pCloud


pCloud
je sigurna usluga pohrane u oblaku koja korisnicima omogućuje pohranjivanje datoteka putem interneta pomoću enkripcije od početka do kraja. To je relativno mala usluga koja je samo 1 milijun puta preuzeta s Google Playstorea. Međutim, ti su korisnici ocijenili je ocjenom 4,4, pokazujući da je to općenito vrlo volio pružatelja prostora za pohranu.

ProPrivacy.com Postići
6.5 od 10

Sažetak

Smatra se da je sjedište u Švicarskoj dobro za privatnost u usporedbi s mnogim drugim lokacijama, a činjenica da se ova usluga može besplatno koristiti čini je zanimljivom tvrdnjom. Dakle, vrijedi li ovaj siguran pružatelj prostora za pohranu? I hoće li čuvati vaše podatke?

pCloud logotip

Pregled

pCloud je mrežno rješenje za pohranu koje ljudi mogu koristiti kako bi osigurali da njihove fotografije, dokumenti i drugi važni podaci ne prijete gubitku ako se tvrdi disk ošteti ili ako uređaj izgube zbog krađe, gubitka ili loma..

pCloud je prvi put predstavljen u 2013. godini i dostupan je na svim popularnim platformama putem softvera koji možete preuzeti na svoje prijenosno računalo, radnu površinu, tablet ili pametni telefon. Dostupan je i za Linux distribuciju; što je rjeđe. Pored lokalno instaliranih klijenata, korisnici se mogu odlučiti za korištenje pCloud putem mrežnog web klijenta koji se izvodi u njihovom pregledniku.

Pretplatnici imaju mogućnost korištenja usluge besplatno ili putem mjesečnog, godišnjeg ili doživotnog pretplatničkog plana. Kupci se mogu odlučiti za plaćanje kreditnim ili debitnim karticama, Paypal ili Bitcoin transakcijama. Svi pretplatnici dobivaju 10-dnevno jamstvo povrata novca za testiranje usluge bez rizika.

Besplatni korisnici dobivaju do 10 GB besplatnog prostora za pohranu uz 50 GB prometa veze linkova mjesečno. Međutim, besplatni korisnici moraju potvrditi svoj račun za otključavanje značajke dijeljenja datoteka i moraju slijediti određene korake kako bi dobili pristup punom iznosu od 10 GB.

račun e-pošte

Jednomjesečni plan počinje od 4,99 USD za 500 GB prostora za pohranu - ili 9,99 USD mjesečno za dva Terabajta za pohranu. To nije osobito skupo, međutim, godišnji planovi imaju bolju vrijednost za novac.

Godišnji planovi mogu se kupiti za 47,88 USD godišnje za 500 GB prostora za pohranu i 95,88 USD za dva Terabajta. Konačno, doživotne pretplate koštaju 175 dolara za 500 GB i 350 dolara za dva Terabajta za pohranu.

Životni planovi nude izuzetno povoljne popuste - sve dok vjerujete da će tvrtka još uvijek postojati za četiri godine, a nema apsolutno jamstvo da će to biti. Dakle, iako nemamo razloga sumnjati da ga još uvijek neće imati, cjeloživotna pretplata uvijek sadrži element rizika.

S druge strane, sve dok je pCloud dostupan više od tri i pol godine - uštedjet ćete nešto novca. Čini se da ta mogućnost može biti pravedna.

Bez obzira za koji se pretplatni plan odlučite, količina prostora za pohranu koji dobivate jednaka je količini podataka koju smijete dijeliti s kontaktima putem veza. Međutim, treba imati na umu da su korisnici mjesečno ograničeni u količini koju mogu prenijeti na svoj račun.

Dakle, iako možete istovremeno pohraniti 500 GB ili 2 TB podataka (ovisno o tome za koji se plan odlučite) - također možete prenijeti samo 500 GB ili 2TB podataka tijekom mjesečnog razdoblja. Ako premašite ograničenje prijenosa - morat ćete pričekati do sljedećeg mjeseca da biste prenijeli više podataka u svoj prostor za pohranu. (Možete preuzeti koliko želite).

Ovo je razumno ograničenje, a mogućnost prijenosa ukupnog zbroja dodijeljenog prostora svakog mjeseca više je nego dovoljno za potrebe većine ljudi. Također je vrijedno napomenuti da uvjeti usluge onemogućavaju korisnicima da zaobilaze ta ograničenja za prijenos upotrebom VPN-a ili nekog drugog proxyja (prati prijenos s vaše IP adrese).

Konačno, pCloud uvjeti pružanja usluge propisuju da je usluga dostupna samo korisnicima koji imaju 18 i više godina. Ovo je neobično ograničenje koje valja imati na umu ako se odlučite za njegov "obiteljski" plan (obitelji nemaju previše koristi zbog ovog ograničenja).

Značajke

 • Softver za sve popularne platforme
 • Šifriranje od početka do kraja (sa svim plaćenim pretplatama pomoću kripto značajke)
 • Sinkroniziranje i sigurnosno kopiranje datoteka s popularnih vanjskih pružatelja usluga pohrane u oblaku (Dropbox, Facebook, Instagram, OneDrive, Google Drive)
 • Pregledajte dokumente na cloud uređaju
 • Ugrađeni videoplayer za pregled videozapisa izravno iz prostora za pohranu
 • Ugrađeni audio uređaj s popisima za reprodukciju za slušanje glazbe izravno iz vašeg prostora za pohranu
 • Neograničena veličina datoteke za prijenos
 • Nema ograničenja brzine veze za prijenos ili preuzimanje na bilo kojem planu (uključujući besplatne korisnike)
 • Dijeljene mape za daljinski pristup datotekama
 • Značajka fer dijeljenja (zajedničke mape koriste pohranu samo s računa dijelitelja)
 • Dijelite veze za prijenos putem URL-a kako bi prijatelji i kontakti mogli prenijeti datoteke na vaš račun
 • 30-dnevna povijest smeća i verzije datoteka za pristup starijim verzijama datoteka koje su slučajno ažurirane
 • Prilagodljive veze (prilagodite naslov, sliku, naslov i opis)

Postaviti

Dobijanje besplatnog ili plaćenog računa za pCloud izuzetno je jednostavno, a korisnici dobivaju malu količinu prostora za pohranu (2 GB), čak i ako odbiju provjeru adrese e-pošte. To korisnicima omogućuje pohranjivanje podataka bez predaje bilo kakvih osobnih podataka (iako tvrtka i dalje prati vašu IP adresu).

Nakon što se prijavite za besplatni račun pCloud, bit ćete ohrabreni za potvrdu adrese e-pošte, učitavanje datoteke i instaliranje softvera pCloud lokalno. Svaka od ovih aktivnosti pružit će vam više prostora za pohranu do ukupno 10 GB. Da biste dobili više prostora, od vas će se tražiti da učinite stvari poput pozivanja prijatelja i obitelji, instaliranje softvera na mobilnim i stolnim računalima i postavljanje mobilne verzije za automatsko ažuriranje fotografija i videozapisa.

Instalacija softvera je jednostavna, a postoje verzije za Windows, macOS, iOS, Android i Linux. Korisnici moraju pristati na Uvjete pružanja usluge kako bi ih instalirali. Kao rezultat toga, korisnici moraju pristati da neće upotrebljavati softver za pohranu ili dijeljenje bilo kojeg zaštićenog autorskog ili ilegalnog sadržaja. Uz to, korisnici moraju pristati na korištenje usluge samo ako je šifrirana pohrana legalna tamo gdje žive.

Jednostavnost korištenja

Nakon što se softver instalira i prihvatite sve potrebne komponente, možete se prijaviti i početi koristiti softver za prijenos podataka u pCloud pogon. Desktop klijent omogućuje vam izbjegavanje mogućih ranjivosti uzrokovanih Javascriptom u web-klijentu. Kao što je slučaj s Dropboxom, datotekama na vašem oblačnom disku možete pristupiti iz mape u programu Windows Explorer.

pCloud Vozite lokalnu pohranu

Da biste omogućili kontaktima ili prijateljima da dijele sadržaj mapa ili pojedinačnih datoteka, sve što trebate jest desnim klikom na mapu ili datoteku iz programa Explorer. Odaberite vezu za kopiranje i prenesite je vašem kontaktu. To će im omogućiti da izravno prijeđu u tu datoteku kako bi joj pristupili. Međutim, vrijedno je napomenuti da zajedničke datoteke nikada nisu zaštićene enkripcijom od početka do kraja.

dijeljenje dokumenata s lokalnog diska na pCloud

Datoteke zaštićene krajnjim šifriranjem pomoću značajke Crypto nisu razmjenjive, što znači da ova usluga nije prikladna za sigurno dijeljenje datoteka s kontaktima.

Također je vrijedno napomenuti da besplatni korisnici ne dobivaju krajnje kriptiranje, jer je Crypto značajka dostupna samo s pretplatom. Dakle, datoteke besplatnih korisnika zaštićene su na strani poslužitelja, a tvrtka kontrolira vaše ključeve za šifriranje u vaše ime. Ako želite osigurati datoteke besplatnom enkripcijom (besplatno), morat ćete koristiti drugu uslugu. A ako želite potpuno sigurno dijeliti datoteke, ova usluga uopće nije prikladna, upozoreni ste.

Osim što imaju pCloud mape koje se automatski pojavljuju u Exploreru, korisnici mogu lako odabrati bilo koju drugu mapu na tvrdom disku radi sinkronizacije sa svojim pCloud računom. To znači da se sve promjene koje se dogode u toj lokalnoj mapi automatski događaju i u oblaku. Ovaj postupak postavljanja događa se putem aplikacije pCloud.

Sinkroniziranje mape u pCloud

Pronašli smo dijeljenje datoteka i mapa i podešavanje sinkronizacije vrlo jednostavno, što znači da je ovaj softver dobra opcija za početnike. Osim toga, softver će vas upozoriti prilikom stvaranja novih datoteka kako biste ih automatski, ako želite, automatski napravili sigurnosnu kopiju. Na primjer, ako napravite snimku zaslona softver će vas pitati želite li spremiti tu sliku u mapu pCloud pod nazivom screenshotovi.

Svidjela nam se i mogućnost pregleda slika i videozapisa izravno iz oblaka, što znači da ih ne trebate preuzimati da biste ih mogli pregledati.

Jer (uz besplatne račune) pCloud zadržava kontrolu nad vašim ključem za šifriranje; možete oporaviti račun i promijeniti zaporku putem e-pošte. Obnavljanje datoteka neće biti moguće ako zaboravite lozinku za svoju Crypto uslugu; jer sami kontrolirate svoj ključ i pCloud ima nula znanja vaših ključeva za šifriranje.

gumb zaboravili lozinku

Ako kupujete račun, morat ćete osigurati postavljanje jedinstvene zaporke koje se možete sjetiti (na primjer, pomoću upravitelja lozinki). Ako to ne učinite, izgubit ćete pristup svim svojim datotekama (jer tvrtka više nema mogućnost povratiti pristup).

Privatnost

Sjedište u Švicarskoj znači da bi korisnici trebali imati povjerenja u to da će njihovi podaci biti privatni. Švicarska nema obvezne zakone o čuvanju podataka i to je mjesto na kojem se temelje brojne usluge privatnosti visokog profila (na primjer, ProtonMail i VyprVPN).

No, vrijedno je napomenuti da ako koristite besplatan račun, ne dobijete krajnje kriptiranje (e2ee), što znači da ako bi pCloud bio uručen nalog, mogao bi vladi omogućiti pristup vašim datotekama. To se odnosi i na sve datoteke pohranjene na njegovim poslužiteljima bez upotrebe značajke "Crypto".

Štoviše, ovo vas mnogo više zabrinjava kada shvatite da se njegov podatkovni centar nalazi u Dallasu, Texas, SAD. To znači da bi farmaceutska poslužiteljica mogla predati potjernicu i naredbu o pogrešnom nalogu, a moglo bi je prisiliti na tajno pristupanje podacima ljudi.

To je daleko od idealnog i znači da ćete trebati kupiti pretplatu i početi koristiti značajku "Crypto" da biste stekli odgovarajuću privatnost podataka (e2ee). Pored toga, zapamtite da ako želite dijeliti datoteke putem veze, morat ćete ih učitati na poslužitelje pCloud bez upotrebe Crypto e2ee. Stoga ne možete sigurno dijeliti datoteke pomoću ove usluge.

Provjerili smo politiku privatnosti i otkrili smo da firma prikuplja prilično puno informacija o svojim pretplatnicima. Tvrtka navodi da prikuplja vašu "IP adresu, vrstu i verziju preglednika, operativni sustav, izvor preporuke i podatke o uređaju".

Pored toga, koristi "usluge praćenja" za "prikupljanje informacija o vama kao što su duljina posjeta, prikazi stranica i navigacijske staze, kao i informacije o vremenu, učestalosti i obrascu vašeg korištenja, operativnom sustavu, informacijama o uređaju, ponašanje, posjećene stranice itd. "pCloud tvrdi da su ti podaci" anonimni podaci se ne mogu izravno identificirati s vama ". Međutim, u slučaju vaše IP adrese, to nije istina..

Također je vrijedno napomenuti da pCloud izjavljuje da će udovoljiti zahtjevima koje su postavile službe za provedbu zakona „ili druge treće strane u skladu sa pozivom, sudskim nalogom ili drugim pravnim postupkom ili zahtjevom primjenjivim na pCloud“.

Računi besplatnih korisnika nisu zaštićeni enkripcijom od početka do kraja, a datotekama koje učitate u uslugu bez korištenja značajke kriptovaluta tvrtka može pristupiti; stoga vaši podaci nisu potpuno privatni kada besplatno koristite ovu uslugu.

sigurnosti

pCloud šalje sve podatke na svoje poslužitelje koristeći snažnu TLS / SSL enkripciju. Provjerili smo uslugu pomoću Qualys SSL laboratorija i otkrili da ima ocjenu A +, što znači da bi vaši podaci trebali biti sigurni u tranzitu (čak i ako koristite besplatni račun bez en-end-end enkripcije).

Međutim, vrijedno je napomenuti da ako koristite klijent na temelju preglednika za učitavanje datoteka, možete postati žrtva napada "čovjek u sredini" uzrokovan ranjivošću u načinu na koji preglednici obrađuju JavaScript kod. Da biste izbjegli ovaj mogući eksploataciju (u kojoj napadač ubrizga ključeve žrtvi), trebali biste se držati samostalnih klijenata koje možete preuzeti sa njegove web stranice ili u trgovinama aplikacija (dostupno za sve popularne platforme).

pCloud pruža AES 256 enkripciju za sve datoteke koje su pohranjene u mirovanju. Međutim, opisuje njegovu enkripciju kao "jedinstvenu", što pretpostavljamo da znači da je neki oblik vlasničke enkripcije. Doduše, tvrtka tvrdi da je šifriranje na strani poslužitelja ispitala i provjerila neovisna treća strana za cyber-sigurnost Mnemonic. Međutim, tu reviziju nismo vidjeli i ne možemo potvrditi njenu istinitost.

Pored toga, pCloud je prethodno ponudio nagradu od 100.000 dolara svakom etičkom hakeriju koji bi mogao naći eksploataciju u šifriranju na strani poslužitelja. Tijekom tog lova na kupce, 2860 sudionika je pokušalo probiti šifriranje na strani poslužitelja šest mjeseci, a niti jedan nije uspio. To je svakako ohrabrujuće. Radi dodatne jasnoće, pitali smo tvrtku da li je izvršena revizija vlasničke enkripcije i odgovorila nam je da:

„Podvrgli smo potrebne postupke za dokazivanje kvalitete naših sustava upravljanja kvalitetom i upravljanjem podacima - ISO 9001 i ISO 27001.“

No, vrijedno je napomenuti da, budući da pCloud nije otvoreni izvor, bilo koji neovisni revizor ne može provjeriti izvorni kod ili njegove "jedinstvene" metode šifriranja. To je daleko od idealnog, jer znači da je nemoguće sa sigurnošću znati što tvrtka radi s vašim podacima.

Što se tiče roll-your-sopstvenog enkripcije, mi bismo definitivno voljeli da je to potpuno open-source. S druge strane, šifriranje AES 256 zvuči nam sigurno, a izdržalo je pokušaje hakiranja velikog broja lovaca na ulome bijelih šešira. Dakle, doista je sve do vašeg osobnog modela prijetnji da li se odlučite vjerovati pCloudu-u enkripciji u mirovanju.

Da bi stekli istinsku sigurnost podataka korištenjem krajnjeg do kraja šifriranja korisnici se moraju pretplatiti na uslugu i koristiti značajku "Kripto". To znači da bi na slobodnom planu zaposlenici pCloud-a teoretski mogli pristupiti vašim datotekama i mapama (jer tvrtka zadržava kontrolu nad vašim ključevima). To je problematično, jer također znači da su svi besplatni računi ranjivi na hakere koji uspiju pristupiti tim ključevima za šifriranje. Isto vrijedi za sve datoteke prenesene bez korištenja značajke "Crypto" (e2ee) na plaćenom računu.

Svi koji se odluče platiti za pretplatni plan - i koji odluče postaviti "Kripto pass" za svoj račun pomoću funkcije Crypto - moći će pristupiti svojim sigurno pohranjenim privatnim ključevima. To im omogućuje da započnu šifriranje svojih podataka s e2ee. Ako se ta lozinka izgubi, izgubit će pristup svojim e2ee datotekama.

Podaci šifrirani značajkom Crypto kriptiraju se pomoću AES 256 i prenose se na njegove poslužitelje pomoću 4096-bitnog RSA. Ovo je sigurno. Međutim, zbog prirode zatvorenog izvora platforme - nemoguće je provjeriti je li ta en-to-end enkripcija stvarno sigurna.

To je uvijek slučaj s bilo kojim pružateljem sigurne pohrane zatvorenog izvora; kojemu morate vjerovati da rade onako kako kažu da jesu.

Služba za korisnike

Kontaktirali smo pCloud pomoću sustava za korisničku podršku temeljen na ulaznicama i otkrili da njegovi agenti imaju znanje. Uvijek su se trudili da raščistimo stvari o usluzi i mogli su odgovoriti na mnoga pitanja koja smo imali.

Odgovori na zahtjeve obično dolaze u roku od jednog dana, ali vrijedi napomenuti da izgleda da dolaze samo tijekom radnog vremena. Međutim, odgovore smo dobili i tijekom vikenda.

Web mjesto ima odjeljak s FAQ-om koji se nalazi u podnožju bilo koje stranice na njegovom web mjestu. FAQ nudi odgovore na mnoštvo važnih pitanja o mnogim različitim aspektima usluge, uključujući pitanja koja se odnose na šifriranje koje pruža usluga. No, odgovori su malo stvarni o stvarnim tehničkim detaljima, što bi bilo korisno za prosuđivanje učinkovitosti sigurnosti koju pruža platforma.

pCloud također nudi Blog koji sadrži članke o korištenju značajki pCloud. Ovaj je članak dobro napisan i dobar je izvor za učenje kako biste dobili više iz usluge.

Zaključak

pCloud je jednostavan za korištenje, a njegova dostupnost za više platformi zasigurno ga čini dostojnim pružateljem prostora za pohranu mnogih. Međutim, za više paranoične među vama, njegov poslužiteljski centar sa sjedištem u SAD-u i vlasnička enkripcija mogu biti dovoljni da vas isključe.

Činjenica da je usluga zatvorenog izvora problematična je, jer znači da ne možete biti 100% sigurni u to što radi sa svojim podacima. Kao i uvijek, da li je za vas pCloud uvelike će ovisiti o vašem osobnom modelu prijetnji.

Nepostojanje krajnjeg šifriranja za sve prijenose znači da ne dobijate potpunu sigurnost 100% vremena. I zato što ne možete koristiti e2ee Crypto značajku za datoteke koje namjeravate podijeliti s kolegama; ova usluga nije prikladna za sigurno dijeljenje datoteka.

Da bismo bili pošteni u usluzi, dostupnost enkripcije od kraja do kraja čini je boljom od nekih glavnih konkurenata. Međutim, ako tražite uslugu potpuno nule sa sigurnim dijeljenjem; preporučamo potražiti negdje drugdje.

S druge strane, ako samo želite pohraniti datoteke i niste posebno zabrinuti za osiguranje svega s e2ee, ova je usluga prilično cool. Dijeljenje datoteka putem veze čini doista vrlo jednostavnim.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me