед брзина ПротонВПН

Као што видимо, разлика између коришћења бесплатног и не-слободног сервера у Холандији је занемарљива. С обзиром да су наши подаци преусмерени у Белгију преко Исланда, веома смо импресионирани и колико је брз Сецуре Цоре брз.

Нисмо открили било какве ИП пропусте било које врсте у Виндовс-у и мацОС-у, укључујући ВебРТЦ и ИПв6 цурења. Тренутно не можемо да тестирамо ИПв6 на мобилним уређајима, али нисмо открили да нема ИПв4 ВебРТЦ пропуштања у иОС или Андроид ВПН апликацијама.

Лакоћа коришћења

Прилагођене ВПН апликације доступне су за Виндовс, мацОС, Андроид и иОС. Линук скрипта командне линије је такође доступна за аутоматско конфигурирање и контролу ОпенВПН-а (који се мора инсталирати одвојено, заједно са разним другим пакетима). За Линук је доступан и приручник за постављање ИКЕв2.

ПротонВПН Виндовс клијент

Виндовс ВПН клијент је паметног изгледа и пружа мноштво корисних информација. Супер мапа сервера изгледа углавном за приказивање, али када је повезана, апликација приказује корисне статистике промета сесија. Виндовс апликација користи ОпенВПН протокол (УДП или ТЦП).

ПротонВПН апликација за прозоре

Ако одаберете земљу, аутоматски ћете се повезати са сервером у тој земљи - можете одредити брзином или насумично. Можете одабрати и појединачне сервере. Све су јасно означене да ли су доступне бесплатним корисницима, могу ли се користити или П2П или подржавају Тор преко ВПН-а. Такође показују оптерећење сервера како би вам помогло да одаберете брзи сервер.

ПротонВПН за подешавања Виндовс-а

Прекидач килл заснован је на фиревалл-у, али не користи заштитни зид Виндовс система. То значи да ако ОпенВПН демон претрпи пад сустава, онда ће бити изложен ваш стварни ИП. Прекидач килл функционише у супротном. Заштита од цурења ДНС-а омогућена је подразумевано, а као што смо видели, добро функционише.

Јединствен за Виндовс апликацију је раздељено тунелирање. Ово вам омогућава да одлучите које апликације раде или не употребљавате ВПН и искључите или укључујете наведене ИП адресе. Вриједно је напоменути да проливени тунелирање не функционира са веб локацијама или сервисима који се одлучују на више домена, што укључује Нетфлик, Амазон, ББЦ иПлаиер и многе друге популарне сервисе за стриминг. Али ово је срамота, али је инхерентно ограничење технологије. Овај ВПН такође ће вам омогућити да деблокирате Иоутубе видео снимке који су у вашој регији ограничени,

Остале платформе

Апликације мацОС, иОС и Андроид користе ИКЕв2 ВПН протокол. Њихова МацОС ВПН апликација сада садржи прекидач за укидање. Мобилне апликације немају, али имају „Увек укључен ВПН“, који брзо и аутоматски успоставља одбачену ВПН везу.

Међутим, пропуштање је и даље могуће, иако се то дешава, иако корисници Андроид-а 7.0+ такође могу ручно да омогуће блок везе без ВПН-а у системским подешавањима да створе прави прекидач за уклањање.

Кориснички сервис

Поред странице подршке у стилу ФАК, која није опсежна, али која делује корисно, подршка је доступна само путем е-маила и може потрајати дан или два да одговоримо (отприлике један дан по нашем искуству) Ипак, били смо импресионирани квалитетом одговори кад су стигли.

Приватност и сигурност

ПротонВПН
НордВПН
ЕкпрессВПН

Замагљивање (невидљивост)
ДНС са властитим хостом / проки-ом да да да
ИПв4 заштита од цурења
ИПв6 заштита од цурења
Заштита од цурења ВебРТЦ-а
Килл Свитцх

Политика евидентирања

ПротонВПН бележи временску ознаку последњег успешног покушаја пријаве. Ово се чува у недоглед, али преписује се сваки пут када се пријавите. ИП-ови се подразумевано не пријављују. Ово подешавање записивања испуњава наше критеријуме за евиденцију ВПН-а, јер представља и минималну претњу приватности корисника.

Надлежност

Швајцарска се генерално сматра добрим местом за оснивање компаније за заштиту приватности захваљујући строгим законима о приватности, чињеници да на њу не важе законски прописи ЕУ и није члан шпијунаже под називом Пет ока (или чак четрнаест очију) који води САД савез.

Са друге стране, Швајцарска је донијела неке алармантне нове законе о надзору. За њих су потребни провајдери Интернет услуга (ИСП) и телеком оператери да 12 месеци похрањују детаљне евиденције веза метаподатака. Оно што није јасно (јер формулација самих закона није јасна) да ли се ови захтеви записивања примењују на услуге е-поште и ВПН.

Протон каже да је добио уверавања и од швајцарске владе и од својих адвоката да се нови закони не односе на ВПН или услуге е-поште са седиштем у земљи, али у обе тачке није успео да пружи чврсте доказе за то.

Протоколи и шифрирање

Виндовс клијент и Линук скрипта користе ОпенВПН, док мацОС, Андроид и иОС ВПН апликације користе ИКЕв2. Познато је да је ОпенВПН врло безбедан ако је правилно подешен, док је ИКЕв2 теоретски врло сигуран и обично је бржи од ОпенВПН-а. ПротонВПН користи следећа подешавања ОпенВПН:

Канал података: АЕС-256-ЦБЦ шифра са ХМАЦ СХА-512 хасх идентитетом.

Контролни канал: ПротонВПН подржава велики број шифарских пакета, од којих је најслабији АЕС-256 шифар са РСА-2048 шифрирањем стиска руку и ХМАЦ СХА-1 хасхтификацијом. Савршена тајна унапред обезбеђена је Диффие Хеллман размена кључева (дужина кључа непозната).

Чак је и у најслабијим подешавањима сигурно. ИКЕв2 користи АЕС-256 шифру са РСА-2048 шифрирањем стиска руку, што је, опет, сигурно.

Остало

Као што је већ споменуто, ПротонВПН користи само голе метал послужитеље и ниједан софтвер који смо тестирали није претрпио ИП пропусте било које врсте. Такође је могуће платити услугу у Битцоин-у, па чак и готовину.

Техника закривања за избјегавање ВПН блокова је ограничена на кориштење ОпенВПН ТЦП (претпоставља се да је порт 443) за прикривање ВПН промета као уобичајени ХТТПС саобраћај. Ово може бити прилично ефикасно, али поражено је чак и прилично основним техникама дубинске инспекције пакета.

Веб локација користи низ пратилаца, укључујући Гоогле Аналитицс (ГА). Протон нам је, међутим, рекао да се ГА не користи на осетљивим страницама.

ПротонВПН објављује извештај о транспарентности и управља канализацијом налога. Извештај о транспарентности је добар, али још увек захтева поверење у Протон да би пријавили све случајеве. Према сличном извештају о транспарентности ПротонМаила, Протон је испунио неколико захтева за подацима који нису подржани ваљаном судском наредбом. У оба случаја околности оправдавају такву одлуку. Изгледа да је ПротонМаил ипак могао да пружи врло мало информација.

Нешто сумњамо у стварну вредност канаринаца, али многи их сматрају уверавајућим.

Последње мисли

Врло је тешко пронаћи било какву стварну грешку са ПротонВПН-ом. То је брза и сигурна ВПН услуга с пуно сервера, неколико иновативних идеја и одличним софтвером. Такође показује снажну посвећеност приватности, као што одговара страшној репутацији коју је ПротонМаил стекао у том погледу.

Наша једина стварна критика је да бисмо желели да видимо исправне прекидаче за убијање у мацОС-у и иОС-у, мада овај проблем у одређеној мери ублажава функција „Увек на ВПН“ у обе апликације.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me