MEGA


MEGA je sigurna usluga pohrane u oblaku sa sjedištem u Aucklandu, Novi Zeland. Uslugu je izvorno osnovao zloglasni haker i internetski poduzetnik Kim Dotcom kako bi osigurao sigurnu pohranu u oblaku s enkripcijom od početka do kraja. Usluga ima posebnu licencu otvorenog koda koja dopušta upotrebu koda "za potrebe pregleda i komentara." To znači da izvornom kodu usluge može pristupiti i auditirati bilo koja treća strana.

ProPrivacy.com Postići
8 od 10

Sažetak

No, budući da je prvi put predstavljen 2013. godine, Kim Dotcom se razdvojio s tvrtkom 2015. godine nakon što je tvrdio da ona više nije sigurna. Mega Limited, matična tvrtka MEGA oštro demantira da je to tako, a čini se da nema dokaza da su Dotcomove glasine bile istinite. Je li ta zanimljiva usluga skladištenja dobra? A trebate li vjerovati pohranjivanju podataka?

Pregled

MEGA je popularna sigurna usluga pohrane u oblaku koju trenutno koristi oko 150 milijuna ljudi. Njegova je pohrana u oblaku prvenstveno dizajnirana tako da radi kao internetska usluga, što znači da je lako pohranjivati ​​podatke putem interneta pomoću preglednika na bilo koji uređaj. Međutim, danas su mobilne aplikacije dostupne za telefone sa sustavom Android, iOS i Windows. Proširenja za popularne preglednike kao što su Firefox, Chrome, Safari i Opera. I verzije za radnu površinu za Mac i Windows postoje.

MEGA se dosta promijenila od svog početka kada je besplatnim korisnicima bilo dopušteno pohranjivanje 50 GB podataka. Međutim, korisnici i dalje mogu besplatno uživati ​​u usluzi te mogu pohraniti do 15 GB podataka, što je još velikodušno, s obzirom da ne morate platiti. Većina besplatnih sigurnosnih kopija oblaka nudi samo 5 GB besplatne pohrane, tako da je ovo izvrsno.

mega cloud besplatna prijava

Svi koji žele više prostora za pohranu podataka dostupni su razni planovi pretplate koji se kreću u rasponu od 5,60 USD za Lite Pro računa, 11,20 USD za a Pro ja računa, 22,41 USD za a Pro II računa i 33,63 USD za a Pro III račun. Na donjoj slici možete vidjeti kako oni različiti rasponi cijena pružaju različite količine skladištenja.

Mega cloud planovi za određivanje cijena

Kao što vidite, korisnici mogu pohraniti i prenijeti određenu količinu podataka ovisno o tome koliko plaćaju. (Kvota prijenosa količina je podataka koju smijete prenositi u zajedničkoj vezi i osmišljena je da zaustavi ljude koji zloupotrebljavaju pristup datoteci dijeljenjem je na više mjesta na mreži putem brojnih ljudi). Besplatni korisnici dobivaju otprilike 1GB prijenosa podataka dnevno.

Osim ograničenja na gornjoj slici, ne postoji razlika između planova. MEGA također ističe da iako se mijenjaju ograničenja prijenosa, brzine prijenosa ostaju iste u svim besplatnim i plaćenim pretplatničkim planovima. Međutim, vrijedi napomenuti da se neki žale na male brzine prijenosa.

Vrijedi napomenuti da osim 15 GB besplatnog prostora za pohranu, besplatni korisnici mogu sudjelovati u shemi postignuća koja im omogućuje zarađivanje više prostora za pohranu. Na primjer, ako pozovete prijatelja da se pridruži MEGA, dobit ćete dodatnih 10 GB besplatnog prostora za pohranu i 20 GB prijenosne kvote koja vrijedi 365 dana. Dostupno je nekoliko različitih nagrada, pa je vrijedno provjeriti klikom na ikonu rakete u gornjem desnom kutu web klijenta.

Mega Cloud ikona rakete u web klijentu

Ovo je lijep dodatak koji potiče korisnike MEGA-e da održavaju svoje račune aktivnima. No, vrijedno je napomenuti da ako koristite prostor za pohranu predviđen ograničeno vremensko razdoblje za pohranjivanje nečeg važnog, te podatke možete izgubiti nakon ukidanja kvote. Teoretski bi to moglo biti više problema nego što vrijedi.

Također je važno imati na umu da MEGA zadržava pravo da izbriše sve podatke vašeg računa kako bi oslobodila prostor na svojim poslužiteljima osim ako vaš račun ne bude aktivan. MEGA preporučuje besplatnim korisnicima da vode svoj račun aktivan najmanje svaka tri mjeseca.

Za kraj, vrijedno je napomenuti da tvrtka ne dozvoljava otvaranje više besplatnih računa, a pretpostavlja se da nadzire IP adrese kako bi utvrdio koristi li netko uslugu.

Značajke

MEGA ima sve uobičajene značajke koje biste očekivali od sigurnog rješenja za pohranu u oblaku. Međutim, ona ima i nekoliko jedinstvenih dodataka. Ovdje je popis svih njegovih karakteristika:

 • Aplikacije za sve platforme i proširenja preglednika.
 • Web klijent za pristup s bilo kojeg preglednika.
 • Dijelite datoteke s kontaktima u potpuno šifriranom stanju.
 • Stvorite šifrirane i zaštićene lozinkom veze do vaših datoteka.
 • Pregledajte fotografije i videozapise u letu.
 • Opcije verzije za vraćanje datoteke na stariju verziju.
 • Značajka chata omogućuje vam slanje šifriranih poruka drugim korisnicima
 • MEGAbird proširenje za klijent e-pošte Firefox; koristite Thunderbird za slanje velikih šifriranih datoteka.
 • Aplikacija MEGAcmd naredbenog retka. Ovaj je alat dostupan za Mac, Windows ili Linux. Omogućuje korisnicima da se kreću po MEGA računu kao da je to lokalna mapa i omogućuje im korištenje svih naprednih značajki MEGA putem sučelja naredbene linije.

Postaviti

Postavljanje i rad MEGA je jednostavan. Jednostavno prijeđite na njegovu web stranicu i stvorite besplatni račun da biste započeli koristiti uslugu. Ako više volite platiti premijski račun, postoji mogućnost i dobit ćete mogućnost plaćanja kreditnom ili debitnom karticom. Međutim, Paypal više nije opcija. S druge strane, možete platiti s Bitcoin-om, što je sjajno.

Nakon uplate dobit ćete e-poruku sa zahtjevom da potvrdite svoj račun. Nakon potvrde putem te adrese e-pošte spremni ste započeti koristiti uslugu. Davanje adrese e-pošte nije savršeno u smislu privatnosti. Međutim, barem vam nije potrebno unijeti telefonski broj da biste dobili kôd za potvrdu.

Čim potvrdite svoj račun, imate mogućnost ili preuzeti aplikaciju ili nastaviti bez nje (korištenjem web sučelja). Preuzeli smo aplikaciju jer smo htjeli testirati obje. Nakon klikanja za preuzimanje pozvani smo da nastavimo i voziti u oblaku.

Mega Cloud preuzimanje

Klikom na "Vodi me na moj Cloud Drive" dobiva se upit da spremite preuzeti ključ za oporavak. Ključ će vam omogućiti oporavak računa ako zaboravite zaporku. Ako vam je ugodno da nikada nećete zaboraviti lozinku; ključ ti stvarno ne treba. Međutim, možda ćete je morati spremiti negdje na sigurno (na primjer, u sigurnom upravitelju lozinki), za svaki slučaj.

Mega Cloud tipka za oporavak

Jednostavnost korištenja

Nakon što ste u aplikaciji za oblak, pružat će vam se različiti savjeti i savjeti za započinjanje. Ovaj je čarobnjak koristan za sve koji nikada prije nisu koristili uslugu pohrane u oblaku ili za one koji imaju problema s novim softverom..

Međutim, čak i bez ovih savjeta i trikova, vjerujemo da se na MEGA izuzetno lako naviknuti i ne bi trebao stvarati probleme onima koji žele početi pohranjivati ​​slike, videozapise ili druge datoteke na mreži.

Klijent Mega Cloud Drive

Cloud Drive znači da se na uslugu možete lako prijaviti iz preglednika, što znači da lako možete odabrati da biste ga koristili za spremanje datoteka s bilo kojeg uređaja. Odlučili smo testirati verzije sustava Windows i Android kako bismo stekli osjećaj kako se softver razlikuje.

Preuzeli smo MEGAsync verzije 4.2.0 za Windows i utvrdili da je instalacija besprijekorna. Korisnici imaju mogućnost bilo potpune ili selektivne sinkronizacije ovisno o njihovim željama. To vam omogućuje da na Cloud softveru učinite dostupnim samo određene mape s Cloud Drive-a. Odlučili smo se za selektivnu sinkronizaciju da vidimo kako izgledaju opcije. Otkrili smo da ako niste napravili razne mape na web klijentu, nećete imati izbora.

Mega Cloud odaberite vrstu instalacije

Zapravo, vrijedno je napomenuti da ćete uvijek trebati organizirati sve svoje datoteke i mape na web klijentu, jer ova funkcionalnost nije dostupna u softveru za stolna računala.

Klikni na zupčanik u gornjem desnom dijelu omogućuje vam prijenos ili preuzimanje datoteka s vašeg Cloud Drive. Jedina sitnica s ovom funkcionalnošću je ta što smo morali kliknuti na datoteke koje smo željeli prenijeti unutar prozora (nismo ih mogli tražiti). To bi moglo postati neugodno ako se morate pomicati kroz veliku mapu datoteka.

Dijeljenje mapa izuzetno je jednostavno. Da biste to učinili, jednostavno desnom tipkom miša kliknite mapu koju želite podijeliti i odaberite dijeljenje. Ovdje možete unijeti adresu e-pošte kako biste mapu proslijedili kontaktu po vašem izboru.

Datoteke se mogu dijeliti s vezom. Možete ih podijeliti šifriranim ključem ili dijeliti bez ključa (to znači da ćete ga morati privatno podijeliti s bilo kojim kontaktom s kojim želite dijeliti datoteku). Povezivanje s priloženim ključem uzrokovat će se prikaz upozorenja kojim se preporučuje korisnicima da ključ pošalju izravno.

Veze mogu biti postavljene tako da traju samo odabrano razdoblje, a korisnici se mogu odlučiti i za zaštitu lozinkom. Kada prvi put pokušate stvoriti vezu, od korisnika se traži da pristanu ne dijeliti veze na sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Izvoz datoteka u Mega Cloud

Nakon što stvorite vezu, jednostavno je možete podijeliti sa bilo kime, i sve dok oni imaju ključ i lozinku mogu je dešifrirati i pristupiti datoteci. Pronašli smo sve aspekte upotrebe MEGA za prijenos, preuzimanje, pohranu, dijeljenje i povezivanje izuzetno jednostavno.

S lijeve strane klijenta Cloud Drive korisnici mogu pristupiti svom pogonu, nedavnim mapama, zajedničkim stavkama i klijentu za chat. Nažalost, nismo imali nijednog drugog korisnika MEGA-e s kojim bismo razgovarali, ali ova značajka izgleda sjajno iz brzog pogleda.

Mega Cloud online chat

Općenito, ovo je definitivno usluga koja je idealna za početnike koji traže sigurnu uslugu pohrane u oblaku koja je kompatibilna sa svim njihovim uređajima, omogućuje sinkronizaciju i omogućuje dijeljenje datoteka bez potrebe da naučite išta komplicirano. Prema našem mišljenju, MEGA pruža odličan balans između tijeka rada / produktivnosti i privatnosti. Nismo pronašli pravu razliku u funkcionalnostima u inačicama koje smo koristili, što znači da ne postoji posebna krivulja učenja u aplikacijama.

Jedna stvar koju valja imati na umu je da proširenja sama po sebi ne nude očiglednu funkcionalnost, već samo otvaraju MEGA u vašem pregledniku. Zamolili smo tvrtku da razjasni točno zašto vrijedi koristiti ekstenziju, a oni su nam rekli:

"MEGA proširenje omogućit će vam da instalirate MEGA u vaš preglednik. To će smanjiti vrijeme učitavanja, poboljšati performanse preuzimanja i ojačati sigurnost. Svaki MEGA URL će se uhvatiti ovim proširenjem i ostati lokalni (nijedan JavaScript neće biti učitan s naših poslužitelja). Sigurna automatska ažuriranja omogućena su zahvaljujući potpisivanju kriptografskih privatnih ključeva.

MEGA je sigurnija pomoću ekstenzija jer se web resursi (JS / html) lokalno učitavaju unutar samog proširenja, što onemogućuje svaki mogući MITM napad.

Još jedan dobar razlog za korištenje MEGA proširenja je taj što će vam omogućiti prijenos većih datoteka unutar preglednika. U protivnom je interna memorija koju pruža preglednik vrlo ograničena za prijenos datoteka. "

Privatnost

Mega je sigurna usluga pohrane u oblaku koja radi s nulom poznavanja ljudskih ključeva. U takvoj se usluzi svi dokumenti kriptiraju lokalno pomoću ključa koji se nikada ne dijeli s MEGA. Kao rezultat zadržavanja pune kontrole nad šifriranjem njihovih podataka, korisnici nikada ne trebaju brinuti o tome da li će njihovi podaci biti presretnuti u tranzitu ili u mirovanju..

No, nuspojava ove sigurnosti je što korisnici nikad ne mogu oporaviti svoj račun. Mega jasno daje do znanja da će, ako korisnici zaborave lozinku, izgubiti pristup svom računu.

Mega Cloud glavni ključ lozinke

U svojim Uvjetima pružanja usluge tvrtka brzo podsjeća korisnike da moraju zaštititi ne samo lozinku već i pristup svojim uređajima:

"Vašu lozinku i ključ za oporavak trebali biste čuvati sigurno i povjerljivo. Ne smijete dijeliti zaporku ni s kim drugim i ne smijete puštati ključeve za šifriranje nikome drugom osim ako ne želite da oni imaju pristup vašim podacima. Ako izgubite ili zamijenite zaporku, izgubit ćete pristup svojim podacima. Šifriranje neće pomoći ako netko ima potpuni pristup vašem sustavu ili uređaju.

"Snažno vas preporučujemo da koristite najbolje prakse za osiguranje sigurnosti i zaštite vašeg sustava i uređaja (npr. Jedinstvene lozinke, sigurnosne nadogradnje, zaštita vatrozida, antivirusni softver, osiguranje i šifriranje vaših uređaja). Mega vam nikad neće slati e-poštu tražeći vašu lozinku ili sugerirajući da kliknete vezu za prijavu na svoj račun, pa nemojte se zavaravati niti jednom takvom e-poštom jer neće biti od nas. "

MEGA-in ToS također jasno kaže da svi korisnici zadržavaju potpuno vlasništvo nad svojim podacima:

"Posjedujete ili se obvezujete da ste ovlašteni za upotrebu bilo kojeg intelektualnog vlasništva u bilo kojim podacima koje pohranjujete na, koristite, preuzimate, preuzimate, dijelite, pristupate, prenosite ili na drugi način stavljate na raspolaganje u ili iz naših sustava ili koristite naše usluge. Dajete nam svjetsku, besplatnu licencu za upotrebu, pohranu, izradu sigurnosnih kopija, kopiranje, prenošenje, distribuciju, komunikaciju, izmjenu i na drugi način stavljanje na raspolaganje vaših podataka isključivo u svrhu omogućavanja vama i onima kojima dajete pristup, koristiti naše usluge i u bilo koje druge svrhe povezane s pružanjem usluga vama i njima. "

MEGA će se pridržavati obavijesti o uklanjanju i surađivat će s policijom ako vjeruje da sadržaj koji krši ili krši autorska prava sprema se ili širi putem svojih poslužitelja. Međutim, s obzirom na to da se svi vaši podaci prenose i pohranjuju u šifriranom obliku, teoretski je nemoguće da MEGA pristupi sadržaju vaših podataka, osim ako kontakt s kojim ste podijelili datoteku (i ako ste dali ključ za šifriranje) također ne prenese taj ključ za šifriranje MEGA.

Provjerili smo politiku privatnosti tvrtke i sa zadovoljstvom smo otkrili da je ona napisana na GDPR skladu način. Međutim, otkrili smo i da se, iako su datoteke pohranjene sa enkripcijom od početka do kraja, neki metapodaci o datotekama prosljeđuju MEGA-i u nešifriranom obliku.

Tvrtka tvrdi da ovi metapodaci "ne otkrivaju sadržaj ili informacije koje datoteka sadrži." Unatoč tome, neki korisnici mogu biti nervozni zbog ove razine prikupljanja podataka, jer ti metapodaci sadrže vaše:

Vrsta preglednika i operativni sustav, informacije o IP adresi i portima, upotreba API-ja, učitavanje datoteka, stvaranje mapa i izvoz veza, zemlja za koju vjeruju da pristupate njihovim uslugama, veličine datoteke, redoslijed verzija, vremenske oznake i veze datoteka i roditelja-djeteta, vremenske oznake za brisanje, adresu e-pošte svakoga s kime stupite u kontakt pomoću Mega sustava, kontakt adrese e-pošte sudionika chatova, kao i vrijeme početka i chat vremena.

MEGA objavljuje izvještaj o transparentnosti u kojem se točno vidi koliko zahtjeva za uklanjanje mora riješiti iz autorskih ili kriminalnih razloga. Opet, vrijedi napomenuti da je MEGA nemoguće izvršiti zahtjeve za uklanjanje ako korisnik nije sam objavio ili dao ključ za šifriranje (ili ga dostavi treća strana s kojom ste podijelili ključ).

No, također je vrijedno napomenuti da je MEGA u prošlosti bila kritizirana zbog brisanja ljudskih datoteka nakon što je primila obavijest o uklanjanju; iako te datoteke nisu zaštićene autorskim pravima. Prema izvještajima, to se dogodilo nakon što su veze na datoteke (u stvarnom vlasništvu korisnika) postavljene na mrežu.

sigurnosti

Sva komunikacija s MEGA poslužiteljima osigurana je korištenjem TLS / SSL. MEGA smo provjerili pomoću Qualys SSL laboratorija i usluga je dobila -A što je prilično dobra ocjena (a znači da podaci trebaju biti sigurni u tranzitu).

Zaporke MEGA pretplatnika uskladne su s funkcijom izvoda PBKDF2 pomoću SHA256. Izračuna se slučajni glavni ključ duljine 128 bita (16 bajtova) pomoću matičnog CSPRNG-a klijenta. Za dodatnu sigurnost proizvodi se i 128 bita slučajne soli.

Nakon toga, prvi put se korisnik prijavljuje u sljedeće ključeve za šifriranje također se automatski generiraju:

 • Par ključeva RSA, 2048 bita (koristi se za dijeljenje mapa / datoteka).
 • Par ključeva Ed25519, 256 bita (koristi se kao korijen pouzdanja za provjeru otiska prsta korisnika i potpisivanje drugih ključeva. Ovaj par ključeva nazivaju se tipke potpisa).
 • Curve25519 par ključeva, 256 bita (koristi se za MEGAchat).

Ti se privatni ključevi šifriraju korisnikovim glavnim ključem pomoću AES-ECB i pohranjuju u API. MEGA nikad nema pristup otvorenim privatnim ključevima ni u jednom trenutku postupka.

MEGA također pruža pristup dvofaktorskoj provjeri autentičnosti putem aplikacija za provjeru autentičnosti, poput Google autentifikatora.

Datoteke i mape se šifriraju pomoću AES-128, što bi trebalo biti sigurno dugo u budućnost (koristeći trenutno poznate metode). Provjera integriteta nakon preuzimanja ili učitavanja vrši se kroz umjerenu varijaciju CCM-a.

Datoteke veze zaštićene su korištenjem PBKDF2-HMAC-SHA512 sa 100 000 rundi i 256 bita slučajne soli i korisničkom lozinkom za dobivanje 512-bitnog izvedenog ključa.

Svaki put kad korisnik želi dijeliti podatke s drugim korisnikom, prije slanja datoteke mora šifrirati potrebne šifrirane ključeve s javnim ključem primatelja. Identitet primatelja može se provjeriti provjerom njihovih otisaka ključeva putem neovisnog kanala.

Vrijedno je napomenuti da zato što klijent koji se temelji na pregledniku koristi Javascript za svu enkripciju, dešifriranje i stvaranje ključeva - podložan je nekim poznatim ranjivostima, uključujući napade man-in-sredine izazvane prisiljavanjem ključeva na korisnika. Korisnici koji su paranoični na Javascript ranjivosti temeljene na pregledniku trebaju se držati upotrebe radne površine, mobilnih aplikacija i proširenja.

Općenito, kriptografska načela korištena u MEGA-inom šifriranju od početka do kraja su zvučna, što znači da bi korisnici trebali moći uživati ​​u visokoj razini privatnosti i sigurnosti korištenjem usluge.

Služba za korisnike

Korisnici MEGA-e mogu izazvati zabrinutost ili postavljati pitanja unutar klijenta tako što će se otvoriti izbornik postavki u gornjem desnom kutu, nakon čega slijedi "Dobivanje podrške". Ovdje korisnici mogu otvoriti kartu na temelju svog problema.

Korisnici imaju mogućnosti: Opće ispitivanje, Tehnička podrška, Izdavanje plaćanja, Zaboravljena lozinka, Izdanje o prijenosu, Pitanje o kontaktu / dijeljenju, Problem MEGAsync, ili Nedostaju / nevidljivi podaci. Jednom kada se karta podigne, korisnici će na e-mail dobiti odgovor na svoja pitanja. Otkrili smo da odgovori stižu brzo, nikada ne trebajući čekati duže od sat ili dva. No, ovisno o postavljenoj razini pitanja, morat ćete se morati vraćati naprijed i naprijed nekoliko puta da biste dobili točno ono što vam je potrebno.

Pored toga, korisnici mogu pregledavati odjeljak o blogu s puno dobro napisanih članaka koji se odnose na aspekte usluge. Ti se unosi arhiviraju na godine kako bi ih lakše pregledali. Korisnici također imaju pristup opsežnom odjeljku s FAQ-om s odgovorima na mnoga pitanja o različitim klijentima, proširenjima i značajkama. Sve ove značajke podrške dobro su predstavljene i omogućuju korisnicima da brzo dobiju odgovore na sva pitanja koja traže.

Sve u svemu, otkrili smo da je korisnička podrška s MEGA znatno iznad prosjeka, a tvrtka sigurno pruža puno detalja (u smislu tehnoloških aspekata usluge, kao što su razine šifriranja) na svojoj web stranici, što je izvrsno..

Zaključak

Kada je u pitanju pronalaženje upravitelja lozinki koji je istovremeno i siguran, ali i jednostavan za korisnika, zadatak nije uvijek lak. Međutim, zbog načina na koji se MEGA sastavlja, to je doista korištenje. A ako ste jedan od onih ljudi koji često trebaju dijeliti datoteke s prijateljima i obitelji - MEGA to stvarno čini izuzetno jednostavnim kako to učiniti tako i sigurno i privatno..

S druge strane, činjenica da su ljudi imali zakonite datoteke označene kao piratski sadržaj i izbrisana prilično je zabrinjavajuća, posebno ako se pouzdate u uslugu sigurnog pohranjivanja vašeg vrijednog intelektualnog vlasništva (mislite da su digitalni umjetnici, glazbenici, programeri, videografi itd.).

Činjenica da ova usluga pruža izvrsnu uslugu kupcima je plus, a s 50 GB prostora za pohranu besplatnim korisnicima, ovo je zaista jedna od najboljih ponuda koje smo ikada vidjeli. A budući da je MEGA otvorenog koda i slobodno je dostupna za čitanje na githubu, jedan je od rijetkih pružatelja usluga oblaka koji se može temeljito revidirati kako bi se osiguralo da stvarno pruža krajnje šifriranje.

Iako je došlo do incidenta u 2018. godini gdje je 15.500 korisničkih lozinki i imena izneseno na mreži - čini se da je vjerovatno da su oni nastali zbog krađe identiteta i vjerodajnice, a ne zbog grešaka na MEGA.

Naravno, imate glasine koje je pokrenula Kim Dotcom da bi se brinuli, ali da budemo iskreni, ne postoji ništa bitno za potkrepljivanje Dotcomovih tvrdnji. Stoga je te kritike teško uzeti u obzir. Naravno, sve ovisi o vašem osobnom modelu prijetnji i u koga se odlučite vjerovati. Međutim, čini nam se da je MEGA iznad broda. Dakle, ako vam treba puno besplatne pohrane u oblaku s jakom enkripcijom; ovo bi mogla biti usluga za vas.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me