Sinhronizacija


Syncthing je varen decentraliziran program za sinhronizacijo datotek z vrstniki (P2P), ki lahko sinhronizira datoteke med napravami v lokalnem omrežju ali prek interneta. V marsičem je podoben BitTorrent Sync, le da je popolnoma brezplačen in odprtokoden (FOSS).

Sinhronizacija domače strani

ProPrivacy.com Rezultat
8 od 10

Povzetek

Sinhronizacija vam omogoča varno varnostno kopiranje podatkov, ne da bi morali zaupati drugemu ponudniku oblakov. Podatki so varnostno kopirani v računalnik ali strežnik, ki ga neposredno nadzorujete, in ga nobena tretja oseba nikakor ne shrani.

To se v tehniških krogih omenja kot "BYO (Cloud) model", kjer strojno opremo namesto drugega trgovskega ponudnika. Uporabljeno šifriranje je tudi povsem od konca do konca, saj ga šifrirate v svoji napravi in ​​ga lahko samo dešifrirate. Nihče drug nima šifrirnih ključev.

Cene in funkcije

Sinhronizacija je brezplačna (v vsakem pomenu besede). Donacije za njegov razvoj pa sprejemajo s kartico (obdelano s strani Stripe) ali Bitcoins.

Program je na voljo za Windows, OSX, Linux in Android ter številne manj priljubljene platforme. Različica iOS je v času pisanja beta preizkušena, vendar ni objavljen noben uradni datum izdaje.

Vse izdaje so digitalno podpisane, aplikacijo Android pa lahko prenesete s F-Droid za tiste, ki raje ne uporabljajo Google Play Store.

Ena značilna značilnost storitev v oblaku je podpora različici datotek. Če uporabite to možnost, bo Syncthing arhiviral starejše različice datotek, ko so shranjene v ali izbrisane. Do njih lahko dostopate pozneje. To je konfigurirano na osnovi mape in sami se odločite, koliko prejšnjih različic datoteke bo arhivirano.

Zasebnost in varnost

Kot smo že omenili, je Syncthing zelo zaseben, saj se podatki shranijo neposredno na želeno mesto. Ni treba vključiti tretjih oseb. Ker je šifriranje odvisno od konca, noben uporabljeni relejni strežnik ne more prebrati vaših podatkov.

Na tehnični strani so vaši podatki zaščiteni s protokolom Block Exchange v1. Pri tem uporablja overjanje na podlagi certifikata TLS 1.2 v kombinaciji z "močnim šifrskim paketom" in Perfect Forward Secrecy (PFS).

primeri močnih šifrantov

Zamenjava kriptografskih ključev Diffie-Hellman (DHE) je pred kratkim povzročila veliko polemike glede njene ponovne uporabe omejenega niza osnovnih številk, zaradi česar je ranljiv močan nasprotnik, kot je NSA. Vendar pa omogoča, da se med preverjanjem pristnosti TLS uporablja Perfect Forward Secrecy in če bo kombiniran z RSA za izmenjavo ključev (kot je to v vseh zgornjih primerih), bo ščitil pred napadi MitM in bi moral biti zelo varen.

Z drugimi besedami, vsi navedeni primeri so res močni šifrirni paketi. Nadaljnje podrobnosti o protokolu Block Exchange v1, ki jih uporablja Syncthing, so na voljo na njegovi spletni strani. Pogovor o številnih izrazih, ki so v njem, najdete tukaj (čeprav članek govori o šifriranju VPN, se veliko tega, kar je navedeno, enako dobro uporablja tukaj).

Spletna stran in podpora

Kljub temu, da je program FOSS razvil prostovoljno, spletno mesto Sycthing ponuja bogato poglobljeno dokumentacijo in ponuja živahni forum za razprave..

Postopek

Registracija ni potrebna. Preprosto naložite ustrezne programske datoteke v katero koli napravo, ki jo nameravate sinhronizirati. V tem pregledu bom sinhroniziral datoteke med računalnikom z operacijskim sistemom Windows 10 in telefonom Android (in ja, vem, da bi moral uporabiti Linux, da dosežem resnično varnost v računalniku, vendar večina bralcev bo uporabljala Windows).

Ko jih naložite, je treba datoteke Windows odstraniti, vendar ne potrebujete nadaljnje namestitve (razen ustvarjanja privzete mape za sinhronizacijo).

Zagon sinhronizacije računalnika

Po zagonu bo Syncthing odprl spletni vmesnik. Ob prvem zagonu bo ustvaril tudi privzeto mapo Sync

Naprava za dodajanje sinhronizacije PC-ja

Prva stvar je dodati novo napravo ...

Sinhroniziranje Android

Aplikacijo sem prenesel na svoj Android telefon in po e-pošti delil svoj ID naprave na namizje. ID naprave je edinstven, kriptografsko varen identifikator, ki se ustvari kot del generacije ključev, ko prvič zaženete Syncthing. ID-jev naprave ni treba skrivati, saj so v bistvu del javnega ključa

Sinhroniziranje naprave Android Add

Obe napravi morata biti konfigurirani, da se pogovarjata med seboj. S telefonom sem delil ID naprave svojega računalnika s skeniranjem QR kode s kamero telefona. Po skoraj vseh fazah namestitvenega procesa je treba znova zagnati Syncthing na obeh napravah, vendar to traja le nekaj sekund

Syncthing PC ustvari novo mapo

Ustvarite mapo v eni napravi (ali preprosto delite z napravami, če mapa že obstaja, kot to počne privzeta sinhronizacija)…

Sinhroniziranje Android ustvari zrcalno mapo

… In prejeli boste obvestilo o drugi. V mojem telefonu je bilo to običajno obvestilo za Android. Izberete lahko, kje ga lahko namestite v drugo napravo. Ko končate, pritisnite ikono Shrani (zgoraj desno) in ne ustvari mape!

Datoteke, dodane v mapo v eni napravi, bodo zdaj sinhronizirane v ujemajočo se mapo na drugi napravi. Datoteke, izbrisane iz ene mape, se izbrišejo tudi iz druge, razen če je izbran način »Glavni mape«. V tem primeru se spremembe mape v drugih napravah prezrejo. To je priročno za hranjenje "glavnih kopij" datotek.

Čeprav bom na papirju videti preprosto, sem postopek združevanja map v praksi ugotovil zelo zmedeno. Pravzaprav je bilo tako zmedeno, da ne morem ugotoviti, ali je bila zmeda posledica napak v programu ali pa preprosto, da sem se zatemnila (in vedno bolj zmedena).

Na primer, ustvaril sem drugo mapo za sinhronizacijo v računalniku. V mojem telefonu je zahteva za to kazala na privzeto mapo. To sem rešil tako, da sem ročno spremenil ID mape zahteve v mojo novo mapo v računalniku, nato pa prejel zahtevo za skupno rabo nove mape z osebnim računalnikom (enak tistemu, ki sem ga delil z Androidom iz PC-ja )! Gah!

Sinhroniziranje sinhronizacije

Ko je vse postavljeno, pa vse deluje zelo dobro.

Sinhronizacija naprednih nastavitev mape

Mape se privzeto skenirajo vsakih 60 sekund, tako da lahko pride do manjše zamude, preden se sinhronizacija začne. To je mogoče ročno spremeniti. Določite lahko tudi vrstni red sinhronizacije datotek (abecedno, naključno, najnovejše itd.) In nastavite parametre različice.

Sinhronizacija naprednih nastavitev mape

Preskusi hitrosti

Da bi dal neko predstavo o tem, kako dolgo traja prenos podatkov s Syncthingom, sem sinhroniziral nekaj testnih datotek različnih velikosti. Moja metodologija je bila samo v času, koliko časa je trajalo, da so datoteke s štoparico prenesle iz računalnika v telefon. Te številke so torej nekoliko grobe, vendar bi morale predstavljati koristen pokazatelj, kako učinkovit je protokol za prenos.

Preizkus smo izvedli s 50 Mbs / 3Mbs širokopasovno internetno povezavo in domačim 2,5 GHz IEEE 802.11n omrežjem. Zaokrožil sem do najbližje sekunde. V osebnem računalniku in telefonu je potekal VPN. Hitrost prenosa sem pretvoril v Mbps s pomočjo Google megabajt megabitnega pretvornika.

20 MB = 5 sekund (32 Mbps)

100 MB = 15 sekund (53,3 Mb / s)

512 MB = 72 sekund (56,9 Mb / s)

1 Gb = 180 sekund (44,5 Mbps)

Z drugimi besedami, prenosi večjih datotek so se zgodili v največji meri do največje hitrosti mojega interneta. Barva me je navdušila!

Zaključek

všeč mi je bilo

  • Brezplačna in odprtokodna programska oprema
  • Po namestitvi deluje brezhibno
  • Ni treba zaupati tretjim osebam
  • Močno šifriranje od konca do konca
  • Hitri prenosi hitro
  • Različica datotek

Ni mi bilo všeč

  • Nastavitev se mi je zdela zelo zmedena. To je lahko ali ne bo posledica napak v procesu (po več uspešnih poskusih namestitve mislim, da je tako).

Syncthing je enkrat nastavljen na fantastičen način za varno varnostno kopiranje datotek med vsemi računalniki in mobilnimi napravami. To je tudi odličen način, da datoteke preprosto prenašate med njimi brezžično. To storite na preprost in intuitiven način (preprosto spustite datoteke v mapo za sinhronizacijo in čarobno se bodo pojavile v ustrezni mapi druge naprave).

Sinhronizacija pravzaprav zagotavlja večino prednosti uporabe storitve varnostnega kopiranja v oblaku, kot je Dropbox, le da nobena tretja oseba nima dostopa do vaših datotek. S tem je treba pohvaliti Syncthing zaradi njegove uporabe zelo močne enkripcije od konca do konca.

Nastavitev je bila težava. Ko sem šel skozi postopek večkrat, se mi še vedno zdi zmedeno. Vedno bolj sem prepričan, da je to posledica napak v načinu overjanja map na različnih napravah. Po tem pa se zdi, da se celoten postopek prenosa datotek po končani namestitvi zdi zelo stabilen in je hitro hiter.

Če iščete odprtokodno varnostno kopijo rešitev v oblaku, je Syncthing v glavnem edina vaša možnost. Na srečo (ko boste prevladali s kakršnimi koli težavami z nastavitvami), deluje zelo dobro.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me