Нектцлоуд


ПроПриваци.цом Резултат
8.5 од 10

Резиме

Нектцлоуд је софтвер за складиштење у облаку отвореног кода који вам омогућава да правите резервне копије и смештате датотеке у облак са било ког места. Размислите о Дропбок-у, Гоогле диску или иЦлоуд-у, осим што имате потпуну контролу над томе где и како се датотеке чувају.

НектЦлоуд почетна страница

Софтвер Нектцлоуд у основи долази у два дела:

 • Серверски софтвер који пружа помоћну инфраструктуру потребну за чување датотека у облаку. Ово се може инсталирати на вашем рачунару у вашем дому (самостално домаћин) или на удаљеном серверу којим управља и одржава неко други (хостован).
 • Клијентски софтвер који се користи за свакодневно преношење и приступ вашим датотекама. Клијентске апликације доступне су за Виндовс, мацОС, Линук (мноштво дистрибуција), иОС и Андроид.

Нектцлоуд је вилица Овнцлоуд-а, али је толико нарасла током последње године да га многи сматрају наследником Овнцлоуда-а упркос чињеници да је Овнцлоуд још увек у великој мери покренут.

Карактеристике

Ако поставите сопствену инстанцу Нектцлоуд, самостално или на вашем личном веб простору (погледајте касније), тада имате пуни приступ свим функцијама Нектцлоуд-а. У наставку наводимо неке популарне основне функције, али можете да изаберете између преко стотину апликација које функционално проширују Нектцлоуд.

Ако кренете лаком рутом и дозволите партнеру Нектцлоуд да постави облак у потпуности са домаћинима, онда он контролише које су функције на вашем налогу.

Бесплатни рачуни у потпуности са хостом обично ограничавају приступ функцијама као што су верзија датотека и шифрирање од почетка до краја, док премиум рачуни обично пружају потпуни приступ администратору који вам омогућава да инсталирате апликације и на неки други начин додајете на садржај вашег срца.

 • Бесплатан и отворен извор (иако простор на серверу са хостом може коштати новац)
 • Домаћин или домаћин
 • Крајње шифрирање (само фаза тестирања)
 • Верзија датотеке
 • Лако делите датотеке
 • Сарадња
 • Стреам медиа датотеке
 • Календар, контакти, белешке и задаци
 • Аутоматски пренесите фотографије са мобилних уређаја
 • Двофакторна аутентификација (преко резервних кодова, ТОТП аутентификатора, Иубикеи и још много тога)
 • Стотине апликација за напредну функционалност
 • Цросс платформ
 • ГДПР и ХИППА компатибилни

Као што је напоменуто, стварни скуп значајки је врло прилагодљив. Издвајамо:

Верзија датотеке

Контрола верзије пружа једноставну верзију датотека за кориснике Нектцлоуда. У прозору датотеке једноставно кликните на последњи Измењени датум -> Картица Верзије да бисте видели прошле верзије датотеке. Колико се редовно чувају и колико често се чувају, дефинисао је администратор Нектцлоуд.

НектЦлоуд администратор

Приметили смо да код многих налога који су у потпуности домаћин, верзија датотека није доступна бесплатним корисницима.

Лако делите датотеке

Појединачне датотеке или мапе могу се делити са одабраним појединцима преко Нектцлоуд налога или са било ким путем једноставне УРЛ везе, а пошиљалац има велику контролу над поступком. Они могу, на пример, да поставе датум истека везе, тражити лозинку за отварање послате датотеке, приложити белешку и тако даље.

нектцлоуд дељење датотека

Апликација Цирцлес омогућава прецизно дељење између прилагођених група.

Календар, контакти, белешке и задаци

Веб интерфејс нуди апликације за календар, контакте, белешке и задатке. Календари се могу лако синхронизовати са свим мобилним уређајима помоћу ВебЦАЛ оквира.

Задаци, календари и контакти могу се лако синхронизовати са Андроид уређајима помоћу апликације ДАВдроид, а белешке се могу синхронизовати са Андроидом помоћу апликације Нектцлоуд Нотес.

Теоретски, иОС апликације могу да користе ВебДАВ за синхронизацију календара и задатака, а ЦардДАВ за синхронизацију контаката, али у пракси је то фрустрирајуће искуство. Напомене се, међутим, подразумевано чувају као .ткт датотеке у редовном преносу и због тога су лако доступне са свих уређаја.

Сарадња

Поред горе наведених функција дељења, Нектцлоуд корисници могу сарађивати и на датотекама користећи Цоллабора Онлине. Ово је мрежни уредски пакет базиран на ЛибреОффице који подржава све главне формате докумената, прорачунских таблица и презентација.

Стреам медиа датотеке

Нектцлоуд врло добро функционира као сервер за стреаминг медија на мрежи. Долази са уграђеним музичким плејером, а веб интерфејс и иОС апликације радосно су репродуковали сваки видео запис који смо бацили на њих.

Сви су видео снимци изгледали одлично у Андроид-у, али на нашим тестовима Андроид апликација је била мало гужва са оним медијским датотекама које ће се репродуковати у режиму преко целог екрана. Занимљиво је да смо се и у Андроид-у сусретали са повременим проблемима, чак и када стримујемо садржај користећи спољни плејер, попут ВЛЦ.

Аутоматски пренесите фотографије са мобилних уређаја

Ова врло згодна функција аутоматски отпрема фотографије снимљене на вашем Андроид уређају или иПхоне-у. За разлику од осталих апликација за складиштење које смо тестирали, омогућава прецизну контролу над надгледањем мапа, као и вам омогућава да одредите да се уплоади догађају само преко ВиФи-а и слично. То значи да неће покушати да целокупну видео колекцију учита у облак!

отпремати са мобилних уређаја

Цросс платформ

Клијентске апликације Нектцлоуд доступне су за Виндовс, мацОС, Андроид, иОС и за сваки Линук дистрибуцију тамо. А пошто Нектцлоуд користи ВебДАВ за синхронизацију датотека, можете користити било који ВебДАВ клијент или апликацију са инстанцом Нектцлоуд.

Међутим, потпуној функционалности Нектцлоуда приступа се и управља путем његовог интерфејса преко било којег модерног прегледача на било којој платформи.

Хостинг опције

Домаћин

Ако желите да самостално угостите Нектцлоуд, онда га можете инсталирати на било који Линук рачунар. Такође се може инсталирати у Виндовс и мацОС системе помоћу Виртуал Мацхине.

Популарна опција је да се Распберри Пи користи као јефтин сервер Нектцлоуд. Имамо забринутости да ли ове машине поседују оомпх потребан за посао, мада ће се то можда позабавити много способнијим новим Распберри Пи 4 (посебно модели са 4 ГБ РАМ-а).

С обзиром на ниске трошкове физичког складиштења ових дана, плус чињеницу да то не кошта ништа у смислу претплате, самопослуживање Нектцлоуд-а је врло економичан приступ складиштењу у облаку. Такође је инхерентно врло сигуран, јер имате потпуну физичку контролу над сервером. Ен-то-енд енкрипција треба да обезбеди сигурна и хосторана решења која се користе, мада је то још увек у фази тестирања.

Намјенски Нектцлоуд уређаји

Постављање Нектцлоуд-а на самопослужени Линук оквир није посао за случајног корисника, па зашто не бисте дозволили професионалцима да то ураде за вас? На располагању су различити уређаји по повољним ценама који испоручују Нектцлоуд који је унапред инсталиран за вас.

Хостед

За право искуство складиштења у облаку ван локације, морат ћете унајмити простор сервера од трећег добављача. Овде имате две опције - можете сами да инсталирате софтвер на серверски простор који сте самостално изнајмили или можете да дозволите подешавање партнера Нектцлоуд и да управљате налогом за вас.

Простор хостованог сервера

Инсталирање Нектцлоуд-а на независно посуђени простор сервера даје вам потпуну контролу над вашим цлоуд сервером, онолико колико бисте имали над сервером са хостом. Главне предности у односу на самостално хостинг су да су ваши подаци сигурни у случају пожара или провале код куће и да вам није потребно стално имати рачунар код куће..

Инсталирање Нектцлоуд-а на изнајмљени веб простор је прилично једноставно. Није тако лако као решење у потпуности хостова (види доле), али много је лакше од инсталирања на Линук хостингу.

Главна брига је да датотеке неће бити стандардно шифроване у мировању на серверу. Провајдер сервера може да кодира своје дискове, али имат ће кључеве за шифровање и самим тим може приступити подацима похрањеним на њима.

Међутим, можете да примените додатне мере шифровања као што је дискутирано у овом прегледу.

Потпуно угошћен

Омогућавање подешавања провајдера за облак и управљање налогом Нектцлоуд је сулудо лака опција, јер је поступак прилично у потпуности аутоматизован..

Нектцлоуд рачуни у потпуности смештене су у најмање две врсте: „лични“ налог са ограниченим сетом функција и напредни налог који вам омогућава потпуни административни приступ, укључујући могућност додавања функција путем Нектцлоуд апликација.

Бесплатни рачуни су увек прве врсте, иако се складиштење за обе врсте налога обично може проширити уз накнаду. Неки пружаоци услуга нуде и различите нивое предузећа, што нису фокус овог прегледа.

Пружаоци услуга који нуде потпуно угошћене Нектцлоуд рачуне обично се морају похвалити бољим подацима о приватности од Гооглеа, Дропбока и слично. Важно је, међутим, схватити да провајдер има потпуни администраторски приступ вашем налогу и стога може приступити датотекама и другим подацима похрањеним у њему (попут календара и белешки).

Рачуни са приступом администратора могу омогућити шифрирање датотека на крају да би се ублажио овај проблем (мада је тренутно у форми „фазе тестирања“), али на крају дана немате потпуну контролу над својим налогом.

Приватност и сигурност

Надлежност

Нектцлоуд је развио Нектцлоуд ГмбХ, немачка компанија коју је покренуо властити проналазач аутомобилаЦлоуд Франк Карлитсцхек. Међутим, као софтвер отвореног кода који може бити домаћин сам или удаљено било где, где је Нектцлоуд ГмбХ у великој мери ирелевантан..

Оно што је релевантно је надлежност у којој се подаци чувају. У већини земаља полиција има право да одузме личну рачунарску опрему за коју се сумња да је умешана у злочин, а податковни центри ће увек деловати у складу са локалним законима о чувању и надзору података..

Ако намеравате да користите Нектцлоуд за чување осетљивих података, онда је пожељно да се упознате са начином приватности и надзора пејзажа различитих земаља. Извођење сопствене енкрипције (види доле) може, међутим, у значајној мери ублажити било какве опасности представљене у надлежности у коју су ваши подаци похрањени..

Правила о приватности

Нектцлоуд ГмбХ прикупља неке анонимне статистике употребе веб локација, али његове апликације компанији не шаљу никакве информације.

Вриједно је напоменути да се апликације треће стране придржавају властитих политика приватности, за које Нектцлоуд ГмбХ није одговоран..

Верзија апликације Гоогле Плаи Сторе шаље пусх обавештења у која укључују заглавље и предмет који се шаљу Гооглеу, али ако вам се то не свиђа онда можете преузети апк директно или набавити апликацију са Ф-Дроид-а.

Сваки центар података и добављач решења са хостовима ће имати своје смернице о приватности, мада ће се коришћењем енкрипције од краја до краја осигурати да немају приступ вашим подацима.

Техничка сигурност

Нектцлоуд нуди различите слојеве шифрирања како би се ваши подаци заштитили.

Шифровање током транзита

Нектцлоуд осигурава податке у транзиту користећи ТЛС, протокол шифрирања који користи ХТТПС. Ово је конфигурисано на веб серверу, али Нектцлоуд ће администраторима издати упозорење ако ТЛС из било којег разлога није омогућен. Хостована решења која користе ХТТПС за заштиту домена требало би да имају ово аутоматски омогућено.

Шифровање у мировању

Подаци у мировању могу се осигурати помоћу АЕС-256 апликације за шифрирање на страни сервера, али то има озбиљна ограничења. Главни проблем је што се кључ за шифровање чува заједно са подацима у инстанци Нектцлоуд, проблем сложен чињеницом да се приликом употребе чува у РАМ-у сервера где могу да му приступе хакери или оператери хостованог сервера.

Овом проблему не помаже чињеница да је распоређивање распореда синхронизације компаније Нектцлоуд у трајању од 30 секунди врло предвидљиво и зато пружа лако нападачку површину злонамерним глумцима. Као такав, Нектцлоуд-ова шифрирање на страни сервера најбоље се користи за заштиту екстерних налога за складиштење који су повезани са вашом инстанцом Нектцлоуд - као што су Гоогле Дриве и Дропбок налози.

Додатни проблем је што је шифриран само садржај датотека, а не њихово име или структура директоријума.

Ако не похрањујете податке на услуге удаљеног складиштења, онда је много боље ручно распоредити шифровање по датотеци пре него што је пошаљете у Нектцлоуд и / или употребите потпуну енкрипцију диска на дисковима сервера (на пример, користећи дм-црипт или ЕнцФС).

Потпуно шифровање диска је прилично једноставно имплементирати са случајним облаком или самоуправљеним облацима. Ако имате налог који је у потпуности домаћин, онда је то ван ваше контроле, мада то ионако нешто може учинити ваш провајдер (па питајте).

Шифрирање од краја до краја

За крајњу приватност и сигурност, Нектцлоуд нуди крајње шифрирање (е2ее). То значи да шифрирате сопствене датотеке локално пре него што их пошаљете у облак. Затим их могу дешифровати само унутар апликација за које имате кључ.

Е2ее се може омогућити на бази мапе по мапи и синхронизовати преко. Поред стварног садржаја, са сервера су скривени и називи датотека и структура мапа у е2ее мапама.

Нектцлоуд користи Кс.509 цертификате за верификацију јавних кључева, АЕС-128-ГЦМ (НоПаддинг) шифру за шифрирање приватних кључева, ПБКДФ2 са ХМАЦ СХА1 аутентификацијом за добијање кључа и БИП39 мнемоничку као лозинку. Комплетни детаљи доступни су на белом папиру.

Датотеке и мапе могу се делити са другим корисницима Нектцлоуд-а. Оно што Нектцлоуд не нуди је криптографија е2ее заснована на претраживачу. То је добро за сигурност јер, упркос развоју различитих ублажавања током последњих неколико година, криптографија заснована на претраживачу остаје рањива на могућност да се злонамерни код потисне са сервера.

То ипак значи да не можете да делите датотеке или фасцикле које су е2ее шифроване са корисницима који нису Нектцлоуд, а не можете да приступите е2ее датотекама и мапама преко веб сучеља. За већину људи чињеница да можете лако премештати датотеке између е2ее и обичних фасцикли требало би ублажити евентуалне непријатности..

Главни проблем је што је имплементација Нектцлоуда е2ее још увек у фази "алфа" или "тестирања", са јасним упозорењем које каже "немојте ово користити у производњи, већ само са тестним подацима!"

тип шифрирања

С обзиром да се употреба е2ее-а слободно препоручује на целој веб локацији за оне који желе максималну сигурност и приватност, сумњамо да је примена снажнија него што ово упозорење предлаже. Међутим, Едвард Сновден из овог света би за сада вероватно требало да тражи друго место.

Лакоћа коришћења

Колико је лако подесити Нектцлоуд инстанцу јако зависи од тога како желите да је угостите, у распону од нечега што би ваша мајка могла да уради до заиста сасвим напредног. Једном када је постављен, Нектцлоуд је ветар који се користи…

Апликација за радну површину

Апликација за радну површину за Виндовс, мацОС и Линук ствара мапу Нектцлоуд која синхронизује све датотеке смештене у њој на свим уређајима конфигурисаним за коришћење налога Нектцлоуд. Можете да одаберете које ће се мапе синхронизовати и затражити потврду пре него што пошаљете датотеке преко одређене величине.

Нектцлоуд десктоп клијент

У Виндовс-у (али не у мацОС-у и Линуку) можете да кликнете десним тастером миша на датотеке у мапи Нектцлоуд да бисте их поделили.

дељење датотека десним кликом

Осим тога, десктоп апликација је врло слична на свим платформама.

Веб портал

Напредније функције компаније Нектцлоуд доступне су путем веб интерфејса. Тачне функције које су на располагању у великој мери зависе од тога које сте апликације (или ко има административни приступ за свој налог) инсталирали.

нектцлоуд фасцикле

Ако имате приступ администратора, тада можете изабрати са огромне листе апликација за инсталирање ...

админ панел у нектцлоуд клијенту

Мобилне апликације

Мобилне апликације су доступне за Андроид и мацОС. Као што је већ напоменуто, Андроид какав је доступан изван Плаи Сторе-а за више Гоогле-фобика од вас вани.

Нектцлоуд за андроид

За разлику од апликација за радне површине, датотеке се не синхронизују са заданом локалном меморијом. Али можете да одаберете преузимање датотека, уплоад датотека (прихватајући уобичајена ограничења иОС-а са ове предње стране) или синхронизујете било које мапе које волите.

пренос датотека у некткцлоуд на мобилном уређају

Последње мисли

Нектцлоуд је сулудо потпуно опремљено сигурносно копирање у облаку које дивно функционира на више уређаја и платформи. Заиста, његов потенцијални сет функција, који администратори лако проширују инсталацијом апликације једним кликом, срамоти Дропбок, Гоогле Дриве и иЦлоуд.

Највећа потешкоћа је, наравно, што вам Нектцлоуд пружа потпуну контролу над начином и на који се датотеке чувају. Ово је велика победа у приватности, мада чињеница да шифрирање од краја до краја остаје у фази „пробног“ урања у питање за приватност када се користи простор за складиштење трећих страна (домаћин).

Добивамо снажан дојам да се е2ее у стварности сматра прилично робусним чак и у овој фази, али док се не објави стабилна верзија, није могуће препоручити за осјетљиве податке. У складу с тим, шифрирање читаве инстанце с нечим попут ЕцнФС требало би пружити више него довољно сигурности већини корисника.

Постављање потпуно хостираног Нектцлоуд рачуна тако је једноставно да би то могла учинити и ваша мајка сигурно је побољшала приватност због употребе услуге облака великог имена. Међутим, пропуштате стварне предности приватности при покретању сопствене инстанце Нектцлоуд јер захтева поверење трећем добављачу да ће управљати вама.

Постављање кућице Нектцлоуд за самопослуживање није за случајног корисника Дропбока, мада их технички корисници не би требали претјерано тешко наћи и на располагању је пуно водича и помоћи. Или можете да га купите!

На пола пута кућа поставља Нектцлоуд сервер на хостирани веб простор.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me