Tenta Browser


Tenta je novi Android preglednik s dubokim fokusom na privatnost. Dok većina preglednika unovčava svoje usluge oglašavanjem i prikupljanjem korisničkih podataka, Tenta radi drugačije. Tenta pruža OpenVPN unutar preglednika, tako da su korisnici u potpunosti sigurni. Osim toga, Tenta nikad ne pohranjuje korisničke ključeve na bilo koji od svojih poslužitelja radi dodatne sigurnosti. Zamislite VPN i preglednik u anonimnom načinu, sve ih se spoji u jedno i započinjete dobivati ​​predstavu o doživljaju pregledavanja koji pruža Tenta.

ProPrivacy.com Postići
4 od 10

Sažetak

Reći da sam bio uzbuđen što je pokušao Tentu ponizno je. Čim sam čuo za to, nevjerojatno sam ga želio progurati kroz korake. Hoće li besplatni ugrađeni VPN raditi na optimalnim razinama potrebnim za strujanje u HD-u? Ili će biti spor i prikladan samo za WiFi sigurnost i deblokiranje stvari poput internetskih bankarskih usluga? S obzirom da je besplatan, čak ni potonji ne bi bio tako loš. Međutim, moram priznati da se nadam da ona djeluje zaista dobro. Bez ikakve sumnje, bešavna integracija alata za zaštitu privatnosti u jedan preglednik nešto je što nudi veliku upotrebljivost i daje Tenti jedinstvenu privlačnost.

cijena

Čini se da Tenta pruža uslugu besplatno, teoretski, izvrstan je proizvod. Dakle, činjenica da je dostupan bez pretplate prilično je fenomenalna. Dakle, u čemu je ulov? Istina je da, koliko mogu reći, ne postoji nijedna! Tenta preglednik zaista ne izdaje softver i planira unovčiti uslugu tako što će ljudima omogućiti nadogradnju na pro VPN paket (na kraju).

Ta će nadogradnja biti VPN usluga na cijelom uređaju koja štiti sve aplikacije a ne samo podaci unutar preglednika. Upravo će pretplatnici na planiranje stvoriti izvor prihoda za Tentaove programere. Stoga se može smatrati da je preglednik lider gubitaka osmišljen kako bi ljude iskušao u kupnji cjelovite VPN usluge.

Otvoreni izvor

Kad sam prvi put napisao ovu recenziju, Tenta je držala karte blizu svojih prsa. Sada je, međutim, Tenta otvorio izvor dijelova privatnosti svog softvera. Ovo je sjajno jer će omogućiti ljudima da provjere istinitost Tentaovih tvrdnji o platformi. Do sada, nije došlo do postupka provjere treće strane. Međutim, stvaranje Tenta otvorenog koda je definitivno ogroman korak u pravom smjeru za ovu novu VPN uslugu.

Značajke Tenta

Pristup PIN-om

Da biste započeli svoje iskustvo, Tenta traži da navedete PIN. To znači da je preglednik osiguran odmah od početka. Sva povijest, oznake i slično koje biste željeli zadržati zaštićene su lozinkom. Ono što je također dobro je da, prema izjavi tvrtke, PIN se nikada ne pohranjuje na Tenta-ove poslužitelje, radi dodatne sigurnosti.

Vlasnička Incognito tehnologija

Još jedna prodajna točka je činjenica da Tenta koristi Smart Incognito ™. Dizajniran je tako da korisnicima omogući pristup njihovim oznakama, povijesti i preuzimanjima i drže prozore otvorenima između sesija, uvijek bez arhiviranja.

Kao takav, s Tentom dobivate privatnost anonimnog zapisa, ali i funkcionalnost redovitog preglednika. Osnivač Jesse Adams komentira:

Da bi Tenta bio uspješan kao preglednik, osnovno obilježje privatnog i sigurnog pregledavanja treba biti besplatno. I nije samo vaš promet šifriran ugrađenim OpenVPN-om, već razmislite o svim ostalim podacima pregledavanja koji tradicionalno nisu skriveni, kao što su vaše oznake, preuzete datoteke ili čak i držanje kartica otvorene za kasnije da biste ih pogledali..

Anonimni način i VPN-ovi učinkovito ne čuvaju cijelo vaše osobno iskustvo pregledavanja. Enkriptiramo i blokiramo pristup SVIM podacima vaših pregledavanja. Mi prihvaćamo pristup nula znanja vašim podacima. U stvari, vaši se ključevi nikada ne spremaju na bilo koji poslužitelj radi dodatne sigurnosti, što znači da jednostavno ne možemo nikome pružiti pristup vašem računu. I opet je to ono što nudi besplatna verzija.

Osnivač Tente Jesse Adams

Nema ograničenja ili ograničenja

Ono što se doista čini nevjerojatnim jest da, za razliku od većine besplatnih VPN-ova, Tenta kaže da nema namjeru postavljati ograničenja propusnosti ili ograničenja upotrebe na ugrađenu VPN uslugu. Ovo je pohvalno i svakako bi moglo pomoći pokretanju Tentaovog genijalno plasiranog VPN-a u središtu pozornosti (na visoko konkurentnom i prepunom VPN tržištu).

„Zone”

Izvrsna značajka je mogućnost preglednika da se poveže na različite VPN poslužitelje na različitim karticama preglednika (koje se nazivaju zonama). U beta verziji, mogu se odabrati samo četiri poslužitelja koja se nalaze u Seattleu, Miamiju, Nizozemskoj i Singapuru. Međutim, ako i kada Tenta proširi ovaj popis lokacija poslužitelja, to bi mogla biti zaista izvrsna značajka koja zaista dodaje vrijednost upotrebljivosti. Zamislite, na primjer, da možete deblokirati australijsku televiziju dok bezbedno obavljate geo-ograničene internetske banke na javnom WiFi-u, i vi dobijete ideju.

Ugrađene su DNS opcije

Kako će Tenta biti dokaz da će biti vrhunski alat za privatnost, njegovi su dizajneri čak integrirali DNS-ove izmjenjive postavke u preglednik. Ovo je lijep dodatak i nešto je što nije pravilo u VPN industriji.

Radimo na dodavanju podrške za potpuno prilagođeni odabir DNS poslužitelja, omogućujući vam da unesete IP bilo kojeg DNS poslužitelja koji vam se sviđa, ako vam naše mogućnosti ne odgovaraju.

Osnivač Tente Jesse Adams

Da biste mu pristupili, kliknite ili zastavu ili plavi pin na kartici da biste dobili padajući izbornik.

Internetska stranica Tenta

Tenta ima lijepo mjesto. Na početnoj stranici nalazi se video prezentacija o pregledniku kako bi ljudi mogli naučiti o Tenti bez potrebe za kopanjem. No, iako je dobro dizajnirana, web mjesto nije slijedeće s tehničkim detaljima.

Sve su dobre i dobre, a značajke poput DNS zaštite od curenja i OpenVPN zvuče izvrsno. Pored toga, odjeljak bloga također sadrži obilje članaka vezanih uz privatnost i sigurnost, što je koristan dodatak. Ne može se ipak osjetiti da će lijepa, jasna stranica za implementaciju tehnologije savršeno zaokružiti web mjesto i učiniti je privlačnom tehničarima i povremenim preglednicima..

Iskustvo preglednika Tenta

Tenta Browser je i dalje u javnoj beta verziji, a dostupan je samo na Androidu. Uz to morate biti prijavljeni u Google Play Store kako biste imali pristup besplatnoj aplikaciji. Aplikacija se brzo preuzima i instalira s lakoćom. Odlično izgleda od samog početka. Logotip je izuzetno cool: digitalna hobotnica čipa-staza s tintom koja nosi stetson - tko bi se mogao protiviti s tim?

Prvo što korisnik mora učiniti je postaviti PIN. Korisnici se upozoravaju da ga ne izgube ili će ih zatvoriti iz Tenta preglednika. Nakon postavljanja PIN-a, korisnici mogu započeti svoje iskustvo pregledavanja. Preglednik je prema zadanim postavkama postavljen na lokalnu mrežu i funkcionira kao i svaki drugi preglednik u anonimnom načinu. Klikom na postavke u gornjem desnom kutu kartice (ovo se pojavljuje kao zastava ako je spojen, ili kao plavi pin na lokalnoj mreži), pretplatnici dobivaju pristup brojnim postavkama, uključujući VPN poslužitelje.

Te su postavke sljedeće:

 • VPN poslužitelji: (Miami, Seattle, Nizozemska i Singapur).
 • DNS: (Google DNS, OpenNIC, razina 3, prilagođeni OpenDNS).
 • Tražilica: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo i StartPage).
 • "Preuzmi bez upita" - može se uključiti ili isključiti (isključuje se zadano).
 • "Zatvorite sve kartice sada."
 • "Izbriši zonu."
 • "Obavijest" - upravljanje web obavijestima.

Tenta je vlasnički VPN sustav koji omogućuje otvaranje više veza u zasebnim karticama. To čini tako da vatrozidom vrši sve osim preglednika iz VPN tunela. No, da bi ovo bio uspješan proizvod, to treba učiniti sigurno.

Grupna web mjesta po VPN lokaciji (zona)

Super značajka ugrađena u Tenta je mogućnost grupiranja stranica prema lokaciji. Tenta naziva ove zone zonama. Postavljanje nove jedinice jednostavno je kao i nekoliko dodira na dodirnom zaslonu. Tenta na svojoj web stranici opisuje sljedeće značajke:

Zone Tenta naša su vlasnička metoda grupiranja vaših kartica prema lokaciji poslužitelja. Neka je jedna zona kartica čvrsto povezana s Amsterdamom, dok je druga istovremeno povezana s Miamijem. Ili Seattle. Možete čak imati prilagođene postavke za svaku zonu, što vam daje neusporedivu kontrolu nad vašim aktivnostima pregledavanja. Sve uz samo nekoliko slavina.

Značajka zona je svakako nova i omogućuje korisnicima da se istovremeno povežu na različite web stranice na različitim lokacijama. Testirao sam ga postavljanjem zone u Miamiju i Nizozemskoj i testiranje s ipleak.net u svakoj zoni. Sretna sam što sam otkrila da sam dobila drugačiju (transparentnu) IP adresu u svakoj "zoni".

Druge značajke

Za sada nije dostupan prekidač kill, što je pomalo sramota. Prekidač za zaustavljanje zaustavlja bilo koji web promet iz van tunela VPN radi zaustavljanja podataka na korisnikovim internetskim internetskim stranicama ako prekine VPN veza. Ovo je bez sumnje važna tehnička značajka koja će biti potrebna kako bi Tentana sigurnost postala vrhunska. Dobra vijest je da programeri Tente to zaista pripremaju. Međutim, imajte na umu da do tada, ako padne VPN, to bi moglo dovesti do nešifriranog prometa s stvarnog IP-a korisnika procurio na njihov ISP..

Privatnost i sigurnost

Zbog činjenice da je Tenta zatvorenog koda, bio sam jako željan pitati o implementaciji OpenVPN-a na platformi. Naravno, za sada imamo samo riječ Jesseja Adamsa. Međutim, prema mom mišljenju, činilo se da je Adams doista znao o čemu govori kad je odgovarao na moja pitanja. Razine implementacije enkripcije koje je opisao definitivno su jake, tako da mogu Tenti podignuti palac gore. To su specifikacije:

 • OpenVPN za sigurne veze i šifriranje svih ulaznih i odlaznih veza na web (ovisno o konfiguraciji).
 • Metapodaci tranzita (OpenVPN kontrolni kanal) - TLS 1.2 DH razmjena ključeva, AES-256 sa SHA-384 autentifikacijom. 2048bitni RSA ključevi.
 • Podaci o tranzitu (OpenVPN podatkovni kanal) - AES-256 sa SHA-512 autentifikacijom.
 • API-ji usluge: Razmjena ključeva DH Eliptic Curve TLS 1.2, AES-256 sa SHA-384 provjerom autentičnosti. EC4 ključevi od 384bit.
 • Kao dodatnu sigurnosnu značajku provodimo provjeru autentičnosti na ZONE poslužiteljima kako bismo bili sigurni da samo Tenta korisnici imaju pristup.

Razmjena ključeva Elliptic Curve DH znači da Tenta primjenjuje savršenu tajnu prema naprijed. S obzirom da korisnici dobijaju to besplatno (a Tenta je i dalje u beta verziji), ovo je prilično fantastično i sigurno postavlja puno sramotnih VPN-a na sramotu.

Sa sjedištem u SAD-u

Iako Tenta i dalje nema zapisnike, sa sjedištem u SAD-u daleko je od idealnog. SAD su zemlja koja je pod budnim okom i NSA-e i CIA-e. Nadzor u zemlji na razini je epidemije i nacionalne tvrtke mogu se prisiliti da se pridržavaju istraga s nalozima i naredbama za nametanje. Zbog toga se SAD uvijek smatra crvenom zastavom u pogledu lokacije. Uz to rečeno, politika nulte evidencije ide daleko i znači da ako vlasti idu u Tenta na informacije oni im neće imati što predati..

DNS postavke

Jedna stvar koju bih mogao testirati na sebi su prilagodljive postavke DNS-a. Dostupne su opcije: Google, System 3, OpenNIC i OpenDNS (s Custom također u razvoju). Testirao sam Tenta Secure DNS i OpenNIC pomoću ipleak.net i oba slučaja web je otkrio kalifornijske DNS adrese tvrtke Google Business. Ovo me je malo zabrinulo.

Međutim, malo više testiranja otkrilo je da je u pitanju beta bug. U osnovi, beta korisnici koji žele promijeniti DNS možda će morati ponovo pokrenuti svoj Android uređaj i promijeniti DNS postavke. Nakon toga, jednostavno se povežite s poslužiteljem i trebali biste imati ispravne postavke DNS-a (iako preporučujem provjeru jesu li ipleak.net ispravno promijenjene).

Nakon što se DNS uspješno promijenio, Tenta se sjeća postavke i ustanovio sam da je stabilna. Također sam otkrio da nema DNS propuštanja nakon što je ispravno postavljen.

Iako morate ponovno pokrenuti uređaj kako biste bili sigurni da su promjene u DNS-u definitivno pogreška, Tenta je i dalje u beta verziji, pa mu se može oprostiti.

OpenNIC je zasad zadani davatelj usluga DNS-a kad je povezan s bilo kojom od naših VPN lokacija. Preći ćemo na korištenje Tenta DNS-a koji pruža neke prednosti, uključujući uskoro DNS-over-TLS i DNS-over-HTTPS. Međutim, otkrili smo da naš razvojni Tenta DNS poslužitelji nisu bili sposobni podnijeti naše proizvodno opterećenje, što je rezultiralo rušenjem nedostataka. Za sada smo to objedinili u OpenNIC i izvodit ćemo Tenta DNS dok ga dovršimo.

Ovaj je komentar uslijedio nakon pregleda. Također potvrđujemo da smo u postavkama zone pogrešno označili OpenDNS kao OpenNIC. To je utvrđeno u izdanju koje izlazi danas / sutra. Hvala što ste to istakli.

Osnivač Tente Jesse Adams

Kad sam odabrao OpenNIC, dobio sam samo jednu DNS adresu:

Sve u svemu, postavke DNS-a na Tenti zasad su malo zabrinjavajuće. Ovo je definitivno nešto na što morate paziti ako namjeravate koristiti Tenta.

Brzina veze

Možda najviše razočaravajuće kod Tenta preglednika su brzine veze. Poslužio sam servere u Miamiju i Amsterdamu pomoću testmy.net. Kad sam ga testirao, rezultati preuzimanja bili su zaista loši. Miamiski poslužitelj testirao sam koristeći testni poslužitelj u New Yorku, a Amsterdam poslužitelj s britanskog testnog servera. Kao što vidite, moj test brzine osnovne brzine bio je oko 50 Mbps lokalno, i malo ispod tog korištenja testnog poslužitelja u New Yorku. U oba slučaja, brzina preuzimanja pomoću Tente prosječno je iznosila oko 5 Mbps (i bila je čak 3 Mbps). Kao i uvijek, testirao sam svaki server pet puta da budem siguran.

Brzina prijenosa također je malo zaronjela. To će Tenta morati ozbiljno nadograditi ako se želi natjecati na prepunom VPN tržištu. Većina VPN-a zapravo nema vlastitu infrastrukturu VPN poslužitelja. Iz tog razloga, njihove servere iznajmljuju od pouzdanih dobavljača. Najbolji VPN-ovi iznajmljuju Tier 1 poslužitelje koji pružaju minimalan gubitak (možda 20%) brzine (a ponekad čak i manje).

Uz tako male brzine veze, nema sumnje da bi strujanje bilo pomalo noćna mora. Ipak, Tenta je u beta verziji i besplatan je, pa i dalje ostaje dobar VPN za sigurnost na javnom WiFi-u. Međutim, možemo se samo nadati da Tenta uspije nadograditi uslugu i prije nego što ona postane beta. Ako to ne učinite, moglo bi biti ozbiljna bolna točka.

Preglednik Tenta: Zaključak

Volio sam:

 • Besplatno VPN bez ograničenja
 • Može se povezati s različitim poslužiteljima na različitim karticama
 • Preuzimanja, povijest i oznake šifriraju preglednik (AES-256 bitna enkripcija za stacionarne podatke preglednika pohranjene na uređaju)
 • DNS postavke mogu se promijeniti u pregledniku
 • Snažna OpenVPN enkripcija
 • Neprekidno pregledavajte u anonimnom načinu (ali bez odustajanja od funkcije)

Nisam bila sigurna u:

 • Samo četiri lokacije poslužitelja
 • Postavke DNS-a pomalo su loše u beta verziji
 • Bez prekidača

Mrzio sam:

 • Vrlo male brzine veze
 • Morao sam uključiti i isključiti Android uređaj kako bi promijenio DNS postavke i, ponekad, povezao se s poslužiteljima

Za Tentu su još rani dani, a tvrtka je tek stvorila svoj softver open source. Međutim, ako se implementacija provjeri kada se ispravno revidira - onda je Tenta sigurno vrlo zanimljiv besplatni preglednik s jakim integriranim OpenVPN-om.

Nažalost, četiri poslužitelja (u samo tri države) nisu dovoljno dovoljni za natjecanje na današnjem VPN tržištu. Međutim, mogućnost deblokiranja SAD-a i Nizozemske sigurno ima svoje prednosti. Nažalost, brzine su presporo za konkurenciju na konkurentnom VPN tržištu. Brzina veze glavna je prednost većini ljudi, tako da ovo područje neće osvojiti mnoge obožavatelje Tenta.

Besplatno je, međutim, odličan preglednik koji je postavljen samo tako da se poboljša kada ispravi nekoliko kinkova od kojih pati. Sve u svemu, Tenta je opremljen značajkama i siguranim, s pažljivo razmatranom upotrebljivošću. Definitivno jedan koji će vam čuvati pipke za budućnost!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me