Di dunia digital, kita semua boleh bersetuju bahawa kata laluan adalah sumber tekanan yang berterusan. Laman-laman web yang berbeza sering memerlukan semua jenis kata laluan yang seolah-olah rawak. Sesetengah akan meminta sekurang-kurangnya satu huruf besar dan nombor; yang lain memerlukan minimum 8 aksara, termasuk satu simbol tertentu, seperti $ atau &.


Mengingati semua variasi kata laluan anda tidak mudah dan selamat. Setelah penggodam memecahkan salah satu kata laluan anda, mereka akan mendapat akses ke beberapa akaun anda yang lain. Senario terburuk, mereka akan masuk ke akaun e-mel anda. Dari situ, mereka boleh meminta set semula kata laluan untuk setiap akaun yang dipautkan ke e-mel tersebut.

Nasib baik, hari ini kita mempunyai akses kepada pengurus kata laluan dan aplikasi kata laluan. Pertama, mari kita lihat pengurus kata laluan yang terbaik, dan kemudian kita akan membincangkannya secara terperinci.

Pengurus Kata Laluan Terbaik

Pertandingan ini sengit di pasaran pengurus kata laluan. Kami telah mengumpulkan perkhidmatan terbaik dan menilai mereka supaya anda boleh memilih yang paling sesuai untuk anda! Harga untuk pengurus kata laluan ini adalah dari $ 11 hingga $ 40 setahun. Ini adalah jumlah kecil jika anda menganggap implikasi kewangan dan emosi akaun anda jatuh ke tangan yang salah. Walau bagaimanapun, jika harga menjadi kebimbangan, kami juga mempunyai beberapa pembekal dalam senarai yang menawarkan versi percuma perkhidmatan mereka.

1. Dashlane

Dashlane boleh dikatakan yang terbaik daripada platform sumber tertutup, tetapi ia datang pada kos premium yang boleh difahami

 • Harga

  Dari $ 3.33
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

Dashlane adalah pilihan paling mahal dari senarai, tetapi ia menawarkan pelan percuma dan jaminan wang balik 30 hari. Pelan bebas mungkin tidak akan berdaya maju dalam jangka panjang kerana ia hanya membenarkan maksimum 50 kata laluan untuk disimpan dan hanya boleh digunakan pada satu peranti.

Premium Dashlane termasuk perkhidmatan VPN terhad, yang membenarkan tag harga yang tinggi. Ini memberi pengguna keselamatan tambahan apabila disambungkan ke WiFi awam. Pada keseluruhannya, Dashlane sangat mengagumkan, memperoleh tempatnya dalam senarai pengurus kata laluan terbaik kami.

2. Kata Laluan yang Sticky

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

StickyPassword menonjol dari kerumitan pengurus kata laluan untuk beberapa sebab. Mereka menawarkan premium tahunan percuma dan pelan premium seumur hidup khas. Malah pelan bebasnya mempunyai pengesahan biometrik selagi peranti dilengkapi dengan pengimbasan cap jari.

Sekiranya anda seorang pencinta haiwan, Kata Laluan Sticky telah memulakan kempen kebajikan untuk menyelamatkan manatee yang terancam. Malangnya, ini tidak bermakna perkhidmatannya tidak dapat ditingkatkan. Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, ia adalah pengurus kata laluan yang layak - walaupun kita sentiasa waspada terhadap syarikat yang menawarkan langganan seumur hidup.

3. NordPass

NordPass adalah kemasukan yang sangat kuat dan mesra pengguna kepada pasaran yang semakin tepu

 • Harga

  Dari $ 2.49
  / bulan

NordPass adalah pendatang baru dari orang-orang di NordVPN, ditawarkan sebagai produk mandiri atau sebagai sebahagian daripada langganan semua-termasuk. Sama seperti syarikat’s terhadap perkhidmatan, ia’harga sangat kompetitif, terutamanya jika anda memilih rancangan jangka panjang. Tidak ada percubaan percuma, bagaimanapun, anda dapat menggunakan jaminan uang balik tanpa jaminan 30 hari jika anda mendapati diri anda tidak puas.

Ia adalah kemasukan yang sangat kuat untuk pasaran yang sesak, menawarkan keselamatan yang kuat melalui penyulitan akhir-ke-akhir, sambungan penyemak imbas merentasi pelanggan yang paling popular dan mengambil pendekatan yang mesra pengguna.

4. 1Password

1Password mempunyai ciri yang luas untuk menyaingi yang terbaik, tetapi tanda harga untuk dipadankan

 • Harga

  Dari $ 3.99
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

1Password adalah pengurus kata laluan pricier, dan ia tidak’t menyediakan pelan percuma. Walau bagaimanapun, ia mempunyai versi percubaan walaupun, yang boleh membantu pengguna mengenali 1Password’ciri-ciri sebelum membuat keputusan untuk melanggan

Menyenaraikan semua ciri 1Password akan cukup memakan masa. Pendek kata, ia mudah digunakan, mempunyai keserasian salib yang hebat, dan mempunyai keselamatan yang hebat. Walau bagaimanapun, apa yang benar-benar membuat 1Password istimewa ialah Apple telah mengupah mereka untuk menyediakan pengurusan kata laluan untuk semua 123,000 pekerja. Sekarang, kami ingin melakukan penyelidikan, tetapi kami yakin bahawa Apple telah mengkaji lebih banyak faktor dan pesaing sebelum memilih 1Password.

Ia mungkin bukan yang paling murah dalam senarai tetapi 1Password adalah salah satu pengurus kata laluan yang terbaik di sekitar pada tahun 2019 dengan pelan keluarga $ 59.88 yang relatif mampu untuk sehingga 5 pengguna berasingan.

5. RoboForm

RoboForm telah berada di sekitar blok dan ia menunjukkan dalam kedua-dua jumlah ciri dan estetik

 • Harga

  Dari $ 1.79
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

RoboForm mungkin pemain terpanjang dalam permainan pengurus kata laluan, yang membuktikan kebolehan jangka panjang mereka. Walau bagaimanapun, umurnya juga menunjukkan dari segi ciri berbanding pesaingnya dan kesesuaiannya. Pilihan tambahan ini tidak diperlukan tetapi menawarkan banyak tweak bagi mereka yang lebih cenderung berteknologi.

Oleh kerana umurnya, RoboForm mempunyai banyak bentuk dan fungsi. Malangnya, mereka sangat terasa ketinggalan ketika datang ke pemodenan. Ini tidak bermakna bahawa mereka adalah buruk dalam apa cara sekalipun, itu hanya kita tidak berharap untuk masa depan mereka. Walau bagaimanapun, semasa mereka berada, mereka adalah aplikasi kata laluan yang hebat.

6. Keepass

KeePass menawarkan beberapa keselamatan terbaik di sekitar untuk pengurus kata laluan, tetapi memerlukan sedikit pengetahuan untuk beroperasi

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

KeePass adalah pengurus kata laluan sumber terbuka yang menawarkan penyesuaian dan penyulitan yang luas, dengan satu-satunya batasannya ialah berapa banyak kata laluan cakera keras anda boleh disimpan. Tidak ada kos tersembunyi atau ciri terkunci dengan KeePass dan ia sangat mudah alih yang boleh dilaksanakan’perlu dipasang ke sistem untuk berfungsi.

Ia kekal sebagai salah satu yang paling selamat kerana sifat luar talian secara lalai, menyimpan kata laluan secara tempatan. Jika anda ingin menggunakan penyelarasan merentas platform, maka anda akan mahu memasangkan perkhidmatan tersebut dengan pembekal storan awan yang boleh dipercayai, kemudian menyimpan fail .kdbx ke dalam folder kongsi.

KeePass isn’t perkhidmatan yang paling mesra pengguna atau boleh diakses di luar sana, yang memerlukan gris siku untuk bangun dan berjalan. Nasib baik, kami mempunyai Panduan KeePass kami sendiri untuk membantu anda bersama prosesnya.

7. LastPass

Pendekatan freemium LastPass membolehkan anda mencuba sebelum anda membeli

 • Harga

  Dari $ 3.00
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

Seperti perkhidmatan freemium lain, LastPass mengunci pelbagai ciri di sebalik paywall. Walau bagaimanapun, perkhidmatan pengurusan kata laluan terasnya bebas untuk digunakan, termasuk keupayaan untuk menyimpan, mengisi dan menghasilkan kata laluan serta mengaksesnya pada mana-mana peranti, selamat dan kongsi nota dan mengunci akaun anda dengan pengesahan dua faktor.

Selama sekitar satu dekad, LastPass menyokong 58 bahasa, semua sistem operasi teras, dan kebanyakan penyemak imbas. Dengan sambungan untuk Chrome, Firefox, Safari, Edge, Opera, dan Internet Explorer yang kini ketinggalan zaman, ia adalah salah satu daripada pengurus kata laluan percuma terbaik bagi mereka yang bekerja di seluruh sistem dan menggunakan berbilang pelayar pada bila-bila masa yang diberikan.

LastPass hasn’t mempunyai perjalanan yang lancar dengan keselamatannya pada masa lalu, dengan kelemahan yang semakin meningkat sejak tahun 2011. Meskipun demikian, LastPass terus-menerus kagum dengan kekurangan terkini yang telah ditembusi dalam masa beberapa hari selepas penemuan, menyusun tempatnya sebagai salah satu yang paling popular platform.

8. LogMeOnce

LogMeOnce telah membuang batasan sebelumnya untuk pengurus kata laluan yang lebih serba boleh

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

  • Linux

Terima kasih kepada iklan terhad dalam versi percuma, LogMeOnce boleh digunakan merentasi seberapa banyak peranti yang anda pilih dengan banyak ciri yang kini dibuka. Di samping penjanaan kata laluan standard, ia menyediakan fungsi log masuk satu klik dan laporan kekuatan kata laluan yang mengesan kata laluan miskin dan diduplikasi.

LogMeOnce menggunakan metodologi multi-faktor ketika datang ke pengesahan, menyediakan dua faktor yang paling serba boleh. Bukan sahaja ia menyokong kata laluan utama, kod pin, dan pengesahan cap jari biometrik, tetapi LogMeOnce juga menggunakan PhotoLogin proprietinya sebagai langkah tambahan. Secara lalai, ini menggunakan kamera web atau kamera terbina dalam untuk menjejaskan gambar diri anda yang mesti disahkan secara manual oleh peranti mudah alih anda yang disambungkan dalam masa 60 saat sebelum ia dibuang. Jika anda tidak’Seperti gambar, anda masih boleh menggunakan PhotoLogin terima kasih kepada kod OTP visual yang menggunakan imej asli pada desktop anda.

9. NortonPasswordManager

Norton mengambil pendekatan unik tetapi selamat datang dengan perkhidmatan pengurusan kata laluannya

 • Harga

  Dari $ 0.00
  / bulan

 • Platform yang disokong


  • Windows

Menggunakan LifeLock’kepakaran perlindungan kecurian identiti s, profesional keselamatan di Symantec’s Norton telah mencipta pengurus kata laluan yang sepenuhnya bebas biaya. Dan tidak seperti KeePass, Norton Password Manager mempunyai penyegerakan di seluruh platform yang disokong tanpa melihat kepada vendor awan pihak ketiga. Ini datang dengan batasannya sendiri, kerana pengurus kata laluan mengundurkan aplikasi Windows dan macOS yang memihak kepada integrasi peramban langsung.

Secara tidak sengaja, penjana kata laluan bukan fungsi terbina dalam tetapi sebaliknya yang disediakan secara langsung di laman web. Ini adalah kesulitan kecil yang sangat aneh kerana ia adalah salah satu penjana kata kunci yang paling kuat yang ada, membolehkan anda menyesuaikan kata laluan anda’panjang dan gabungan huruf besar, nombor atau tanda baca. Nasib baik, pendekatan ini bermakna sesiapa yang mempunyai pengurus kata laluan boleh menggunakan ciri dari penyemak imbas mereka jika mereka memilih.

10. Zoho Vault

Zoho Vault menghindarkan pengebilan automatik untuk memberi anda pilihan sama ada anda mahu meneruskan percubaan percuma

 • Harga

  Dari $ 0.90
  / bulan

Zoho Vault adalah pengurus kata laluan yang agak baru (atau sekiranya kita katakan kata laluan kebal). Ia mempunyai percubaan 15 hari dalam rancangan perusahaannya dan jika ia habis, mereka hanya memindahkan anda ke pelan percuma mereka. Tiada pengebilan automatik yang terperangkap selepas perbicaraan selesai.

Tiada batasan tentang berapa banyak kata laluan yang boleh anda simpan dengan Zoho Vault, walaupun dalam versi percuma. Salah satu kelemahannya ialah, anda boleh’tidak mengurus log masuk dua halaman, yang mungkin menjadi kesulitan kecil semasa log masuk ke Gmail. Kelemahan lain adalah kekurangan ciri-ciri mengisi borang web.

Zoho Vault’Pelan perusahaan lebih murah daripada kebanyakan pengurus kata laluan yang lain’ versi standard. Ia menawarkan, antara lain, pemberitahuan mengenai peristiwa kata laluan dan pengurusan kumpulan pengguna. Zoho Vault telah meningkatkan permainannya kebelakangan ini, jadi anda mungkin mahu mendapatkan pelan tahunan mereka sekarang sebelum mereka menaikkan harga mereka.

Bagaimana Pengurus Kata Laluan berfungsi

Pengurus kata laluan berfungsi dengan menyimpan semua kata laluan yang berbeza di belakang satu kata laluan utama. Kata laluan satu ini adalah satu-satunya yang anda perlu ingat. Kedua-dua kata laluan dan kata laluan induk anda dienkripsi untuk memastikan keselamatan mutlak.

Kebanyakan pengurus kata laluan menawarkan sambungan penyemak imbas dan aplikasi mudah alih, yang kata laluan auto-mengisi untuk anda. Ini sangat mudah, terutamanya apabila menggunakan wifi awam. di sini selalu bahaya seseorang mendapat akses ke maklumat kad kredit anda apabila anda memasukkannya ke dalam ruang awam.

Pengurus kata laluan juga boleh menyegerakkan kata laluan anda di semua peranti anda. Sama ada anda mahu memasukkan akaun anda melalui peranti desktop, mudah alih atau tablet anda, pengurus kata laluan kepercayaan anda akan siap untuk mengisinya untuk anda.

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih Pengurus Kata Sandi

Kos

Pengurus kata laluan boleh menjadi laughably murah walaupun merupakan alat yang sangat berguna. Harga kopi sebulan benar-benar ($ 1-3). Selain itu, kebanyakan pengurus kata laluan juga menawarkan percubaan atau versi percuma. Ini berguna apabila pengguna ingin mencuba produk sebelum meletakkan wang mereka di atas meja.

ciri-ciri

Pengurus kata laluan datang dengan banyak ciri berguna. Berikut adalah beberapa yang penting untuk melihat apabila menentukan kebocoran kata laluan yang digunakan.

Penjana Kata Laluan

Penjana kata laluan yang boleh disesuaikan terbina dalam hanyalah salah satu daripada ciri berguna pengurus kata laluan. Lagipun, penjana kata laluan dalam talian secara percuma mungkin tidak boleh dipercayai. Sesetengah tapak tidak membenarkan aksara khas dalam kata laluan. Untuk mendapatkan kata laluan tanpa sebarang watak istimewa, semua yang perlu anda lakukan hanyalah mengecilkan kotak sebelum menjana.

Peranti Keserasian Peranti

Kebanyakan pengurus kata laluan serasi dengan pelbagai peranti. Telefon pintar, tablet, komputer riba anda namakannya! Mereka juga menyegerakkan kata laluan dan data peribadi anda di semua peranti, menyimpan banyak masalah dan gagal log masuk. Kebanyakan juga akan membolehkan anda untuk berkongsi kata laluan antara pengguna dalam keluarga atau syarikat anda.

Autofill

Pengurus kata laluan secara automatik mengisi kata laluan untuk tapak web. Ini adalah ciri yang sangat berguna, terutamanya untuk aplikasi yang mendaftar keluar selepas tempoh tertentu misalnya, bank anda.

Keselamatan Biometrik

Banyak aplikasi kata laluan kini membolehkan anda menggunakan cap jari atau FaceID anda sebagai kata laluan induk. Oleh itu, apabila anda menggunakan telefon bimbit atau tablet anda, log masuk ke aplikasi dan tapak web adalah lancar.

Keselamatan

Tujuan pengurus kata laluan bukan semata-mata untuk kemudahan - mereka juga menyediakan banyak keselamatan kepada pengguna untuk memastikan kata laluan mereka selamat.

TFA - Pengesahan Dua Faktor

Salah satu langkah keselamatan adalah pengesahan dua faktor. Ini memerlukan pengguna mengesahkan aksesnya ke telefonnya. Sekalipun oleh beberapa keajaiban orang luar mendapat kata sandi tuan, dia masih tidak dapat memperoleh akses. Dia akan memerlukan telefon anda dan dapat membuka kuncinya untuk masuk.

Penyulitan

Penyulitan juga memainkan peranan yang besar dalam memastikan kata laluan anda selamat. Ini adalah salah satu sebab mengapa anda memerlukan kata laluan yang kuat. Jelas sekali, selain fakta jelas bahawa sukar untuk meneka.

Semakin kuat kata laluan induk, semakin tidak dapat ditembusi adalah penyulitannya. Tarikh lahir 4 digit mudah tidak boleh disulitkan dengan rumit sebagai rentetan 16 aksara rawak. Sudah tentu, anda perlu memastikan bahawa pengurus kata laluan menggunakan penyulitan yang kuat. Jika enkripsi lemah dan boleh digodam, maka tidak ada gunanya.

Keselamatan Awam

Isu terbesar dengan keselamatan katalal ialah anda mungkin perlu memasukkannya semasa anda keluar di depan umum. Ini boleh menjadi masalah untuk beberapa sebab. Peretas boleh menyuntik keyloggers ke komputer riba atau telefon bimbit anda melalui wifi awam. Orang juga boleh melihat bahu anda di kafe yang sesak semasa anda memasukkan kata laluan anda.

Pengurus kata laluan sepenuhnya menyelesaikan masalah ini dengan mengisi auto butiran anda. Keyloggers menjejaki hits utama anda, yang tidak berguna jika kata laluan anda diisi secara automatik. Ia juga sangat mudah kerana anda tidak perlu mencari dan memasukkan mana-mana kata laluan rumit anda.

Betapa selamatnya pengurus kata laluan?

Pengurus kata laluan mempunyai tugas menjaga ke arah data anda kerana keseluruhan model perniagaan mereka tidak berjaya tanpa kepercayaan. Maklumat anda biasanya dilindungi dengan penyulitan terbaik yang mungkin, bermakna hampir dijamin untuk selamat jika terdapat hack. Malangnya, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk kata laluan induk anda.

Pengurus kata laluan yang menyokong dasar pengetahuan sifar tidak menyimpan kata laluan induk atau kunci penyulitan anda, yang menjaga anda mengawal siapa yang mempunyai akses ke data anda. Mereka tanpa dasar pengetahuan sifar memberikan kebolehan untuk memulihkan kata laluan anda sekiranya anda melupakannya, namun terdapat banyak masalah sebagai hasilnya. Walaupun terdapat langkah pencegahan untuk melindungi kata laluan utama sementara ia disimpan disimpan di awan, tidak mustahil untuk jatuh ke tangan yang salah. Ia bahkan boleh diminta oleh kerajaan mengganggu bergantung pada negara asal platform.

Seperti yang dinyatakan, tidak ada alternatif yang nyata dan menggunakan pengurus kata laluan masih jauh lebih baik daripada menguruskan banyak akaun dengan kata laluan yang diduplikasi secara manual. Ingatlah untuk memilih kata laluan induk yang kuat dan berkesan, gunakan perisian antivirus yang boleh dipercayai untuk menghalang malware berniat jahat daripada mendapatkan tangan pada data anda dan pastikan sistem anda dikemas kini sebagai bug yang diketahui boleh dieksploitasi.

Kesimpulannya

Semua dalam semua, pengurus kata laluan adalah penting dalam persekitaran siber hari ini. Kedua-duanya disebabkan oleh kebimbangan keselamatan dan untuk kemudahan. Mereka adalah lebih daripada sekadar nota melekit digital untuk kata laluan anda. Menggabungkannya dengan harga yang rendah, tidak ada alasan yang baik untuk tidak mendakwa.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me