ОпенВПН ГУИ

ПроПриваци.цом Резултат
8 од 10

Резиме

Као што је у потпуности речено у шифрирању ВПН-а: Комплетни водич, ОпенВПН је протокол за приступ виртуелној приватној мрежи (ВПН) (барем за комерцијалне ВПН услуге). И тачно је. ОпенВПН је софтвер отвореног кода који подржава заједница и који је првенствено развијен од стране ОпенВПН Тецхнологиес, ​​Инц.

Као што је у потпуности речено у шифровању ВПН-а: Комплетни водич, ОпенВПН је протокол за приступ ВПН-у (барем за комерцијалне ВПН услуге). И тачно је. ОпенВПН је софтвер отвореног кода који подржава заједница и који је првенствено развијен од стране ОпенВПН Тецхнологиес, ​​Инц.

Прос:


 • Може се користити са било којим ОпенВПН сервисом
 • Потпуна заштита од цурења ДНС-а (и ИПв4 и ИПв6)
 • Потпуна ИПв6 усмјеравање
 • Заштита од ВебРТЦ-а
 • Отвореног кода

Против:

 • Без прекидача
 • Нешто теже подешавање

Поред самог ОпенВПН протокола (позадинске компоненте), заједница је развила самостојећи графички кориснички интерфејс отвореног кода (ГУИ), предњи крај - ОПВВПН ГУИ.

Већина ВПН услуга ових дана нуди прилагођене ОпенВПН клијенте. Они увек користе отворени извор отвореног кода ОпенВПН (сам протокол) и готово увек се заснивају на модификованој верзији ОпенВПН ГУИ клијента отвореног кода. Понекад са јако кожом (модификовано), понекад само незнатно.

Цена

Као бесплатни и опен соурце софтвер (ФОСС), ОпенВПН ГУИ је бесплатан у сваком смислу те речи. Имајте на уму, међутим, да да бисте га користили, морате се претплатити на комерцијални ВПН сервис или поставити приватни ОпенВПН сервер.

ОпенВПН ГУИ као такав доступан је само за Виндовс. Корисници МацОС-а уместо тога могу да користе опен соурце Туннелблицк, док корисници Андроид-а имају ОпенВПН за Андроид Арне Сцхвабе (такође опен соурце). ОпенВПН клијент који није ГУИ доступан је за Линук (судо апт-гет инсталл опенвпн).

Могућности ГУИ ОпенВПН 2.4

У прошлости је Опен ГУИ био врло основни део софтвера коме су недостајале функције. То вас је повезало, и то је било због тога.

Недавне верзије (2.4к) ОпенВПН ГУИ-ја су се драматично побољшале у погледу важних карактеристика.

 • Потпуна заштита од цурења ДНС-а (и ИПв4 и ИПв6)
 • Потпуна ИПв6 усмјеравање
 • Заштита од цурења ВебРТЦ-а

Једноставне измене конфигурације ОпенВПН (.овпн) датотеке омогућавају висок ниво прилагођавања (ако то подржава ваш провајдер). Ово укључује избор портова, шифру и шифру одабира дужине и избор покретања ОпенВПН преко УДП или ТЦП.

Ово последње омогућава вам покретање ОпенВПН-а преко ТЦП порта 443, што је одличан начин за пораз цензурних блокова (иако са техничког становишта ужасно неефикасан).

Прилично свака ВПН услуга пружа ОпенВПН конфигурационе датотеке које могу користити ОпенВПН ГУИ. То значи да увек имате могућност да користите ОпенВПН ГУИ уместо прилагођеног софтвера провајдера (ако га има).

ОпенВПН ГУИ у односу на прилагођене клијенте ОпенВПН

Прилагођени клијенти ОпенВПН нуде две главне предности у односу на ОпенВПН ГУИ:

 1. Они су мало лакши за подешавање, јер не морате одвојено преузимати и увозити ОпенВПН конфигурационе (.овпн) датотеке.
 2. Често пружају додатне функције које нису доступне у ОпенВПН ГУИ.

Треба напоменути да ОпенВПН 2.4.3 ГУИ сада укључује најважније карактеристике које су некад биле доступне само преко прилагођеног софтвера - ДНС и ВебРТЦ заштита од пропуштања. Заиста, ОпенВПН ГУИ у потпуности подржава усмјеравање ИПв6, што још ниједан прилагођени клијент још не ради (осим Муллвадовог).

Вјеројатно најкориснија функција коју нуде прилагођени клијенти, али не и ОпенВПН ГУИ је килл свитцх. Остале корисније функције укључују ССХ / ССЛ тунелирање, обфспроки подршку и ВПН преко Тор-а. Лак избор портова је такође користан (уместо да ручно морате уређивати застрашујуће ОпенВПН конфигурационе датотеке).

Прилагођени клијенти такође могу бити много лепши и једноставнији од корисника од ОпенВПН ГУИ-а, чији се интерфејс најчешћи може описати као функционалан.

Питања ажурирања клијента

Велика предност ОпенВПН ГУИ-а у односу на прилагођене клијенте је та што он користи најсавременију (а самим тим и сигурну) верзију ОпенВПН-а. То се не може рећи за све прилагођене клијенте.

Поред овога, многи прилагођени клијенти заснивају се на старијим верзијама ОпенВПН ГУИ-ја. Ако се не дода као део прилагођавања, то значи да можда не подржавају новије могућности ОпенВПН ГУИ-ја као што су ДНС и ВебРТЦ заштита од цурења.

Док провајдери ажурирају своје прилагођене клијенте како би уградили нови ОпенВПН ГУИ код отвореног кода, требали бисмо видети бољу подршку за ове функције (и пуни ИПв6 усмеравање) који напредују,

Отвореног кода

ОпенВПН ГУИ је опен соурце. Уз изузетке изузетака АирВПН-а и Муллвада, већина прилагођених ОпенВПН клијената провајдера је затворени извор (упркос томе што се заснива на ОпенВПН коду отвореног кода).

Уопште, увек препоручујем коришћење софтвера отвореног кода. Као што је и несавршено, отворени код је једина могућа гаранција да софтвер не садржи ниједан злонамерни код.

Да будем искрен, ипак не сматрам да је то главни проблем када је у питању ВПН софтвер. ВПН провајдер увек може да надгледа шта добијате на мрежи када користите његову услугу, тако да забринутост због компромитованог софтвера делује као да затварам врата штале након што ме коњ закуца. Може да варира.

Ипак, вјерујем да начелно подржавам софтвер отвореног кода.

Како се користи ОпенВПН ГУИ за Виндовс

 1. Преузмите софтвер за инсталацију система Виндовс и инсталирајте.

  Инсталирајте са странице

  Као и увек код софтвера отвореног кода, требало би да потврдите дигитални потпис за преузимање.

 2. Посетите веб локацију свог провајдера ВПН-а и преузмите његове конфигурационе датотеке ОпенВПН. Свака .овпн датотека се обично односи на један ВПН сервер. Често је могуће или преузети појединачне .овпн датотеке или их преузети скупно као зип датотеку (ово зависи од вашег провајдера).
 3. Преместите или распакујте преузете .овпн датотеке у Ц: \ Усерс \ Усер \ ОпенВПН \ цонфиг или Ц: \ Програм Филес \ ОпенВПН \ цонфиг.

  Алтернативно, за појединачне .овпн датотеке можете десним тастером миша кликнути на икону на траци са обавештењима -> Увези датотеку...

  увозом датотеке десним кликом

 4. Да бисте покренули ВПН, покрените ОпенВПН ГУИ и десним тастером миша кликните икону на траци са обавештењима -> Повежи се -> одаберите сервер -> Повежи се. Или једноставно одаберите Повежи ако сте увезели само једну .овпн датотеку.

  повежите се на ВПН

 5. Неки сервиси нуде персонализоване датотеке конфигурације ОпенВПН које укључују ваше корисничко име и лозинку. Ако не, тада ћете морати да унесете своје корисничко име и лозинку.

  Сада сте повезани на ОпенВПН сервер. Ако желите да проверите, посетите иплеак.нет, где се такође можете уверити да нема пропуштања ИП-а.

  Виндовс таскбар који приказује опенвпн у раду

  Подручје екрана иконе нотификацијске траке ОпенВПН ГУИ постаје зелено и показује да сте повезани

  прекините везу с ВПН-ом десним тастером миша кликните икону на траци са обавештењима -> Повежи се -> одаберите сервер -> Повежи се.

  Прекини везу са ВПН-ом

  Прозор поставки омогућава вам да се играте са неким основним подешавањима ...

  Међутим, да бисте променили више подешавања напретка, морате да измените .овпн конфигурациону датотеку (Уреди конфигурацију). Најбоље је да се о томе обратите свом ВПН провајдеру.

Закључак

волео сам

 • Лагана
 • бесплатно
 • Потпуна заштита од цурења ДНС-а (и ИПв4 и ИПв6)
 • Потпуна ИПв6 усмјеравање
 • Заштита од цурења ВебРТЦ-а
 • Отвореног кода
 • Увек користи најновију верзију ОпенВПН-а
 • Може се користити са било којом ВПН услугом која подржава ОпенВПН (скоро сви)

Нисам био тако сигуран у то

 • Постављање укључује неколико додатних корака
 • Изгледа прилично основно (неки прилагођени клијенти су много лепши!)
 • Без прекидача

Мрзео сам

 • Ништа

ОпенВПН ГУИ је сјајан мали ОпенВПН клијент. Неки мањи и новији ВПН сервиси тек треба да развију сопствени прилагођени софтвер и уместо тога користе ОпенВПН ГУИ. Ово је сасвим у реду - као што кажем, ОпенВПН ГУИ је сјајан мали ОпенВПН клијент

Ако ваша ВПН услуга нуди прилагођени ОпенВПН клијент, треба ли га користити или ОпенВПН ГУИ? Рекао бих да зависи да ли прилагођени софтвер нуди функције које нису пронађене у ОпенВПН ГУИ-у без којих се не може живети. Као што је прекидач.

Иако су сви остали једнаки, ОпенВПН ГУИ је мршав и зрео ВПН клијент који увек користи најновију верзију ОпенВПН-а.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me