ГНОМЕ Кеиринг

ГНОМЕ Кеиринг је менаџер лозинки отвореног кода за Линук Гноме радну површину, која је сада задата радна површина за Убунту. Сеахорсе је апликација за управљање ГУИ за ГНОМЕ Кеиринг.

ПроПриваци.цом Резултат
7 од 10

Резиме

Оно због чега се ГНОМЕ Кеиринг разликује од већине менаџера лозинки јесте да делује широм света. Односно, чува лозинке за апликације и Ви-Фи мреже, уместо само веб података. Такође укључује моћне ПГП и ССХ могућности управљања кључевима.

Корисници Мац рачунара одмах ће се осећати као код куће помоћу ГНОМЕ кеиринга, пошто је у принципу врло сличан мацОС Кеицхаин.


Цене

Гноме кеиринг је 100% бесплатан и опен-соурце софтвер. То значи да је бесплатан у сваком смислу те речи.

Карактеристике

  • Системски менаџер лозинки
  • Прозирни у употреби
  • Аутоматски чува лозинке за кључеве
  • Ограничена синхронизација путем платформе преко Цхроме лозинки
  • Може да има више кључева, а сваки је заштићен својом главном лозинком
  • Интегрише се са НетворкМанагер-ом за чување ВЕП лозинки
  • Креирајте и управљајте ПГП кључевима
  • Креирајте и управљајте ССХ кључевима
  • Лозинке у отвореним кључевима смештају се само у физичку РАМ меморију
  • Објавите и преузмите кључеве са кључних сервера

Главно ограничење је недостатак подршке за лозинке у Фирефоку. Интегрише се са Цхромеом и Цхромиумом за складиштење и аутоматско попуњавање Цхроме лозинки, али не пружа интеграцију са Фирефоком или Фирефок менаџером лозинки.

Интеграција са Цхроме-ом омогућава ограничену синхронизацију лозинки на више платформи унутар Цхроме прегледача.

Приватност и сигурност

Надлежност

Као ФОСС софтвер, надлежност није проблем.

Техничка сигурност

Лозинке (и друге тајне) се чувају коришћењем АЕС-128 енкрипције. Ово је криптографски сигурно, а јачи распоред кључева чини АЕС-128 спорним сигурнијим од свеприсутног АЕС-256.

ГНОМЕ Кеиринг је сигуран, са јаким распоредом тастера и АЕС-128 енкрипцијом

Свака главна лозинка за кључеве понављано се меша између 100 и 2000 пута помоћу СХА-256 како би се спречило грубо форсирање лозинке. Једном када се отвори кључ, лозинке и тајне се чувају у физичкој РАМ меморији како би се спречило да се било који подаци случајно, трајно сачувају у измењеној датотеци диска.

ССХ везе су обезбеђене помоћу Кс.509 сертификата (стандард који се користи за ХТТПС везе) и / или ОпенССХ кључева за шифровање. ПКЦС # 11 модул омогућава другим апликацијама да безбедно дођу и користе цертификате и кључеве.

ПКЦС # 11 је слој апстракције који дефинира стандарде као што су РСА кључеви, Кс.509 цертификати, ДЕС / Трипле ДЕС кључеви, али у документацији није јасно које стандарде и дужине кључева користи ГНОМЕ Кеицхаин.

Задана ГНОМЕ кеицхаин откључана је вашом ОС лозинком

Задани ГНОМЕ привезак за кључеве откључава се вашом ОС лозинком када се пријавите за транспарентан рад. Међутим, могуће је подесити различите лозинке на сваком кључу за додатну сигурност. Такође је могуће подесити временски период за отворене кључеве, након чега се лозинка мора поново унети.

Заиста параноични можда желе да примете да Кеиринг не закључава када се ваш уређај пребаци у режим мировања / хибернације, што га чини потенцијално рањивим на напад хладним чизмама од одлучног противника који има физички приступ вашем рачунару..

Подршка

Званичне странице ГНОМЕ Кеиринг и Сеахорсе пружају врло мало корисних информација за повремене кориснике. Упркос томе, страница ГНОМЕ Кеиринг даје детаљан преглед како функционише управитељ лозинки, плус разне напредне команде за конфигурацију.

Срећом, ГНОМЕ Кеиринг делује потпуно транспарентно, ионако нема превише тога за разумети.

Лакоћа коришћења

ГНОМЕ Кеиринг долази унапријед инсталиран на готово свим верзијама ГНОМЕ-а. У Убунтуу га можете пронаћи тако што ћете отићи на Прикажи апликације -> Лозинке и кључеви. Ако из било којег разлога није унапред инсталиран, онда га можете инсталирати отварањем Терминала и уносом: судо апт-гет упдате

судо апт-гет инсталл гноме-кеиринг

Сеахорсе, апликација за управљање ГУИ ГНОМЕ Кеиринг, такође је обично унапред инсталирана у ГНОМЕ. Ако није, онда га можете инсталирати преко свог ГУИ менаџера пакета или га можете инсталирати из командне линије на уобичајени начин. На пример, у већини Дебиан дистрибуција са следећом наредбом:

судо апт-гет инсталл морског коња

У почетку дизајниран за ГНОМЕ, могуће је покренути ГНОМЕ Кеиринг у другим десктоп окружењима као што су КДЕ или МАТЕ.

То је ван опсега овог прегледа, али треба такође имати на уму да коришћење ГНОМЕ Кеиринга на радним површинама које нису ГНОМЕ значи да се не интегрише са матичним апликацијама вашег десктоп. Ово ограничава његову корисност као менаџер лозинки, мада је и даље корисно за управљање ПГП и ССХ кључевима.

Коришћење ГНОМЕ Кеиринга

У свакодневној употреби, ГНОМЕ Кеиринг делује транспарентно. Подразумевани кључ се аутоматски откључава када се пријавите на ГНОМЕ дистрокт, а ГНОМЕ Кеиринг ће аутоматски испунити поља за пријаву у Цхроме, НетворкМанагер и многим изворним ГНОМЕ апликацијама.

ГНОМЕ кеиринг ће сачувати нове лозинке у подразумевани кеиринг када их унесете.

Коришћење Сеахорсе-а

Управљање лозинкама

Неки сматрају алармантним да када први отворите Сеахорсе није потребна главна лозинка за приступ заданом кључу. Али запамти; откључали сте подразумевани кључни кључ са Линук лозинком за пријаву када сте се први пут пријавили у свој систем.

Можете закључати привјесак за кључеве било када кликом на његову малу икону локота или промијенити главну лозинку тако да се с том лозинком може отворити само одвојено.

својства предмета

Можете да направите колико год желите нове привеске за кључеве. Једном када се отвори кључ, можете да га кликнете да бисте истражили сачуване лозинке, избрисали их и прегледали њихова својства.

лозинке и кључеве у Гноме кеирингу

Можете да ручно додате лозинке у било који кључ, кликом на знак + -> Лозинка.

Додајте лозинку

Управљајте ПГП кључевима

Иако се фокусирамо на ГНОМЕ Кеиринг / Сеахорсе као менаџер лозинки, у многочему његова стварна снага лежи у његовим ПГП и ССХ кључним функцијама управљања.

У Сеахорсе-у можете да направите нове парове ПГП кључева за шифровање и дешифровање е-порука (на пример у Маилвелопе-у), верификацију дигиталних потписа и још много тога.

ПГП тастер Гноме кеиринг

Сеахорсе вам омогућава да потпишете кључеве (важан корак, јер ПГП ради на принципу вере вере) и приложите фотографије власништва.

знаковни кључеви

Затим можете експортирати јавне кључеве у облику .пгп датотека или оклопних .пгп датотека. Приватни кључеви се могу извести у.асц формату. Сеахорсе чак може објавити јавне кључеве послужитељу кључева по вашем избору, олакшавајући другима да их пронађу.

објавите кључеве сервера тастера

Такође вам омогућава да претражите тастере за проналажење јавних кључева других ПГП корисника.

Управљајте ССХ кључевима

Сецуре Схелл (ССХ) пружа сигуран начин за даљинску пријаву на друге Линук, Уник, мацОС и Виндовс машине. Сеахорсе олакшава генерисање ССХ кључева...

Морски коњ генерише ССХ кључеве

... а затим их распоредите за аутоматску пријаву на удаљене сервере.

рачунар за подешавање за ССХ везу

Последње мисли

Ако користите окружење ГНОМЕ радне површине, велике су шансе да ће ГНОМЕ Кеиринг ионако "само радити" за вас. Као такав, то је згодан начин за аутоматску пријаву на много ствари, мада је недостатак интеграције са Фирефоком велика срамота.

Ако желите, ипак, напредније и / или могућности мулти-платформе за синхронизацију лозинки, можда ћете такође морати да користите нешто попут КееПассКСЦ или Битварден.

Иако је многима мање корисна функција, ГНОМЕ Кеиринг / Сеахорсе заиста сјаји у својим ПГП и ССХ могућностима управљања кључевима. Ако вам је потребна ова функција у ГНОМЕ окружењу, вероватно ћете се на њу ослонити.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me