Brskalnik Tenta

Tenta je nov brskalnik Android z globokim poudarkom na zasebnosti. Medtem ko večina brskalnikov zasluži svoje storitve z oglaševanjem in zbiranjem uporabniških podatkov, Tenta počne drugače. Tenta ponuja OpenVPN v brskalniku, tako da so uporabniki popolnoma varni. Poleg tega Tenta nikoli ne shrani uporabniških ključev na nobenem od svojih strežnikov za dodatno varnost. Pomislite na VPN in brskalnik v načinu brez beleženja zgodovine, ki sta združena v eno in začnete spoznavati izkušnjo brskanja, ki jo ponuja Tenta.

ProPrivacy.com Rezultat
4 od 10

Povzetek

Če rečem, da sem bil navdušen nad poskusom Tente, je podcenjevanje. Takoj, ko sem slišal zanjo, sem si nestrpno želel, da bi jo spustil skozi njene korake. Ali bo brezplačni vgrajeni VPN deloval na optimalnih nivojih, potrebnih za pretakanje v HD-ju? Ali pa bo počasen in primeren le za varnost WiFi in deblokiranje stvari, kot so storitve spletnega bančništva? Glede na to, da je brezplačen, tudi slednje ne bi bilo tako slabo. Moram pa priznati, da upam, da deluje zelo dobro. Brez dvoma je brezhibno vključevanje orodij za zasebnost v en sam brskalnik nekaj, kar ponuja veliko uporabnost in daje Tenti edinstveno privlačnost.

Cenitev

Tenta se zdi, da je storitev brezplačna in je teoretično odličen izdelek. Dejstvo, da je na voljo brez naročnine, je precej presenetljivo. Kaj je torej ulov? Resnica je, da kolikor lahko rečem, ni enega! Brskalnik Tenta programsko opremo resnično odda brezplačno, storitev pa namerava zaslužiti le tako, da ljudem omogoči nadgradnjo na paket VPN (sčasoma).


Ta nadgradnja bo storitev VPN za celotno napravo, ki ščiti vse aplikacije in ne le podatki v brskalniku. Naročniki Tenta bodo ustvarili vir prihodka za razvijalce Tente. Tako je brskalnik mogoče razumeti kot voditelja izgube, namenjen izsiljevanju ljudi pri nakupu celotne storitve VPN.

Odprtokodno

Ko sem prvič napisal ta pregled, je Tenta držala kartice blizu prsi. Zdaj pa je Tenta odprl dostop do zasebnosti delov svoje programske opreme. To je super, ker bo ljudem omogočilo preverjanje resničnosti trditev Tente o platformi. Do zdaj ni prišlo do postopka verifikacije tretje osebe. Vendar pa je Tenta odprta koda zagotovo velik korak v pravo smer za to novo storitev VPN.

Lastnosti Tenta

Dostop PIN

Za začetek izkušenj vas Tenta prosi, da navedete PIN. To pomeni, da je brskalnik zavarovan že od začetka vožnje. Vsa zgodovina, zaznamki in podobno, ki jih želite obdržati, so zaščiteni z geslom. Dobro je tudi, da po navedbah podjetja PIN nikoli ne shrani na strežnike družbe Tenta zaradi dodatne varnosti.

Lastniška tehnologija brez beleženja zgodovine

Drugo prodajno mesto je dejstvo, da Tenta uporablja Smart Incognito ™. Zasnovan je tako, da uporabnikom omogoča dostop do njihovih zaznamkov, zgodovine in prenosov ter ohranja okna med sejami, vedno brez beleženja zgodovine.

Tako Tenta dobi zasebnost brez beleženja zgodovine, vendar funkcionalnost običajnega brskalnika. Ustanovitelj Jesse Adams komentira:

Da bi bil Tenta uspešen kot brskalnik, mora biti glavna značilnost zasebnega in varnega brskanja. In ni samo vaš promet šifriran z vgrajenim OpenVPN, ampak pomislite na vse druge podatke brskanja, ki jih običajno ne skrivamo, na primer na zaznamke, prenesene datoteke ali celo ohranjanje odprtih zavihkov, da si jih lahko ogledate pozneje..

Način brez beleženja zgodovine in zasebna omrežja VPN dejansko ne ohranjajo vaše zasebne izkušnje brskanja. Mi šifriramo in blokiramo dostop do VSEh vaših podatkov brskanja. Za vaše podatke uporabljamo pristop nič znanja. Dejansko vaši ključi nikoli niso shranjeni na nobenem strežniku za dodatno varnost, kar pomeni, da preprosto ne moremo nikomur zagotoviti dostopa do vašega računa. In spet to ponuja brezplačna različica.

Ustanovitelj Tente Jesse Adams

Brez omejitev ali omejitev

Kar se resnično zdi izjemno, je, da Tenta, za razliko od večine brezplačnih VPN-jev, ne namerava omejiti pasovne širine ali omejitve uporabe na vgrajeni storitvi VPN. To je pohvalno in zagotovo bi lahko pomagalo, da bi Tenta-jev domiselno tržen VPN prišel v središče pozornosti (na zelo konkurenčnem in natrpanem trgu VPN).

"Cone"

Odlična funkcija je zmožnost brskalnika, da se na različnih zavihkih v brskalniku (ki jih imenujemo cone) poveže z različnimi strežniki VPN. V beta različici so na voljo samo štirje strežniki, ki se nahajajo v Seattlu, Miamiju, na Nizozemskem in v Singapurju. Če pa Tenta razširi seznam lokacij strežnikov, bi to lahko bila res odlična funkcija, ki resnično doda uporabnost. Predstavljajte si, na primer, da lahko odklenete avstralsko televizijo, medtem ko internetno bančništvo z omejenim dostopom do interneta varno izvajate na javnem WiFi in dobite zamisel.

Vgrajene so možnosti DNS

Kot priča o tem, da bo Tenta postala vrhunsko orodje za zasebnost, so njegovi oblikovalci v brskalnik celo integrirali izmenljive nastavitve DNS. To je lep dodatek in je nekaj, kar ni pravilo v industriji VPN.

Delamo na dodajanju podpore za popolnoma prilagojen izbor DNS strežnika, ki vam omogoča, da vnesete v IP katerega koli DNS strežnika, ki vam je všeč, če vam naše možnosti ne ustrezajo.

Ustanovitelj Tente Jesse Adams

Če želite dostopati do nje, kliknite na zastavico ali modri zatič na zavihku, da odprete spustni meni.

Spletno mesto Tenta

Tenta ima lepo spletno stran. Na domači strani je video predstavitev o brskalniku, tako da lahko ljudje spoznajo Tenta, ne da bi se morali kopati okoli. Kljub temu, da je dobro oblikovano, spletna stran s tehničnimi podrobnostmi ne bo takšna.

Impresivne trditve so vse dobre in dobre, lastnosti, kot sta zaščita pred puščanjem DNS in OpenVPN, pa zvenijo odlično. Poleg tega je v razdelku spletnega dnevnika tudi veliko člankov o zasebnosti in varnosti, kar je koristen dodatek. Ne moremo si občutiti, da bi lepa, jasna stran za izvajanje tehnologije popolnoma zaokrožila spletno mesto in ga naredila privlačna tako tehničnim ljudem kot tudi priložnostnim brskalnikom..

Izkušnja brskalnika Tenta

Tenta Browser je še vedno v javni različici beta in je na voljo samo v Androidu. Poleg tega morate biti prijavljeni v Trgovino Google Play, če želite dostopati do brezplačne aplikacije. Aplikacija se naloži hitro in se namesti z lahkoto. Odlično je videti že od začetka. Logotip je izredno kul: digitalna hobotnica s čip-tiru, ki nosi stetson - kdo bi se lahko prerekal s tem?

Prva stvar, ki jo mora uporabnik, je nastaviti PIN. Uporabnike opozorimo, naj tega ne izgubijo, ali pa ga bodo zaprli iz brskalnika Tenta. Ko je PIN nastavljen, lahko uporabniki začnejo z brskanjem. Brskalnik je privzeto nastavljen na lokalno omrežje in deluje kot kateri koli drug brskalnik v načinu brez beleženja zgodovine. S klikom na nastavitve v zgornjem desnem kotu zaviheka (ta se prikaže kot zastava, ko je povezana, ali kot modri pin, ko je v lokalnem omrežju), naročniki dobijo dostop do številnih nastavitev, vključno s strežniki VPN.

Te nastavitve so:

 • VPN strežniki: (Miami, Seattle, Nizozemska in Singapur).
 • DNS: (Google DNS, OpenNIC, 3. raven, OpenDNS po meri).
 • Iskalnik: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo in StartPage).
 • »Prenos brez povpraševanja« - lahko vklopite ali izklopite (privzeto se izklopi).
 • »Zaprite vse zavihke zdaj.«
 • "Zbriši območje."
 • »Obvestilo« - upravljanje spletnih obvestil.

Tenta je lastniški sistem VPN, ki omogoča odpiranje več povezav na ločenih zavihkih. To stori s požarnim zidom vsega, razen brskalnika iz tunela VPN. Da pa je to uspešen izdelek, mora to storiti varno.

Spletna mesta po lokaciji VPN (cona)

Kul funkcija, ki je vgrajena v Tenta, je sposobnost razvrščanja strani po lokaciji. Tenta pokliče te skupine "cone". Nastavitev novega je tako enostavna kot nekaj dotikov na zaslonu na dotik. Na svoji spletni strani Tenta opisuje funkcijo na naslednji način:

Cone Tenta so naš lastniški način združevanja zavihkov po lokaciji strežnika. Ena cona zavihkov naj bo varno povezana z Amsterdamom, druga pa je istočasno povezana z Miamijem. Ali Seattlu. Lahko imate celo nastavitve po meri za vsako cono, kar vam omogoča neprimerljiv nadzor nad vašo brskalniško aktivnostjo. Vse z le nekaj pipi.

Funkcija cone je gotovo nova in omogoča uporabnikom, da se istočasno povežejo na različna spletna mesta. Preizkusil sem ga z nastavitvijo cone v Miamiju in Nizozemski in testiral z ipleak.net v vsaki coni. Z veseljem sem ugotovil, da sem v vsakem "območju" dobil drugačen (pregleden) naslov IP.

Druge funkcije

Za zdaj ni na voljo stikala za ubijanje, kar je malo škoda. Stikalo za zaustavitev ustavi kateri koli spletni promet od potovanja zunaj tunela VPN, da ustavi podatke, ki potujejo do uporabnikovega ponudnika internetnih storitev, če izgine povezava VPN. To je nedvomno pomembna tehnološka lastnost, ki bo potrebna, da bo varnost Tente postala vrhunska. Dobra novica je, da jo bodo razvijalci Tente v pripravi. Vendar ne pozabite, da do takrat, če povezava VPN propade, lahko vodi do nešifriranega prometa iz uporabnikovega resničnega IP-ja v njihov ponudnik internetnih storitev.

Zasebnost in varnost

Ker je Tenta zaprta, sem se zelo rad spraševal o izvajanju OpenVPN na platformi. Seveda za zdaj imamo samo besedo Jesseja Adamsa. Vendar se mi je zdelo, da je Adams resnično vedel, o čem govori, ko je odgovarjal na moja vprašanja. Ravni izvajanja šifriranja, ki jih je opisal, so vsekakor močne, zato lahko Tenta dam še palce navzgor. To so specifikacije:

 • OpenVPN za varne povezave in šifriranje vseh vhodnih in odhodnih povezav do spleta (odvisno od konfiguracije).
 • Metapodatki o tranzitu (nadzorni kanal OpenVPN) - izmenjava ključev TLS 1.2 DH, AES-256 s preverjanjem pristnosti SHA-384. 2048bitni RSA ključi.
 • Podatki o tranzitu (podatkovni kanal OpenVPN) - AES-256 z avtentikacijo SHA-512.
 • Service API-ji: TLS 1.2 Elliptic Curve DH izmenjava ključev, AES-256 s SHA-384 avtentikacijo. 384-bitni ključi EC.
 • Kot dodatno varnostno funkcijo uveljavljamo preverjanje pristnosti na strežnikih ZONE, da zagotovimo dostop samo uporabnikom Tente.

Elliptic Curve DH izmenjava tipk pomeni, da Tenta izvaja popolno tajnost naprej. Glede na to, da uporabniki dobijo to brezplačno (in da je Tenta še vedno v beta različici), je to zelo razburljivo in zagotovo sramoti veliko uveljavljenih VPN-jev.

S sedežem v ZDA

Čeprav Tenta ne vodi nobenih dnevnikov, je sedež v ZDA daleč od idealnega. ZDA so država, ki je pod budnim očesom tako NSA kot CIA. Nadzor v državi je na epidemični ravni, zato lahko nacionalna tehnološka podjetja prisilijo, da izpolnjujejo preiskave z nalogami in odredbami. Zaradi tega ZDA vedno veljajo za rdečo zastavo glede na lokacijo. Glede na to je politika brez dnevnih zapisov dolga pot in pomeni, da če oblasti obiščejo Tenta za informacije, jim ne bodo imele ničesar predati..

Nastavitve DNS-a

Ena stvar, ki bi jo lahko preizkusil, so prilagodljive nastavitve DNS. Na voljo so naslednje možnosti: Google, System 3, OpenNIC in OpenDNS (pri čemer je Custom tudi v razvoju). Tenta Secure DNS in OpenNIC sem preizkusil s pomočjo ipleak.net in občasno sem na spletnem mestu odkril kalifornijske naslove DNS Google Business. To me je malo skrbelo.

Toda nekoliko več testiranja je pokazalo, da gre za beta hrošča. V bistvu bodo uporabniki beta, ki želijo spremeniti DNS, morda morali znova zagnati napravo Android in nato spremeniti nastavitve DNS. Po tem se preprosto povežite s strežnikom in morali bi imeti pravilne nastavitve DNS (čeprav priporočam, da preverite, ali so se z ipleak.net pravilno spremenile).

Ko se DNS uspešno spremeni, se Tenta spomni nastavitve in ugotovila sem, da je stabilna. Ko sem bil pravilno nastavljen, nisem zaznal nobenega puščanja DNS.

Čeprav je treba znova zagnati napravo in se prepričati, da so spremembe DNS zagotovo napaka, je Tenta še vedno v beta različici, zato ga je mogoče odpustiti.

OpenNIC je za zdaj privzeti ponudnik storitev DNS, ko je povezan s katero koli od naših lokacij VPN. Prešli bomo na uporabo Tenta DNS, ki zagotavlja nekaj prednosti, vključno z kmalu DNS-nad-TLS in DNS-over-HTTPS. Vendar smo ugotovili, da naši razvojni strežniki Tenta DNS niso bili sposobni prenesti našega proizvodnega bremena, kar je povzročilo nesrečo padcev. Za zdaj smo to poenotili s OpenNIC-om in Tenta DNS bomo uvajali, ko ga bomo dokončali.

Ta komentar je prišel po pregledu. Prav tako potrjujemo, da smo v nastavitvah cone OpenDNS napačno označili kot OpenNIC. To je določeno v objavi, ki izide danes / jutri. Hvala, ker ste to poudarili.

Ustanovitelj Tente Jesse Adams

Ko sem izbral OpenNIC, sem dobil samo en naslov DNS:

Na splošno so nastavitve DNS na Tenti za zdaj nekaj skrbi. To je vsekakor nekaj, na kar morate biti pozorni, če nameravate uporabljati Tenta.

Hitrost povezave

Morda najbolj razočarajo pri brskalniku Tenta hitrosti povezave. Preizkusil sem strežnike v Miamiju in Amsterdamu s pomočjo testmy.net. Ko sem ga preizkusil, so bili rezultati prenosa res slabi. Miami strežnik sem preizkusil s testnim strežnikom v New Yorku, Amsterdam pa strežnikom iz britanskega testnega strežnika. Kot vidite, je bila moja osnovna hitrostna preizkušnja okoli 50 Mbps lokalno in malo pod tem s testnim strežnikom v New Yorku. V obeh primerih je hitrost prenosa s pomočjo Tente v povprečju znašala približno 5 Mbps (in bila tako nizka kot 3 Mbps). Kot vedno sem petkrat preizkusil vsak strežnik.

Hitrosti nalaganja so se tudi nekoliko potopile. To bo Tenta resno moralo nadgraditi, če želi konkurirati na natrpanem trgu VPN. Večina VPN-jev dejansko nima lastne infrastrukture strežnikov VPN. Zaradi tega svoje strežnike izposojajo pri zaupanja vrednih ponudnikih. Najboljši VPN-ji najemajo strežnike Tier 1, ki zagotavljajo minimalno izgubo (morda 20%) hitrosti (in na trenutke celo manj).

S tako majhnimi hitrostmi povezave ni dvoma, da bi bilo pretakanje malo nočna mora. Kljub temu je Tenta v beta različici in je brezplačen, tako da to še vedno ostaja dober VPN, s katerim boste lahko varno varovali javni javni WiFi. Lahko pa le upamo, da Tenta uspe nadgraditi storitev, preden ta ni iz beta. Če tega ne storite, bi to lahko bila resna bolečina.

Brskalnik Tenta: Sklep

Všeč mi je bilo:

 • Brezplačen VPN brez omejitev
 • Lahko se povežete z različnimi strežniki na različnih zavihkih
 • Brskalnik šifrira prenose, zgodovino in zaznamke (bitov AES-256 za stacionarne podatke brskalnika, shranjene v napravi)
 • Nastavitve DNS lahko spremenite v brskalniku
 • Močna šifriranje OpenVPN
 • Brskaj v načinu brez beleženja zgodovine (vendar brez odrekanja funkcionalnosti)

Nisem bil tako prepričan v:

 • Samo štiri lokacije strežnika
 • Nastavitve DNS-ja so v beta različici nekoliko hrošče
 • Brez stikala za ubijanje

Sovražil sem:

 • Zelo počasne povezave
 • Moral je vklopiti in izklopiti napravo Android, da bi spremenil nastavitve DNS in se včasih povezal s strežniki

Za Tenta so še vedno zgodnji dnevi, podjetje pa je samo odprlo kodo svoje programske opreme. Če pa se v izvedbi vse preverja, ko je pravilno revidirana - potem je Tenta zagotovo izjemno zanimiv brezplačni brskalnik z močnim integriranim OpenVPN.

Na žalost štirje strežniki (v samo treh državah) dejansko niso dovolj za konkurenco na današnjem trgu VPN. Vendar pa ima zagotovo možnost odklepanja ZDA in Nizozemske svoje prednosti. Žal so hitrosti veliko prepočasne, da bi lahko konkurirale na konkurenčnem trgu VPN. Hitrosti povezovanja so prednostna naloga številka ena, zato je to področje, ki Tenta ne bo osvojilo številnih oboževalcev.

Zastonj pa je to odličen brskalnik, ki je nastavljen na boljše izboljšanje šele, ko poravna nekaj kink, ki jih muči. Skupno je Tenta opremljen s funkcijami in varen, s skrbno premišljeno uporabnostjo. Definitivno takšen, da si bo svoje pipke privoščil za naprej!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me