VoIP (atau Voice over Internet Protocol) adalah teknologi dan kaedah untuk komunikasi suara. Inti, VoIP pada asasnya adalah perkhidmatan telefon melalui internet. Ia telah menjadi popular oleh perkhidmatan seperti Skype, Viber, dan penyedia VoIP kediaman AS Vonage.


Perkhidmatan VoIP disekat di beberapa negara, dengan Arab Saudi menjadi contoh yang paling menonjol (pengatur industri telekomunikasi negara, CITC, secara aktif mengharamkan perkhidmatan VoIP). Perkhidmatan VoIP juga diharamkan secara teratur di UAE dan Oman, manakala negara-negara lain di Timur Tengah dan Asia juga dikenali untuk menyekat akses VoIP. Anda memerlukan VPN untuk menukar lokasi anda dan mengakses perkhidmatan VoIP (seperti Skype) ketika berada di negara ini. Adalah sangat penting bahawa anda berhati-hati semasa menggunakan VPN di UAE atau Oman.

Anda juga mungkin memerlukan VPN jika anda berkongsi maklumat yang berkaitan dengan pekerjaan dengan orang lain melalui panggilan VoIP. Seperti mana-mana perkhidmatan atau peranti yang berkaitan dengan internet, ancaman penggodam yang memintas data anda dan panggilan Skype adalah bahaya yang nyata. VPN akan menyulitkan panggilan VoIP anda, menjadikannya lebih sukar untuk seseorang mendengar.

Oleh itu, tanpa mengira sebabnya, anda memerlukan VPN untuk perkhidmatan VoIP. Anda datang ke tempat yang betul! Biarkan saya memberikan lima pilihan utama VPN saya dengan VoIP.

VPN Terbaik untuk VoIP: Ringkasan

 1. ExpressVPN

  - VPN terpantas yang kami uji, menyekat segala-galanya, dengan perkhidmatan yang menakjubkan sepanjang masa

 2. NordVPN

  - Jenama besar dengan nilai yang sangat baik, dan harga anggaran

 3. CyberGhost VPN

  - VPN peringkat atas lama, dengan harga dan kelajuan yang hebat

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Salah satu VPN paling murah di luar sana, tetapi masih merupakan perkhidmatan yang baik

Di mana Perkhidmatan VoIP Diharamkan?

Mari lihat di beberapa negara di mana beberapa perkhidmatan VoIP popular diharamkan.

 • Arab Saudi - Skype, Facebook Messenger, Google Hangouts, Viber, Whatsapp, Telegram, Snapchat, Discord, dan Facetime semuanya diharamkan.
 • China - Pengguna Skype dihantar ke versi Skype Cina yang dipantau oleh kerajaan.
 • Mesir - Skype dan WhatsApp sentiasa disekat oleh kerajaan Mesir.
 • Kuwait - Semua perkhidmatan VoIP tertakluk kepada larangan nasional.
 • Brazil - ISP utama Brazil telah menyekat Skype sejak 2014.

Menggunakan VPN untuk Membuat Panggilan Percuma

Terdapat banyak perbualan di sekitar internet tentang membuat panggilan VoIP percuma menggunakan VPN. Malangnya, kerana bentuk pendapatan Skype hanya dengan menjual kredit untuk memanggil nombor telefon sebenar, panggilan percuma dengan VPN tidak mungkin.

Panggilan Skype Percuma dengan VPN

Yang dikatakan, mendapat kadar panggilan yang jauh lebih murah dengan VPN boleh dilakukan. Kadar panggilan skype dari AS jauh lebih murah, dan semua yang diperlukan ialah alamat IP AS untuk mendapatkan kadar yang lebih murah. Hanya hubungkan ke pelayan VPN AS dan log masuk ke Skype, dan kadar panggilan baru anda harus ditunjukkan!

Menggunakan VPN untuk Bungkus Sembang Suara Permainan Dalam Talian

Permainan dalam talian sentiasa berkembang, dengan permainan seperti Battlefield, Counter-Strike, dan League of Legends mendominasi tempat kejadian. Permainan-permainan ini penting kerana menjadi sangat berorientasikan pasukan dan dalam beberapa kes memerlukan komunikasi suara bersuara dengan rakan sepasukan. Malangnya, sesetengah negara dan kerajaan menghalang perkhidmatan VoIP, walaupun untuk permainan dalam talian!

Dengan menggunakan VPN, anda boleh melewati blok-blok bodoh ini pada VoIP dan berkomunikasi secara bebas dengan rakan sepasukan anda dalam permainan dalam talian. Hanya pilih salah satu VPN yang saya nyatakan di atas dan sambungkan ke pelayan VPN yang paling dekat dengan anda (tetapi di negara yang tidak disekat VoIP). Semasa bersambung, mulakan permainan dan sembang suara pasukan harus disekat!

Anda dapat melihat contoh tindakan ini dalam sekeping baru-baru ini yang saya lakukan untuk membuka kunci sekatan Suara suara Overwatch.

VPN dan VoIP: Simpan ini dalam Fikiran

Ia tidak adil jika tidak ada satu kelemahan penting untuk menggunakan VPN dengan perkhidmatan VoIP: kelajuan. Dengan semua data anda disulitkan, anda akan mengalami kehilangan kelajuan apabila disambungkan ke VPN.

Cara terbaik untuk meminimumkan kehilangan kelajuan ialah dengan menyambung ke perkhidmatan VPN yang berkualiti tinggi (seperti yang saya sebutkan di atas!) Serta menyambung ke pelayan yang berdekatan dengan lokasi sebenar anda.

VPN Terbaik untuk VoIP: Ringkasan

 1. ExpressVPN

  - VPN terpantas yang kami uji, menyekat segala-galanya, dengan perkhidmatan yang menakjubkan sepanjang masa

 2. NordVPN

  - Jenama besar dengan nilai yang sangat baik, dan harga anggaran

 3. CyberGhost VPN

  - VPN peringkat atas lama, dengan harga dan kelajuan yang hebat

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Salah satu VPN paling murah di luar sana, tetapi masih merupakan perkhidmatan yang baik

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me