Kolab zdaj

Kolab Now je ponudnik e-poštnih storitev s sedežem v Švici, lokacija na splošno velja, da je odlična za zasebnost. Država nima obveznih navodil o hrambi podatkov o množičnem shranjevanju podatkov, švicarske oblasti pa morajo pokazati skrbnost, da bi pridobile nalog za dostop do podatkov v kazenskih zadevah. Vse to pomeni, da je Kolab Now primeren za zaščito e-poštnih sporočil ljudi.

ProPrivacy.com Rezultat
5 od 10

Povzetek

Kolab Now je e-poštna storitev, ki se trži kot alternativa storitvam, ki posegajo v zasebnost, kot sta Yahoo in Gmail. Podjetje ima močno politiko zasebnosti, ki obljublja, da nikoli ne bo dostopala do uporabniških e-poštnih sporočil, zato Kolab Now velja za varen ponudnik e-pošte.

Torej je ta storitev vse, kar je polomljeno,? In ali je vredno denarja, ki ga prosi za naročnino?


Pregled

Znano je, da številne največje e-poštne storitve skenirajo e-poštna sporočila z namenom oglaševanja podatkov in so celo obtožene, da so neposredno sodelovale z ameriškimi oblastmi z dovoljenjem množičnega nadzora. Ta razkritja so povzročila, da se vse več ljudi oddaljuje od pogosto uporabljanih e-poštnih storitev v korist zanesljivih ponudnikov.

Medtem ko se je Kolab Now povečal na priljubljenost kot alternativo Gmailu, je o storitvi nekaj stvari, zaradi katerih se razlikuje od povprečnega varnega ponudnika e-pošte. Manjkajo funkcije, ki jih imajo številne druge varne e-poštne storitve, zaradi česar je storitev videti precej draga. Po našem mnenju primanjkuje nekaterih pomembnih varnostnih lastnosti, ki bi Kolabu Nowu omogočile, da velja za resničnega tekmeca nekaterih njegovih glavnih konkurentov.

Po tem je Kolab odprtokoden in v primerjavi s storitvami, kot je Gmail, mu gre veliko stvari. Zaradi tega je mogoče šteti za enega od dobrih fantov s področja e-pošte.

Kolan zdaj

Naročnino na Kolab Now lahko kupite mesečno. In vrnil vam bo 4,45 USD na mesec za osebni račun ali 5,43 USD za poslovni račun. Ti računi imajo privzeto 2 GB prostora za shranjevanje in račune je mogoče nadgraditi tako, da imajo več prostora za približno 50 centov na GB (na mesec).

Vendar velja omeniti, da če se odločite za plačilo teh cen, boste prejeli naročnino „Lite“, ki je na voljo samo po e-pošti. Za dostop do vseh funkcij morate dejansko plačati bližje 8,80 dolarja. Glede na to, kaj dobiš, je to zelo drago.

Pravzaprav, ne glede na to, kako gledate na to, je Kolab Now drag. In dejstvo, da ni brezplačnega naročninskega načrta (kot je to na primer pri ProtonMailu in Tutanoti), je malo škoda. Vendar uporabniki dobijo 30-dnevno garancijo vračila denarja, kar pomeni, da lahko storitev preizkusite, če želite.

Uporabniki se lahko odločijo za plačilo s kreditno ali debetno kartico, Amex, PayPal ali z uporabo Bitcoin.

Lastnosti

Če se odločite za račun Lite, boste imeli dostop le do e-pošte in do imenika. Če pa plačate celotno naročnino na premijo, boste imeli na voljo naslednje funkcije:

 • Močna politika zasebnosti
 • Ni izmenjave podatkov s tretjimi osebami
 • S sedežem v Švici
 • Spletni portal za brskalnike
 • Funkcija stikov
 • En vzdevek je privzeto dovoljen za en račun
 • Iskanje v celotnem besedilu po e-pošti
 • Filtriranje e-pošte v mape
 • Shranjevanje datotek z skupno rabo
 • Delite mape po e-pošti z drugimi uporabniki Kolaba (samo isto ime domene)
 • Koledar
 • Funkcija upravljanja nalog
 • Opomba funkcija za ustvarjanje baze znanja, ki jo lahko iščejo
 • Mobilna sinhronizacija
 • Stranka za namizje po meri za vse priljubljene platforme
 • Popolnoma odprtokodni vir (FOSS)

Nastaviti

Nakup naročnine na Kolab Now je enostaven in traja le nekaj trenutkov z uporabo njegovega spletnega mesta. Če želite prejeti potrditveno e-poštno sporočilo, morate vključiti prejšnji e-poštni naslov.

To je moteče za storitev, ki se osredotoča na zasebnost. Raje bi se lahko pridružili podjetju Kolab Now brez predaje prejšnjega e-poštnega sporočila.

Med naročnino dobite možnost nastavitve dvojne faktorske overitve (2FA) za spletno pošto in skrbniško ploščo. Vendar vas bo 2FA preprečil, da ne bi mogli sinhronizirati računa z e-poštnim odjemalcem tretje osebe prek IMAP, DAV ali ActiveSync.

Ko boste plačali za račun in končali preverjanje računa, se lahko prijavite in začnete uporabljati spletni portal Kolab Now. Uporabniki dobijo dostop do e-poštnih sporočil in še veliko več, če plačajo za polno premijsko različico.

Enostavnost uporabe

Kolab Now je enostavna e-poštna platforma, na katero se boste navadili, in ker je na voljo v vašem brskalniku, jo lahko preprosto uporabljate v sistemu Windows, Chromebookih, Macu, iOS, Androidu ali Linuxu.

Storitev se lahko uporablja tudi na e-poštnem odjemalcu tretjih oseb prek POP, IMAP, CalDAV, CardDAV in WebDAV. In naročniki lahko povežejo svoje mobilne naprave prek ActiveSync.

Enostavnost uporabe Kolab zdaj

Možno je selitev e-poštnih sporočil in stikov pri starem ponudniku e-pošte, naročniki pa lahko plačajo tako, da bodo prejeli tako svoja e-poštna sporočila kot tudi stike z uporabo nemške storitve Audriga. Vsakdo, ki uporablja spletni odjemalec Roundcube, pa lahko sam uvaža stike prek datotek .CSV ali vCard, če želi.

Kdor plača za običajno naročnino, bo dobil samo osnovne funkcije e-pošte, in kljub temu, da se oglašuje kot varen ponudnik e-pošte, ni nobene možnosti, da bi šifrirala e-pošto. Če torej potrebujete možnost pošiljanja šifriranih sporočil s pomočjo PGP ali e-poštnih sporočil, zaščitenih z geslom, s skupno skrivnostjo; boste morali iskati drugje.

Kdor plača celotno naročnino, lahko uporabi odlično integrirane funkcije, kot sta koledar in shranjevanje datotek. Uporabniška izkušnja je pri uporabi teh funkcij zagotovo izredno dobra, saj je integracija brezhibna.

Možnost skupne rabe e-poštnih map in e-poštnih map z drugimi uporabniki Kolab Now je pametna funkcija in pomeni, da je idealna za družine ali ekipe, ki želijo deliti nekaj dostopa do e-poštnih vsebin. Vendar pa je treba opozoriti, da lahko delijo samo uporabnike iste domene (del po @ v vašem naslovu).

Kolab Zdaj prejeto

Na splošno odlična storitev v smislu funkcij in funkcionalnosti in vsekakor dobra za začetnike, ki se ne morejo spoprijeti z obsežno krivuljo učenja.

Zasebnost

Politika zasebnosti Kolab Now pojasnjuje, da podjetje nikoli ne bo hranilo podatkov o svojih uporabnikih. Pojasnjuje tudi, da se piškotki in kakršna koli druga sledenja, ki jih izvaja njegovo spletno mesto, izvajajo na anonimni način za zagotavljanje "tehničnega delovanja sistema" in se nikoli ne uporabljajo za sledenje svojim naročnikom na spletnih mestih tretjih oseb.

Pravilnik o zasebnosti tudi pojasnjuje, da bo podjetje spoštovalo pravne zahteve za dostop do podatkov:

"Kot je tudi izrecno določeno v Pogojih storitve, smo dolžni zagotoviti dostop do zakonitih prošenj za prestrezanje, ki jih je izdal švicarski sodnik. Nato jih osebje obdela in odobri ali zavrne.

Kot država, ki zasebnosti prinaša visoko vrednost, je Švica izjemno nenaklonjena takšnemu dostopu, vse statistike takšnih zakonitih prestrezkov (LI) pa organi oblasti vedno posredujejo v anonimizirani obliki, vključno s podrobnimi preglednicami, ki omogočajo nadzor nad razlogi za odobritev. "

Na splošno je politika zasebnosti precej kratek dokument, ki ne omenja GDPR (treba bi ga izrecno omeniti s pravicami uporabnikov, da je to skladna s standardom GDPR). Posledično se morate obrniti na Pogoje storitve (ToS), če želite izvedeti več o tem, kaj storitev počne in katere pravice imate kot naročnik.

ToS obljublja, da tretjih oseb nikoli ne bo dostopa do vaših podatkov (kar podjetjem v Švici tako ali tako zakonito prepoveduje). Kolab Now ne sodeluje z oglaševalci ali tržnimi podjetji in ne prodaja vaših podatkov ali skenira vsebino vaših e-poštnih sporočil - tako kot pri ponudnikih, kot je Gmail.

Storitev ima na svojem spletnem mestu poročilo o preglednosti, ki podrobno določa, kolikokrat je od organov prejela pravne zahteve za podatke. Vendar te statistike niso posodobljene od leta 2015. To je problematično - in če poročilo o preglednosti uporabljamo kot kanarnik - to sproži alarm in resno dvomi v zasebnost, ki jo ponuja storitev.

Ugotovili smo tudi naslednji del ToS-a, ki ga lahko naredite:

Odškodnina Kolab zdaj

Varnost

Kolab Now svojim storitvam vedno zagotavlja varne povezave SSL, kar pomeni, da bi morali biti vaši podatki varni med prevozom. Ponuja tudi popolno tajnost za posredovanje teh komunikacij svojim strežnikom. Varnost TLS / SSL smo preizkusili s pomočjo Qualy SSL Labs in ugotovili, da je z oceno A + to pomeni, da lahko zaupate integriteti svojih e-poštnih podatkov, ko so ti v prometu.

Vendar spletna stran Kolab naredi naročnike ranljive za potencialni kibernetski napad, ki ga povzroči način, kako brskalniki ravnajo s kodo JavaScript. To bi lahko omogočilo hekerjem ali vladnim snoopom, da vbrizgajo ključe uporabniku Kolaba, da bi začeli napad človeka v sredini. Edini način, da ne postanete žrtev tovrstnega napada, je uporaba računa Kolab Now prek samostojnega e-poštnega odjemalca, ki se ne izvaja v vašem brskalniku. Kolab Now ima vodnike za nastavitev teh nastavitev prek IMAP, POP, CalDAV, CardDAV, WebDAV in ActiveSync. Omeniti velja, da to velja za vse e-poštne portale, ki temeljijo na brskalniku, in ne samo za Kolab Now.

Morda je največja pomanjkljivost te storitve ta, da ne omogoča šifriranja e-poštnih sporočil. Uporabniki ne morejo pošiljati šifriranih e-poštnih sporočil in šifriranja za e-poštna sporočila, ki so v mirovanju shranjena na njegovih strežnikih.

To pomeni, da če bi heker pridobil dostop do strežnikov Kolab Now, bi bila vsa ta sporočila na voljo v navadnem besedilu. Tako zaposleni omogočajo dostop do teh e-poštnih sporočil in lahko vodijo do e-vsebine e-poštnih sporočil po spletu. Morda je najpomembneje, da tudi to pomeni, da če švicarska vlada podjetju vroči zakonit nalog, bi lahko brez težav dovolila dostop do vsebine vaših e-poštnih sporočil, saj ima popoln nadzor nad dostopom do vaših e-poštnih sporočil.

Kljub temu, da kljub obljubi, da boste zagotovili "varno" e-poštno storitev, resničnost je, da ta storitev ne ščiti vaših podatkov na način, ki zagotavlja, da vsebine vaših e-poštnih sporočil ne bo mogel dostopati nihče drug, razen vaše (šifriranje na strani strank). Za tovrstno zasebnost in varnost se boste morali naročiti na storitev, ki za vsa vaša e-poštna sporočila zagotavlja šifriranje od konca do konca..

Storitev za stranke

Kolab Now dovoljuje ljudem, da pošljejo vprašanja svoji skupini za podporo prek portala na svojem spletnem mestu ali po e-pošti svoji podporni skupini. Vendar se mi je ekipa zdela skrajno neodzivna. Dvakrat smo postavljali vprašanja in nismo dobili odgovora. To je razočaranje. Poskusili smo jih celo obvestiti, da smo pregledali storitev, da bi videli, ali bi to pomagalo, in še vedno nimamo odgovora. To zadeva vsakogar, ki želi zastaviti vprašanja pred nakupom naročnine.

Po naročilu je bilo mogoče pošiljati sporočila. Vendar morate za to podporo plačati, če ni neposredno povezana s težavo, ki jo povzroča storitev. Če torej preprosto potrebujete pomoč pri uporabi storitve, vam bomo za podporo zaračunali 2 USD na zahtevo. To podjetje pravi na svoji spletni strani:

»Naša skupina za podporo ne ponuja telefonske podpore. Osredotočajo se tudi na vprašanja in prednostno obravnavajo vprašanja, ki jih neposredno povzroča storitev Kolab Now. Z veseljem vam bomo pomagali pri drugih težavah, na primer, kako pravilno nastaviti določeno stranko, vendar vas prosimo, da kupite vozovnico za podporo. Te vozovnice stanejo 2,00 CHF in se ob uporabi uporabijo na naslednjem računu. "

Močno plačati podporo, ko je storitev že draga, je frustrirajoče, kar nas zelo odloži. Številni varni ponudniki e-pošte imajo veliko boljšo pomoč pri delni ceni stroškov naročnine.

Zaključek

Čeprav je Kolab Now na splošno spoštovan kot ponudnik e-pošte, ki na svoji uporabniški bazi ne izvaja nobenih invazivnih dejavnosti, je težko, da bi ta ponudnik e-pošte resnično veljal za varnega ponudnika e-pošte. Politike podjetja se zdijo močne in imajo sedež v Švici vsekakor veliko bolje kot invazivne jurisdikcije, kot sta Velika Britanija ali ZDA.

Vendar pa je zaskrbljeno popolno pomanjkanje šifriranja e-poštnih sporočil, pa tudi dejstvo, da ima Kolab Now popoln nadzor nad dostopom do vaših e-poštnih sporočil. Do e-poštnih sporočil v navadnem besedilu lahko postanejo hekerji, do njih bi lahko dostopali lopuški sodelavci Kolaba in bi bili lahko dostopni vladi, če bi podjetju vročili zakonit nalog.

Dejstvo, da njegovo poročilo o preglednosti ni bilo posodobljeno v štirih letih, sproži alarmne zvonce in ob upoštevanju stroškov te storitve na splošno priporočamo, da drugje nakupujete e-poštno storitev s šifriranjem od konca do konca.

Sama storitev je enostavna za uporabo in ima veliko funkcij. Vendar pa manjka tudi vrste podpore strankam, ki jo dobite z veliko cenejšimi storitvami. Tutanota in Posteo staneta približno 8-krat manj na mesec, kar je veliko. In te storitve zagotavljajo močno šifriranje, kar pomeni, da vam ni treba zaupati storitvi, da ne bo dostopalo do vaših e-poštnih sporočil.

Brezhibna integracija funkcij v tej storitvi bo morda všeč nekaterim in je odličen del storitve. Za tega ponudnika lahko ploskamo, da ima programsko opremo z odprto kodo, ki je v celoti objavljena. Vendar pa je pomanjkanje šifriranja in stroškov te storitve velik odlog.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me