PROMIJENILI SMO KAKO SMO ISTRAŽIVATI REVIJU!
Nedavno smo ažurirali postupak bodovanja za sve recenzije na ProPrivacy.com. Detalje o našim novim kriterijima bodovanja možete pronaći ovdje


Mullvad

 • cijena

  Iz $ 5.50
  / mjesec

 • Dostupno na:


  • Windows

  • MacOS

  • Linux
 • deblokira:


  • iPlayer

Nagrade ProPrivacy.com sada se smatraju industrijskim zlatnim standardom za prepoznavanje postignuća u VPN sektoru. Na ovogodišnjem ekskluzivnom događaju u Las Vegasu, Mullvad VPN je na drugom mjestu Najbolji VPN za privatnost i Najbolji VPN za brzinu nagrade. Nastavite čitati da biste saznali zašto se Mullvad VPN smatra drugim najboljim VPN-om za privatnost i brzinu veze u 2020. godini.

ProPrivacy.com Postići
9.1 od 10

Sažetak

Mullvad je poznat kao jedini pružatelj virtualne privatne mreže (VPN) koji prihvaća plaćanje u gotovini poslanom poštom. Kao što ćemo vidjeti u ovom pregledu Mullvada, ovaj švedski pružatelj VPN više je od dostignuća ugleda koji ovo sugerira.

Brza statistika

 • zemlje
  32
 • Istovremene veze
  5
 • Nadležnost
  Švedska

Mullvad je jedna od privatnih VPN usluga na tržištu. To je ujedno i jedna od tehnički najnaprednijih, a nudi niz naprednih tehnologija protiv cenzure.

Zbog svega toga, njegov je softver jednostavan za korištenje. To znači da će i povremeniji VPN korisnici biti zadovoljni uslugom, mada je problem s nešto sporom podrškom.

Značajke

Mullvad nudi sljedeće značajke svim korisnicima svoje usluge:

 • Pet istodobnih veza
 • Proxy veze SOCKS5
 • Prosljeđivanje luka
 • Odabir priključka
 • OpenVPN protokol
 • P2P bujica je dopuštena
 • Obfsproxy i Shadowsock mostovi (anticenzurne tehnologije)
 • Sloj sigurne školjke (SSH) i sloja sigurnih utičnica (SSL) (omamljivanje) (anticenzurne tehnologije)
 • Više-hop VPN
 • Potpuna internetska protokol verzije 6 (IPv6)
 • Poslužitelji u 22 zemlje

Većina poslužitelja je u Europi, ali Mullvad također ima servere u Sjevernoj Americi, Australiji i Velikoj Britaniji. U usporedbi s drugim, komercijalnijim uslugama, ovo je nešto ograničeno i može ograničiti korisnost Mullvada za korisnike na mjestima poput Azije.

Osim toga, svi Mullvadovi poslužitelji su goli metalni serveri (ne primjerci virtualnog poslužitelja) pod strogom kontrolom Mullvada. Na Mullvad možete istovremeno povezati do pet uređaja, što je velikodušno.

Također je vrijedno istaknuti činjenicu da je Mullvad jedina VPN usluga koju znam ispravno usmjeriti IPv6 veze kroz VPN tunel. Većina ostalih dobrih VPN usluga jednostavno onemogućuje IPv6 kako bi se spriječilo curenje IP-a. Trenutno ovo nije glavni problem, ali ovdje se počinje Mullvadom gledati u budućnost.

Odabir i prosljeđivanje porta

Rijetko je kada VPN-i mogu biti blokirani, ali to se događa na mjestima poput Kine i Irana (iako je to obično samo djelomično djelotvorno). Mullvad vam omogućuje suzbijanje takvih mjera pokretanjem VPN-a preko gotovo bilo kojeg porta (nekoliko je portova blokirano za rješavanje neželjene pošte i sigurnosnih problema).

Najčešća uporaba za to je pokretanje OpenVPN prometa preko priključka 443. protokola kontrole prijenosa (TCP). Ovo je port koji koristi HTTPS, šifrirani protokol koji osigurava web stranice. Bez HTTPS-a nijedan oblik mrežne trgovine, poput kupovine ili bankarstva, ne bi bio moguć. Stoga je vrlo rijetko da se ova luka blokira.

Kao dodatni bonus, VPN promet na TCP priključku 443 preusmjerava se unutar enkripcije transportne razine sigurnosti (TLS) koju koristi HTTPS. Zbog toga je mnogo teže uočiti dubinsku inspekciju paketa (DPI). TCP priključak 443 je, dakle, favorizovan port za izbjegavanje VPN blokova.

SSL i SSH tuneliranje

Ako prelazak na TCP port 443 nije dovoljan da izbjegne cenzuru ili na drugi način sakrije činjenicu da koristite VPN, Mullvad nudi SSH i SSL (stunnel) tuneliranje. Ovo omota vaše VPN podatke unutar dodatnog sloja SSH ili TLS / SSL enkripcije.

Kako tehnike DPI ne mogu prodrijeti u taj "vanjski" sloj enkripcije, one nisu u stanju otkriti OpenVPN šifriranje "iznutra". Za više detalja o ovoj tehnici, pogledajte moj vodič o tome kako zaobići VPN blokove.

Shadowsocks

Mullvad također podržava sjene. Ovo je „proxy program otvorenog koda, koji se u Kini često koristi za zaobilaženje internetske cenzure.“ To je otvoreni izvorni alat / protokol / poslužitelj anti-Great Firewall koji je stvorio kineski programer. U osnovi, to je poseban proxy Socket Secure (SOCKS5).

Također je vrijedno napomenuti da povezivanjem na jedan od svojih premošćavajućih poslužitelja, korisnici tvrtke Mullvad mogu višestruko skakati na svoje VPN veze. Ovo je prvenstveno korisno u kompliciranju napada na prometnu analizu.

Ponovno za više informacija pogledajte moj vodič o tome kako zaobići VPN blokove.

Proxy SOCKS5

Molimo pogledajte što je proxy poslužitelj? za potpunu raspravu o tome što je SOCKS5 proxy. Posebno su korisni P2P torrenterima, jer možete konfigurirati samo svoj BitTorrent klijent kako bi bio zaštićen (umjesto da upotrebljavate punu VPN vezu) ili možete koristiti SOCKS5 i VPN zajedno za "dvostruku zaštitu" tijekom bujice.

Mullvad također koristi SOCKS5 za izvlačenje nekih urednih trikova, poput omogućavanja spojeva za omamljivanje i za podijeljeno tuneliranje (dostupan vodič za postavljanje).

Brzina i performanse

Sva su ispitivanja izvedena na mojoj Virgin Media UK vezi, upotrebom OpenVPN protokola korisničkog datagrama (UDP).

Mullvad brzina preuzimanja

Mullvad brzina prijenosa

Grafikoni prikazuju najveću, najnižu i prosječnu brzinu za svaki poslužitelj i lokaciju. Pogledajte naše objašnjenje pune brzine ispitivanja za više pojedinosti.

Transatlantske brzine pomalo nisu nadahnuće, ali s moje bi veze ipak trebalo biti dovoljno brzo da bi se strujili sadržaj bez problema s međuspremnicima. Brzina unutar Europe je izvrsna. Mullvad upravlja mnogim poslužiteljima u svojoj zemlji Švedskoj. Kao što vidimo, ovi su u stvari bili bolji od poslužitelja koji su mi geografski bliži.

Mullvad Ip testovi na curenje

Otkrila sam da nema IP propuštanja

Imajte na umu da su RFC IP-ovi za privatnu uporabu samo lokalni IP-ovi. Ne mogu se koristiti za identifikaciju pojedinca i na taj način ne predstavljaju IP curenje. Nažalost, moj pružatelj internetskih usluga (Virgin Media UK) ne podržava IPv6 veze, pa trenutno nisam u mogućnosti testirati IPv6 propuste. To je situacija koja bi se trebala promijeniti u bliskoj budućnosti.

Mullvad je blokirao Netflix na svakom američkom poslužitelju koji sam pokušao, ali dobro je radio za BBC iPlayer na britanskom poslužitelju.

Cijena

1 mjesec

$ 5.50
na mjesec

12 mjeseci

$ 5,60
na mjesec

Mullvadovske cijene nisu mogle biti jednostavnije. Košta 5 eura mjesečno (približno 5,75 USD u trenutku pisanja), i to je to. Za razliku od većine VPN usluga, nema popusta za kupnju duljih pretplata. Jedino je važno što plaćanje u Bitcoin-u dobiva 10% popusta „zbog nižih naknada i manje administracije“.

Plaćanje Mullvadom

Poprilično kratko, trosatno besplatno probno razdoblje omogućuje vam da provjerite radi li servis onako kako treba. Uz sve to, Mullvad nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca (osim plaćanja koja se šalju u gotovini, zbog propisa o pranju novca).

Mullvad prihvaća plaćanje kreditnom / debitnom karticom (putem PayPal-a), Swishom, bankovnom bankom i Bitcoin-om. Jedinstven je i među VPN pružateljima jer prihvaća gotovinu poslanu poštom. Uz sve to, Mullvad prihvaća vaučere koji se mogu kupiti u određenim trgovinama, a koji se mogu platiti u gotovini. To znači da Mullvad nema izravnog kontakta s kupcem.

Ove gotovo jedinstvene mogućnosti plaćanja pružaju Mullvadu dobru tvrdnju da je VPN usluga s najviše orijentacije na privatnost.

Jednostavnost korištenja

Internet stranica

Opisao bih estetiku Mullvad web stranice kao funkcionalnu. Izgled je čist, a informacije su predstavljene na jasan, lako dostupan način. Same informacije su informativne, dobro napisane i pokrivaju većinu pitanja o usluzi.

Posebno su korisni razni vodiči. To uključuje i vodiče za postavljanje i općenitije vodiče za stvari poput postavljanja split-tunnelinga, konfiguriranja pfSense-a i kako postići najbolje performanse od vašeg BitTorrent klijenta.

Mullvad također mjesečno objavljuje zanimljive članke na blogu.

Podrška za Mullvad

Osim sjajnih vodiča za postavljanje, podrška je ograničena na adresu e-pošte. Kad sam kontaktirao Mullvad, morao sam čekati tri dana na odgovor. Mora se reći da je, kad je na kraju i stigao, odgovor bio izvrstan. Mnoge VPN usluge izrazito su nejasne ili potpuno ne mogu odgovoriti kada pritisnu podatke o šifriranju koje koriste. Mullvad je, nasuprot tome, pružio vrlo detaljan i temeljit odgovor na moja pitanja.

Prijava do Mullvada

Postupak prijave na Mullvad vrlo je neobičan jer vam ne trebate unijeti adresu e-pošte ni zaporku.

Broj računa Mullvad

Sve što trebate je dokazati da ste ljudi s CAPTCHA i dobit će vam broj računa.

Mullvad račun

Ovaj je broj jedini način na koji Mullvad identificira vaš račun. Koristi se za prijavu klijentu, za upravljanje plaćanjem računa i tako dalje.

Klijent Windows

Nakon što generirate broj računa, možete preuzeti Mullvad-ov Windows VPN softver.

Mullvad klijent 1

Čim počnete koristiti softver, vaš trosatni besplatni probni tajmer počinje kvačiti. Kao što vidite, nemam IPv6 vezu.

Mullvad klijent 2

Imajte na umu zaštitnu stijenku koja se temelji na zaštitnom zidu i prekidač za zaustavljanje ("Blokiraj Internet na kvara veze"). IPv6 veze možete tunelirati i putem VPN-a. Ako ova opcija nije omogućena, IPv6 je jednostavno onemogućen.

Mullvad klijent 3

Ako znate što radite, možete ručno upoznati napredne postavke veze sa sadržajem vašeg srca.

Iako je klijent prilično srušen, on funkcionira besprijekorno i ima sve značajke koje su vam stvarno potrebne.

Ostale platforme

Mullvad je posvetio klijente za Windows, Mac OS i Linux, koji su u osnovi identični. Linux VPN klijent posebno vrijedi napomenuti, jer su potpuno opremljena grafička korisnička sučelja (GUI) Linux klijenti i dalje prilično rijetka.

Mullvad Linux Mint

Klijent Mullvad Linux Mint

Potpune upute za postavljanje Linux klijenta dostupne su za Ubuntu / Debian, Fedora 23/24, Fedora 25/26, Mint / Debian i Elementary Freya.

Detaljni vodiči za ručno postavljanje (uglavnom OpenVPN) dostupni su za Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android, Qubes OS i izbor rutera (uključujući DD-WRT i Tomato).

Mullvad je veliki obožavatelj eksperimentalnog WireGuard VPN protokola.

"WireGuard djeluje znatno brže od OpenVPN-a, često 5-20x brže na malim usmjerivačima potrošača, i bolje upravlja roamingom."

To nisam nešto na što sam prije nailazio, ali teško bi se mogle zanimati. Mullvad isporučuje upute za postavljanje WireGuarda za Linux i usmjerivače (što zahtijeva instaliranje novog firmvera na vaš usmjerivač).

Privatnost i sigurnost

Privatnost je područje u kojem Mullvad doista sjaji. U osnovi uopće ne vodi evidencije, a njegova politika podataka o zapisivanju najjasniji je i sveobuhvatniji takav dokument s kojim sam se ikada susreo. Ono što je najvažnije, ne postoji prijava:

 • promet
 • Zahtjevi za sustav domena (DNS)
 • veze, uključujući kada je uspostavljena, kad se prekida, na koliko dugo ili bilo koju vremensku oznaku
 • IP adrese
 • korisnička širina pojasa
 • aktivnost računa osim ukupnih istovremenih veza i podataka o plaćanju koji su detaljno opisani u pravilima

Web stranica također ne sadrži nikakve skripte za praćenje i analitiku.

Mullvad ima sjedište u Švedskoj. To nije idealno sa stajališta privatnosti, jer Švedska trpi zbog nekih pitanja državnih nadzora. Kritično je, međutim, da pružatelji VPN-a u Švedskoj zakonom nisu obvezni voditi nikakve zapisnike.

Kao što sam već napomenuo, Mullvad prihvaća anonimno plaćanje putem bitcoina ili gotovine poslane poštom. Kao što ćemo vidjeti za trenutak, Mullvad je i jedina tvrtka koju poznajem, a koja uopće ne zahtijeva adresu e-pošte!

To je sjajno i uvelike govori o Mullvadovoj posvećenosti privatnosti. Uvijek zapamtite da će Mullvad i dalje znati vašu stvarnu IP adresu kao i kod bilo koje VPN usluge.

Za kraj mislim da je vrijedno napomenuti da je Mullvad vrlo otvoren tko je vlasnik i koji vodi uslugu. Fizička adresa njegove matične tvrtke (Amagicom AB) vidno je prikazana na web mjestu kao i prava imena njegovih vlasnika i članova tima.

Ova razina transparentnosti vrlo je osvježavajuća u industriji u kojoj se vlasnici i operatori VPN-a vole držati u sjeni. Također pomaže nadahnuti veliko povjerenje u Mullvad.

Posjetite Mullvad »

Pravi test tehničke sigurnosti davatelja VPN nalazi se u pojedinostima OpenVPN šifriranja koje koristi. Mullvad prema zadanim postavkama koristi sljedeće postavke:

Kontrolni kanal: AES-256-GCM šifra s RSA-4096 enkripcijom stiskom ruke i HMAC SHA-1 provjerom autentičnosti. Savršena tajna naprijed osigurana je DHE-4096 Diffie Hellman razmjenom tipki, koja se ponovno postavlja na svakih 60 minuta.

Kanal podataka: šifra AES-256-GCM. HMAC provjere autentičnosti hash-a nije potrebna jer GCM osigurava i povjerljivost i integritet. GCM dodaje HGAC hash takozvanu oznaku provjere autentičnosti.

Autentifikacija hašiša na kontrolnom kanalu može se nadograditi na SHA-384 ručnim uređivanjem konfiguracijskih datoteka. Međutim, čak i na zadanim razinama, ovo je izuzetno sigurno postavljanje

Sav prilagođeni softver u potpunosti je otvorenog koda i digitalno je potpisan, što je izvrsno.

Želite znati više? Provjerite moj vodič za šifriranje VPN-a i 5 najsigurnijih VPN-ova za 2017. (koji će Mullvad vjerojatno uključivati ​​i sljedeći put kad ga ažuriram).

Završna misao

Sve u svemu, ja sam vrlo veliki obožavatelj Mullvada. Malo je, ako ih ima, drugih VPN usluga može uskladiti s njihovom posvećenošću privatnosti. Mullvad ovo podupire tehničkom sigurnošću od lijevanog željeza i bogatstvom sofisticiranih tehnologija za borbu protiv cenzure.

Ako ste još ležerniji korisnik, nemojte dopustiti da vas ništa od toga odbaci. Mullvadov softver je vrlo jednostavan za korištenje i djeluje besprijekorno. Trosatno suđenje možda neće biti puno, ali dovoljno je da osigurate da usluga radi za vas. Ako i dalje imate problema, tada biste ga trebali pokriti 30-dnevno jamstvo vraćanja novca.

To je jednako dobro, jer podrška izgleda prilično spora. S obzirom na rezultate ispitivanja brzine i lokacije poslužitelja, također je vrijedno sugerirati da Mullvad najbolje odgovara europskim korisnicima.

Ako možete živjeti s tim ograničenjima, smatram da je Mullvad jedan od najboljih VPN usluga vani.

Posjetite Mullvad »

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me