Telegram Messenger terkenal kerana skala luas yang digunakan oleh ISIL. Malah, ketenaran ini mungkin telah membangkitkan konsep yang popular bahawa Telegram sangat selamat dan peribadi.

Walaupun ahli privasi dan keselamatan tidak berkongsi pandangan ini, aplikasi tetap popular. Hal ini terutama berlaku di Timur Tengah. Di Iran sahaja, Telegram mempunyai kira-kira 40 juta pengguna aktif bulanan. Ia juga memainkan peranan penting dalam pilihan raya parlimen Iran 2016. Saya akan membincangkan situasi khusus dengan Telegram dan Iran kemudian dalam artikel ini.

Sebilangan kerajaan telah mencuba, atau mencadangkan, untuk menyekat Telegram - terutamanya Indonesia dan Rusia dan Iran.

Sila lihat di bawah untuk perbincangan mengenai cara Rangkaian Peribadi Maya (VPN) boleh - dan tidak boleh - membantu pengguna Telegram.

 1. ExpressVPN


  - VPN terpantas yang kami uji, menyekat segala-galanya, dengan perkhidmatan yang menakjubkan sepanjang masa

 2. NordVPN

  - Jenama besar dengan nilai yang sangat baik, dan harga anggaran

 3. CyberGhost VPN

  - VPN peringkat atas lama, dengan harga dan kelajuan yang hebat

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Salah satu VPN paling murah di luar sana, tetapi masih merupakan perkhidmatan yang baik

VPN untuk Telegram: Pertimbangan

Menggunakan VPN akan membolehkan anda mengakses laman web Telegram dan memuat turun perisian desktop, walaupun ia disekat lagi. Ia juga harus membantu membuka sekatan Telegram sekiranya Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) menyekat protokol Telegram.

Jika Telegram tidak tersedia dari gedung Google Play di negara anda, pengguna Android boleh memuat turun aplikasi menggunakan F-Droid.

Malangnya untuk privasi, Telegram mengesahkan pengguna menggunakan nombor telefon mereka. Ini bermakna bahawa Telegram Messenger LLP tahu siapa penggunanya. Oleh itu, ia boleh (secara teori) mengaitkan perbualan yang disulitkan tanpa akhir ke akhir dengan pengguna individu (lebih lanjut mengenai ini kemudian). Adakah ia akan mendedahkan maklumat ini kepada kerajaan? Mungkin tidak, tetapi siapa tahu?

Yang lebih membimbangkan adalah hakikat bahawa Telegram menyimpan maklumat ini pada pelayannya. Oleh itu ia terdedah kepada penggodaman dan pengawasan. Di Rusia tahun lepas, dua akaun aktivis Telegram digodam, mungkin oleh perkhidmatan keselamatan Rusia dengan kerjasama penyedia mudah alih aktivis.

Sebagai Nima Fatemi, penyelidik keselamatan bebas yang berpangkalan di AS, memberitahu Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan (CPJ):

"Jika mana-mana pelayan [Telegram] dapat dikompromikan, semua data pengguna berada di udara. Kami tahu dari wahyu Snowden dan semua hacks besar-besaran yang tidak ada satu komputer boleh dilindungi daripada penggodam. Terutamanya jika ia adalah sasaran berair dengan perbualan berjuta-juta orang yang disimpan di dalamnya."

Telegram Tidak Itu Selamat!

Walaupun reputasinya untuk privasi dan keselamatan, pakar privasi dan keselamatan bukan penggemar Telegram.

Penyulitan akhir-ke-akhir

Tuntutan privasi dan keselamatan Telegram adalah pilihan Chat Rahsia. Ini menggunakan penyulitan akhir-ke-akhir untuk membolehkan perbualan peribadi dan selamat. Ini bermakna bahawa semua mesej disulitkan pada peranti penghantar apabila dia membolehkan Sembang Rahsia. Mesej hanya boleh didekripsi dan dibaca pada peranti penerima yang dimaksudkan.

Oleh itu, mesej yang dihantar dengan menggunakan Secret Chat harus selamat, walaupun terhadap penggodam dan Telegram Messenger LLP itu sendiri.

Ini bagus. Walau bagaimanapun, pakar telah mengkritik Telegram kerana tidak membolehkan Sembang Rahsia secara lalai. Kecuali anda secara khusus mengaktifkan Chat Rahsia, mesej yang dihantar menggunakan Telegram tidak selamat. Ini bermakna bahawa Telegram Messenger LLP dan penggodam boleh mengaksesnya.

Sungguh menyedihkan bahawa banyak pengguna Telegram tidak tahu bahawa mesej mereka tidak selamat secara lalai. Sesetengah mungkin hanya lupa untuk menghidupkan Sembang Rahsia.

Apabila digabungkan dengan kaedah Telegram mengesahkan pengguna menggunakan nombor telefon mereka, ini menjadikannya sangat mudah bagi kerajaan untuk merebut akaun dan mengakses mesej yang tidak disenarai.

Chat Rahsia Telegram

Sentiasa gunakan pilihan Chat Rahsia apabila anda ingin menyimpan perbualan anda secara peribadi

Kebimbangan Penyulitan

Di samping itu, walaupun anda mendayakan Sembang Rahsia, penyelidik adalah kritikan terhadap penyulitan yang digunakan oleh Telegram. Daripada menggunakan standard penyulitan yang dicuba, diuji, dan sepenuhnya diaudit, Telegram menggunakan protokol penyulitan MTProtonya sendiri.

Sebagai penilaian keselamatan terperinci (.pdf) nota MTProto:

"Penemuan utama kami ialah skema penyulitan symmetric yang digunakan di Telegram - yang dikenali sebagai MTProto - bukan IND-CCA selamat, kerana ia mungkin untuk mengubah sebarang ciphertext ke dalam ciphertext yang berbeza yang mensahkan kepada mesej yang sama ...

"Mesej pulang (sekali lagi) ialah skim penyulitan yang dipelajari dengan baik dan selamat, yang mencapai definisi keselamatan yang kuat (contohnya pengesahan yang disahkan) akan lebih disukai untuk skim enkripsi yang dibina rumah. "

Ini adalah kritikan yang disahkan oleh Nate Cardozo, peguam kanan di Electronic Frontier Foundation, yang telah mengesyorkan tidak menggunakan Telegram kerana "kekurangan penyulitan akhir-ke-akhir [secara lalai] dan penggunaan protokol penyulitan enkripsi MTProto yang tidak standard yang telah dikritik secara terbuka oleh penyelidik kriptografi, termasuk Matthew Green."

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara penyulitan berfungsi, kenapa tidak menyemak panduan utama kami untuk privasi dalam talian?

Sumber terbuka?

Satu-satunya cara untuk mengetahui jika perisian boleh dipercayai adalah jika ia adalah sumber terbuka. Ini bermakna para penyelidik boleh memeriksa kod bebas untuk memastikan tiada apa-apa yang berniat jahat berlaku. Klien Telegram adalah terutamanya sumber terbuka, tetapi mengandungi beberapa unsur (disebut gumpalan binari) yang tidak.

Sesetengah pakar juga mengkritik Telegram kerana lambatnya menerbitkan versi terkini kod sumber terbukanya. Ini adalah masalah keselamatan, kerana kod itu boleh diubahsuai tanpa sesiapa yang menyedarinya.

Kod sisi pelayan adalah sumber tertutup dan proprietari. Walau bagaimanapun, ini tidak sepatutnya menjadi isu jika anda mendayakan penyulitan akhir-ke-akhir (Rahsia Sembang).

Telegram 1

Isyarat Lebih Selamat

Sekiranya privasi dan keselamatan adalah sebab utama anda menggunakan Telegram maka anda harus mempertimbangkan beralih kepada Isyarat. Pakar secara mendalam menganggap Sinyal sebagai cara komunikasi terpencil yang paling selamat yang kini tersedia.

Aplikasi WhatsApp didasarkan pada Isyarat. Walaupun tidak tanpa masalah, WhatsApp juga jauh lebih selamat daripada Telegram.

Sudah tentu, anda hanya boleh menggunakan Telegram kerana rakan dan rakan sekerja anda menggunakannya. Anda juga mungkin mahu mengikuti pengguna Telegram tertentu melalui fungsi saluran siaran massal aplikasi. Ini sememangnya halus, tetapi sila ambil perhatian batasan Telegram pada bahagian privasi / keselamatan.

Telegram di Iran

Iran menghalangi platform media arus perdana seperti Facebook, Twitter, dan kebanyakan laman berita antarabangsa. Telegram digunakan secara meluas sebagai cara untuk memintas penapisan negeri dan mengakses sudut pandang reformis.

Malah, penganalisis percaya bahawa Telegram membantu berpuluh-puluh calon sederhana dan reformis yang bersandar dalam dipilih menjadi Majelis (Parlimen Iran) dalam pilihan raya 2016. Sebagai Amir Rashidi, penyelidik keselamatan internet di Pusat Hak Asasi Manusia di Iran, memberitahu CPJ,

"Telegram mempunyai kesan besar dalam pilihan raya parlimen terakhir Iran. Aktivis reformis mempunyai akses yang sangat terhad kepada saluran media utama dan radio dan TV negeri, jadi mereka menggunakan Telegram untuk menghantar dan menyebarkan mesej mereka."

Sebagai tindak balas kepada ini, kerajaan Iran yang konservatif dan autoritarian telah berusaha untuk mengawal Telegram. Ia kini mewajibkan semua warga Iran mengikut undang-undang untuk mendaftarkan saluran Telegram dengan lebih 5,000 pengikut dengan Kementerian Kebudayaan dan Panduan Islam. Sebanyak 2,000 Saluran (Parsi) kini didaftarkan dengan cara ini.

Menurut kenyataan Telegram, sebelum pemilihan tahun 2017 "penyedia internet di negara ini menyekat protokol yang digunakan untuk mewujudkan sambungan antara pengguna sebelum panggilan P2P dapat diaktifkan."

Sekiranya anda ingin menghalang sekatan negara mengenai kandungan di Iran, 5 VPN terbaik kami untuk Iran harus membuat bacaan menarik.

Penangkapan

Pihak berkuasa Iran menahan pentadbir 12 saluran Telegram reformis menjelang pemilihan Mei 2017. Saluran ini termasuk Berita Reform, dengan lebih daripada 111,000 pengikut, dan Perhimpunan Reformis, dengan 94,000 pengikut.

Ini adalah pemahaman saya bahawa pihak berkuasa kemudiannya melepaskan pentadbir Kanal. Walau bagaimanapun, Radhidi berhujah bahawa penangkapan itu membantu mewujudkan suasana ketakutan dan intimidasi di kalangan liberal dan progresif di negara ini.

Rusia melarang Telegram

Pada hari Jumaat 19 April 2020 mahkamah Moscow membenarkan Roskomnadzor, pengawas komunikasi dan teknologi Rusia, untuk menyekat Telegram.

Langkah itu mengikuti permintaan dari Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) bahawa Telegram menyerahkan kunci penyulitannya kepada pengganti KGB yang tersembunyi selepas mendakwa ia digunakan secara meluas oleh pengganas. Telegram enggan.

Walau bagaimanapun, berita baiknya ialah Telegram masih boleh diakses secara bebas di Rusia menggunakan VPN. Ini kerana VPN menyembunyikan hakikat bahawa anda menyambung ke rangkaian Telegram dari internet dan / atau pembekal mudah alih anda (dan oleh itu Roskomnadzor).

Untuk maklumat lanjut mengenai kisah ini, sila lihat artikel Pengundian Telegram Messenger Russia penuh kami.

VPN Messenger Telegram Terbaik: Kesimpulan

Telegram telah membuktikan dirinya sebagai alat yang berguna untuk mengalahkan penapisan dan menjalankan kebebasan bersuara. Jika anda tidak boleh mengakses laman web Telegram, atau percubaan ISP anda untuk menyekat protokol Telegram, VPN akan membantu.

Perlu diketahui, bagaimanapun, mengenai batasan Telegram sebagai alat privasi. Yang paling penting, sentiasa ingat untuk menggunakan ciri Sembang Rahsia apabila menyertai perbincangan yang anda lebih suka pihak berkuasa tidak mengakses.

VPN Terbaik untuk Telegram Messenger: Ringkasan Side Side by Side

 1. ExpressVPN

  - VPN terpantas yang kami uji, menyekat segala-galanya, dengan perkhidmatan yang menakjubkan sepanjang masa

 2. NordVPN

  - Jenama besar dengan nilai yang sangat baik, dan harga anggaran

 3. CyberGhost VPN

  - VPN peringkat atas lama, dengan harga dan kelajuan yang hebat

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Salah satu VPN paling murah di luar sana, tetapi masih merupakan perkhidmatan yang baik

Kredit Imej: Allmy / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me