Morska datoteka


Seafile je odprtokodna rešitev za shranjevanje in sinhronizacijo v oblaku z odprto kodo. Z drugimi besedami, podobno je Dropbox ali Google Drive, le da imate popoln nadzor nad svojim primerkom platforme. Tako Seafile deluje v neposredni konkurenci Nextcloud in Owncloud.

ProPrivacy.com Rezultat
6 od 10

Povzetek

Programska oprema Seafile je na voljo v treh delih: strežniška programska oprema, namizje in aplikacije za sinhronizacijo za mobilne naprave ter programska oprema Drive. Zadnja možnost je namenjena samo namiznim računalnikom in ustvarja navidezni pogon za dostop in nalaganje datotek, shranjenih na vašem strežniku Seafile.

Cenitev

Ta pregled obravnava 100-odstotno brezplačno in odprtokodno izdajo Seafile. To je izdano pod GNU Affero General Public License v3, s podporo skupnosti, ki jo ponuja forum Seafile.

Na voljo je tudi lastniška Linux izdaja Professional Edition, ki vključuje e-poštno podporo in nekatere dodatne funkcije, namenjene podjetniškim okoljem.

Če gostite Seafile na tretjem strežniku, bodo seveda povezani tudi stroški najema strežnika.

Lastnosti

 • Medsistemsko sinhronizacijo s popolno podporo za Windows, macOS, Linux, Android in iOS
 • Virtualno preslikavo pogona
 • Šifriranje na strani odjemalca (od konca do konca)
 • Vgrajena podpora za dokumente Wiki
 • Različica datotek in posnetki
 • Zaklepanje datoteke za preprečevanje sočasnega urejanja datotek zaradi ustvarjanja konfliktov
 • Spletno urejanje in soavtorstvo
 • Revizijski dnevnik za spremljanje vašega sistema
 • Mobilni prenos fotografij
 • Skupna raba datotek in nadzor dovoljenj
 • Dvofaktorna avtentikacija
 • Vgrajeno skeniranje virusov
 • Podpora za WebDAV

Morda manjka Seafile sinhronizacija stikov in koledarja, čeprav mnogi menijo, da Seafile ohranja čistost kot programska oprema za sinhronizacijo datotek. Navijači Seafilda Nextcloud, ki podpira to in druge funkcije, ki jih Seafile ne podpira, velja za pretirano napihnjeno.

Če potrebujete sinhronizacijo stikov in koledarja, lahko za to poskrbite Radicale ali Calendarserver poleg Seafile.

Za razliko od Nextcloud (zaenkrat še nismo pregledali Owncloud-a), Seafile je samostojen gostitelj - bodisi na svojem ali na tretjem strežniku) Ni partnerskih podjetij, ki ponujajo v celoti gostovane vnaprej nastavljene primerke platforme.

Medvrstna platforma

Aplikacije za sinhronizacijo in SeaDrive (glejte spodaj) so na voljo za sisteme Windows, macOS in Linux. V Linuxu so za Ubuntu, Debian, CentOS in Fedora na voljo različice GUI teh aplikacij (ki so v osnovi enake njihovi Windows in macOS). Na voljo je tudi odjemalec ukazne vrstice za vse okuse Linuxa.

SeaDrive - virtualno preslikavo pogona

Namesto da do dostopa do naloženih datotek prek namiznega odjemalca za sinhronizacijo aplikacija SeaDrive za Windows, macOS in Linux namesti mapo SeaDrive kot pogon za enostaven dostop. To ne dodaja nobene jedrne funkcije prek običajnega odjemalca za sinhronizacijo (ki tudi datoteke samodejno ne sinhronizira lokalno), vendar ponuja priročen nadomestni način za dostop do datotek.

Vgrajena podpora za dokumente Wiki

Dokumente Wiki lahko shranite in uredite v knjižnici s pomočjo vgrajenega urejevalnika WYSIWIG Markdown. Te se lahko brez težav povežejo z datotekami, shranjenimi v knjižnici, s čimer odstranijo večino tradicionalnih Wiki sistemov - omejitve velikosti prilog.

Različica datotek in posnetek

Kadar koli spremenite datoteko v sinhronizirani knjižnici, se ustvari nova datoteka. Izvirna datoteka se hrani in do nje lahko dostopate kadar koli želite. Če postanete žrtev napada z odkupno programsko opremo, lahko preprosto obnovite različice datotek pred napadom. Različica različic je uporabna tudi za dostop do zgodnejših osnutkov vašega dela.

Zgodovina različic morske datoteke

Poleg preproste različice datotek Seafile posname posnetek celotne knjižnice vsakič, ko spremenite knjižnico. To pomeni, da je mogoče obnoviti vse datoteke, ne le tiste, ki so bile spremenjene.

posnetek datotek iz morske datoteke

Prejšnje različice datotek in posnetki so na voljo samo prek spletnega vmesnika, kjer lahko tudi določite, kako dolgo se hranijo pretekle različice datotek v posamezni knjižnici (merjeno v dnevih).

Spletno urejanje in soavtorstvo

Datoteke (vključno z datotekami Microsoft Office) je mogoče ustvariti, urejati in sodelovati z integracijo s spletnim strežnikom Microsoft Office, OnlyOffice ali spletnim strežnikom Collabora. To seveda zahteva nekaj nastavitev za uvajanje.

Spletni odjemalec Seafile vključuje tudi vgrajeno podporo za predogled za različne video, avdio, PDF, slikovne in besedilne datoteke.

Mobilni prenos fotografij

Aplikaciji Android in iOS omogočata samodejno nalaganje fotografij in videoposnetkov v knjižnico po vaši izbiri. Naložite lahko samo prek WiFi ali uporabljate tudi mobilne podatke, aplikaciji pa lahko dovolite, da ugiba albume kamer ali jih izberete sami.

Izbira albumov v datoteki o morju

Skupna raba datotek in nadzor dovoljenj

Datoteke in mape se lahko zlahka delijo iz nekodificiranih knjižnic prek URL-ja ali "interne povezave". To omogoča drugim članom skupine Seafile, da odprejo povezavo v namiznem odjemalcu. Šifrirane datoteke in mape se lahko delijo samo prek interne povezave.

daj mojo knjižnico v datoteko o morju

Delnice lahko zaščitite z geslom in na povezavah določite omejitev poteka. Podjetni odjemalci imajo na voljo nekaj dodatnih bolj natančnih delniških možnosti.

moja knjižnica v datoteki o morju

Dvofaktorna avtentikacija (2FA)

Dve faktorska avtentikacija je enostavno omogočena, kar zahteva, da se za prijavo v račune uporablja Google Authenticator (ali verjetno katera koli druga aplikacija OTP). Seafile podpira tudi 2FA prek storitve Twilio.

Podpora za WebDAV

Ko je nameščena, podpora za WebDAV omogoča sinhronizacijo podatkov z aplikacijami, ki podpirajo WebDAV. Kot že omenjeno, za sinhronizacijo koledarjev in stikov ne obstaja CalDAV ali CardDAV

Zasebnost

Eden glavnih razlogov za uporabo samostojne rešitve, kot je Seafile, in ne rešitev, ki je v celoti gostovana, kot je vsaka redna sinhronizacija datotek ali storitev varnostnega kopiranja v oblaku, je ta, da imate popoln nadzor nad lastnimi podatki.

Strežniško programsko opremo Seafile lahko namestite na strojno opremo, ki jo fizično posedujete, ali na izposojen strežniški prostor.

Pristojnost

Če namestite Seafile na izposojen strežniški prostor, so načeloma tam shranjeni podatki podvrženi ne glede na zakone in nadzorne operacije, ki se izvajajo v državi, na kateri temelji strežnik in / ali operater strežnika..

Seafile ponuja neobvezno močno šifriranje od konca do konca, zato so vaši podatki varno šifrirani, preden se naložijo v strežnik. To pomeni, da do njega ne more dostopati tretja oseba s strani strežnika, zato je skrb glede pristojnosti precej nepomembna.

Tehnična varnost

Knjižnice privzeto niso šifrirane, vendar lahko. Ta šifriranje se izvaja na strani odjemalca. Podatki v mirovanju so šifrirani s pomočjo AES 256-CBC in zavarovani s ključno datoteko.

Ključ je šifriran z geslom in šifro AES-CBC, preden ga pošljete in shranite na strežniku. Ključni par se ustvari tudi iz samega gesla z uporabo PBKDF2 z 1000 ponovitvami SHA256. Ta šifriran ključ z geslom je potreben za dešifriranje šifrirane datoteke ključev, ki se nato uporabi za dešifriranje vaših podatkov.

Če šifrirate / dešifrirate v namizju ali mobilnih aplikacijah, geslo nikoli ne zapusti vaše naprave. Ko uporabljate odjemalca spletnega (Seahub), se različica gesla shrani na strani strežnika za eno uro.

To očitno ni tako varno kot geslo, ki nikoli ne zapusti vašega sistema, a ker je shranjeno geslo premetano z uporabo PBKDF2 s 1000 ponovitvami SHA256, je kljub temu precej varno. In seveda, tako ali tako imate nadzor nad strežnikom.

Omeniti velja, da je vsebina datotek šifrirana, vendar imena datotek in struktura imenika niso.

Podatki v tranzitu bi morali biti zavarovani s HTTPS, čeprav boste morali pridobiti potrdilo SSL, ki ga je podpisal overitelj, in to konfigurirajte v sistemu svojega strežnika zase.

Seveda bodo podatki v šifriranih mapah ostali šifrirani, tudi če postopek prenosa ni zavarovan.

Podpora

Prva vrstica podpore je nedavno posodobljen in razširjen spletni priročnik. Vsebuje veliko informacij, vključno s podrobnimi vodniki za nastavitev.

Kljub temu smo naleteli na vprašanja, ki niso bila zajeta v priročniku, kamor se pojavljajo forumi aktivnih skupnosti. Moti pa, da se večina povezav v preteklih temah na forumu nanaša na staro različico priročnika in zato niso več uporabne.

Enostavnost uporabe

Nastaviti

Če želite uporabljati Seafile, morate najprej samo gostovati primerek njegove strežniške programske opreme. To lahko storite v generičnem Linuxu in Raspberry Pi na več načinov, vendar je za domače uporabnike (poudarek tega članka) priporočljivo uvesti v Linux z uporabo SQLite. To je vse dobro in dobro (in je precej enostavno), le da so navodila za uvajanje HTTPS na voljo samo za metode Nginx ali Apache.

Priročnik priporoča tudi uvajanje z izvornim odjemalcem Windows, vendar za to niso na voljo nobene povezave. Ob nadaljnji preiskavi je to zato, ker je programska oprema za strežnik Windows zdaj zastarela in je v prihodnje ne bo podprla, čeprav je, če lovite dovolj močno, še vedno na voljo.

Celovita navodila za nastavitev so na voljo za vse podprte platforme, čeprav je treba povedati, da je ne glede na to, katero platformo ste izbrali, to resnično delo za izkušenejše računalniške tehnike in navdušence..

Navodila so na voljo v priročniku Seafile za omogočanje HTTPS na Linux strežnikih z uporabo Nginx ali Apache, vendar ti predvidevajo, da ste uporabili Seafile z uporabo teh platform. Če ga namestite s pomočjo SQLite, Docker ali v operacijskem sistemu Windows, še zdaleč ni jasno, ali je sploh mogoče omogočiti HTTPS.

V spletu so na voljo številni vodniki za omogočanje HTTPS za Seafile Windows Server s paketom Microsoft IIS, vendar so vsi stari že nekaj let.

Spletni vmesnik

Spletni vmesnik je osnovno sredstvo za dostop do datotek in upravljanje z njimi ter za upravljanje nastavitev vašega računa.

morske datoteke

Ustvarite lahko nove knjižnice, naložite datoteke ali povlečete in spustite v knjižnice.

pomnilniške datoteke povleci in spusti v knjižnice

Aplikacije za sinhronizacijo na namizju

Aplikacije za sinhronizacijo podatkov so v Windows, macOS in Linuxu skoraj enake. Za razliko od Dropboxa ali Google Drive datoteke, sinhronizirane s strežnikom, niso samodejno sinhronizirane lokalno z drugimi napravami.

sinhroniziranje aplikacij na datoteki morja

Lahko sinhronizirate katero koli mapo v vašem sistemu, tako da jo povlečete in spustite do odjemalca, kjer si lahko ogledate, upravljate in delite datoteke.

SeaDrive

Ena najbolj uporabnih lastnosti Seafilea je možnost ustvarjanja virtualnih pogonov v operacijskem sistemu Windows, macOS in Linuxu. Ti se obnašajo kot običajni lokalni pogon, le da se podatki, shranjeni v njih, shranijo v strežnik Seafile.

pomorski pogon na mac OS

Ikona poleg vsake datoteke je kazala njen status: samo v oblaku, naloženo ali delno preneseno (za mape).

Mobilne aplikacije

Aplikaciji Android in iOS sta si zelo podobni. V obeh aplikacijah si lahko ogledate, upravljate in nalagate datoteke, sinhronizirane na strežnik v oblaku.

Sea file mobilna aplikacija

V Android je mogoče naložiti katero koli datoteko v vašo napravo, čeprav smo nekoliko razočarani, če opazimo, da mape ni mogoče samodejno sinhronizirati. V iOS-u ste omejeni na nalaganje fotografij in videoposnetkov.

fotografije na datoteki o morju

Obe aplikaciji podpirata samodejno nalaganje fotografij in videoposnetkov.

Končne misli

Seafile v uporabi deluje zelo dobro in pozdravljamo dejstvo, da se datoteke, sinhronizirane v oblak, ne sinhronizirajo samodejno na vseh povezanih strojih. Njegov vmesnik je intuitiven in enostaven za uporabo, njegove aplikacije pa so zelo gladke. Še posebej cenimo močno podporo Linuxu z različicami GUI programske opreme Sync in SeaDrive.

Vendar smo malce razočarani, ker ne morete samodejno sinhronizirati map iz naprav Android (funkcija, za katero vemo, da iOS tako ali tako ne bi nikoli podpiral).

Razumemo, zakaj je ljudem všeč dejstvo, da se Seafile izogiba plazanju misij, vendar pogrešamo sinhronizacijo koledarja in stikov. Vemo, da je to mogoče doseči z uporabo druge programske opreme poleg Seafilea, vendar je za to potrebna dodatna namestitev na ravni strežnika.

Kar nas pripelje do velike ovire z uvedbo Seafilea. Za razliko od Nextcloud za navadnega uporabnika ni na voljo gostujočih možnosti. Seafile je samo lastna rešitev za shranjevanje v oblaku. Kar pomeni, da je za njegovo postavitev potreben precej tehničnega znanja. Še posebej, če želite povezavo povezati s HTTPS.

Če imate znanje, je Seafile elegantna, brezplačna in varna rešitev za gostovanje v oblaku (ob predpostavki, da namestite HTTPS in uporabite šifriranje e2e. V nasprotnem primeru bo za vas verjetno boljša storitev v oblaku.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me