Jazavac privatnosti


Badger privatnosti alat je o privatnosti koji je razvila Zaklada Electronic Frontier. Vrlo je korisno proširenje koje je dostupno za Firefox, Chrome i Opera. Instaliranjem i upotrebom Badger-a za privatnost potrošači mogu drastično smanjiti praćenje koje trpe zbog ruku web stranica.

ProPrivacy.com Postići
8 od 10

Sažetak

Lijepa stvar privatnosti Badger je što, osim što zaustavlja ogromne količine praćenja, ubrzava i vrijeme učitavanja stranica umanjivši količinu podataka koju svaka stranica treba učitati.

Badger privatnosti potpuno je besplatan, što znači da ga svatko može upotrijebiti za započeto blokiranje pratilaca. Popularno proširenje funkcionira tako što automatski blokira pratioce web stranica. A korištenje Badger privatnosti nije lukav posao, kao što je slučaj s više tehničkih blokatora skripti poput uMatrix.

Logotip Badger privatnosti na radnoj površini

Kako djeluje Badger o privatnosti

Badger privatnosti dostupan je kao proširenje za Chrome, Firefox, Opera, pa čak i za Firefox na Androidu. Da biste dobili proširenje, jednostavno ga potražite pomoću preglednika ili izravno putem Googlea. Nakon što je instaliran, Badger privatnosti funkcionira tako da automatski uči blokirati tragače. To se postiže tako što ćete potražiti skripte i slike trećih strana za koje se čini da ostavljaju kolačiće ili otiskuju otiske prsta na vašem pregledniku.

Proširenja Badger privatnosti mogu se naći na Google Chromeu, Firefoxu i Operi na radnoj površini, kao i Firefoxu na Androidu

Badger privatnosti također koristi Zaglavlje ne prati (DNT) dostupno u vašem pregledniku. Ako neka usluga ignorira DNT zahtjev (većina tragača potpuno ignorira DNT jer to nije zakonski zahtjev) Badger privatnosti nadgledat će ostale web stranice za isti tracker. Ako se otkriva ta skripta koja vas prati na tri različite web stranice, Privacy Badger započet će blokirati taj tracker svaki put kada se nađe.

Badger privatnosti blokira i praćenje klikova na odlaznoj vezi na Facebooku, Googleu i Twitteru. Praćenje veza dizajnirano je kako bi omogućilo mrežnim tvrtkama da vas prate kada kliknete na vezu i napuste njezinu web stranicu. To omogućava, primjerice, tvrtkama da shvate što vas oglašava. No, Badger o privatnosti također sprečava Google da prati sve veze koje pratite iz dokumenata s Diska ili iz Hangouta!

Štoviše, Privacy Badger pruža zaštitu od praćenja "pinga" i curenja WebRTC - što znači da ako koristite VPN koji pati od curenja WebRTC - privatni jazavac zaštitit će vas.

Kako se koristi Badger privatnosti

Korištenje Badger privatnosti može biti tako jednostavno da ga instalirate i pustite da radi svoje. Međutim, vrijedno je razumjeti proširenje da biste ga maksimalno iskoristili. Također je vrijedno napomenuti da vam preporučujemo da je koristite za uBlock Origin kako biste dobili vodonepropusnu zaštitu od praćenja. To je zato što će njih dvoje koji rade zajedno pružiti mnogo opsežnije iskustvo.

Zašto? Badger privatnosti blokira samo praćenje drugih proizvođača koji vas aktivno prate, a ne domene (čak i one za oglašavanje) koje izgledaju kao da nisu. Dakle, uparivanje Privacy Badger-a s uBlock-om Origin (a možda čak i Ghostery-om) može pomoći u stvaranju iscrpnijeg crtanja kako za treće strane, tako i za pratioce drugih strana. S tim u vezi spremni ste za početak korištenja Badger privatnosti.

Započnite instaliranjem proširenja Privacy Badger u vaš preglednik. Od tog trenutka nadalje, trackeri treće strane ugrađeni na web stranice koje posjetite bit će blokirani; uvelike poboljšava svoju digitalnu privatnost u tom procesu.

Za potrebe ovog vodiča, instalirali smo Badger privatnosti u čistu verziju Firefoxa, što je općenito prihvaćeno kao bolji preglednik za privatnost od Chromea.

početna stranica badger o privatnosti

Zatim smo posjetili Forbes, web mjesto koja je poznata po tome što sadrži puno tragača. Kao što vidite sa snimke zaslona u nastavku, PB je otkrio 20 tragača.

Proširenje za privatnost Badger chrome

Klik na ikonu PB na alatnoj traci vašeg proširenja omogućuje vam da vidite kvar blokiranih tragača. To vam daje snagu da promijenite ono što radi Badger privatnosti s bilo kojim potencijalnim pratiocima otkrivenim iz domena trećih strana. Skripte domena treće strane koje je otkrio PB podijeljeni su u tri skupine:

  1. Pratioci koji se prikazuju kao crveni potpuno se blokiraju.
  2. Žuti tragači - sa klizačem u sredini - su treće strane koje su dopuštene, jer se čini da su potrebne da bi web mjesto pravilno funkcioniralo. Žutim pratiocima dopušteno je učitavanje sadržaja s njihovih domena - ali ih PB aktivno pregledava kako bi uklonili kolačiće treće strane i reference s njih.
  3. Zeleni tragači - sa klizačem udesno - skripte su s domena trećih strana za koje PB još nije otkrio da vas prate na više mjesta (još). Sve dok PB ne primijeti domenu koja vas prati na tri različite web lokacije, neće ih početi blokirati.

Mi općenito preporučujemo da pustite Privacy Badger da blokira sve što želi. Međutim, postoje slučajevi kad je moguće da će funkcionalnost nekih web-lokacija biti narušena kada koristite PB. Ako se to dogodi, imate dvije mogućnosti:

  1. Pomaknite klizač za uslugu web mjesta za koju smatrate da je potrebna na sredini ili u desno da biste utvrdili da li to popravlja učitavanje i funkcioniranje web mjesta. Ako niste sigurni koja vam je usluga potrebna, možete ih testirati jednu po jednu sve dok ne pronađete onu koja vam je potrebna.
  2. Potpuno onemogućite PB na toj web stranici kako biste dobili pristup funkciji koja vam je potrebna. Badger privatnosti također vam omogućava da vratite podatke na EFF informirajući ga da je aplikacija pokvarila web mjesto. To omogućava EFF-u da pregleda web mjesto kako bi donio odluku o tome je li sigurno početi dopuštati tu uslugu putem draneta.

Kao što možete vidjeti na snimci zaslona u nastavku, dva pratilaca koja su na Forbesu postavljena kao žuta su Google i Facebook. To znači da PB vjeruje da su ti trackeri potrebni kako bi stranica radila. Unatoč tome, naša je preferencija da nas Google ne prati ili Google i iz tog razloga odlučili smo ih premjestiti lijevo.

jazavac privatnosti prikazuje praćenje

Nakon što smo ove klizače premjestili ulijevo, stranicu smo ponovno učitali osvježivanjem kako bismo osigurali da stranica i dalje radi. Kako se sumnja, stranica je radila u redu, što znači da smo stekli malo dodatne privatnosti ručnim blokiranjem tih skripti.

Badger privatnosti prikazuje skripte za blokiranje privatnosti

Ponesite svoje podatke sa sobom!

Također je vrijedno napomenuti da Badger Privacy ima alat za uvoz / izvoz. To vam omogućuje da izvozite sve podatke koje je primjerka vašeg PB-a saznala iz jednog preglednika da biste je prenijeli u drugu. Kao rezultat toga, ne morate početi učiti Badger privatnosti ispočetka svaki put kad ga instalirate.

Da biste iskoristili ovu značajku, pritisnite vršak u gornjem desnom kutu zaslona proširenja i odaberite Upravljanje podacima.

izvoziti podatke korisnika iz jazavca privatnosti

Zatim kliknite ili Preuzmi ili Uvezi. Podaci se izvoze u obliku datoteke Json koja se pohranjuje na vaše računalo i možete ih uvesti bilo s tvrdog diska ili s USB ključa ako ih želite ponijeti za uvoz na radno računalo ili negdje drugdje.

Važne postavke

Klikom na veliki zupčić u gornjem desnom dijelu proširenja otvorit će se prozor preglednika s postavkama za proširenje. Ovdje možete odlučiti uključiti blokiranje WebRTC-a i blokade praćenja u načinu anonimnog pregledavanja (Chrome) ili privatnog pregledavanja (Firefox).

blokiranje webrtc blokiranja na anonimnom

Želite li ove značajke, ovisi o vašim osobnim preferencijama. Međutim, mi generalno preporučujemo da uključite zaštitu od propuštanja WebRTC-a, jer je to korisna značajka.

Druga važna postavka na koju treba pripaziti je Web lokacije s invaliditetom kartica. To vam omogućuje provjeru na kojim ste web lokacijama onemogućili Badger privatnosti. Pomoću ove kartice možete provjeriti gdje je PB onemogućen i možete se predomisliti uklanjanjem web mjesta s popisa.

Zaključak

Korištenje Badger privatnosti za blokiranje skripti treće strane vrlo je jednostavno, a većini ljudi jednostavno je instalirati i ostaviti da radi u pozadini. Bez obzira na to, svatko tko je zainteresiran za blokiranje što je moguće više neželjenih pratilaca, ima mogućnost pomeranja postavljanjem više pratilaca na lijevu stranu.

Osim toga, moguće je postaviti određene tragače na žutu ili zelenu ili u potpunosti onemogućiti Badger privatnosti, ako ima negativan učinak na web mjesto koje želite koristiti. Međutim, imajte na umu da onemogućavanje PB-a tijekom posjeta web lokacijama koje krši (poput web stranica za strujanje koje odbijaju reprodukciju videozapisa osim ako ne onemogućite sve blokade oglasa) može vas otvoriti za rizične skočne prozore i praćenje.

Također vam toplo preporučujemo da koristite PB zajedno s uBlock Origin kako biste osigurali da bude blokirano što više neželjenih skripti. Na taj način ćete još više zategnuti pojas za privatnost - istovremeno vam dati bolje vrijeme učitavanja stranica na svim web lokacijama koje posjetite!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me