Тента Бровсер


Тента је нови Андроид прегледач са дубоким фокусом на приватност. Док већина прегледача уновчава своје услуге оглашавањем и прикупљањем корисничких података, Тента ради другачије. Тента пружа ОпенВПН унутар прегледача, тако да су корисници у потпуности безбедни. Поред тога, Тента никада не чува корисничке кључеве на било ком од својих сервера ради додатне сигурности. Замислите ВПН и прегледач у режиму анонимности све спојене у један и започињете добијати представу о начину претраживања који Тента пружа.

ПроПриваци.цом Резултат
4 од 10

Резиме

Рећи да сам био узбуђен покушати Тенту је подцјењивање. Чим сам чуо за то, био сам невероватно жељан да га пробацим кроз кораке. Да ли ће бесплатни уграђени ВПН радити на оптималним нивоима потребним за стриминг у ХД? Или ће бити спор и прикладан само за ВиФи сигурност и деблокирање ствари попут услуга банкарства на мрежи? С обзиром на то да је бесплатан, чак ни ово потоње не би било тако лоше. Међутим, морам признати да се надам да је то заиста добро. Без сумње, бешавна интеграција алата за заштиту приватности у један претраживач је нешто што нуди велику употребљивост и даје Тенти јединствену привлачност.

Цене

Чини се да Тента пружа услугу бесплатно и, теоретски, то је одличан производ. Дакле, чињеница да је доступан без претплате је прилично феноменална. Па, шта је улов? Истина је да, колико могу рећи, не постоји ниједна! Тента претраживач заиста бесплатно издаје софтвер, а услугу планира уновчити само тако што ће људима омогућити надоградњу на про ВПН пакет (на крају).

Та надоградња биће ВПН услуга на читавом уређају која штити све апликације а не само подаци унутар прегледача. Управо ће претплатници на планирање створити извор зараде за Тента-ове програмере. Као такав, прегледач се може схватити као лидер губитака осмишљен да приведе људе на куповину потпуне ВПН услуге.

Отвореног кода

Када сам први пут написао ову рецензију, Тента је држала карте близу груди. Сада, међутим, Тента је отворене делове приватности свог софтвера. Ово је сјајно јер ће људима омогућити да провере тачност Тентаових тврдњи о платформи. До сада, није дошло до поступка верификације треће стране. Међутим, стварање Тента отвореног кода је дефинитивно огроман корак у правом смеру за овај нови ВПН сервис.

Особине Тента

Приступ ПИН-ом

Да бисте започели своје искуство, Тента вас тражи да наведете ПИН. То значи да је претраживач осигуран одмах од почетка. Сва историја, обележивачи и слично које бисте желели да задржите заштићене су лозинком. Оно што је такође добро је да, према изјави фирме, ПИН се никада не чува на Тента-овим серверима, ради додатне сигурности.

Власничка Инцогнито технологија

Друга продаја је чињеница да Тента користи Смарт Инцогнито ™. Ово је дизајнирано тако да омогућава корисницима да приступају њиховим обележивачима, историји и преузимањима и држе прозоре отворенима између сесија, увек без архивирања.

Као такав, уз Тента добијате приватност без архивирања, али и функционалност редовног прегледача. Оснивач Јессе Адамс коментари:

Да би Тента био успешан као прегледач, главна карактеристика приватног и сигурног прегледавања требало би да буде бесплатна. И није само ваш саобраћај шифриран уграђеним ОпенВПН-ом, већ размислите о свим осталим подацима прегледавања који традиционално нису скривени, као што су ваше обележивачи, преузете датотеке или чак и држање картица отворених за касније..

Инкогнито режим и ВПН-ови не чувају приватно целокупно искуство прегледавања. Ми шифрирамо и блокирамо приступ СВИМ подацима ваших прегледавања. Ми користимо приступ нула знања вашим подацима. У ствари, ваши кључеви се никада не чувају на било ком серверу ради додатне сигурности, што значи да једноставно нисмо у могућности да било коме пружамо приступ вашем налогу. И опет то нуди бесплатна верзија.

Оснивач Тенте Јессе Адамс

Нема ограничења или ограничења

Оно што се чини заиста изванредним је то што, за разлику од већине бесплатних ВПН-ова, Тента каже да нема намеру да поставља ограничења пропусне ширине или ограничења употребе на уграђени ВПН сервис. Ово је похвално и свакако би могло помоћи покретању Тента-овог генијално пласираног ВПН-а у средишту пажње (на високо конкурентном и препуном ВПН тржишту).

"Зоне"

Једна одлика је способност прегледача да се повеже на различите ВПН сервере на различитим картицама прегледача (које се називају зонама). У бета верзији, могу се одабрати само четири сервера, који се налазе у Сијетлу, Мајамију, Холандији и Сингапуру. Међутим, ако и када Тента прошири ову листу локација сервера, то би могла бити заиста одлична карактеристика која заиста додаје корисност. Замислите, на пример, да можете да деблокирате аустралијску ТВ док безбедно обављате гео-ограничено интернет банкарство на јавном ВиФи-у и добили сте идеју.

Уграђене су ДНС опције

Како ће Тента постати доказ о приватности високог ценовног ранга, његови дизајнери су чак интегрисали измењива ДНС подешавања у прегледач. Ово је леп додатак и нешто је што није правило у ВПН индустрији.

Радимо на додавању подршке за потпуно прилагођени избор ДНС сервера, омогућавајући вам да унесете ИП било којег ДНС сервера који вам се допада, уколико вам наше могућности не одговарају.

Оснивач Тенте Јессе Адамс

Да бисте му приступили, кликните или заставицу или плави пин на картици да бисте добили падајући мени.

Веб локација Тента

Тента има веб сајт. На почетној страници налази се видео презентација о прегледачу како би људи могли да науче о Тенти без потребе да копају. Међутим, и поред добро дизајниране, веб локација није следећа са техничким детаљима.

Све су добре и добре, а карактеристике попут ДНС заштите од цурења и ОпенВПН звуче одлично. Поред тога, део блога такође садржи обиље чланака о приватности и безбедности, што је користан додатак. Не може се ипак створити осећај да би симпатична, јасна страница за имплементацију технологије савршено заокружила веб локацију и учинила да је привлачна техничко мислећим људима, као и повременим прегледачима..

Искуство прегледача Тента

Тента Бровсер је и даље у јавној бета верзији и доступан је само на Андроиду. Поред тога, морате бити пријављени у Гоогле Плаи продавницу да бисте приступили бесплатној апликацији. Апликација се брзо преузима и инсталира са лакоћом. Одлично изгледа од самог почетка. Логотип је изузетно кул: дигитална хоботница чипа-стазе са шипком која носи стетсон - ко би могао да се расправља са тим?

Прво што корисник мора учинити је поставити ПИН. Упозоравају се корисници да га не изгубе или ће их затворити из Тента претраживача. Једном када је ПИН подешен, корисници могу започети своје искуство прегледавања. Бровсер је подразумевано постављен на локалну мрежу и ради као и сваки други претраживач у режиму анонимности. Кликом на подешавања у горњем десном углу картице (ово се појављује као застава када је повезан, или као плави пин на локалној мрежи), претплатници добијају приступ бројним подешавањима, укључујући ВПН сервере.

Та подешавања су:

 • ВПН сервери: (Мајами, Сијетл, Холандија и Сингапур).
 • ДНС: (Гоогле ДНС, ОпенНИЦ, Левел 3, ОпенДНС Цустом).
 • Сеарцх енгине: (Гоогле, Иахоо, Бинг, ДуцкДуцкГо и СтартПаге).
 • „Преузми без упита“ - може се укључити или искључити (подразумевано се искључује).
 • „Затворите све картице сада.“
 • „Обриши зону.“
 • „Обавештење“ - управљање веб нотификацијама.

Тента је заштићени ВПН систем који омогућава отварање више веза у засебним картицама. То се чини заштитним зидом свега, осим прегледача из ВПН тунела. Да би ово био успешан производ, то треба да уради сигурно.

Групне странице по ВПН локацији (зона)

Супер функција која је уграђена у Тента је могућност груписања страница по локацији. Тента назива ове зоне зонама. Постављање нове групе је једноставно као и неколико додира на додирном екрану. На својој веб локацији Тента описује ову карактеристику на следећи начин:

Тента-ове зоне су наш власнички метод груписања ваших картица по локацији сервера. Нека је једна зона картица чврсто повезана с Амстердамом, док је друга истовремено повезана с Миамијем. Или Сеаттле. Можете чак да имате прилагођена подешавања за сваку зону, што вам омогућава неуспоредиву контролу над вашом активношћу прегледавања. Све са само неколико славина.

Значајка зона је свакако нова и омогућава корисницима да се истовремено повежу на различите веб локације на различитим локацијама. Тестирао сам га постављањем зоне у Мајамију и Холандији и тестирао сам са иплеак.нет у свакој зони. Сретна сам што сам открила да сам добила другачију (транспарентну) ИП адресу у свакој „зони“.

Остале карактеристике

За сада није доступан прекидач килл, што је помало срамота. Прекидач за заустављање зауставља било који веб саобраћај из ван тунела ВПН да заустави податке на путу према корисниковом ИСП-у, у случају да прекине ВПН веза. Ово је без сумње важна техничка карактеристика која ће бити потребна да би Тентана безбедност постала врхунска. Добра вест је да га Тента програмери тренутно припремају. Међутим, имајте на уму да до тада, ако ВПН веза падне, то би могло довести до нешифрираног промета из стварног ИП-а корисника да процури на њихов ИСП..

Приватност и сигурност

Због чињенице да је Тента затвореног кода, веома сам се радовао питати о имплементацији ОпенВПН-а на платформи. Наравно, за сада имамо само реч Јессе Адамс. Међутим, по мом мишљењу, чинило се да Адамс заиста зна о чему говори кад је одговарао на моја питања. Нивои имплементације шифрирања које је описао дефинитивно су јаки, тако да могу Тенту палчевима подићи руку. То су спецификације:

 • ОпенВПН за сигурне везе и шифрирање свих улазних и одлазних веза на веб (овисно о конфигурацији).
 • Метаподаци транзита (ОпенВПН канал за контролу) - ТЛС 1.2 ДХ размена кључева, АЕС-256 са СХА-384 аутентификацијом. 2048битни РСА кључеви.
 • Подаци о транзиту (ОпенВПН канал за пренос података) - АЕС-256 са СХА-512 аутентификацијом.
 • АПИ-ји за сервис: ТЛС 1.2 размена кључева Еллиптиц Цурве ДХ, АЕС-256 са СХА-384 аутентификацијом. ЕЦ4 кључеви од 384бит.
 • Као додатна безбедносна карактеристика, ми проводимо аутентификацију на ЗОНЕ серверима, како бисмо били сигурни да само Тента корисници имају приступ.

Еллиптиц Цурве ДХ размена кључева значи да Тента примењује савршену тајност напред. С обзиром на то да корисници добијају то бесплатно (и да је Тента још увек у бета верзији), ово је прилично фантастично и сигурно поставља пуно сродних ВПН-а на срамоту.

Сједиште у САД-у

Иако Тента и даље нема евиденцију, оснивање у САД-у далеко је од идеалног. САД су земља која је под будним оком и НСА-е и ЦИА-е. Надзор у земљи је на нивоу епидемије и националне компаније могу бити приморане да се придржавају истрага са налогима и наредбама за наметање. Због тога се САД увек сматрају црвеном заставом у погледу локације. Уз то речено, политика нулте евиденције иде дугим путем и значи да ако власти иду у Тента на информације они неће имати шта да предају..

ДНС подешавања

Једна ствар коју бих могао да тестирам су прилагодљива ДНС подешавања. Доступне опције су: Гоогле, Систем 3, ОпенНИЦ и ОпенДНС (са Цустом такође у фази развоја). Тестирао сам Тента Сецуре ДНС и ОпенНИЦ помоћу иплеак.нет и оба случаја је веб локација открио калифорнијске Гоогле Бусинесс ДНС адресе. Ово ме је мало забринуло.

Међутим, мало више тестирања открило је да је у питању бета грешка. У основи, бета корисници који желе променити ДНС можда ће морати да поново покрену свој Андроид уређај и затим промене ДНС подешавања. Након тога, једноставно се повежите на сервер и требали бисте имати исправна подешавања ДНС-а (мада препоручујем проверу да бисте били сигурни да су се исправно променили коришћењем иплеак.нет).

Једном када се ДНС успешно променио, Тента се сети поставке и установио сам да је стабилна. Такође нисам открио никакво цурење ДНС-а након што је правилно подешен.

Иако је потребно да поново покренете уређај да бисте били сигурни да су промене у ДНС-у дефинитивно грешка, Тента је и даље у бета верзији, тако да се може опростити.

ОпенНИЦ је за сада подразумевани провајдер ДНС услуга када је повезан на било коју од наших ВПН локација. Прећи ћемо на коришћење Тента ДНС-а који пружа неке предности, укључујући ДНС-овер-ТЛС и ДНС-овер-ХТТПС ускоро. Међутим, открили смо да наши развојни Тента ДНС сервери нису били способни да подносе наше производно оптерећење, што је резултирало несретним падом грешака. За сада смо то објединили у ОпенНИЦ и избацићемо Тента ДНС док га завршимо.

Овај коментар је уследио након прегледа. Такође потврђујемо да смо у подешавањима зоне ОпенДНС погрешно означили као ОпенНИЦ. То је фиксирано у издању које излази данас / сутра. Хвала што сте истакли ово.

Оснивач Тенте Јессе Адамс

Кад сам одабрао ОпенНИЦ, добио сам само једну ДНС адресу:

Све у свему, подешавања ДНС-а на Тенти засад су мало брига. Ово је дефинитивно нешто на што морате пазити ако намеравате да користите Тента.

Брзина везе

Можда највише разочаравајуће ствари код Тента претраживача су брзине везе. Тестирао сам сервере у Мајамију и Амстердаму користећи тестми.нет. Кад сам га тестирао, резултати преузимања били су заиста лоши. Миами сервер сам тестирао користећи тест сервер у Нев Иорку, а Амстердам из УК тестираног сервера. Као што видите, мој основни тест брзине био је око 50 Мбпс локално, и мало испод тога користећи Нев Иорк тест сервер. У оба случаја, брзине преузимања помоћу Тента у просеку су износиле око 5 Мбпс (и биле су ниске чак 3 Мбпс). Као и увек, тестирао сам сваки сервер пет пута да будем сигуран.

Брзина слања је такође мало заронила. То ће Тента морати озбиљно надоградити ако жели да се такмичи на препуном ВПН тржишту. Већина ВПН-а заправо немају своју инфраструктуру ВПН сервера. Из тог разлога, они изнајмљују своје сервере од поузданих провајдера. Најбољи ВПН-ови изнајмљују Тиер 1 сервере који пружају минималан губитак (можда 20%) брзине (а понекад чак и мање).

Са тако малим брзинама везе, нема сумње да би струјање било помало ноћна мора. Ипак, Тента је у бета верзији и бесплатан је, па ово и даље остаје добар ВПН за безбедност на јавном ВиФи-у. Међутим, можемо се само надати да ће Тента успети да надогради услугу пре него што је из бета верзије. Ако то не учините, то би могло бити озбиљна болна тачка.

Тента Бровсер: Закључак

Свиђало ми се:

 • Бесплатно ВПН без ограничења
 • Може да се повеже на различите сервере на различитим картицама
 • Преузимања, историја и обележивачи шифрују шифру (АЕС-256 битна енкрипција за податке стационарног прегледача који се чувају на уређају)
 • ДНС подешавања се могу променити у прегледачу
 • Јака ОпенВПН енкрипција
 • Непрекидно прегледавајте у режиму анонимности (али без одустајања од функције)

Нисам била сигурна у:

 • Само четири локације сервера
 • ДНС подешавања су помало грешка у бета верзији
 • Без прекидача

Мрзео сам:

 • Веома мале брзине везе
 • Морао сам да укључи и искључи Андроид уређај да промени подешавања ДНС-а и, понекад, да се повеже са серверима

За Тенту су још рани дани, а компанија је тек свој софтвер отворила опен соурце. Међутим, ако се имплементација провери када се правилно ревидира - онда је Тента сигурно изузетно занимљив бесплатни прегледач са снажним интегрисаним ОпенВПН-ом.

Нажалост, четири сервера (у само три државе) нису заиста довољна да би се такмичила на данашњем ВПН тржишту. Међутим, могућност деблокирања САД-а и Холандије сигурно има своје предности. Нажалост, брзине су превише спора да би се такмичиле на конкурентном ВПН тржишту. Брзине везе су приоритет број један за већину људи, тако да ово подручје неће освојити многе обожаватеље Тента.

Бесплатно је, међутим, одличан претраживач који је подешен да буде бољи тек када поравна неколико кинкова од којих пати. Све у свему, Тента је опремљен значајкама и сигуран, уз пажљиво размотрену употребљивост. Дефинитивно један који ће вам задржати пипке за будућност!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me