МЕГА


MEGA е сигурна услуга за съхранение в облак със седалище в Окланд, Нова Зеландия. Първоначално услугата е основана от скандалния хакер и интернет предприемач Ким Дотком, за да осигури сигурно облачно съхранение с криптиране от край до край. Услугата има специален лиценз с отворен код, който позволява използването на кода "за целите на преглед и коментар." Това означава, че изходният код за услугата може да бъде достъпен и одитиран от всяка трета страна.

ProPrivacy.com резултат
8 от 10

резюме

Въпреки това, тъй като за първи път стартира през 2013 г., Ким Дотком се раздели с компанията през 2015 г., след като заяви, че тя вече не е защитена. Mega Limited, компанията-майка на MEGA категорично отрича, че това е така и изглежда няма доказателства да подозират слуховете на Dotcom да са верни. И така, тази интересна услуга за съхранение е полезна? И трябва ли да му се доверите да съхранява вашите данни?

Преглед

MEGA е популярна сигурна услуга за съхранение в облак, която в момента се използва от приблизително 150 милиона души. Неговото облачно хранилище е предназначено преди всичко да работи като уеб базирана услуга, което означава, че е лесно да съхранявате данни онлайн с помощта на браузъра на всяко устройство. В днешно време обаче мобилните приложения се предлагат за телефони с Android, iOS и Windows. Разширения за популярни браузъри като Firefox, Chrome, Safari и Opera. И версиите за десктоп за Mac и Windows съществуват.

MEGA се промени доста от създаването си, когато на безплатни потребители беше позволено да съхраняват 50 GB данни. Въпреки това, потребителите все още могат да се насладят на услугата безплатно и те могат да съхраняват до 15 GB данни, което все още е щедро, тъй като не е нужно да плащате. Повечето безплатни услуги за архивиране в облак само 5 GB безплатно хранилище, така че това е отлично.

мега облак безплатна регистрация

За всеки, който иска повече съхранение на данни, са на разположение редица различни абонаментни планове, вариращи от $ 5,60 за Lite Pro сметка, $ 11,20 за a Про аз сметка, $ 22,41 за a Про II сметка и $ 33,63 за a Pro III сметка. На изображението по-долу можете да видите как тези различни ценови диапазони осигуряват различни количества хранилище.

Мега планове за ценообразуване в облака

Както можете да видите, потребителите могат да съхраняват и прехвърлят определено количество данни в зависимост от това колко плащат. (Транспортната квота е количеството данни, което можете да прехвърляте в споделена връзка и е предназначено да спре хората да злоупотребяват с достъпа до файл, като го споделят на множество места онлайн с много хора). Безплатните потребители получават приблизително 1 GB трансфер на данни на ден.

Освен границите на изображението по-горе, няма разлика между плановете. MEGA също така посочва, че докато се променят лимитите за трансфер, скоростите на трансфер остават еднакви за всички безплатни и платени абонаментни планове. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че някои хора се оплакват от бавна скорост на трансфер.

Заслужава да се отбележи, че в допълнение към 15 GB безплатно хранилище, безплатните потребители могат да участват в схема за постижения, която им позволява да печелят повече хранилище. Например, ако поканите приятел да се присъедини към MEGA, ще получите допълнителни 10 GB безплатно хранилище плюс 20 GB квота за трансфер, която е валидна за 365 дни. Налични са доста различни награди, така че си струва да го проверите, като щракнете върху иконата на ракета в горния десен ъгъл на уеб клиента.

Мега облачна ракета икона в уеб клиент

Това е приятно допълнение, което насърчава потребителите на MEGA да поддържат своите акаунти активни. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че ако използвате пространство за съхранение, предоставено за ограничен период от време, за да съхраните нещо важно, можете да загубите тези данни, когато квотата бъде отменена. На теория това би могло да представлява повече проблеми, отколкото си струва.

Важно е също да запомните, че MEGA си запазва правото да изтрие всички данни на вашия акаунт, за да освободи място на сървърите си, освен ако не поддържате акаунта си активен. MEGA препоръчва на безплатните потребители да поддържат акаунта си активен поне на всеки три месеца.

И накрая, заслужава да се отбележи, че фирмата не ви позволява да отваряте множество безплатни акаунти и по презумпция следи IP адреси, за да установи дали някой се възползва от услугата.

Характеристика

MEGA има всички редовни функции, които бихте очаквали от сигурно решение за съхранение в облак. Той обаче има и някои уникални екстри. Ето списък на всички негови функции:

 • Приложения за всички платформи и разширения на браузъра.
 • Уеб клиент за достъп от всеки браузър.
 • Споделяйте файлове с контакти в напълно криптирано състояние.
 • Създайте криптирани и защитени с парола връзки към вашите файлове.
 • Визуализирайте снимки и видеоклипове в движение.
 • Опции за версия за възстановяване на файл към по-стара версия.
 • Функцията за чат ви позволява да изпращате криптирани съобщения до други потребители
 • Разширение MEGAbird за имейл клиент на Firefox; използвайте Thunderbird за изпращане на големи криптирани файлове.
 • Приложение за команден ред MEGAcmd. Този инструмент е достъпен за Mac, Windows или Linux. Тя позволява на потребителите да навигират в акаунта си в MEGA, сякаш това е локална папка и им позволява да използват всички разширени функции на MEGA чрез интерфейс на командния ред.

Настройвам

Настройката и работата на MEGA е лесна. Просто преминете към неговия уебсайт и създайте безплатен акаунт, за да започнете да използвате услугата. Ако предпочитате да плащате за премия сметка, опцията е налична и ще ви бъде дадена възможност да платите с кредитна или дебитна карта. Paypal обаче вече не е опция. От друга страна, можете да плащате с Bitcoin, което е страхотно.

След като платите, ще получите имейл с молба да потвърдите акаунта си. След потвърждаване чрез тази връзка по имейл сте готови да започнете да използвате услугата. Трябва да предоставите имейл адрес не е идеално по отношение на поверителността. Въпреки това, поне не е необходимо да посочвате телефонен номер, за да получите код за валидиране.

Веднага след като потвърдите акаунта си, имате възможност да изтеглите приложението или да продължите без него (като използвате уеб интерфейса). Изтеглихме приложението, защото искахме да тестваме и двете. След като кликнете върху изтеглянето, бяхме поканени да продължим и до облачното устройство.

Mega Cloud изтегляне

Ако кликнете върху „Заведи ме в облачното устройство“, ще бъдете подканени да запазите изтеглящ се ключ за възстановяване. Ключът ще ви позволи да възстановите акаунта си, ако забравите паролата си. Ако ви е удобно, че никога няма да забравите паролата; наистина не ви трябва ключът. Въпреки това може да искате да го съхраните някъде сигурно (например в мениджър на защитени пароли) за всеки случай.

Ключ за възстановяване на Мега облак

Лесно използване

След като сте в облачното приложение, получавате различни съвети и съвети, за да започнете. Този съветник е полезен за всеки, който никога преди не е използвал услуга за съхранение в облак, или за всеки, който има проблеми да се захване с нов софтуер.

Въпреки това, дори и без тези съвети и трикове, ние вярваме, че MEGA е изключително лесно да свикне и не трябва да създава проблеми на всеки, който иска да започне да съхранява изображения, видеоклипове или други файлове онлайн.

Клиент на Mega Cloud Drive

Облачното устройство означава, че можете лесно да влезете в услугата от браузър, което означава, че можете лесно да изберете да я използвате за запазване на файлове от всяко устройство. Решихме да тестваме версиите за Windows и Android, за да добием представа как софтуерът се различава.

Изтеглихме MEGAsync версия 4.2.0 за Windows и установихме, че инсталацията е безупречна. На потребителите се предоставя възможност да направят пълна или селективна синхронизация в зависимост от предпочитанията им. Това ви позволява да направите само конкретни папки от Cloud Drive, достъпни за софтуера за настолни компютри. Избрахме селективно синхронизиране, за да видим как изглеждат опциите. Установихме, че ако не сте направили различни папки на уеб клиента, няма да имате избор.

Mega Cloud изберете тип инсталация

Всъщност си струва да се отбележи, че винаги ще трябва да подреждате всичките си файлове и папки в уеб клиента, тъй като тази функционалност не е налична в настолния софтуер.

Кликването върху зъбното колело в горния десен ъгъл ви позволява да качвате или изтегляте файлове от вашия Cloud Drive. Единственият лек проблем с тази функционалност е, че трябваше да кликнем върху файловете, които искахме да качим в прозореца (не можахме да ги търсим). Това може да стане досадно, ако се налага да превъртате през много голяма папка от файлове.

Споделянето на папки е изключително лесно. За целта просто щракнете с десния бутон върху папката, която искате да споделите, и изберете споделяне. Тук можете да въведете имейл адрес, за да предадете папката на контакт по ваш избор.

Файлове могат да бъдат споделени с връзка. Те могат да бъдат споделени с ключ за криптиране или споделени без ключа (което означава, че ще трябва да го споделяте частно с всеки контакт, с който искате да споделите файл). Свързването с прикачения ключ ще доведе до показване на предупреждение, препоръчващо потребителите да изпращат ключа директно.

Връзките могат да бъдат настроени да издържат само за избран период и потребителите могат да изберат да защитават паролата и връзката. Когато за първи път опитате да създадете връзка, потребителите се помолят да се съгласят да не споделят връзки към съдържание, защитено с авторски права.

Експортирайте файлове в Мега облак

След като създадете връзката, можете просто да я споделите с всеки и стига да имат ключа и паролата, могат да го декриптират и да получат достъп до файла. Открихме всички аспекти на използването на MEGA за качване, изтегляне, съхраняване, споделяне и свързване изключително лесно.

Вляво от клиента на Cloud Drive потребителите могат да имат достъп до устройството си, последните папки, споделените елементи и чат клиента. За съжаление нямахме други потребители на MEGA, с които да разговаряме, но функцията изглежда страхотно от бърз поглед.

Мега облак онлайн чат

Като цяло това определено е услуга, която е идеална за начинаещи, които търсят сигурна услуга за съхранение в облак, която е съвместима с всичките им устройства, осигурява синхронизиране и позволява споделяне на файлове, без да се налага да научавате нещо сложно. Според нас MEGA осигурява отличен баланс между работния процес / производителността и неприкосновеността на личния живот. Не открихме реална разлика във функционалността в използваните от нас версии, което означава, че няма различна крива на обучение в приложенията.

Едно нещо, което си струва да се има предвид е, че разширенията сами по себе си не предлагат очевидна функционалност, а просто отварят MEGA във вашия браузър. Помолихме фирмата да изясни точно защо си струва да използваме разширението и те ни казаха:

„Разширението на MEGA ще ви позволи да инсталирате MEGA в браузъра си. Това ще намали времето за зареждане, ще подобри производителността на изтегляне и ще засили сигурността. Всеки MEGA URL адрес ще бъде уловен от това разширение и ще остане локален (няма да се зарежда JavaScript от нашите сървъри). Сигурните автоматични актуализации се осигуряват благодарение на подписването на криптографски частен ключ.

MEGA е по-сигурен с помощта на разширението (ите), защото уеб ресурсите (JS / html) се зареждат локално от самото разширение и следователно това предотвратява всяка възможна атака на MITM.

Друга добра причина да използвате разширението MEGA е, че той ще ви позволи да прехвърляте по-големи файлове в браузъра. В противен случай вътрешната памет, осигурена от браузъра, е много ограничена за прехвърляне на файлове. "

поверителност

Mega е сигурна услуга за съхранение в облак, която оперира с нулево познаване на кодовете за шифроване на хората. В такава услуга всички документи се кодират локално с помощта на ключ, който никога не се споделя с MEGA. В резултат на запазването на пълен контрол върху криптирането на техните данни, потребителите никога не се нуждаят от притеснения за това, че данните им ще бъдат прихванати по време на транзит или в покой.

Страничен ефект от тази сигурност обаче е, че потребителите никога не могат да възстановят акаунта си. Мега ясно заявява, че ако потребителите забравят паролата си, те ще загубят достъп до акаунта си.

Мега облачен главен ключ за парола

В своите Общи условия фирмата бързо напомня на потребителите, че трябва да защитават не само паролата си, но и достъпа до своите устройства:

„Трябва да пазите паролата и ключа за възстановяване на сигурно и поверително. Не трябва да споделяте паролата си с никой друг и не трябва да освобождавате кодове за криптиране пред никой друг, освен ако не желаете те да имат достъп до вашите данни. Ако загубите или подмените паролата си, ще загубите достъп до вашите данни. Шифроването няма да помогне, ако някой има пълен достъп до вашата система или устройство.

„Силно ви призоваваме да използвате най-добрите практики за осигуряване на безопасността и сигурността на вашата система и устройства (например чрез уникални пароли, надстройки на защитата, защита на защитната стена, антивирусен софтуер, осигуряване и криптиране на вашите устройства). Mega никога няма да ви изпраща имейли с искане за паролата ви или да ви предложи да щракнете върху връзка, за да влезете в акаунта си, така че не се заблуждавайте с такъв имейл, тъй като няма да бъде от нас. "

ToS на MEGA също ясно заявява, че всички потребители запазват пълната собственост върху своите данни:

„Вие притежавате или се задължавате да имате пълномощно да използвате каквато и да е интелектуална собственост във всякакви данни, които съхранявате, използват, изтеглят, качват, споделят, достъп, предаване или по друг начин да предоставят на или от нашите системи или да използват нашите услуги. Предоставяте ни световен, безплатен лиценз за използване, съхраняване, архивиране, копиране, предаване, разпространение, комуникация, промяна и по друг начин да предоставяте вашите данни единствено за целите на предоставяне на вас и на тези, на които давате достъп, да използваме нашите услуги и за всяка друга цел, свързана с предоставянето на услугите на вас и тях. “

MEGA ще спазва известията за премахване и ще работи с органите на реда, ако смята, че съдържанието, нарушаващо или защитено с авторски права, се съхранява или разпространява чрез своите сървъри. Въпреки това, тъй като всичките ви данни се предават и съхраняват в криптиран вид, теоретично е невъзможно MEGA да получи достъп до съдържанието на вашите данни, освен ако контакт, с когото сте споделили файл (и предоставил ключ за криптиране), също не предаде този ключ за кодиране МЕГА.

Проверихме политиката за поверителност на фирмата и с радост установихме, че тя е написана по начин, съвместим с GDPR. Въпреки това открихме, че въпреки че файловете се съхраняват с криптиране от край до край, някои метаданни за файлове се предават на MEGA в нешифрован формат.

Фирмата твърди, че тези метаданни „не разкриват съдържанието или информацията, която файлът съдържа.“ Въпреки това някои потребители може да се дразнят от това ниво на събиране на данни, тъй като тези метаданни съдържат вашето:

Тип на браузъра и операционна система, информация за IP адрес и порт, използване на API, качване на файлове, създаване на папки и експортиране на връзки, страна, за която те смятат, че имате достъп до услугите им, размери на файлове, ред на версия, времеви марки и връзки с файлове родител-дете, времена маркировки за изтриване, имейл адрес на всеки, с когото осъществявате контакт чрез системите на Мега, имейл адреси за контакт на участниците в чата, както и време за започване на чат и продължителност на чата.

MEGA публикува доклад за прозрачност, който показва точно колко искания за премахване трябва да се справят поради авторски или криминални причини. Отново си струва да се отбележи, че е невъзможно MEGA да изпълнява заявки за премахване, освен ако потребителят сам не е публикувал или предоставил ключа за криптиране (или е предоставен от трета страна, с която сте споделили ключа).

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че MEGA в миналото е получавала критики за изтриване на файлове на хората, след като е получила известие за премахване; въпреки че тези файлове не са с авторски права. Според докладите това се е случило, след като връзки към файлове (истински собственост на потребителите) са били пуснати в интернет.

Сигурност

Цялата комуникация със MEGA сървърите е защитена с помощта на TLS / SSL. Проверихме MEGA с помощта на лаборатории на Qualys SSL и услугата получи -A, което е доста добър резултат (и означава, че данните трябва да бъдат защитени при транспортиране).

Паролите на абонатите на MEGA се хешират с функцията за извеждане на PBKDF2 с помощта на SHA256. Създаден е случаен главен ключ с дължина 128 бита (16 байта), използвайки родния CSPRNG на клиента. За допълнителна сигурност се получават и 128 бита произволна сол.

След това, първият път, когато потребителят влезе в следните кодове за шифроване, също се генерира автоматично:

 • RSA ключова двойка, 2048 бита (използва се за споделяне на папки / файлове).
 • Една двойка ключове Ed25519, 256 бита (използва се като корена на доверието за проверка на пръстови отпечатъци на потребителя и подписване на други ключове. Тази двойка ключове се наричат ​​ключове за подпис).
 • Curve25519 двойка ключове, 256 бита (използва се за MEGAchat).

Тези частни ключове са кодирани от главния ключ на потребителя с помощта на AES-ECB и се съхраняват от API. MEGA никога няма достъп до незабележими частни ключове по всяко време на процеса.

MEGA също така осигурява достъп до две факторни удостоверяване чрез приложения за удостоверяване, като например Google Удостоверител.

Файловете и папките се криптират с помощта на AES-128, който трябва да бъде защитен дълго в бъдещето (използвайки известни понастоящем методи). Проверката на целостта след изтегляне или качване се извършва чрез непроменен вариант на CCM.

Файловете за връзки са защитени с помощта на PBKDF2-HMAC-SHA512 със 100 000 кръга и 256 бита произволна сол и паролата на потребителя за получаване на 512-битов извлечен ключ.

Всеки път, когато потребителят иска да споделя данни с друг потребител, той трябва да криптира необходимите ключове за криптиране с публичния ключ на получателя, преди да предаде файла. Самоличността на получателя може да бъде проверена чрез проверка на техните ключови пръстови отпечатъци чрез независим канал.

Заслужава да се отбележи, че понеже клиентът, базиран на браузъра, използва Javascript за всички криптиране, декриптиране и генериране на ключове - той е обект на някои известни уязвимости, включително атаки от човек в средата, причинени от принудителни клавиши на потребителя. Потребителите, които са параноични по отношение на уязвимостите, базирани на браузъра, трябва да се придържат към използването на работния плот, мобилните приложения и разширения.

Като цяло криптографските принципи, използвани от криптирането на MEGA от край до край, са стабилни, което означава, че потребителите трябва да могат да се наслаждават на високи нива на поверителност и сигурност, използвайки услугата.

Обслужване на клиенти

Потребителите на MEGA могат да предизвикат притеснения или да задават въпроси от клиента, като отворят менюто с настройки в горния десен ъгъл, последвано от „Получете поддръжка“. Тук потребителите могат да отворят билет въз основа на техния проблем.

На потребителите се предоставят опциите: Общо запитване, Техническа поддръжка, Въпрос на плащане, Забравена парола, Издаване на трансфер, Проблем за контакт / споделяне, Проблем с MEGAsync, или Липсващи / невидими данни. След като билетът бъде повдигнат, потребителите ще получат отговор на въпросите си в имейл. Открихме, че отговорите ще дойдат бързо, без да се налага да чакаме повече от час-два. Въпреки това, в зависимост от нивото на въпроса, което задавате, може да се наложи да се връщате напред и назад няколко пъти, за да получите точно това, от което се нуждаете.

В допълнение, потребителите могат да разглеждат раздел в блога с много добре написани статии, отнасящи се до аспекти на услугата. Тези записи се архивират в години, за да ги улеснят. Потребителите също така получават достъп до обширен раздел с често задавани въпроси с отговори на много въпроси за различните клиенти, разширения и функции. Всички тези функции за поддръжка са добре представени и позволяват на потребителите бързо да получат отговори на всякакви въпроси, които търсят.

Като цяло открихме, че поддръжката на клиенти с MEGA е доста над средното ниво и фирмата със сигурност предоставя много подробности (по отношение на техни аспекти на услугата като нива на криптиране) на своя уебсайт, което е страхотно.

заключение

Когато става въпрос за намиране на мениджър на пароли, който е и защитен, но и лесен за използване, задачата не винаги е лесна. Въпреки това, поради начина, по който MEGA се сглобява, той наистина може да се използва. И ако сте един от онези хора, които често се нуждаят от споделяне на файлове с приятели и семейство - MEGA наистина го прави изключително лесно да го направите както сигурно, така и частно.

От друга страна, фактът, че хората са имали законни файлове, маркирани като пиратско съдържание и изтрити, е доста притеснителен, особено ако разчитате на услугата за безопасно съхраняване на ценната ви интелектуална собственост (мислете, че цифрови артисти, музиканти, програмисти, видеографи и т.н.).

Фактът, че тази услуга осигурява отлично обслужване на клиентите е плюс, а с 50 GB място за съхранение на безплатни потребители, това наистина е една от най-добрите сделки, които сме виждали. И тъй като MEGA е с отворен код и е свободно достъпен за четене в github, той е един от малкото доставчици на облачни услуги, които могат да бъдат щателно одитирани, за да се гарантира, че наистина осигурява крайно криптиране.

Въпреки че имаше инцидент през 2018 г., при който 15 500 потребителски пароли и имена бяха изхвърлени онлайн - изглежда, че те се дължат на фишинг и пълни с идентификационни данни, а не на грешка от страна на MEGA.

Разбира се, имате слухове, започнати от Ким Дотком, за да се притеснявате, но в интерес на истината, няма нищо съществено, което да подкрепи твърденията на Dotcom. По този начин е трудно да приемем тези критики присърце. Разбира се, всичко зависи от вашия личен модел на заплаха и от кого решите да вярвате. Струва ни се обаче, че MEGA е над борда. Така че, ако имате нужда от много безплатно хранилище в облак със силно криптиране; това може да е услугата за вас.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me