Google vožnja


Google vožnja
jedna je od najvećih usluga skladištenja u oblaku na svijetu, a može se pohvaliti stotinama milijuna korisnika. Umjesto da jednostavno sadrži datoteke, usluga omogućuje korisnicima stvaranje i uređivanje svojih dokumenata zahvaljujući paketu uredskih aplikacija, uključujući Google dokumente, crteže, tablice i prezentacije..

ProPrivacy.com Postići
6.3 od 10

Sažetak

Nadajući se da će stvari biti još jednostavnije, Google Drive je 2018. zamijenio Google One, što je donijelo više prostora za pohranu i dodatnih pogodnosti po povoljnijoj cijeni. Usluga koja je točno imenovana, usluga nagrađuje one koji praktično prihvaćaju Googleov ekosustav, automatski izrađuju sigurnosne kopije datoteka i fotografija s Gmaila i Androida.

U našem pregledu Google diska detaljno smo pregledali značajke, upotrebljivost te privatnost i sigurnost.

Voli

 • Prvih 15 GB prostora za pohranu je besplatno
 • Mjesečno & godišnje cijene
 • Izvanmrežno gledanje & uređivanje s Googleovim Office Suiteom
 • User-friendly
 • Podrška na više platformi
 • 2-faktorska autentifikacija
 • Verzija datoteke

ne sviđa

 • Nedostatak politike nulteg znanja
 • Nije open-source
 • Sa sjedištem u SAD-u

Cijene i dostupnost

Google odustaje od probnog razdoblja u korist 15 GB besplatnog prostora za pohranu svih članova. Nažalost, to ostavlja neke premijske prednosti isključivo na plaćenim pretplatama, uključujući pristup Google stručnjacima za podršku 24 sata i 7 dana i mogućnost dodavanja do pet različitih članova obitelji s individualnim pristupom osobnoj pohrani.

Prve tri razine mogu se plaćati mjesečno ili godišnje, počevši od 1,99 USD mjesečno za 100 GB, 2,99 USD mjesečno za 200 GB i 9,99 USD za nevjerojatnih 2 TB. Skladištenje nakon ovog povlači značajan skok, ali isto tako i cijena. 10 TB vratit će korisnicima 99,99 USD mjesečno, 20 TB košta 199,99 USD mjesečno, a 30 TB po nevjerojatnih 299,99 USD mjesečno. Iako se zahtjevi za skladištenjem povećavaju s videozapisima rezolucije 4K +, opcija 2 TB sigurno nudi najbolju vrijednost za novac.

Drive Enterprise nudi se poslovnim korisnicima, a Google sugerira da se timski rad i produktivnost poboljšavaju njegovom vlastitom umjetnom inteligencijom (AI) i mogućnošću korištenja mnoštva softvera tvrtke kao što su dokumenti, listovi i prezentacije. Jedan od najzanimljivijih dijelova ovog posla je da plaćate samo ono što koristite i nema gornjih ograničenja pohrane. To mjesečno košta 8 USD po aktivnom korisniku, plus nadoplata od 0,04 USD po GB koja se koristi u tom razdoblju.

Google nudi svoju uslugu širom svijeta, iako mogu biti ograničena. Trenutno 145 zemalja može u potpunosti koristiti Google Drive putem Google Play distribucije, dok ostatak neće moći preuzeti plaćene aplikacije. Cijeli popis možete pronaći ovdje. Načini plaćanja uključuju zaduženje & kreditne kartice, PayPal, Google Pay, PaySafe i poklon kode.

Značajke

 • Izvanmrežno gledanje & montaža
 • Pristupačnost
 • Verzija datoteke
 • Podrška za dijeljenje datoteka
 • Sinhronizacija na više platformi
 • Integracija operacijskog sustava
 • Izbor kvalitete u odnosu na kompresiju
 • 2-faktorska autentifikacija

Izvanmrežno gledanje & uređivanje

Google pruža mogućnost pregledavanja i uređivanja datoteka putem usluga Dokumenti, Tablice i Prezentacije dok ste izvan mreže. To je podržano na svim uređajima, ali zahtijeva da budete povezani s Internetom tijekom postavljanja izvanmrežnih načina.

Ova je značajka ekskluzivna za Google Chrome na radnim površinama i zahtijeva vam da omogućite sinkronizaciju Google dokumenata, tablica, prezentacija & Crteži datoteka na ovom računalu tako da možete uređivati ​​izvan mreže unutar postavki. Svaka datoteka mora biti dostupna izvanmrežno ručno, desnim klikom i odabirom opcije Dostupno izvan mreže. Srećom, ovo se može postići skupno zahvaljujući prečicama Shift + Ctrl i Shift + ⌘ na Windows-u i Mac-u.

Proces je pojednostavljen na mobilnim uređajima, jednostavno zahtijevajući korisnike Android-a i iOS-a da otvore bilo koju aplikaciju Google pogon, Dokumente, Tablice ili Prezentacije, pomaknu se do simbola od tri točke u kutu svake datoteke i dodirnite da postanu dostupni izvanmrežno. Datoteke spremljene izvan mreže tada se mogu pronaći u izborniku.

Vrijedi zapamtiti da ostavite odgovarajuću sobu unutar svog oblaka ako želite ponovno sinkronizirati stvari prilikom povratka na mrežu.

Pristupačnost

Google pogon ima brojne mogućnosti pristupačnosti kako bi osobama s invaliditetom omogućio bolju interakciju s prenesenim sadržajem, poput kompatibilnosti čitača zaslona i mogućnosti dodavanja zapisa s titlovima u video datoteke.

Za čitatelje zaslona na radnoj površini, Google preporučuje Mozilla Firefox s NVDA u fokusnom načinu ili JAWS u načinu obrazaca za najbolje iskustvo. Alternativno, korisnici preglednika Google Chrome i Safari mogu koristiti VoiceOver, a korisnici OS Chrome mogu se prebaciti na ChromeVox. Google pogon kompatibilan je s TalkBack, BrailleBack, Switch Access i tipkovnim prečacima na Androidu, dok se korisnici iOS-a mogu slično obratiti VoiceOveru. Naputke za navigaciju i prečace na tipkovnici možete pronaći ovdje.

Dodavanje pjesama s natpisima u videozapise može se raditi samo na radnoj površini, ali može poboljšati iskustvo publike korisnika Google diska. Tvrtka preporučuje upotrebu datoteka s titlovima, ali datoteke prijepisa prihvaćene su i za engleski i japanski jezik.

Verzija datoteke

Google pogon bilježi povijest svake prenesene datoteke, što pomaže u sprečavanju zaraze zlonamjernim softverom i vraćanju neželjenih promjena. Potonje je posebno zgodno s obzirom na Googleov zajednički pristup uređivanju datoteka jer će korisnici moći lako vidjeti promjene i poništiti ih po potrebi.

Desnim klikom na datoteku i odabirom verzija za upravljanje prikazat će se sve iteracije koje je Google disk poznavao, omogućujući korisnicima da učitaju novu verziju na staru verziju ako je uređena izvan mreže. To se ne može učiniti s mapama, pa je vrijedno zadržati se iznad stvari u datoteci dok su učitane.

Podrška za dijeljenje datoteka

Druga opcija desnog klika je mogućnost dijeljenja datoteka s drugima. To se može učiniti ručnim unošenjem adrese e-pošte ili stvaranjem zajedničke veze. Gmail je uključen u ovu značajku, koja automatski prikazuje adrese e-pošte s vašeg popisa kontakata. Facebook i Twitter integrirani su i za brzo i jednostavno objavljivanje dijeljivih veza.

Vlasnici dijeljenog sadržaja mogu ograničiti ljude na gledanje, komentar ili davanje dopuštenja za potpuno uređivanje izravno iz samog poziva. Ako vlasnici žele biti nevjerojatno zaštitni na svoj materijal, također mogu onemogućiti mogućnost promjene pristupa i dodavanja novih ljudi, kao i riješiti se mogućnosti preuzimanja, ispisa i kopiranja datoteka za komentatore i gledatelje.

Cross-platforma

Google pogon dostupan je na većini platformi putem Chromea, Firefoxa, Microsoft Edgea, Internet Explorera 11 i Safarija, omogućavajući korisnicima dodavanje, preuzimanje ili sinkronizaciju svog sadržaja.

Aplikacija Backup and Sync dostupna je za preuzimanje na Windows 7 do 10 i bilo što od macOS-a 10.10 nadalje. Korisnici iPhonea mogu Google Drive preuzeti iz App Store-a, dok Android verzije 4.4 i novije aplikacije mogu preuzeti aplikaciju iz Trgovine Play. Mobilni korisnici morat će preuzeti zasebne aplikacije ako žele koristiti uredski paket, a Google dokumenti, tablice i dijapozitivi na svom sustavu trebaju najmanje Android 5.0.

Trenutno će korisnici Androida primijetiti da je Google pogon unaprijed instaliran na njihov uređaj. To bi se u budućnosti moglo promijeniti zbog opetovanih anti-konkurentskih optužbi Europske unije koje su promijenile Googleovo stajalište o prisiljavanju prvih aplikacija putem svog navodno otvorenog koda softvera. U ovom slučaju bi ga i dalje trebao biti dostupan za preuzimanje iz Trgovine Play.

Integracija OS-a

Korisnici koji se drže pregledničke verzije Google diska neće imati luksuz integracije s operativnim sustavima, ali aplikacije omogućuju vlasnicima Windows i Android da iskoriste tu značajku.

Vlasnici mobilnih uređaja mogu slati datoteke u njihov oblak tijekom pregledavanja izbornika dijeljenja, dok Windows korisnici jednostavno trebaju desnom tipkom miša kliknuti da bi se otvorio izbornik Google diska. Ako se na radnoj površini pomalo čujete, previše roditeljskih mapa može uzrokovati da nestane integracija OS-a. Mapa u mapi unutar mape djeluje sasvim u redu, ali ako imate nešto više od toga, morat ćete je izravno prenijeti.

Nažalost, korisnici Mac i Linuxa nisu sposobni koristiti ovu značajku. Nema mape integracije u aplikaciju Backup and Sync na macOS-u, dok Linux nema dostupnu prvu aplikaciju. Postoje brojni zaobilazni načini za potonje, ali povjerenje drugoj tvrtki s vašim podacima je nešto što ne bismo preporučili bez odgovarajuće pažnje. Ako vam ovo onemogući Google Drive, postoji nekoliko alternativnih usluga sigurnosnog kopiranja za Mac korisnike.

Druge značajke

Google pogon korisnicima omogućuje prijenos datoteka pomoću originalne kvalitete kako bi se spriječio gubitak, ili korištenje visokokvalitetnog kompresije za smanjenje veličine datoteke uz minimalno smanjivanje. 2-faktorska provjera identiteta također povećava sigurnost u svim Googleovim uslugama, a ProPrivacy visoko preporučuje.

Privatnost i sigurnost

Nadležnost

Google pogon je sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i poput većine američkih tvrtki često provjerava neprimjereni stav države u pogledu privatnosti. S obzirom da je Google prije svega tvrtka za oglašavanje, on prikuplja zabrinjavajuće količine podataka o svojim korisnicima koji bi potencijalno mogli pasti u ruke nametljivih vladinih tijela.

Zero-znanje

Google pogon ne osigurava pravila o nuli znanja jer proizvod spada pod Googleova opća pravila o privatnosti i Uvjete pružanja usluge. To znači da Google pohranjuje kopiju vaše lozinke na svoje poslužitelje, što omogućuje oporavak lozinke, ali postavlja vaše podatke u veći rizik od propuštanja, krađe ili oduzimanja vlasti s nalogom.

Nada nije izgubljena za one koji žele iskoristiti Googlove relativno fer cijene za pohranu u oblaku, jer korisnici mogu koristiti usluge šifriranja na strani klijenta za bolju zaštitu njihovih podataka.

Tehnička sigurnost

Kao što se očekivalo, Google pogon štiti podatke pomoću šifriranja u SAD-u, dijeleći podatke na komade pomoću AES-256 prilikom prijenosa. Koristeći TLS standard, podaci se nakratko dešifriraju kada dođu do Googleovih poslužitelja prije nego što se ponovno kriptiraju s AES-128 radi zaštite. Iako se to radi u roku nekoliko milisekundi s minimalnom šansom istjecanja, to predstavlja mali problem koji bi mogao biti neugodan.

Radi dodatne sigurnosti, ključevi za šifriranje također su omotani u vlastitu enkripciju za sprečavanje napada koja se dešifrira samo kad se uspostavi veza s korisničkog računa s Google diskom. To znači da nikad ne kontrolirate vlastite ključeve za šifriranje.

Ovo se može promijeniti upotrebom usluga šifriranja na strani klijenta ako postoji problem, ali ne znači dodatni rad na nogama za kupca. Svoju zaštitu možete i pojačati omogućavanjem dvofaktorske provjere autentičnosti koja će se naknadno aktivirati za sve Googleove usluge koje koristite s tom istom adresom e-pošte.

pitanja

Kriptografija preglednika

Preglednici nisu sigurni ili privatni kao što su njihove mogućnosti primjene. Nije sigurno koja kriptografija koristi Google, je li to davno zastareli JavaScript ili je prihvatljiviji WebCrypto API; međutim, web je manje idealna platforma za isporuku s daleko više pratilaca. Također omogućuje matičnoj tvrtki da gurne nametljivi kôd bez otkrivanja.

Zatvoreni izvor

Kao i ostali proizvodi tvrtke, Google Drive je vlasnička usluga koja se u ime autorskih prava čuva iz zatvorenog koda. To znači da je nemoguće shvatiti što se događa ispod površine i zahtijeva od vas da implicitno vjerujete Googleovim namjerama. To utječe na sigurnost i privatnost, jer vanjski stručnjaci ne mogu provjeriti integritet platforme, što potencijalno omogućuje da iskorištavači prođu neopaženo, a izdavač ubrizga zlonamjerni kod..

Jednostavnost korištenja

Google pogon nudi vrlo razdjelno iskustvo ovisno o tome kako ga upotrebljavate. Podržane aplikacije nevjerojatno su minimalističke u odnosu na robusnu mobilnu iteraciju i potpuno opremljenu verziju usluge preglednika.

Desktop

Aplikacija sigurnosne kopije i sinkronizacije djeluje iz programa Windows Explorer i Macovog pronalazača, pružajući izravan pristup sinkroniziranim mapama i omogućujući vam prijenos u oblak.

Nažalost, ovo također uklanja mogućnosti. Verzija datoteke ovdje nije dostupna, nema načina za nadogradnju plana pohrane i ne možete pristupiti javnim datotekama koje su ranije dijeljene s vama osim ako je posebno niste dodali na svoj Disk. Logika je vjerojatno da sve radne površine imaju pristup pregledniku, ali to nije idealno stajalište.

Mobilni

Aplikacija Drive za Android nudi puno više. Ne samo da možete sinkronizirati fotografije, već možete stvoriti i automatsko sigurnosno kopiranje i učitavanje datoteka dok ste u pokretu.

Google Drive Android

Možete pristupiti prethodno zajedničkim datotekama izvan diska, provjeriti datoteke pohranjene na pojedinim Windows i Mac uređajima iz odjeljka Računalo i odabrati želite li ograničiti prijenos datoteka na Wi-Fi radi očuvanja podataka. Nažalost, inačica datoteka i dalje ostaje nedostupna ovom metodom.

preglednik

Konačna verzija Google diska može se pronaći na podržanim preglednicima, zajedno sa svim značajkama. Izgled je nevjerojatno jednostavan za korisnika, pri čemu se većina opcija prikazuje ili u lijevoj ladici ili desnim klikom na objekt. Aktivnost je posebno korisna značajka za zajedničke mape i može se pronaći u odjeljku s informacijama u gornjem desnom kutu.

Završne misli

Google pogon je sveobuhvatan u svom skupu značajki, s primamljivim cijenama koje će namamiti nove i povratne kupce. Tvrtka daje sve od sebe da bude uključena u mnoštvo različitih načina plaćanja, minus cryptocurrency, i zahvalno omogućuje ljudima da plaćaju mjesečno ili godišnje na određenim razinama.

Dvije značajke bez premca su Googleov uredski paket i mogućnosti pristupačnosti. Korisnici ne samo da mogu uređivati ​​u pokretu, već i osobe s oštećenjem vida i sluha mogu maksimalno iskoristiti uslugu zahvaljujući tim uključenjima. Međutim, razlika između platformi posve je uočljiva i ne dopušta mnogo izbora o tome kako koristiti usluge u oblaku, posebno ako želite koristiti svaku značajku.

Iako je Google pogon uglavnom siguran, nedostatak politike nulteg znanja i poslovnog modela temeljenog na oglasima vjerovatno je dovoljan da zagovornike privatnosti učini neugodnim. Umjesto toga, Googleova usluga pohrane u oblaku vjerojatnije je da će se svidjeti kupcima koji traže praktičnost i funkcionalnost. Kupci mogu poboljšati svoje iskustvo pomoću usluga šifriranja na strani klijenta i upravitelja lozinki, ali postoje više privatnih opcija koje bi mogle bolje odgovarati računu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me