НоСцрипт

ПроПриваци.цом Резултат
7.4 од 10

Резиме

НоСцрипт је екстензија за прегледач која спречава да се ЈаваСцрипт и друге скрипте веб локација (Јава, Фласх и други додаци) не учитавају на страницама које посећујете. Као резултат тога, НоСцрипт вас може заштитити од злонамерних огласа, искачућих прозора, па чак и подстицајних погона ако наиђете на компромитоване веб локације.

Преглед

НоСцрипт спада у категорију проширења за блокирање скрипти које после тога пружају и блокирање огласа. НоСцрипт се, дакле, може упоредити са екстензијама попут уМатрик и уБлоцк Оригин. То је бесплатно проширење које се може користити не само за добијање додатне приватности и сигурности на мрежи, већ и за побољшање времена учитавања странице избегавајући преузимање потребног садржаја који долази из домена трећих страна.

нокри у продавници хрома


До 2020. године, НоСцрипт је био ексклузивно доступан за Фирефок. Међутим, сада је доступан и за Цхроме - што повећава његову привлачност као сигурност и приватност пружајући проширење. Додуше, НоСцрипт је добио репутацију мало збуњујуће. Из овог разлога се често сматра да није погодан за кориснике интернета који нису технички оријентисани.

Међутим, реалност је да - уз само мало напора - свако може почети да користи предности НоСцрипт-а да би се заштитио од потенцијалног претраживача који искориштава ЈаваСцрипт рањивости.

Јавасцрипт је блокиран

Карактеристике

  • Доступно је за Фирефок, Фирефок-ове прегледаче попут Сеамонкеи-а и Цхроме-а
  • Аутоматски блокирајте Јавасцрипт, Јава, Фласх и остале потенцијално штетне додатке
  • Заштита од скривних скриптова (КССС)
  • ЦлеарЦлицк заштита против клика
  • Лако прилагодљива подешавања
  • Привремено деблокирање скрипти
  • Глобална подешавања за заобилажење НоСцрипт-а по потреби
  • Свеобухватна листа дозвола по месту
  • Бела листа (и задата листа за важне домене)

Зашто НоСцрипт изгледа неугодно и фрустрирајуће

За новорођенче, инсталирање НоСцрипт-а може довести до фрустрације јер изгледа да проширење поквари веб локације које посећују. ЈаваСцрипт обично користи већина веб локација које посећујемо - а деактивирањем ЈаваСцрипт-а помоћу НоСцрипт-а чини се да се веб локација не може учитати.

Иако то неким људима може онемогућити преузимање апликације, реалност је да то значи да то функционише. Корисници требају само неколико ствари да добију веб странице које желе учитати - а истовремено добијају додатну приватност и сигурност на мрежи.

Уз то речено, тачно је да ћете онемогућити ЈаваСцрипт према заданим поставкама на крају морати направити много посла када првобитно посетите веб локације са омогућеним НоСцриптом. Да ли вас то заиста занима, зависи од тога колико желите да блокирате ЈаваСцрипт и друге додатке.

Упитници, знакови питања

Да ли ми треба НоСцрипт?

Одговор на ово питање је да и не. Иако постоје ЈаваСцрипт експлоати у дивљини, може се рећи да су реткији. Пре неколико година Јава је патила од многих подвига. Међутим, Јава више није дозвољена у прегледачима, а ЈаваСцрипт је потпуно повезан са овим сада непостојећим стандардним додатком.

Са друге стране, постоје неки експлоати за ЈаваСцрипт који могу омогућити хакерима да присиљавају кључеве на кориснике и изврше напад човека у средини. И могуће је наићи на злогласне скрипте које убризгавају злонамјерни софтвер на ваш рачунар путем прегледача..

Поред тога, већина веб локација користи ЈаваСцрипт, тако да је могуће да се нови подвизи појављују како време пролази док хакери траже нове начине да жртвују људе. Стога постоји пуно разлога да се уложите напор да користите НоСцрипт за додатну безбедност на мрежи.

Опције НоСцрипт

Закључак

Ако подешавање НоСцрипт звучи сувише фино за вас, можда бисте желели да се придржавате других проширења приватности и анти-праћења, попут Приваци Бадгер, Гхостери, уБлоцк Оригин и Адблоцк Плус. Међутим, ми најрадије покрећемо та проширења поред НоСцрипт-а. НоСцрипт није тежак за употребу и захтева само минималан напор да се постави.

Можда је једина мана НоСцрипт-а та што подразумевано садржи неке веб странице, а за заговорнике приватности који воле све да ураде сами ово се може сматрати досадним (а понекад доводи и до критике НоСцрипт-а у коментарима). Међутим, можете ући у подешавања и променити начин на који се страница учитава, тако да су те критике према нашем мишљењу мало ОТТ. А чак можете да извозите своја подешавања из једног прегледача у други ради веће удобности.

Да ли ћете сматрати да је НоСцрипт узнемиравање, заиста зависи од тога како га користите. Свака веб локација коју сте поставили остаје на тај начин у недоглед, што значи да уз само мало напора можете стећи сигурност и додатну приватност на мрежи. Мислимо да предности НоСцрипт-а надмашују труд који је потребан да би се почетно радио.

Штавише, можете ући у подешавања и извести своје поставке на било коју другу машину, додајући погодност како би НоСцрипт радио на другим уређајима.

Све у свему, ово је одлична, бесплатна и отворена верзија проширења - коју су развили поуздани врагови са добром репутацијом. Вредно је напунити и добити само 7.4 јер је вероватно већини људи прилично тешко користити одмах ван кутије.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me